скупштинска кафана парт 16

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
не подмећи ми. ја нигде нисам рекао да Васкрс није хришћански празник.

- - - - - - - - - -

кад Младенци падну у недељу, која се Литургија служи?

Kada padnu u nedelju služi se Liturgija Sv. Vasilija Veliikog, a kada padne u subotu Liturgija Sv, Jovana Zlatoustog.
Isto tako, Blagovesti kada padnu u nedelju (koja nije Cvetna) služi se UVEK Vasilijeva Liturgija, dok se u ostale dane služi za Blagovesti Jovanova liturgija (subota), odnosno večernja sa Jovanovom liturgijom (ponedeljak-petak).

Kada padnu u nedelju služi se Liturgija Sv. Vasilija Veliikog, a kada padne u subotu Liturgija Sv, Jovana Zlatoustog.
Isto tako, Blagovesti kada padnu u nedelju (koja nije Cvetna) služi se UVEK Vasilijeva Liturgija, dok se u ostale dane služi za Blagovesti Jovanova liturgija (subota), odnosno večernja sa Jovanovom liturgijom (ponedeljak-petak).

па ето видиш, Младенци се равнају према дану у који падају. немају значај сам по себи, већ се њихов значај одређује у зависности од дана у седмици. у Цркви је важнија обична субота него Младенци, кад падају у дане између понедељка и петка.

значај Младенаца у нашем народном веровању не долази од (не)важности тог празника у хришћанству (кад се прослављају Севастејски мученици), него од чињенице да тај дан представља почетак пролећа и Нову годину.

па ето видиш, Младенци се равнају према дану у који падају. немају значај сам по себи, већ се њихов значај одређује у зависности од дана у седмици. у Цркви је важнија обична субота него Младенци, кад падају у дане између понедељка и петка.

значај Младенаца у нашем народном веровању не долази од (не)важности тог празника у хришћанству (кад се прослављају Севастејски мученици), него од чињенице да тај дан представља почетак пролећа и Нову годину.

SaWo, svaki praznik koji padne u vreme Vaskršnjeg posta obeležava se prema danu kada padne..kada Blagovesti padnu na Veliki petak, ne služi se Liturgija...Da li po tebi Blagovesti nije veliki praznik? :eek:

- - - - - - - - - -

Srećom, činjenice ne zavise od tvog stava. :)

којим догматом или каноном :lol:

Baš zanimljiv tandem...nema šta...:mrgreen:

Samo iznosim činjenice...bez obzira jesam li dosadan ili ne...:lol:

Jesi, dosadan si. :mrgreen:

- - - - - - - - - -

Svetogrdniče, pa Isus je morao vaskrći.

Šteta što razni Al Buđavi i Al Glupavi neće "vaskrći". Ne zbog pogrešne Crne sekte u koju su verovali, već zbog ruskih raketa koje su ih pretvorile u nesastavljive delove.

SaWo, svaki praznik koji padne u vreme Vaskršnjeg posta obeležava se prema danu kada padne..kada Blagovesti padnu na Veliki petak, ne služi se Liturgija...Da li po tebi Blagovesti nije veliki praznik? :eek:

не, него је Велики Петак значајнији од Благовести, па му се и подређују. а то што Благовести могу да падну на Велики Петак или чак Васкрс последица је нетачности старог јулијанског календара и нетачних пасхалних таблица.

но, то није тема за кафану.

не, него је Велики Петак значајнији од Благовести, па му се и подређују. а то што Благовести могу да падну на Велики Петак или чак Васкрс последица је нетачности старог јулијанског календара и нетачних пасхалних таблица.

Nema podređivanja praznika...i u tom slučaju se Blagovesti obeležavaju na adekvatan način....
datum proslave Vaskrsa je propisan davno pre nas, tako da zbilja nema potrebe da se mi bavimo time...;)

Nane, kad bi tako posmatrali, sve vuče neko poreklo, ili ima neku sličnu priču u ranijoj istoriji. Da li znaš koliko je imena i bića "pozajmio" Tolkin, recimo?

Не знам како другачије да посматрамо него да је све континуитет. Лаб тврди да није и да су ови празници чисто хришћански. Не могу се сложити са тим али, добро.
Знам, нешто мало. Обзиром да је био филолог и да је разумео неколико језика, измислио је сáм још неколико. А служио се мотивима из Библије али и нордијске и словенске митологије.
Ненадјебив лик.

Не знам како другачије да посматрамо него да је све континуитет. Лаб тврди да није и да су ови празници чисто хришћански. Не могу се сложити са тим али, добро.
Знам, нешто мало. Обзиром да је био филолог и да је разумео неколико језика, измислио је сáм још неколико. А служио се мотивима из Библије али и нордијске и словенске митологије.
Ненадјебив лик.

Mnogo toga nije poznato širokom auditorijumu, van akademskh i još nekih krugova. Recimo, da se Egipat oslanja na nubijsku civilizaciju, kao i da su afričke religije monoteističke.

Nane, kad bi tako posmatrali, sve vuče neko poreklo, ili ima neku sličnu priču u ranijoj istoriji. Da li znaš koliko je imena i bića "pozajmio" Tolkin, recimo?

Da li si ti kapacitet da shvatiš o čemu je reč?
Meni je pametnija ona domaća Baš Čelik

Priča o seljačkom govedu iz bureta koje kad namiriš počne da divlja a pre toga se prenemagao, dupeuvlačio, slinio, molio...
Naravoučenije je korisno - drži budalu u buretu, što dalje od Beograda i Novog Beograda

Poslednja izmena:
Zato što je to tako.

A, onda dobro. :mrgreen:

- - - - - - - - - -

Миланче ми је омиљени лик на форуму :mrgreen:

другари, сте приметили да Маринца нема већ дуже време. да нису укинули 27А? :lol:

Čuo sam da su produžili 27cu do NBG, možda se izgubio.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back