Slava sinovima Iraka

DeDa:
Da li je nekome poznato,da je isti taj....kako se zvase covek,nek mu je laka zemlja...ovaj Sadamov sin.Kad 'oce malo zabave izadje na bazar,izvadi automat i izreseta raju cito zabave radi.

:shock: Ti DeDa stvarno imas neki zesci problem sa rezonovanjem... hajde malo razmisli zasto bi narod koji nece da trpi Amere (da je istina to sto kazes) trpeo jednog takvog psihopatu
...znas li ti uopste sta je kriticko misljenje
... da li ti sve sto cujes, procitas... primas "zdravo za gotovo" zato sto ti tako odgovara ili zato sto si hmmm :)

Andreavk:
DeDa:
Da li je nekome poznato,da je isti taj....kako se zvase covek,nek mu je laka zemlja...ovaj Sadamov sin.Kad 'oce malo zabave izadje na bazar,izvadi automat i izreseta raju cito zabave radi.

:shock: Ti DeDa stvarno imas neki zesci problem sa rezonovanjem... hajde malo razmisli zasto bi narod koji nece da trpi Amere (da je istina to sto kazes) trpeo jednog takvog psihopatu
...znas li ti uopste sta je kriticko misljenje
... da li ti sve sto cujes, procitas... primas "zdravo za gotovo" zato sto ti tako odgovara ili zato sto si hmmm :)
Da li si ti smeo da nesto kazes rezimu Slobodana Milosevica?!U ostalom,u Iraku deluju teroristicke grupe,protiv Amerikanaca,a one svakako nisu glas Irackog naroda,vec bolesnih pojedinaca.

А ирачки народ је, иначе, једва чекао да му окупатори дођу у земљу. Сигурно се и Вијетнамци, Авганистанци, Сомалијци, па и босански и косметски Срби силно обрадовали када су угледали америчке војнике у својој земљи.

Teroristi su "moderan" izraz za gerilu koja koristi "partizanski nacin ratovanja" da bi se suprostavila jacem neprijatelju jer mu se ne mogu suprostaviti "frontalno". Da li bi ti gerilce koji bi se suprostavili Sadamu nazvao "teroristima" ili "borcima za slobodu" i da li mislis da u Sadamovo vreme nije bilo gerile ili terorista, kako god, zato sto je Sadam bio mocniji od Amera ili zato sto su Iracani mazohisti pa im je odgovarao jedan takav sadista.
...i na kraju da li mislis da je Amerima cilj da "proizvode" teroriste tamo gde ih nikad nije bilo
da bi imali s kim da se zabavljaju ili je to cena koja placaju da bi zastitili svoje interese - pri tome su interesi naroda zbog kojih su navodno tu stavljeni u drugi plan.

Bojim se da je stvar malo prozaicnija. Dok je bio Sadam, prosecan Iracanin koji se politikom nije bavio, (a ima zavrsenu osnovnu skolu), nije imao problema - jer nije bio u opoziciji rezimu.
Znao je sta sme a sta ne sme i na zlo se navikao.
Znao je, dakle, sa koje strane vetar duva.
E sad, kad "US Marine corp" upadne u mahalu da trazi
"insurgents", svaki "rughead" (arapin u amer. vojnom jeziku) je automatski "hostile" i prema njemu se primenjuje "combat rule of engagement".
Dakle:
"Down! Down! Freeze! Hands behind your head! Don't move! Go! Go! Go!"
Onda bude uhapsen, pa u AbuGraif, pa kesa na glavu i "on your knees Pig", a zatim ono sto i u svojim civilnim zatvorima rade.
Zato bi Iracani ponovo Sadama...
U Sadamovo vreme ih bar niko nije silovao...

Mislim da je krajna i APSOLUTNA GLUPOST, postaviti stvari: ili Sadam ili Ameri...

Da li ste vi sto tako pricate svesni sami sebe.

1) sam Sadam je bio postavljen od strane Amera na pocetku
2)pa valjda ti Iracani zasluzuju nesto humanije i od Sadama(bivseg americkog piuna) i od sadasnje vladavine Amera.

Ima li vas mozak trecu dimenziju zaludjenici...

