Slab napon na elektricnoj mrezi. Sta uraditi povodom toga? Da li je EPS od pomoci?

• Začetnik teme Začetnik teme Srksi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Verujem da bi to mnogo pomoglo. Naša trafostanica je stara i pomalo udaljena od nas, mi smo negde 30-a kuća po redu. Spolja izgleda kao zidana trošna šupa. Najiskrenije, samo sam jednu trafostanicu videla koja slično loše izgleda spolja, ali naša ipak gore izgleda, sa odstojanjem. Ima oko 50 godina sigurno, a izgradilo se toliko kuća, naselje se promenilo potpuno! :(
Uz to snabdeva potrošače na području većem od jedne autobuske stanice, možda čak i dve (ne znam tačno). Kad malo zađem u jedno novije naselje, tamo ima po dve stubne trafostanice na području jedne autobuske stanice...

šta sve moram da zapažam... :thumbdown:
To pricam ..samo trafo je resenje.Mi smo se rodili kad su postavili taj stubni trafo.

Naša trafostanica je stara i pomalo udaljena od nas, mi smo negde 30-a kuća po redu. Spolja izgleda kao zidana trošna šupa.
Sam izgled zgrade nema uticaja! Transformator može biti i napolju - sasvim je svejedno.
Problem je što je daljina velika! Procenjujem da udaljenost nije manja od 300 m a to je ogromna udaljenost kada skoro svi imaju šporete, bojlere i grejanje na struju. Provodnici (ili kablovi) ne mogu biti poput bureta - postoji ograničenje kakvi mogu biti.
Promena transformatora u trafostanici (postavljanje veće snage) vrlo je jednostavno ali nije rešenje!
Dobro si primetila da u susednom naselju manju površinu opslužuju dve trafostanice. U tome je osnovni problem! Morale bi se izgraditi nove trafostanice da bi se problem rešio.

Sam izgled zgrade nema uticaja! Transformator može biti i napolju - sasvim je svejedno.
Problem je što je daljina velika! Procenjujem da udaljenost nije manja od 300 m a to je ogromna udaljenost kada skoro svi imaju šporete, bojlere i grejanje na struju. Provodnici (ili kablovi) ne mogu biti poput bureta - postoji ograničenje kakvi mogu biti.
Promena transformatora u trafostanici (postavljanje veće snage) vrlo je jednostavno ali nije rešenje!
Dobro si primetila da u susednom naselju manju površinu opslužuju dve trafostanice. U tome je osnovni problem! Morale bi se izgraditi nove trafostanice da bi se problem rešio.

Trafostanica je u susednoj ulici, mi smo udaljeni oko 275 metara od nje, a snabdeva područje do najmanje 425 metara udaljenosti od nje (možda i mnogo više ako snabdeva našu ulicu i u drugom pravcu od raskrsnice).

Kupiš lepo offline UPS za komp i rešen problem...uvek imaš 220V!

Da li taj ups sigurno ispravlja treperenje napona kad komšija radi sa zavarivačem?

Trafostanica je u susednoj ulici, mi smo udaljeni oko 275 metara od nje, a snabdeva područje do najmanje 425 metara udaljenosti od nje (možda i mnogo više ako snabdeva našu ulicu i u drugom pravcu od raskrsnice).

Da li taj ups sigurno ispravlja treperenje napona kad komšija radi sa zavarivačem?

Da ! On radi kao baterija napuni se i daje ti potreban napon, dopunjuje se u toku rada. Cak i da nestane struja u mrezi imas stalan napon jos neko izvesno vreme.

Svejedno 275 ili 250 ili 300 - daleko je to kod velikih opterećenja! Znači samo izgradnja novih trafostanica a to je papreno.

Za UPS već imaš odgovor. :)

E pa hvala momci, dobro je ako taj ups može bar kompjuteru da pomogne. :zurka:

Druga elektronika (televizor, dvd, veš mašina, mašina za sudove, rerna, frižider/zamrzivač, ko zna šta sve još...) valjda će izdržati do nekog rešenja, kažu 2015. dolaze novi distributeri struje pa će valjda oni da nude i kvalitetniju struju, pa makar i po većim cenama... mada valjda ćemo imati od čega da plaćamo struju kako je krenulo... :zeek:

E pa hvala momci, dobro je ako taj ups može bar kompjuteru da pomogne. :zurka:

Druga elektronika (televizor, dvd, veš mašina, mašina za sudove, rerna, frižider/zamrzivač, ko zna šta sve još...) valjda će izdržati do nekog rešenja, kažu 2015. dolaze novi distributeri struje pa će valjda oni da nude i kvalitetniju struju, pa makar i po većim cenama... mada valjda ćemo imati od čega da plaćamo struju kako je krenulo... :zeek:
do tad na buvljak pa kupuj stare dobre stabilizatore.

