SKUPŠTINSKA KAFANA 10

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kada je u perigeju, Mesec je oko 50.000 kilometara bliži nama nego kada je u najudaljenijoj tački od Zemlje. Tada je za 14 odsto veći i 30 odsto sjajniji nego prilikom drugih punih meseca tokom godine.

Tou dobou bude náš kosmický soused od středu Země vzdálen „pouhých“ 356 896 kilometrů (pro srovnání, nejvíce se od nás letos Měsíc vzdálil 28. července na 406 568 km).

Srpnový superúplněk není letos osamocený. Další nastane už 9. září. Ještě větší nastane 28. září 2015, kdy k nám bude Měsíc ještě o 20 kilometrů blíž než v srpnu. Další rok – 14. listopadu 2016 – se dokonce ocitne jen 356 511 kilometrů od Země. Tento rekord bude zlomen až v listopadu roku 2034.

Ovde se ne govori o toj pojavi.

- - - - - - - - - -

nego ilke, ko je treci na tabeli? :lol:

Čukarički. :lol:

B2dY9V1.png

Najvišše zvezda padalica u utorak uveče

Broj zvezda padalica će u noći između utoraka i srede biti veći nego inače jer će meteorski roj Persida tada biti na vrhuncu, izjavio je saradnik Astronomskog društva Ruđer Bošković Branko Simonović.
On objašnjava da se meteorski roj Persida dešava svake godine u ovo vreme i da će u noći između 12. i 13. avgusta doživeti svoj vrhunac.
- Meteorski roj Persida najbolje je posmatrati izvan svetlosno zagađenih gradova. Tokom tog perioda broj zvezda padalica je mnogo veći nego inače kada se sporadično pojavljuju - rekao je on.

Najvišše zvezda padalica u utorak uveče

Broj zvezda padalica će u noći između utoraka i srede biti veći nego inače jer će meteorski roj Persida tada biti na vrhuncu, izjavio je saradnik Astronomskog društva Ruđer Bošković Branko Simonović.
On objašnjava da se meteorski roj Persida dešava svake godine u ovo vreme i da će u noći između 12. i 13. avgusta doživeti svoj vrhunac.
- Meteorski roj Persida najbolje je posmatrati izvan svetlosno zagađenih gradova. Tokom tog perioda broj zvezda padalica je mnogo veći nego inače kada se sporadično pojavljuju - rekao je on.

Trebalo bi otići na tvrđavu gde je onaj teleskop.

Ovi iz Blica napisali Persida umesto PersEida :lol:
Mrzi me da editujem post.

Trebalo bi da bude vidljivo golim okom. Pre dvadesetak godina (možda i manje) je bilo vidljivo golim okom.

A, jeste neki džentlmeni, ne pitate Milicu kako se povredila, šta je povredila, kolike su povrede? Ko će sutra mleko da kupi?

Ovi iz Blica napisali Persida umesto PersEida :lol:
Mrzi me da editujem post.

Trebalo bi da bude vidljivo golim okom. Pre dvadesetak godina (možda i manje) je bilo vidljivo golim okom.

A, jeste neki džentlmeni, ne pitate Milicu kako se povredila, šta je povredila, kolike su povrede? Ko će sutra mleko da kupi?

blam me da kazem kako sam se povredila.
elem, posto moju eli nisam istrenirala da ide po novine i mleko do prodavnice, moracu da zovem potrcka ujitru :(

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back