Pa ako se "navikao" na zlo zasto pravi probleme Amerima - valjda bi trebalo da su oni manje zlo od Sadama.
"Down! Down! Freeze! Hands behind your head! Don't move! Go! Go! Go!" - to mora s obzirom na situaciju. Gledala sam na aerodromu kako policija u USA pretresa putnike :( - doduse ne vicu :D
Abu Graif nije OK ali znas li ti koliko je Amera tamo izginulo i uvek ce se naci neki vojnik koji ce se na taj nacin "svetiti". Krivi su i jedni i drugi ali su najkrivlji oni koji su ih u to uvukli. Kada neki Iracki psihopata pobije ljude na ulici, nebitno da li je Sadamov rodjak ili ne, onda se za to okrivi Iracki rezim a kada u demokratskim zemljama isti takav psihopata iz ko zna kog razloga uradi to isto onda za to nije kriv rezim nego psihopata. U tome je razlika.
@Headhunter ...ima ali ko nas pita :D

Headhunter:
Mislim da je krajna i APSOLUTNA GLUPOST, postaviti stvari: ili Sadam ili Ameri...

Da li ste vi sto tako pricate svesni sami sebe.

1) sam Sadam je bio postavljen od strane Amera na pocetku
2)pa valjda ti Iracani zasluzuju nesto humanije i od Sadama(bivseg americkog piuna) i od sadasnje vladavine Amera.

Ima li vas mozak trecu dimenziju...
Mislim da je jako bitno procitati na cetvrtoj strani kratke stavke od 1-5,sta se sve desavalo

...sta god da im se desavalo jos im se desava i sta uopste pokusavas da "dokazes" sa ovim tackama. Kad je Sadam napao Kuvajt pravdao se "istorijskim pravima" a u stvari je krenuo u pljacku. Kada je USA napala Irak pravdala se pricom o oruzju za masovno unistenje ( na kraju se ispostavilo da to nije bilo istina ) i zeljom da uvede demokratiju u "zaostali" Irak a u stvari i oni su krenuli u pljacku. Kao jedina supersila USA je umesto da izabere da je svi vole izabrala da je se svi plase :!: ... ko zna kako ce se sve to zavrsiti

[quote="commodore"]Bojim se da je stvar malo prozaicnija. Dok je bio Sadam, prosecan Iracanin koji se politikom nije bavio, (a ima zavrsenu osnovnu skolu), nije imao problema - jer nije bio u opoziciji rezimu.

"insurgents", svaki "rughead" (arapin u amer. vojnom jeziku) je automatski "hostile" i prema njemu se primenjuje "combat rule of engagement".
Dakle:
Onda bude uhapsen, pa u AbuGraif, pa kesa na glavu i "on your knees Pig", a zatim ono sto i u svojim civilnim zatvorima rade.
U Sadamovo vreme ih bar niko nije silovao...[/quote]
Hanteru mozda sam ja kokoska ali si ti bolesnik :cry:

vecavestica:
[quote="commodore"]Bojim se da je stvar malo prozaicnija. Dok je bio Sadam, prosecan Iracanin koji se politikom nije bavio, (a ima zavrsenu osnovnu skolu), nije imao problema - jer nije bio u opoziciji rezimu.

Dakle:
Hanteru mozda sam ja kokoska ali si ti bolesnik :cry:[/quote]

Po cemu,citiras trecu osobu,a kazes drugom bolesniku?
Usput, nisi odgovorila ni na jednu jedinu tacku od onih 5!!!
Znaci u glavi samo korenjee od kosee, a na glavi sarena marama sa arapske pijace...

Headhunter:
vecavestica:

Dakle:
Hanteru mozda sam ja kokoska ali si ti bolesnik :cry:

Po cemu,citiras trecu osobu,a kazes drugom bolesniku?
Usput, nisi odgovorila ni na jednu jedinu tacku od onih 5!!!
Znaci u glavi samo korenjee od kosee, a na glavi sarena marama sa arapske pijace...
[/quote]
ti izgleda samo mene cekas.?
napisala sam ceo roman a onda mi je veza pykla.
citirala sam trecu osobu jer je covek napisao istinu.
moram da te razocaram-ne nosim maramu a pogotovo ne arapsku.
a da ja tebe nesto pitam:
"jesi li ti bio u Iraqu?"