Bila sam kod komšinice 7-8. kuća od kraja našeg "konzuma" kako kažu :) Ono je užas kakav je napon kod nje, čkiljavo svetlo jedva sija, stalno kleca, žmirka napon, užas! Čak možda to stalno žmirkanje nije od zavarivača nego ko zna, od opterećenja, a možda je i pokvaren trafo ko zna. Stvarno je mnogo loše kod nas izrađena ta distributivna mreža, mada kad vidim šta DiplomiraniDuduk kaže koliko košta trafo, malo mi je razumljivo da su štedeli pri izradi...

Ma samo da može da mi radi veš mašina i da nije ugrožena elektronika i već je dobro što se toga tiče... :)

Bila sam kod komšinice 7-8. kuća od kraja našeg "konzuma" kako kažu :) Ono je užas kakav je napon kod nje, čkiljavo svetlo jedva sija, stalno kleca, žmirka napon, užas! Čak možda to stalno žmirkanje nije od zavarivača nego ko zna, od opterećenja, a možda je i pokvaren trafo ko zna. Stvarno je mnogo loše kod nas izrađena ta distributivna mreža, mada kad vidim šta DiplomiraniDuduk kaže koliko košta trafo, malo mi je razumljivo da su štedeli pri izradi...
Ne mora biti isključivo od zavarivanja. Kod tako duge mreže svako uključenje nekog većeg prijemnika (bojler, šporet, grejanje) prouzrokuje klecanje napona.
Lako je moguće da prilikom gradnje mreže i nisu samo štedeli. Tada je opterećenje bilo manje pa je mreža mogla sve to da nosi. Opterećenje neprekidno raste a mreža je ista i potrebna su veoma velika ulaganja jer je u Srbiji sav materijal i alat za izgradnju mreže daleko skuplji nego na zapadu.
Još se sećam vremena kada je rešo bio veoma retka stvar i malo ga je ko imao. Kada je opterećenje počelo da raste raslo je sve brže i brže a mreža se, čak ni ekonomski jačim državama, ne može menjati svake godine.
Koliki je porast opterećenja može da ilustruje sledeći podatak: negde 1976. godine južna okolina Smedereva se napajala iz jedne (veće, ne napaja domaćinstva neposredno!) trafostanice najveće ukupne snage 2 500 kW (2.5 MW). Pred moj odlazak u penziju (oko 2000.) isto područje se napajalo sa 32 000 kW (32 MW) i to nije bilo dovoljno!
Za 25 godina porast je bio skoro 13 puta! Mislim da je već dograđeno bar jedno novo postrojenje.

Ma samo da može da mi radi veš mašina i da nije ugrožena elektronika i već je dobro što se toga tiče... :)
Stare veš mašine bez elektronike mogu da rade sa znatno sniženim naponom. Nove su osetljivije. Ako imaš staru veš mašinu ne bi trebalo da ti pravi probleme.

Stare veš mašine bez elektronike mogu da rade sa znatno sniženim naponom. Nove su osetljivije. Ako imaš staru veš mašinu ne bi trebalo da ti pravi probleme.

Eh, jednu staru smo bacili pre nekoliko godina, možda bi bilo bolje da smo je popravili.

Imamo elektronsku nemačku AEG veš mašinu za 230 volti, odlična je, ali kad napon padne ispod 190 volti (merili su) ponaša se kao da nema napona- to joj je podnaponska zaštita. Tako da nam to predstavlja određeni problem oko pranja veša. Ali kao što sam ranije navela izgleda da nam je EDB povisio napon nekoliko volti, tako da će valjda ređe padati ispod 190.

