скупштинска кафана парт 16

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Takodje tu je i nepostojanje svesti o državi , ne kao represivnom birokratskom aparatu nego nepostojanje svesti o javnom interesu -res publici pravu i zakonima ,pošto je usled vekovnog života u tim uslovima država shvatana kao nešto od čega treba sa jedne strane bežati , a sa druge strane maksimalno ga zajebati , izmusti i opljačkati ...a komunizam pogotovo kardeljevski sa svojom svačijom i ničijom svojinom je na takav mentalitet došao kao budali šamar .

"... the selfishness engendered by centuries of misgovernment..."

Написано за Индусе под Могулима, али савршено пристаје и свим османским робовима. Српски однос са сопственом државом никад није био продуктиван и нормалан, и питам се да ли ће икад бити. Сумњам.

страшно. деде саветници Краља, а унук комуниста. и чудимо се што смо пропали. ако. и треба.
Крајње је време да обновиш градиво о политичким уверењима. Глупо је да се овако "испаљујеш".:lol:
Јер, ја сам комуниста колико и ти; а разликујемо се по томе што је њих не кривим за све, за разлику ид тебе.
Не тумачим свет око себе тако уско и опортунистички, мени су потребни релевантни докази...:lol:

Написано за Индусе под Могулима, али савршено пристаје и свим османским робовима. Српски однос са сопственом државом никад није био продуктиван и нормалан, и питам се да ли ће икад бити. Сумњам.

Bio je za vreme 1. svetskog rata, i pre toga.

Могло би се рећи да би онда то било плодно тло за развој, на пример, либертаријанизма, што би било одлично.

Причао сам са једном руском либертаријанком која исто не може да укапира, зашто су Руси опседнути идејом јаке државе, када су истовремено престрављени од те јаке државе.

Дакле погубни шаблон је да држава мора да буде много јака, и онда тако јака мора да буде преварена, презрена и зезнута. То доказује да је неко Способан.

t aprva Jugoslavija je bila nesrećna odluka, a drug, crvena, je bila zločin. U prvoj su Srbi bili Srbi, u drugoj su to ostali samo retki. Ogromna azlika, ali se slažem da bi bilo bolje da smo od početka ostali Srbija.

Ајд у нечему да се сложимо и нас двоје. ;)

Сад можеш да станеш у 'мој ред'. :manikir::mrgreen::lol:

Pa tako je bilo i oduvek ,kada je narod masovno glasao za Pašićeve radikale koji su govorili da je voz djavolja rabota koja će iskvariti Srbe i koji su pred svake izvbore mesovno prebijali ,a bogami i ubijali svoje političe protivnike isto kao što su i komunisti posle rata postupali prema ostacima opozicije , o korupciji epskih razmera i pljačkaškom odnosu prema javnim resursima da i ne pričam .

Све што се данас догађа било је и код црвених и у Краљевини. Рекао бих да није до државног уређења.

Pa tako je bilo i oduvek ,kada je narod masovno glasao za Pašićeve radikale koji su govorili da je voz djavolja rabota koja će iskvariti Srbe i koji su pred svake izvbore mesovno prebijali ,a bogami i ubijali svoje političe protivnike isto kao što su i komunisti posle rata postupali prema ostacima opozicije , o korupciji epskih razmera i pljačkaškom odnosu prema javnim resursima da i ne pričam .

Могли су да гласају за кога хоће кад је на челу државе био краљ, а држава монархија.
То није ни слично доласку црвених на власт.
Прво, нису је освојили легално већ револуцијом и да им амин није дао запад, уз Стаљинов пристанак на расподелу, могли би само да мекећу.
Друго, да би се укоренили, морали су да праве изборе са ћоравим кутијама.

Zato se namerno udaljavas od sustine? Lepo sam rekla da nisu samo oni levica, dakle to je kljucno. A ti to brkas i poistovecujes kao da su samo oni levica, u tome je stvar i na to sam reagovala.

