Sladoled

Maki 81

Poznat
Poruka
7.274
Koje ukuse volite?
Po kom receptu spremate sladoled?

Ja volim ukuse-lešnik, plazmu, čokoladu, jagoda, banana.
Spremam godinama po istom receptu, nedavno sam videla novi recept, biće napravljeno kada pojedemo postojeći sladoled. 😊

Ja sam navikao na sladoled koji je kao fil za tortu, ja imam utisak da se isto pravi , ali je ukus kao sladoled, ali ne ni kao pelivanski a ni kao industrijski...

Garantovano je ovaj moj domaci sladoled najkaloricniji , to nije ni blizu da ostanes gladan....
Nekako je najlepsi i apetit provokator onaj pelivanski , moze da pojedes punu ciniju i nista za sat vremena...a svo vreme se igras ukusima...

Industrijski su vodeni nekako...

Pelivanska jagoda i limun su mi fini , cokolade mi nikad nisu fine, kikiriki pelivanski je ok, to sam probao i u kokos kikiriki Tajland varijanti , tj na tajlandski nacin spremljeno onim grebanjem na rashladnoj plotni...i dobro je..
Kokos i kikiriki se slazu zanimljivo...
E sad, ko ce da pravi pelivansku sumsku jagodu...
A maline mi nisu , kao ni kupine, a ni kivi , a ni ananas, ananas mi jaci kad je sam sladoled....ledene kocke....
E sad od industrijskih pojma nemam od cega su razni gunovi , i ssta sam sve probao , a nisu bili losi...
Za Grcku , savet, jesu im skupi industrijski sladoledi dobri , ali u skoro svakom mestu ima po jedan sladoledzija koji je jeftin, nije jeftin u startu , znaci 4e otvor, ali vam vec za 4 i 6 e natrpa sladoleda posteno...po 5x vise nego za tih 3e koliko je start....

Možemo da zalepimo teme al ništa strašno da se opet priča o sladoledu ;) mrzi me da pravim al jedem samo neke koji su kombinacija voća i čokolade...

A da, vocni sladoledi su nesto drugo od sladoleda...
Mene devojke zovu na vocne sladolede, ali to je sladoled kao hleb a jelo je voce....
To meni tako izgleda....i nije to lose..ali to mi nije isto sto i sladoled...

Koje ukuse volite?
Po kom receptu spremate sladoled?

Ja volim ukuse-lešnik, plazmu, čokoladu, jagoda, banana.
Spremam godinama po istom receptu, nedavno sam videla novi recept, biće napravljeno kada pojedemo postojeći sladoled. 😊
vanilu sa preliv od ulje od bundevine semenke..........a ako nema bundeve ondak, kapucino + vanila.
Inace, kupim sladoled vanilu litrenjak, nosim kuci pa ga jedem preliven sa viski, rum.........posto ga retko ima po gradu.

kad sam bio klinac, jeo sam sladoled uvek kod komsije Siptara... bili su jako dobri ljudi, drzali su tu poslasticarnicu min. 40-50 godina, ali su ih kad je pocelo bombrardovanje najurili kao i vecinu poslasticara.
taj ukus sladoleda koji sam jeo kao klinac je neponovljiv! mnogo godina posle toga, bio sam na Ohridu i tu sam jeo sladoled slicnog ukusa kao taj koji pamtim.
isto siptari... verovatno imaju slicnu recepturu kao i ovi iz mog detinjstva. posto ovde na forumu ima dosta ljudi 40+ koji su isto '80-ih bili deca verujem da neko zna o kom ukusu sladoleda pricam...
ovo sad sto se prodaje po "gelatterijama" to je sve isti .I. kupis od njih masinu, kupis poluproizvod i samo pravis. nema nikakvog umeca, moze bukvalno svako da pravi sladoled. moram doduse da priznam da su takvi danasnji sladoledi isto odlicni, ali neuporedivi sa ovim koji ja pamtim. ;)

kad sam bio klinac, jeo sam sladoled uvek kod komsije Siptara... bili su jako dobri ljudi, drzali su tu poslasticarnicu min. 40-50 godina, ali su ih kad je pocelo bombrardovanje najurili kao i vecinu poslasticara.
taj ukus sladoleda koji sam jeo kao klinac je neponovljiv! mnogo godina posle toga, bio sam na Ohridu i tu sam jeo sladoled slicnog ukusa kao taj koji pamtim.
isto siptari... verovatno imaju slicnu recepturu kao i ovi iz mog detinjstva. posto ovde na forumu ima dosta ljudi 40+ koji su isto '80-ih bili deca verujem da neko zna o kom ukusu sladoleda pricam...
ovo sad sto se prodaje po "gelatterijama" to je sve isti .I. kupis od njih masinu, kupis poluproizvod i samo pravis. nema nikakvog umeca, moze bukvalno svako da pravi sladoled. moram doduse da priznam da su takvi danasnji sladoledi isto odlicni, ali neuporedivi sa ovim koji ja pamtim. ;)

To su bili oni sladoledi iz aparata. To su bili jako vodenjavi sladoledi, a nama je to bilo dobro jer smo bili djeca i nismo imali neki veliki izbor pa i nismo znali za bolje. Takva je bila i situacija sa čokoladama. Pravi se mit o tome kako su nekad čokolade bile dobre, a danas ništa ne valjaju. Onda je bilo par domaćih čokolada na tržištu i to je bilo to.

To su bili oni sladoledi iz aparata. To su bili jako vodenjavi sladoledi, a nama je to bilo dobro jer smo bili djeca i nismo imali neki veliki izbor pa i nismo znali za bolje. Takva je bila i situacija sa čokoladama. Pravi se mit o tome kako su nekad čokolade bile dobre, a danas ništa ne valjaju. Onda je bilo par domaćih čokolada na tržištu i to je bilo to.
cini mi se da ne mislim na isti sladole. ovaj sladoled na koji ja mislim nije bio iz automata, pravili su ga sami i prodavali na kugle.
vodenast nije bio, bio je prilicno "mas'an" :D sta su stavljali u njega pojma nemam, ali je ukus neponovljiv!

Back