Mary^^, trafostanica za potrebe 10 kuca i cak jedne manje ulice kosta 10 hiljada evra i jos par hiljada je potrebno za radove oko postavljanja i povezivanja. Znaci da sa po 1000 do 1500 evra taj problem moze da se resi. Vreme je kada morate sami da resavate svoje probleme jer ocekivati od politike da vam resava probleme kosta visestruko skuplje.
Mali UPS-evi mogu da rese problem oko kompa ili televizora i relativno su jeftini, ali i njihov radni vek je kratak, a kvar na njima uzrokuje stradanje skupljih uredjaja tako da je to samo privremeno odlaganje resenja problema.
Druga resenja su alternativni izvori od kojih moze lako da se dobije napajanje svih malih potrosaca u kuci tako da sa malo racunice oko ulaganja i smanjenja racuna za struju to ispada najbolje resenje za sve koji zive udaljeni od centara.

@unit -Ala si nalupetao ovde.Pa ko ima da da u današnje vreme 1000-1500 evra za trafostanicu koja nije njegova i neće nikada biti njegova.Pa sutra se selim u drugi deo grada ili drugi grad i tamo hajde jovo nanovo.EPS-u se plaća struja i EPS to mora da uradi.

Kod nas su postavili stubni trafo na zahtev bez ikakvih doplata.

@unit -Ala si nalupetao ovde.Pa ko ima da da u današnje vreme 1000-1500 evra za trafostanicu koja nije njegova i neće nikada biti njegova.Pa sutra se selim u drugi deo grada ili drugi grad i tamo hajde jovo nanovo.EPS-u se plaća struja i EPS to mora da uradi.

Probao bih da te naucim kako da razmisljas konstruktivno, ali ne pokazujes volju da nesto naucis i pri tome si nekulturan, pa ne bih da gubim vreme s tobom. Stavise ne bih da te naucim bilo sta sto bi ti, takav, iskoristio da varas druge.

Poslednja izmena:
Probao bih da te naucim kako da razmisljas konstruktivno, ali ne pokazujes volju da nesto naucis i pri tome si nekulturan, pa ne bih da gubim vreme s tobom. Stavise ne bih da te naucim bilo sta sto bi ti, takav, iskoristio da varas druge.

Ne treba ništa da učim od tebe .Ja plaćam struju Elektro Privredi Srbije i ta firma kojoj ja plaćam struju mora da obezbedi sve uslove da ja tu struju i koristim i tačka.Što ću ja da podmazujem debeloj guski dupe.Ja ne varam nikoga ako uzimam struju od EPS a i plaćam redovno a oni mi to što plaćam uskraćuju.I ne pravi se pametan da prodaješ muda za bubrege ovde kad i sam znaš da nije tako.

Pošto sam zimus napisala žalbu EDB-u za nizak napon i treperenje, ovih dana je stigao pismeni odgovor.

Novina je da više ne vrše merenje u samom domaćinstvu, bar kod mene, već su izvršili merenja na vodovima, trafostanici itd. i doneli zaključak.

Kažu da je niskonaponski izvod sa kog se napajamo opterećen, i da će izvršiti rasterećenje tog postojećeg izvoda kako bi se normalizovale naponske prilike.

Inače već sam ranije pisala da odskora imamo bolji napon, kreće se do oko 225 volti što ranije nikad nije bio slučaj, a ako izvrše još neka rasterećenja (na pismu je datum od pre par dana a kažu da će u budućnosti rasteretiti izvod) onda će možda napajanje ipak biti pristojnog kvaliteta, mislim stabilno bez jakog treperenja, bar se nadamo da bi moglo biti tako. To "rasterećenje" valjda znači da će duplirati kabl, ili tako nešto? Ovo sigurno zna DiplomiraniDuduk ;)

Znači neće graditi nov trafo, ali ipak ostavljaju pristojan i profesionalan utisak, i valjda će ipak na dobar način rešiti problem, videćemo... :)

Poslednja izmena:
Moze mala pomoc
U kuhinji mi odjednom prestali raditi el.sporet,zamrzivac i frizider,a sijalica slabo svetli.inace su ispravni ti aparati.
Dakle,veliki pad napona,a u kuci nemam vece potrosace od gore navedenih,ne grejem se na struju,proverio sam sve osiguras,ispravni su,sve ostale sobe u kuci
i kupatilo,sve normalno radi,samo u kuhinji nece,ima taj pad napona,Brojilo normalno obrce,tj.sporo obrce,posto sam sve iskljucio

Back