Slobodan Milošević, američki čovek

Mrzi me da citam kopi/pejstovane tekstove KoZnaOdakle skrpljene. Reci svojjim recima.

Normalno je da su se pojedinci skolovali na Zapadu jer je SFRJ bila u izuzetnim odnosima sa Amerikom, maltene deo NATO pakta. I ako proucis kulturnu politiku, televizijski program na jedinom programu tadasnje drzavne televizije uocices prozapadnu politiku, 1980tih je rokenrol bio deo drzavne kulturne politike, iz prostog razloga zato sto su deca komunistickih funkcionera putovala i zivela po zapadnom svetu. Milosevic je odmah po dolasku na vlast uveo kulturu lumpenproleterijata i radnika takozvani folk i turbofolk.

"To sto nam je ostalo iz onog pustog turskog da kazemo ma lako cemo, ma sutra cemo, ma ne moze to, ma oni su protiv nas, ma svetska zavera, ma ... to su sve gluposti."

Zoran Đinđić
Овде није реч ни о каквим заверама, већ пуким интересима. А интерес Амера (један од интереса, неких кругова, боље рећи) био је да разбуцају Југославију. За то су им одлично послужили локални зликовци, С. М. и Ф Т, пре свега, јер им је одговарало то што они раде. Нису морали много ни да се труде, крај таквих. :evil:

Овде није реч ни о каквим заверама, већ пуким интересима. А интерес Амера (један од интереса, неких кругова, боље рећи) био је да разбуцају Југославију. За то су им одлично послужили локални зликовци, С. М. и Ф Т, пре свега, јер им је одговарало то што они раде. Нису морали много ни да се труде, крај таквих. :evil:

Interes im je bio da ju sačuvaju, i u doba komunizma, i kapitalizma. Generalno je njihov
stav uvijek bio da više vole raditi s "većim komadima" od država, pa su se protivili
raspadu SSSRa, Čehoslovačke, SFRJ, ..

Njihov "igrač" je bio Ante Marković, dok su im ostali, u raznim fazama, bili ili neprijatelji ili nevoljni "saveznici".

Ovi koji pišu o SFRJ kao nekoj tobože megadržavi prema kojoj su njezine države-sljednice prcvonjci nemaju veze. Taj megadržava bila je prosječne veličine, isto takvog tehnološkoga kapaciteta, i sve u svemu važna jedino kao tampon u doba komunizma. Kad je obaj pao, nestala je i ona.

SAD se može zamjeriti jedino što su predugo ostajale pasivne, puštajući mlitavoj EU da kao nešto poduzme. Ostalo, kao neka silno samostalna i drčna Jugoslavija koja bi u tranzicijskim procesima bila i ostala faca-država, to je naprosto smiješno.

Kakva bi to bila tranzicija koja obuhvaća Sloveniju i Kosovo, bolje da se i ne priča.

Interes im je bio da ju sačuvaju, i u doba komunizma, i kapitalizma. Generalno je njihov
stav uvijek bio da više vole raditi s "većim komadima" od država, pa su se protivili

Njihov "igrač" je bio Ante Marković, dok su im ostali, u raznim fazama, bili ili neprijatelji ili nevoljni "saveznici".

Ovi koji pišu o SFRJ kao nekoj tobože megadržavi prema kojoj su njezine države-sljednice prcvonjci nemaju veze. Taj megadržava bila je prosječne veličine, isto takvog tehnološkoga kapaciteta, i sve u svemu važna jedino kao tampon u doba komunizma. Kad je obaj pao, nestala je i ona.

SAD se može zamjeriti jedino što su predugo ostajale pasivne, puštajući mlitavoj EU da kao nešto poduzme. Ostalo, kao neka silno samostalna i drčna Jugoslavija koja bi u tranzicijskim procesima bila i ostala faca-država, to je naprosto smiješno.

Kakva bi to bila tranzicija koja obuhvaća Sloveniju i Kosovo, bolje da se i ne priča.
Али, ово опет заправо имплицира да више није било интереса за очување Југославије. Дакле... :think:

Ovo je tačno. Ostatak koji nisam citirao je HRT verzija. ;)

Nakon Zalivskog rata interes Amerike na Balkanu je dvojak:

a) ostvariti geostrateške pozicije koje su greškom propuštene u WW2 (Bond Steel)

b) bustovati nemački interes dok god se kosi sa Ruskim, jer kombinacija Nemačka-Rusija za Ameriku nije dobra (opasna);

Kombinacija obeju stavki ima kao kolateralnu štetu slamanje srpske državnosti. Drukčije nije moguće ostvariti a) i b).

Ako neko ima nešto da doda ili ospori, izvolte, bre. :)

Poslednja izmena:
Ovo mogu shvatiti jedino kao neizlječivu samoobmanu, i nikako drugačije.

1) SFRJ se raspala zbog suprotstavljenih nacionalnih aspiracija u situaciji
kad nije više bilo ni ideologije, ni karizmatske nadnacionalne osobe
da to drži na okupu. Čudo bi bilo da se nije raspala

2) SAD su, kao i većina svijeta (Rusija, Kina, EZ,..) podupirale opstanak SFRJ sve dok ta zemlja nije zaglibila u krvavicu i došla na čelno mejsto svjetskih problema. Milošević i njegovi su imali potporu SAD i svih relevantnih čimbenika da brzo svrše s Hrvatskom (rezolucija o zabranu uvoza oružja), a ostali, od BH do Kosova, onda bi bili mirni-do daljnjega.