Opet imaš neke slike u glavi, koje ti same dolaze. Nisam nigde napisao da su samo komunisti levica. Sredi se, uozbilji i obrati pažnju šta pišeš. Vruće je, nemoj da... ma znaš.

Могло би се рећи да би онда то било плодно тло за развој, на пример, либертаријанизма, што би било одлично.

Причао сам са једном руском либертаријанком која исто не може да укапира, зашто су Руси опседнути идејом јаке државе, када су истовремено престрављени од те јаке државе.

Дакле погубни шаблон је да држава мора да буде много јака, и онда тако јака мора да буде преварена, презрена и зезнута. То доказује да је неко Способан.

Кључ је у односу према држави као према Другом.

Успешни народи државу доживљавају као продужени део себе, израз своје политичке воље. Та држава потом уређује друштво, прави путеве, скупља порезе, води ратове или шта већ, мало или много, у складу са њиховим трезвеним жељама - држава је њихова продужена рука, и не мрзе је као што не мрзе ни себе. Још мање је се плаше, или сањају да је покраду.

Неуспешни и историјски истраумирани народи државу доживљавају као нешто спољно себи, вечитог другог. Тај спољни ентитет има широк дијапазон - од неке врсте фискалног осмог путника који вреба честите домаћине да им украде најбољу свињу, најјачег сина за војску или шта већ, па се од њега треба крити у шибљу - па до строгог али нежног родитеља који ће их хранити и пазити до гроба, и коме се прилази са испруженом руком.

Не морам ни да кажем у ком смо логору ми, а у ком неки Швајцарци.

Opet imaš neke slike u glavi, koje ti same dolaze. Nisam nigde napisao da su samo komunisti levica. Sredi se, uozbilji i obrati pažnju šta pišeš. Vruće je, nemoj da... ma znaš.

Je li ovo tvoj post od pre nekih 15-tak minuta, uostalom nebitno koliko...?

Srbin ne podržava komuniste. Onog momenta kad pomisli da u levičarenju ima bilo čega dobrog, Srbin ili ide u crkvu da se ispovedi ili prestaje da bude Srbin.

Dakle jasno je da poistovecujes i to sasvim neopravdano.

Jer ideja socijalne pravde nije sadrzana samo u komunizmu, pa cak ni samo u "levicarenju".

Poslednja izmena:
Зашто ово није прихваћено? Изгледа много примамљиво кад су пореди са олујом.

То што си копирао је само делић плана Z4.
Имао је он у свом саставу много детаљчића који нису , из неког разлога, објављени ни црвеној Википедији.
Детаљи плана су били такви да је било сасвим јасно да је тај план само мртво слово на папиру. Тј. да ће Хрвати каснијом реконструкцијом котара на коју су имали право, преузети власт у великој већини територија која је етнички припадала Србима.

С друге стране, наши су га чак и прихватили пред Олују али су тад Хрвати , орхрабрени Америма, рекли да захтевају ултимативну предају.

Дакле, није ту ништа црно-бело.

Umesto da raspravljate o epohalno nebitnim stvarima (a nebitne su sa sledećeg razloga: ako si bogat, zabole te u kakvom uređenju živiš), bolje da ste zaradili za D5 kao ja. Sledeće nedelje idem da slikam padobranske skokove iz An-22 i letove balonom, dobijem dva besplatna skoka i još me dobro plaćaju za to.

Jedino što se jutros odigrao ovakav dijalog:

Gospođa supruga: ''E lepo, sad imaš D5, a svi Fuji su moji, jel tako?'' (trep trep)
Ja: ''Pa, ovaj...da, draga.''

Успешни народи државу доживљавају као продужени део себе, израз своје политичке воље. Та држава потом уређује друштво, прави путеве, скупља порезе, води ратове или шта већ, мало или много, у складу са њиховим трезвеним жељама - држава је њихова продужена рука, и не мрзе је као што не мрзе ни себе. Још мање је се плаше, или сањају да је покраду.