Roman je "nestalo sa pucanjem veze", nema ga nigde.
A ti opet nisi nista odgovorila na spisak izginulih Iracana,u 5*10 razlicitih stavki kako su i gde umirali pod Sadamovim krvolocnim rezimom:

10/20/30.000+(?) u egzekucijama
100.000+ u Iracko-Iranskom ratu
200.000+ u Ratu u zalivu
20.000+kurda u odmazdi kad su se pobunili na severu
(inace ziveo Kurdistan,to su najnormalniji muslimani na bliskom istoku,i najunistavaniji i od Turaka,i Sadama,...)
20.000+ Kuvajcanja
500.000 uglavnom dece, usled sankcija(j'ebeni Sadam je jeo j'ebeni kavijar,kao i nas Sloba ovde!)
150.000+ Iracana u ovom drugom zalivskom ratu,i posle
Cirka preko MILION LJUDI JE SADAMOV EGO POJEO,a Iracani danas imaju mlogo svetlu buducnost zahvaljujuci njemu

A ti si bila tamo pa tvrdis kako im je bilo super.
Zato tvrdim da si tamo gledala samo u sarene marame i djindjuve na bazaru u fesu!

I da ja tebi postavim pitanje: Kad si bila u Iraku, jesi li bila na Iracko-Iranskom frontu? (kokosko)

Ne kapiram kakva je ovo teme. Jer Autor pogibiju Amera oznacava kao nesto lose (krivi drugi) il mislis da je lepo sto se to desilo? Ja mislim da SVE SE VRACA,SVE SE PLACA!
Jer sme neko da opet dodje kod nas????

Headhunter:
vecavestica:
a kada je Tito maknuo svu srpsku inteligenciju?
a Drazu bacio u krec??
kada je SLOBA maknuo...
kada su ovi maknuli cak i svog premijera???
da li je to sve pisalo na bilbordima.?
i kazes"to sto si bila tamo-kao da nisi"
e vidis nije tako.
sve sto imam pa i malko vise zaradila sam tamo.
jedan lep period svog zivota provela sam tamo,naucila jezik,stekla puno prijatelja i zao mi je sto im se desava.
prema tome dragi mojPRICAS O NECEMU I NEKOME STO NE POZNAJES????
A OVO NARANDZASTO MOZES DA KAZES SVOJOJ MAMI :wink:

To da su kod nas ubijeni ljudi od Draze,do Stambolica se znalo i pretpostavljalo...bilo je ocigledno. A u sta si ti gledala kad si bila u Iraku,ne znam. Verovatno u one djindjuve na arapskoj pijaci i sarene marame. Doduse, niko nije sme o tome da prica sa tobom...tako da nisi u potpunosti kriva sto ne razmisljas. Treba samo otvoriti oci,ako zelis.
A da se ne brkaju loncici, Iracanima je sada sigurno gore nego pod Sadamom.Njega su inace Ameri i postavili.
I sad ces da drvis kako je njima bilo super pod Sadamom?
Ajde da predjemo preko nekih CINJENICA,posto ovako u krug sa tobom ne ide,a ti vidi da li se salzes sa CINJENICAMA:

1)Sadam je na vlast dosao silom.TACNO,KAO I VECINA ARAPSKIH LIDERA.
1.1)U tome su ga podrzali Ameri TACNO
1.2)Tokom njegove diktature su IRACANI bili monstruozno muceni i ubijani VEROVATNO TACNO
1.3)To je sve trajalo decenijama, i kostalo Irak na DESETINE HILJADA ZIVOTA.Da ne spominjemo elementarno ljudsko pravo na zivot i slobodu. Sve uz podrsku Amerike ciji je on bio pijun. :roll: OVDE PRETERUJES
2)U IRACKO-IRANSKOM ratu poginulo je preko 100.000 Iracana! MOZDA MANJE A MOZDA I VISE
2.1)Za taj rat su iskljucivo odgovorni Sadam i USA,Iran je bio napadnut. TACNO Brojis li mrtve Iracane,ili si jos uvek na onom bazaru sa leprsavim feredzama? :evil: OVO PREPUSTAM TEBI
3)Da su imali nekakav standard kao sto si rekla,imali su. Znam i za jeftin benzin(idi begaj,jako dostignuce) , i za stanove,i ostale pogodnosti...
:roll: Ti stvarno ne znas neke osnovne stvari: Da se politikom koju je Sadam vodio njegova zemlja prezaduzila :roll: , a zatim se isti Sadam zaleteo u ratove sa Iranom i Kuvajtom za ekstra naftna polja... Prvi rat je kostao IRAK tricavih 100.00 ljudi i bio je ok za Ameriku,a drugi ih je kostao vise:

4)Rat za Kuvajt ma kako ga ovdasnji radikali predstavljali kao "oslobodilacki" ,to nije bio. Kuvajt je tom logikom trebao prvo da oslobodi-A ne da napada prvo Iran. Sadam je pogresno procenio Kuvajt,sa tamosnjom naftom,kao sekundarnu "meku" metu,posle katastrofe sa Iranom.
Taj rat je Kostao Irak jos preko 100.OOO ljudi i sankcija...Brojis li mrtve Iracane,ili si jos uvek na onom bazaru sa leprsavim feredzama? :evil: I OVO TEBI PREPUSTAM
4.1)Sankcije UN su Irak kostale oko 500.000 mrtvih, uglavnom dece, usled nedostatka hrane i osnovnih lekova. Posledica strateske Iracke nerazvijenosti u industrijskim granama proizvodnje hrane i lekova,loseg irackog upravljanja,na terenu... a u sustini MORALNA I POLITICKA ODGOVORNOST POLITIKE SADAMA HUSEINA I USA! TACNO
:cry: Brojis li mrtve Iracane,ili si jos uvek na onom bazaru sa leprsavim feredzama? :twisted: OVDE SI VEC BEZOBRAZAN
5)Ovajzadnji rat,i ulazak Usa i Gb trupa,haos i razaranje nakon rata je iskljucivo krivica tih vlada.Sadam im je ipak bio povod,da nije bilo njega,ne bi bilo rata.Ko je tu bio vazniji-on ili njegov narod,pa on naravno. Dodaj listi jos preko 100.000 Irackih vojnih i civilnih zrtava.

NECES ME UBEDITI DA AKO SU HTELI SAMO NJEGA NISU TO MOGLI I DA URADE.
IPAG JE CILJ BIO NESTO DRUGO

A sad kad saberes mrtve Iracane,nacine na koji su oni nestajali u stotinama i desetinama hiljada; i zaboravis "super" Sadamov standard i sarene marame sa arapskog buvljaka...reci jos jednom da je Sadam superiska diktator. Ako to kazes,ostajem pri misljenju da si kokoska :x
OVO NIKADA NISAM
REKLA

Izvini ali ispada da bas to pricas svo vreme. Kazes bila si tamo i bilo im je super pod Sadamom.
A ja ko veli da te podsetim na neke cinjenice sa kojima se izgleda sad slazes... :roll:
Pa sta sad, jesi li muzicar ili nisi. Jel im bilo superiska sa Sadamom ili nije???

I nemoj ono bolje sadam nego ameri, valjda smo tu dvodimenzionalnost prevazisli u ovoj temi.

Preci cu oko tvojih sitnih natezanja o broju mrtvih Iracana(ko da je bitno da li je 0,9 miliona ili 1,5), pa valjda je jedan zlocinacki ubijen od strane Sadama previse! Previse i za taj j'ebeni "dobar" standar koji su platili toliko skupo!

Headhunter:
Izvini ali ispada da bas to pricas svo vreme. Kazes bila si tamo i bilo im je super pod Sadamom.
A ja ko veli da te podsetim na neke cinjenice sa kojima se izgleda sad slazes... :roll:
Pa sta sad, jesi li muzicar ili nisi.
NISAM ALI IMAM 5 GITARA-MUZICAR JE MOJ SIN Jel im bilo superiska sa Sadamom ili nije???

NEKIMA JESTE A NEKIMA NIJE.
KAO I KOD NAS SA SLOBOM I OVIMA?

