Skynet scenario - moguć ili ne?

Da li je Skynet scenario iz filma Terminator moguć

• Ukupno glasova
    12

Baby Yoda

Contributor
Poruka
21.753
Skynet predstavlja samo-svesnu veštačku inteligenciju (AI u nastavku) u filmovima o Terminatoru. Skynet evaluira ljude kao pretnju i koristi njihova oružja protiv njih samih kako bi izvršila genocid na svetskom nivou.

Međutim, tu postoji mnogo pitanja:

- Šta je svest
- Da li je neophodna svest za mašinu ili veoma veoma visoka inteligencija da može oponašati samosvest
- Da li uopšte mašina može biti svesna koda u kome je pisana kako bi ga izmenila

Imajmo primer da mašina ima samosvest i daleko je inteligentnija od nas. I mi joj zadamo zadatak da nam poveća profit za prodaju, recimo čarapa. Videćemo da će za nedelju dana profit naglo skočiti, a onda ubrzo shvatiti da su predstavnici konkurentnih firmi eliminisani. Mašina nema moral iako razume šta se od nje traži. Da li je zbog toga mašina može doći do takvih zaključaka?

emilia clarke film GIF

mislim da će još dosta proći do tako nečeg eventualno ... negde je neko napisao da AI i nema sad neke epohalne domete? neki članak sam čitala
za sad nas FB vaspitava samo i yt prati šta pričamo i sl. ;)
možda su nešto samo super programi, brza tehnologija i brze obrade podataka, ali taj neki AI moguće još ne, bar meni tako deluje. mada je valjda taj big data aktuelna tema ali se prave važni i pišu pametne programe, Neurel npr konferencija se bavi tim neuralnim mrežama

Ako bi mi postali tvorci mašine sa svešću, ne bi li mi postali Bogovi? Stvorili smo svesno biće kao što je Bog stvorio nas. Ok, finese duše, morala i sl. odbacićemo u ovom slučaju.

Mogao bih da pročitam neku naučnu studiju o AI kako bih imao bolje razumevanje o materiji.

1. Sta je ustvari masina?> Da li je covek (bioloska)masina?
2. Ako je moguce kloniranjem replicirati coveka-i taj klon ce imati svest-zasto je tako tesko da se shvati da je pojam svesti...vrlo skakljiv..
3. AI uopste nije tako slabo razvijena kao sto vi mislite.
Ako odbacimo religijski aspekt, čovek je na neki način savršena bio mašina.
Da li će klon imati svest, ufff, to je vrlo teško pitanje. Naučna fantastika.
Ja ne mislim da je AI slabo razvijena, baš suprotno.

mislim da će još dosta proći do tako nečeg eventualno ... negde je neko napisao da AI i nema sad neke epohalne domete
ne budi toliko sigurna
otkriveno je da roboti umeju i da lazu :D

bio je eksperiment u svedskoj ili nekoj drugoj nordijskoj zemlji, zaboravio sam tacno kojoj
dve grupe robora su trazile naftu i komunicirale su izmedju i ustanovljeno je da ona koja je bila na tragu nafti da je slala pogresne rezultate ovoj drugoj.

2. Ako je moguce kloniranjem replicirati coveka-i taj klon ce imati svest-zasto je tako tesko da se shvati da je pojam svesti...vrlo skakljiv..
kloniranje coveka je vrlo moguce ali je zabranjeno
ljudi zaboravljaju sta je u stvari kloniranje i zato je besmisleno pricati da li ima svest ili ne.
naravno da ima
kloniranje nije ono sta gledamo u filmovima gde u nekom kanisteru punom neke tecnosti raste nesto prikljuceno na cevcice

kloniranje je najkasicnija surogat majka
uzmu jajne celije i genetski ih izmodifikuju i ubace drugi genetski materijal u to i ubace u zenku koja klona rodi prirodnim putem

kloniranje coveka je vrlo moguce ali je zabranjeno
ljudi zaboravljaju sta je u stvari kloniranje i zato je besmisleno pricati da li ima svest ili ne.
naravno da ima
kloniranje nije ono sta gledamo u filmovima gde u nekom kanisteru punom neke tecnosti raste nesto prikljuceno na cevcice

kloniranje je najkasicnija surogat majka
uzmu jajne celije i genetski ih izmodifikuju i ubace drugi genetski materijal u to i ubace u zenku koja klona rodi prirodnim putem
Zasigurno neces dobiti
1. Identicno istog mene
2. Intelektualno istog mene

