Slikarka Džordžija O'Kif

Sensei

Master
Moderator
Poruka
91.476
Džordžija O'Kif (1887-1986) smatra se jednom od najistaknutijih umetnika u modernoj istoriji umetnosti. Rođena je 15. novembra 1887. godine u San Preri, Viskonsin, SAD. Poznata je po svom umetničkom delu koji kombinuje apstrakciju sa naturalističkim elementima.

O'Kif je stekla obrazovanje na Školi Instituta za umetnost u Čikagu, gde je studirala slikarstvo i dizajn. Karijeru je započela inovativnim umetničkim stilom koji je privukao pažnju u svetu umetnosti.

1726896154387.png

Stekla je slavu zbog svojih velikih slika cveća, prikazanih u apstraktnim detaljima. Dvadesetih godina 20. veka preselila se u Novi Meksiko, gde je bila pod uticajem pustinjskih pejzaža, koji su postali glavna tema u njenom radu.

Njena poznata dela su „Crna perunika III“, „Crvena kana“ i „Nebo iznad oblaka“. Njene slike su poznate po svojim smelim bojama i elaboriranim detaljima
detaljima koji ističu lepotu prirode.

1726896293527.png

O'Kif se udala za umetnika Alfreda Stiglica, koji je imao značajan uticaj na njenu karijeru. Svoje kasnije godine provela je u Novom Meksiku, nastavljajući da stvara umetnost do svoje smrti 6. marta 1986.

O'Kif je vodeća figura u modernoj umetnosti i imala je značajan uticaj na umetnike i umetničke entuzijaste širom sveta.

1726896648489.png

Nebo iznad oblaka

Naslikano u leto 1965. godine, kada je Džordžija O’Kif imala 77 godina, ovo monumentalno delo kulminira serijom inspirisanom iskustvima umetnika kao putnika u avionu tokom 1950-ih. Radeći u Abikuu u Novom Meksiku, O’Kif je počela oko 1963. da snima beskrajna prostranstva oblaka koje je posmatrala sa prozora aviona tokom putovanja po celom svetu. Počevši sa relativno realističnim prikazom malih belih oblaka na platnu veličine tri puta četiri stope, napredovala je do stilizovanijih slika motiva na većim površinama. O'Keeffe je napisala:

„Naslikala sam sliku visoku osam stopa i široku dvadeset četiri stope (2,5 m x 7,3 m) – radila sam svakog minuta od šest ujutro do osam ili devet uveče jer sam morala da završim pre nego što je hladno – radila sam u garaži i koja nije imala grejanje - Takva veličina je naravno smešna, ali imala sam je u glavi kao nešto što sam želela da radim nekoliko godina."

Back