I nemoj ono bolje sadam nego ameri, valjda smo tu dvodimenzionalnost prevazisli u ovoj temi.NISU IM NI AMERI NEKA OPCIJA.SADA CE POGINUTI JOS 100.000LJUDI A DA NE GOVORIMO STA SU URADILI SA ONAKO LEPOM DRZAVOM.SVE JE SRUSENO.
BILI SU IZGRADJENI TAKO DA SU IM MOGLE ZAVIDETI I NEKE ZEMLJE ZAPADA

Preci cu oko tvojih sitnih natezanja o broju mrtvih Iracana(ko da je bitno da li je 0,9 miliona ili 1,5), pa valjda je jedan zlocinacki ubijen od strane Sadama previse! Previse i za taj j'ebeni "dobar" standar koji su platili toliko skupo!

E to je vec starogrcki dijalog, argumentima do istine.
Tako je Vecovestico!
Ako se secas poceli smo sa tvojim stavom da si ti bila tamo,i da je Iracanima bilo super sa Sadamom.

Eto sad smo dosli do toga da im bas i nije bilo,kao i do toga koliko je njih poginulo zahvaljujuci njemu(i amerima,nezavisno i zajedno,i grupno). A analogija sa nama i Slobom je donekle ok. Mi smo mnogo bolje prosli sa Slobom,ma koliko to strasno zvucalo(!).

Headhunter:
E to je vec starogrcki dijalog, argumentima do istine.
Tako je Vecovestico!
Ako se secas poceli smo sa tvojim stavom da si ti bila tamo,i da je Iracanima bilo super sa Sadamom.JA I DALJE TVRDIM DA NISAM TO REKLA.
DA SU ZIVELI BOGATO -ISTINA JE.
SECAM SE DA JE PISALO DA MU JE ONAJ SIN-UDAJ-STO JE PRVO BIO MINISTAR SPORTA IZUZETNO KRVOLOCAN.JEDNOM JE POSLE NEKE ZURKE IZ BESA UBIO BASTOVANA I TADA GA JE TATA PROTERAO U SVAJCARSKU.SVI SU GA SE PLASILI
.

Eto sad smo dosli do toga da im bas i nije bilo,kao i do toga koliko je njih poginulo zahvaljujuci njemu(i amerima,nezavisno i zajedno,i grupno). A analogija sa nama i Slobom je donekle ok. Mi smo mnogo bolje prosli sa Slobom,ma koliko to strasno zvucalo(!).
ZABORAVIO SI DA SPOMENES I OVE SAD.NISMO U RATU A KAO DA JESMO.
MOZDA BAS I NISAM TAKO VELIKA KOKOSKA???

Andreavk:
Pa ako se "navikao" na zlo zasto pravi probleme Amerima - valjda bi trebalo da su oni manje zlo od Sadama.
"Down! Down! Freeze! Hands behind your head! Don't move! Go! Go! Go!" - to mora s obzirom na situaciju. Gledala sam na aerodromu kako policija u USA pretresa putnike :( - doduse ne vicu :D
Abu Graif nije OK ali znas li ti koliko je Amera tamo izginulo i uvek ce se naci neki vojnik koji ce se na taj nacin "svetiti". Krivi su i jedni i drugi ali su najkrivlji oni koji su ih u to uvukli. Kada neki Iracki psihopata pobije ljude na ulici, nebitno da li je Sadamov rodjak ili ne, onda se za to okrivi Iracki rezim a kada u demokratskim zemljama isti takav psihopata iz ko zna kog razloga uradi to isto onda za to nije kriv rezim nego psihopata. U tome je razlika.

Dobar rezon ako izuzmemo momenat da su isti OKUPACIONA SILA (OKUPATORI) u njihovoj zemlji.
Vazno je da ne vicu - seks je losiji kad jedan od partnera vice
Abu Graif nije OK (???????) ali znas li ti koliko je Amera (Mislis OKUPACIONIH VONIKA - STRANE OKUPATORSKE VOJNE SILE - jel zali neko za izginulim Nemcima kod Staljingrada?) tamo izginulo i uvek ce se naci neki vojnik koji ce se na taj nacin "svetiti". Krivi su i jedni i drugi (KO - IRACANI STO NE VOLE OKUPACIJU?) ali su najkrivlji oni koji su ih u to uvukli. (Bus? Bler?) Kada neki Iracki psihopata pobije ljude na ulici, nebitno da li je Sadamov rodjak ili ne, onda se za to okrivi Iracki rezim a kada u demokratskim zemljama isti takav psihopata iz ko zna kog razloga uradi to isto onda za to nije kriv rezim nego psihopata. U tome je razlika.
Plus onaj, mali, nebitni, zanemarljivi detalj o DRUGIM REZERVAMA NAFTE NA SVETU !!