Ako ne moze imati inteligenciju zasto u svom imenu nosi inteligence? Ma koliko god bila vestacka. Pojam inteligencija cak nema dodirnih tacaka sa svescu. Za mnoge zivotinje kazemo da su inteligentne, ali one nemaju svest.
Ne znam zasto to zovu inteligencija kada zapravo se radi o algoritmima. Verovatno je neko nekad zamisljao da su algoritmi inteligentni.

ne budi toliko sigurna
otkriveno je da roboti umeju i da lazu :D

bio je eksperiment u svedskoj ili nekoj drugoj nordijskoj zemlji, zaboravio sam tacno kojoj
dve grupe robora su trazile naftu i komunicirale su izmedju i ustanovljeno je da ona koja je bila na tragu nafti da je slala pogresne rezultate ovoj drugoj.
U ovo tesko da mogu da poverujem, zapravo sam skoro 100% siguran da se radi o laznoj vesti.

Za rat ne treba inteligencija, zato sto to moze rutinski. No samo i iskljucivo roboti, tesko ce moci, zato sto postoje odredjeni
uslovi gde mora da se upotrebi mozak.
Ako tako gledamo, ni za odluku da se krene u rat nije potrebna inteligencija. Tek, roboti slični Terminatoru se razvijaju kao i AI. A od svega što je SF izmaštao, do sad jedino nismo leteli brže od svetlosti, nisu nas napali mali zeleni i još nismo postali zombi kanibali. Mada, kako je krenuo ovaj virus, možda još i bude nešto u vezi zombiluka, ko zna.:D

Ne znam zasto to zovu inteligencija kada zapravo se radi o algoritmima. Verovatno je neko nekad zamisljao da su algoritmi inteligentni.
I mozak radi po nekom principu algoritama. Samo što su oni genetski implementirani i postoji "plodno tlo" za kreiranje novih bez pomoći sa strane.
Nisam bas siguran. Kada bi se covek klonirao, genetika bi bila identicna, znaci razlika bi bilo ono sto se desava kasnije, a to je interakcija sa okolinom.
Za reprodukciju čoveka portebni su ne samo moji geni, već i od žene. Kako je nemoguće kontrolisati način na koji će se DNK čoveka dalje spajati i graditi nešto novo, kako onda da me kloniraju?

I mozak radi po nekom principu algoritama.
Ne radi 100%. Radi po potpuno nepoznatom principu, ali nisu algoritmi.
Kada resavas problem na racunaru, tj kad pravis algoritam, to ne radis uz pomoc algoritma, osim naravno ako ne radis po sablonu, tj algoritmu,
jer i mi mozemo po algoritmu.

Za reprodukciju čoveka portebni su ne samo moji geni, već i od žene. Kako je nemoguće kontrolisati način na koji će se DNK čoveka dalje spajati i graditi nešto novo, kako onda da me kloniraju?
Ne znam po kom principu kloniraju, ali pretpostavljam da iz oformljene celije sa mesovitim DNK.

Ne radi 100%. Radi po potpuno nepoznatom principu, ali nisu algoritmi.
Kada resavas problem na racunaru, tj kad pravis algoritam, to ne radis uz pomoc algoritma, osim naravno ako ne radis po sablonu, tj algoritmu,
jer i mi mozemo po algoritmu.

Ne znam po kom principu kloniraju, ali pretpostavljam da iz oformljene celije sa mesovitim DNK.
Uzimajući u obzir da čovek nije kloniran, čvrsto sam ubeđen da se to neće nikada desiti.

Manje više i radimo algoritamski. Upravo onako kako smo naučeni. Rešavam integrale zato što sam naučen mnogo čemu pre toga. A to čemu sam naučen primenjujem striktno, šablonski. Ako programiram, onda radim po striktnim pravilima kojima sam naučen, poznajući principe rada računara. Ne radim algoritamski jedino onda kada sam inovativan.

Inovativnost može recimo da se desi u fizici kada se dolazi do dokazivanja neke teoreme. Ili stvaranja teoreme. Za tako nešto nemam spremljen skup pravila. Umetnici nemaju algoritam za pisanje pesama, kao i za slikanje. Međutim, u mnogo čemu se koristimo algoritmima.

Свест је душевни појам - означава опажање себе као део нечега...

Пошто машине немају душу, њихово опажање себе је бесмислица...

Интелигибилност је умност и исто представља душевни појама... исто важи ко и горе

Приметно је да сај-фајери пројектују људске душевне способности на предмете свог обожавања и вредновања, али заборављају да је наука са технологијом врло приземна дисциплина умовања, која чак ни до душевних нивоа не може доћи, а камо ли духовних у којима се крију смислови ствари...

Back