No, račun je bio pogrješan.

Nekad je štap samo-štap.

Ovi idu u jednu krajnost, a ti u drugu.

Ima tu daleko prakticnija prica oko privatizacije nacionalizovane imovine itd. izgovora za ratnohuskacku politiku industrije oruzja i trazenje razloga za opstanak NATO-a, ali to u sustini nije tema, pa bi odvuklo diskusiju na skroz drugu stranu.

A ista ta Milunka je gomilu puta pisala da su nas bombardovali zbog Milosevicevog kontriranaj zapadu. :roll:

Sad cu da ti skinem kockicu kojom sam te onomad odlikovao.
Ја то писала??? :roll:
Нешто си грдно побркао.
Или, је можда, намерно? :think:
У ствари, ти, напросто - безочно лажеш. :mrgreen:
Де, пронађи један једини пост у коме сам ја тако писала. :think:
Што се тиче "коцкица", стварно ме брига за то. Ко си ти, уопште, да мени делиш некаква "признања" или да ми их одузимаш? :roll:.
Мој живот зависи од твојих "коцкица". :roll: Ма дај... :hahaha:
Најмање што после овога очекујем је извињење, ако уопште очекујеш било какву даљу дискусију са мном. Ако не, ништа лакше, одлазиш на "игнор".

ma tvoji su argumenti moj do moga,..:hahaha:

Ja sam sasvim jasno rekao da sam tekstom spekulisao, i da to nije moje misljenje.
ALi, za razliku od tebe, SVE napisano su ISTINITE CINJENICE.
Tako da...........Ja sam spekulisao na osnovu ISTINITIH cinjenica.
A na osnovu cega ti tvrdis da je to "moj do moga"?
Vidim naveo si JEDNU cinjenicu :rotf: :rotf: :rotf: :rotf:

Ili mozda mislis da je dovoljno da TI kazes svoje misljenje bez ikakvih potkrepljujucih cinjenica?:dash::dash: :dash: :dash:

Poslednja izmena:
Kosta, znaš kako to ide? Oni koji navijaju da se diskusija zatvori, samo dođu i devalviraju je prostaklucima, uvredama, govorom mržnje. Onda dođe moderator i kaže: "No, no! Zaključavam."

Mislim da nema potrebe za bilo kakvim odgovaranjem na necivilizovan način obraćanja.

Ja sam sasvim jasno rekao da sam tekstom spekulisao, i da to nije moje misljenje.

Ili mozda mislis da je dovoljno da TI kazes svoje misljenje bez ikakvih potkrepljujucih cinjenica?:dash::dash: :dash: :dash:
ajde oladi,,..
i idi na podforum naucne fantastike .

Пусти га, не дај се провоцирати, видиш да су му "аргументи" јачи, до пи...(носаве) ма..(лог мокрог луга) и натраг. :roll:

Ја то писала??? :roll:
Нешто си грдно побркао.
Или, је можда, намерно? :think:
У ствари, ти, напросто - безочно лажеш. :mrgreen:
Де, пронађи један једини пост у коме сам ја тако писала. :think:
Што се тиче "коцкица", стварно ме брига за то. Ко си ти, уопште, да мени делиш некаква "признања" или да ми их одузимаш? :roll:.
Мој живот зависи од твојих "коцкица". :roll: Ма дај... :hahaha:
Најмање што после овога очекујем је извињење, ако уопште очекујеш било какву даљу дискусију са мном. Ако не, ништа лакше, одлазиш на "игнор".

Ma, ubaci još neki emoticon, pa da ti poverujem...

http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=9263403&postcount=128

Да. Тачно је све то. Слава и хвала херојима који су нас бранили. Тим више, што су били у немогућим условима - с обе стране, и спољашње и унутрашње.
Али, све то не искључује постављање питање дела одговорности Злободана за читаву ствар, управо тим више, јер је он радио за наше непријатеље.

Kad sam ovo prvi put pročitao, ja sam mislio da neko ko je evroatlantski indoktrinisan kao ti neprijateljima naziva Ruse, ali se je to u tvom slučaju ,,logično” odnosilo na Amerikance.

Za tebe je Đinđiċ srpski patriota koga su ubile zle komunjare, Miloševiċ ti je ,,Zlobodan” i američki čovek, a Amerikanci su ti neprijatelji dok sve vreme na forumu zastupaš stranke koje su fanatično proamerički nastrojene.

Dakle, s tom tvojom visokoporoznom moralnom membranom, ti bi stvarno trebalo da se zavučeš u neku mišju rupu i krckaš te mrvice sira koje ti dobace demokrate i liberali i da prestaneš da se zamalċuješ teorijama zavera da bi svoju nakaradnu političku ideologiju pomirila sa stvarnim svetom.

‘Ajde sad lepo odhebi u poskocima da ne bi morala da tražiš u rečniku to tvoje “ignore”. :thumbdown:

Back