Lignjoslave, ponekad me zapanjis...
S.Bob

izgleda da svi preskacemo najbitnije...

protiv Amera se bore Sadamove pristalice, a ne "normalni" Iracani...

teza o tome kako su to neki Robin Hudovi, nicim uvuceni u pravednu borbu za otadzbinu moze da prodje u Sadamovoj verziji Ramba, a ne u stvarnom zivotu...

Gospodo, vreme je da vas podsetim na nesto sto je vec bilo ovde, a odnosi se i na Irak i na nas:

O rabinu i mackama

Ima jedna alegorijska priča koju je pričao Drašković, negde početkom 90-ih, aludirajući na Miloševićev režim, a možda i komunizam koji je bio pre toga. No, kako mi priča deluje da ima mnogo šire značenje, navešću je ovde.
Neki pravoverni Jevrejin imao je posao koji je loše krenuo. Kako je već počela da ga hvata panika, rešio je da potraži savet rabina. Rabin mu je savetovao da uzme pet mačaka i dobro ih nahrani. On ga posluša, prođe mesec dana i čovek dođe ponovo pred rabina, sada već očajan.
“One mačke mi pojedoše i ono malo što sam imao. Deca će mi biti gladna. Već prodajemo stvari iz kuće, a posao može uskoro da propadne.”
“Uzmi još pet mačaka i dobro ih uhrani!”
“Ali…”
“Nema ali! Poslušaj kako sam rekao, ako hoćeš da ti krene!”
I učini tako, prođe još par nedelja i naš čovek je opet pred rabinom, sada već bez ikakve nade.
“Posao mi je propao jer nisam imao para za novu robu. Deca mi dva dana nisu ništa jela. Prodali smo skoro sve iz kuće. Ali mačke su dobro uhranjene. Poslušao sam te.”
“Sada izbaci pet mačaka iz kuće!”
Jerejin posluša ovoga puta bez mnogo premišljanja. Prođe još nekoliko nedelja, i on je opet pred rabinom.
“Pa nije baš kao nekada, ali napredak je vidan. Izgleda da me dobro savetuješ. Koji je tvoj sledeći savet?”
“Ukloni preostalih pet mačaka!”
Čovek radosno posluša. Kakve li premudre savete daje ovaj rabin! Posle dve nedelje, on mu hita u susret.
“Spasioče moj! Nikada mi nije bilo bolje! Hvala Bogu što te je poslao!”