Неуспешни и историјски истраумирани народи државу доживљавају као нешто спољно себи, вечитог другог. Тај спољни ентитет има широк дијапазон - од неке врсте фискалног осмог путника који вреба честите домаћине да им украде најбољу свињу, најјачег сина за војску или шта већ, па се од њега треба крити у шибљу - па до строгог али нежног родитеља који ће их хранити и пазити до гроба, и коме се прилази са испруженом руком.

Ето, а ја кад кажем да то очекујем од своје државе, ја сам 'левичар'. :roll:

Ето, а ја кад кажем да то очекујем од своје државе, ја сам 'левичар'. :roll:

Не, ти од твоје државе очекујеш да отвори и финансира фабрике ротари телефона где ће 'радити' педесет хиљада људи и примати плате, регресе и полутке, станове и Макарске.

И докле год их не отвара ти се осећаш изневереном.

Recimo AU nije bila neka demokratska zemlja po današnjim merilima , čak ni za ono vreme al je bila država u punom smislu te reči ,postojao je svest o ulozi države i javnom interesu .
Zato je dovoljno da pogledamo samo sve vojvodjanske gradove ne moramo dalje ići ,od Sente ,Zemuna do Pančeva i NSa u centru svih je najdominatnija i najmonumentalnioja gradjavina gradska kuća -magistrat u kojoj je obično bio i sud , što nije samo iz praktičnih razloga nego i simboličkih, da podseti sve gradjane o njihovim pravima i obavezama ,uliva sigurnost pravne države ,a u isto vreme i nepovredivi autonomni status slobodnih kraljevskih gradova i njihovih gradjana . Ja u Beogradu ni ne znam gde je Gradska kuća i da li postoji ili u Nišu ,Kragujevcu , naravno ne računam one podignute ili prenamenjene posle rata kao recimo Stari Dvor ,a pre rata je uprava grada bila u Glavnjači na saadašnjem Studentskom trgu koja je inače isključivo po zlu pamćena , jednostavno u ostatku Srbije te tradicije i institucije nisu baš ukorenjene i ono što je formirano je išlo stihijski ,navrat nanos što se kaže .

Umesto da raspravljate o epohalno nebitnim stvarima (a nebitne su sa sledećeg razloga: ako si bogat, zabole te u kakvom uređenju živiš), bolje da ste zaradili za D5 kao ja. Sledeće nedelje idem da slikam padobranske skokove iz An-22 i letove balonom, dobijem dva besplatna skoka i još me dobro plaćaju za to.

Jedino što se jutros odigrao ovakav dijalog:

Gospođa supruga: ''E lepo, sad imaš D5, a svi Fuji su moji, jel tako?'' (trep trep)
Ja: ''Pa, ovaj...da, draga.''

Odakle An 22 kod nas? Da nije An 2? :mrgreen:

A za Fuđija... sam si kriv kad si joj pokazao kako da škljoca.

Врло добро, волим кад прочитам нешто што ми је и самој ту негде у глави.

Не, ти од твоје државе очекујеш да отвори и финансира фабрике ротари телефона где ће 'радити' педесет хиљада људи и примати плате, регресе и полутке, станове и Макарске.

Ne, ja želim državu koja će da plaća strancu moje radno mesto da ga ne koštam ništa
dok mi vadi crno ispod noktiju za svoj profit bez prava na bolovanje, koji crni regres ili plata?

Ako to nije oličenje finansijski stabilne i uspešne države ja ne znam šta je?

- - - - - - - - - -

Врло добро, волим кад прочитам нешто што ми је и самој ту негде у глави.

naravno, ponovo se u tekstu logici iebalo sve po spisku

Индустрија, и привреда уопште, мора да буде развијена да би држава могла да буде 'продужена рука' њених грађана. А то о полуткама, регресима и макарскама, окачи мачку о реп, то ја нигде нисам рекла. То је чист плод твоје маште јер не читаш шта други пишу, него, заслепљен својим 'антикомунизмом', одмах арогантно наскачеш са својим 'закључцима'. Теби је овде циљ само да омаловажиш некога, био то појединац или народ.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back