Slepo kuče i problemi

Aruena*

Buduća legenda
Poruka
34.821
Manje više je svima poznato kako izgleda slepo kuče. Slepo kuče hrani se samo biljnom hranom. Jede korenje svih biljaka a naročito voli koren lucerke, deteline, krompir, mrkvu, celer, luk, koren vinove loze, jabuke, višnje, trešnje… Pošto je aktivno preko cele godine, skuplja korenje svih biljaka i lageruje ih u hodnike u kojima može da se nađe i 50-100 kg korenja.

Sigurno je neko imao problem sa njim pa slobodno ovde može podeliti svoja iskustva. Kako ste uspeli da zaštitite svoju povrtnu baštu? Šta je to što može da ih otera?
Ova životinja se ubraja u štetočine i to zaista jeste.

Slepi kucici se mnoze drugacije od svih ostalih sisara. Jedino oni imaju alfa par koji se pari dok su svi ostali njihovi potomci i rade zajedno.
Imali smo veliki problem sa njima da smo morali da prestanemo da sadimo krompir na toj njivi.

Prirodnih neprijatelja nemaju, jedino macke vole da ih jedu ali ih ne love.

Manje više je svima poznato kako izgleda slepo kuče. Slepo kuče hrani se samo biljnom hranom. Jede korenje svih biljaka a naročito voli koren lucerke, deteline, krompir, mrkvu, celer, luk, koren vinove loze, jabuke, višnje, trešnje… Pošto je aktivno preko cele godine, skuplja korenje svih biljaka i lageruje ih u hodnike u kojima može da se nađe i 50-100 kg korenja.

Sigurno je neko imao problem sa njim pa slobodno ovde može podeliti svoja iskustva. Kako ste uspeli da zaštitite svoju povrtnu baštu? Šta je to što može da ih otera?
Ova životinja se ubraja u štetočine i to zaista jeste.
Ništa ne može da ih otera. Dobro je što je obično jedna "porodica". Otvori neki krtičnjak. stavi grančicu, i čekaj, Kad se grančica pomeri, tu je, uskopaj ga motikom. Eventualno, možda mačka, ali kako ih izvući izu rupe...

Kupila sam nedavno solarnu lampu za rasterivanje, nisam jos probala ali sve koje znam i koji koriste su rekli da su redukovali drasticno problem sa njima.
Takodje po bastama mogu da se vide plasticne flase koje takodje rasteruju krtice.

b1fb1f-vertushkab1.jpg
8ascreen84b1448.jpg

Slepo kuče i krtica nisu isto. Krtica je bubojed a slepo kuče biljojed. Jednako prave štetu.

Ima raznih sprava, svašta ljudi probaju samo ne znam da li pomažu i kod krtica i slepog kučeta.
Ne znam ni ja za sve vrste ali za ovo sto sam ja pisala pise ovo: Solarni rasterivač krtica efikasno rasteruje sve vrste glodara, gmizavaca (zmija) i buba, pa verujem da je dobar i za slepo kuce :rumenko::think:

Back