Koja je poenta ove priče? Čuli ste za Irak, čuli ste i za Sadama, oficira koji je uz pomoć Amerike izvršio državni udar u Iraku, negde 70-ih. Prva akcija mu je bila likvidacija nekoliko stotina lokalnih komunista. Posle Islamske revolucije u Iranu, po nalogu Amerikanaca, napao je zemlju ajatolaha. U ratu koji je trajao više od 10 godina imao je punu podršku Zapada (pre svega Amerike i Francuske), čak i kada je upotrebljavao bojne otrove protiv Kurda. Kasnije 80-ih i Rusija mu je postala saveznik, verovatno da bi tako lakše zadržavali Iran, koji se oteo kontroli. Ali to za ovu priču nije bitno.
Bitno je da je Irak od početka nesvrstana zemlja i kao takav je naš veliki prijatelj. Posledica toga je da su mnoge naše građevinske firme radile u Iraku. Ergo, mnogi naši ljudi su tamo radili i lepe pare zaradili. Osim toga, videli su kakvo je stanje bilo tamo, a bolje je verovati očevidcima nego propagandi. Dakle Irak je 80-ih bio sasvim normalna i relativno slobodna zemlja. Postojao je kult ličnosti Sadama, ali to je bilo u granicama normale za arapske zemlje. Sličan kult ličnosti postojao je i postoji u Siriji, Egiptu, Libiji, Alžiru… Čuo sam priče kako su irački vojnici hvatali 14-godišnju decu kojima je Homeini “isprao mozak” i poslao ih na front. Iračani su, u svojim kampovima, pokušavali da ih unormale. Pogađate, Irak je tada bio “pozitivac” u priči.
Kvrcnulo je verovatno oko nafte. Verovatno je želja Sadama da ima punu kontrolu nad naftom koju proizvodi njegova zemlja, i megalomanski snovi o obnavljanju moći Vavilona koju će mu ta nafta dati (elitna jedinica Republikanske garde zvala se Hamurabi) bila nešto nedopustivo. Takva emancipacija Arapa nije nešto što će Vašington dopustiti. Završio se Hladni rat, i moglo se delovati.
Zanimljivo je da je neposredno pre okupacije Kuvajta Sadam bio u Americi. Verovatno mu je dato “zeleno svetlo” za akciju. Međutim, od okupacije Kuvajta, iako je isteran 6 meseci kasnije, Irak je 12 godina pod stalnim napadom Amerike, “i saveznika”. A onda se početkom 2003 prešlo u otvorenu agresiju.
I sada je Irak pod američkom okupacijom. Planiraju se izbori koji od njega treba da naprave “demokratsko društvo”. Takav je “optimistički” (pre bih rekao ludo naivni) scenario američke vlade. Ali šta da se tako desi? Iračani će živeti u “demokratiji”. I da li treba možda da do groba budu zahvalni Amerikancima, iako će im standard biti mnogo niži nego 80-ih pre nego su im isti Amerikanci namestili igru i počeli grubo da se mešaju u njihov život. Da li ta zahvalnost onda obuhvata i bombe, sankcije, okupaciju, ubijanje nemoćnih ranjenika u džamijama, Faludžu i sve ostalo što je prethodilo “slobodi”.
A kako je kod nas? Teško je dokazati tako nešto, ali prosta logika nam govori da je Sloba od početka bio američki čovek. Bar većina njegovih akcija su bile u direktnom interesu Amerike. I većina američkih akcija su bile u direktnom interesu Slobe. I Amerika se nije mnogo ni trudila protiv njega sve dok Evropa nije bila diskreditovana. Nekima je teško da u to poveruju, jer ratni neprijatelji Miloševića su svi sebe proglašavali saveznicima Amerike i Amerika se ponašala kao njihov saveznik, pre ili kasnije. Ali ponekad je neprijatelj dragoceniji od saveznika. Jer recimo da svi na planeti slušamo šta nam kaže Amerika, da nemamo međusobnih razmirica, od čega bi živeo vojno-industrijski kompleks, od koga živi pola Amerike?!
U svakom slučaju, domaći komunizam je bio u krizi krajem 80-ih, izbili su kasnije ratovi. Sankcije su bile onih prvih pet mačaka u našoj priči. Možda bi nam i njih uklonili, tako je izgledalo kad je, posle Dejtona, Holbruk bio redovan gost na viskiju & kanabetu, ali scenario je bio drugačiji. Organizovana od strane CIA i BND, OVK je pocela da deluje. Usledila je antiteroristička operacija, iscenirani incident u Račku, posle koga je usledilo bombardovanje. Dakle još pet mačaka. Prestanak bombardovanje ne možemo posmatrati kao njihovo “uklanjanje”. Jer “obnovu & izgradnju” platio je narod, a opasnost, sad već od unutrašnjeg rata, visila je u vazduhu…
Zbog toga, tek 5. Oktobar možemo smatrati kao akciju uklanjanja pet mačaka. Stvarno, standard nam se popravio, videli smo da ne moraju da nam budu neprijatelji, čak se izgleda isplati biti uz njih, slušati njihove dobronamerne savete. Ali ipak je ostalo još pet mačaka. Trebalo je i njih ukloniti ali se isprečio Hag, “državna zajednica”, kriminalci, opet Kosovo… dakle to će se još pričekati.
Ali na kraju će skloniti i poslednjih pet mačaka, i “primiće nas u Evropu” (Amerikanci – nije li to ironično?) I mi treba da im budemo do groba zahvalni, a ustvari jedva da ćemo dostići standard iz 1989, pre nego što su se umešali u naše živote.

Back