SKUPŠTINSKA KAFANA 10

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Lekar ne bi smeo da bira po tome ko je krimos a ko ne.
Morao bi da odluci po tome ko ima kakve povrede i sanse da prezivi.

pa da. stigne inspektor u civilu bez dokumenata i robijas...ako nije uniformisan, lekar i ne zna ko je to. a ako lekar vidi dva coveka sa povredama koje su opasne po zivot, mora da izabere onoga ko ima vece sanse da prezivi. ako vec ne postoji mogucnost da se pomogne obojici.

Pa pandura. Samo sto je to stvarno hipoteticki, jer u realnosti, taj krimos moze da bude 10 puta bolji covek od pandura.

I ja isto. Zato i ne bi mogao da budem neki doktor-hirurg koji odlučuje o životu ili smrti. :)

Lekar ne bi smeo da bira po tome ko je krimos a ko ne.
Morao bi da odluci po tome ko ima kakve povrede i sanse da prezivi.

Povrede su slične, ali ima samo jedan dr, jedna ekipa i jedna sala, tako se potrefilo i mora da odabere. Slažem se da ne bi smeo preko zakletve ali kad je ovakva situacija onda mi se čini da je opravdano.

I ja isto. Zato i ne bi mogao da budem neki doktor-hirurg koji odlučuje o životu ili smrti. :)

Povrede su slične, ali ima samo jedan dr, jedna ekipa i jedna sala. Mora da odabere. Slažem se da ne bi smeo preko zakletve ali kad je ovakva situacija onda mi se čini da je opravdano.

Ako pretpostavimo (mada je nerealno) da su povrede potpuno iste, sanse iste, a samo jedna mogucnost, treba da spase onog koji je prvi stigao.
Doktor nije sudija. Meni ovde ne postoji nikakva dilema.

Ako pretpostavimo (mada je nerealno) da su povrede potpuno iste, sanse iste, a samo jedna mogucnost, treba da spase onog koji je prvi stigao.

A si ti čelična lejdi. :) Meni bi bila dilema i sigurno bi odlučio da spasem lika koji je popio metak jer je spasavao ljude ili imovinu nego nekog ko prodaje drogu ili podvodi žene ili nešto slično.

A si ti čelična lejdi. :) Meni bi bila dilema i sigurno bi odlučio da spasem lika koji je popio metak jer je spasavao ljude ili imovinu nego nekog ko prodaje drogu ili podvodi žene ili nešto slično.

Ti si sad rezirao triler. :)
U takvoj situaciji doktor ne zna ko je kriminalac, i da li je, i da li je optuzen ili osudjen, mozda nepravedno osudjen....znaci da bi trebalo da sve to proveri i tek onda utvrdi podobnost za prezivljavanje.
Uostalom, on ne bi smeo da bira. On spasava zivote i to je sve. Moral, kriminal, presude i ostalo nisu njegov deo posla.

Pa to, ja nikada ne bih mogao da budem lekar, jer nisam siguran da bih bio objektivan za tako neke stvari. Ali tuzno je to sto postoji masa lekara koji su po tom pitanju i gori od mene. Posebno to vazi za psihijatre, psihijatar je covek koji teorijski ne bi smeo da osudjuje niti jednog svog pacijenta, a u stvarnosti i praksi, postoji sve i svasta. Ja kada slusam onog Jovana Marica koji je pun ocena, presuda i osudjivanja, prosto se zapitam kako on uopste moze da bude psihijatar? :dontunderstand:

Pa to, ja nikada ne bih mogao da budem lekar, jer nisam siguran da bih bio objektivan za tako neke stvari. Ali tuzno je to sto postoji masa lekara koji su po tom pitanju i gori od mene. Posebno to vazi za psihijatre, psihijatar je covek koji teorijski ne bi smeo da osudjuje niti jednog svog pacijenta, a u stvarnosti i praksi, postoji sve i svasta. Ja kada slusam onog Jovana Marica koji je pun ocena, presuda i osudjivanja, prosto se zapitam kako on uopste moze da bude psihijatar? :dontunderstand:

Jovan Maric je sam sebe devalvirao brojnim nastupima na razlicitim televizijama.
Uostalom, on je covek koji je imao vise brakova, poslednji sa nekoliko decenija mladjom zenom.
Ocigledno nezreo i totalno dezorjentisan covek ne moze da savetuje, leci a najmanje da osudjuje.

Aли, практично ће једном од њих двојице да пресуди. Једног ће да осуди на смрт. Још већа иронија је ако оног другог осуђује на живот.

- - - - - - - - - -

И мени. :)

Aли, практично ће једном од њих двојице да пресуди. Једног ће да осуди на смрт. Још већа иронија је ако оног другог осуђује на живот.

Presudice, zargonski receno, ali nece sam procenjivati kvalitet i podobnost ranjenika. Fakticki ce presuditi dogadjaj, ko je prvi dosao na sto.
I jedno tako moze imati mirnu savest.
Takavo je moje gledanje na ovakvu situaciju.

Ti si sad rezirao triler. :)
U takvoj situaciji doktor ne zna ko je kriminalac, i da li je, i da li je optuzen ili osudjen, mozda nepravedno osudjen....znaci da bi trebalo da sve to proveri i tek onda utvrdi podobnost za prezivljavanje.
Uostalom, on ne bi smeo da bira. On spasava zivote i to je sve. Moral, kriminal, presude i ostalo nisu njegov deo posla.

Па, оно, јес', брже је проверити да ли има осигурање и да ли исто покрива лечење. :mrgreen:

Jovan Maric je sam sebe devalvirao brojnim nastupima na razlicitim televizijama.
Uostalom, on je covek koji je imao vise brakova, poslednji sa nekoliko decenija mladjom zenom.
Ocigledno nezreo i totalno dezorjentisan covek ne moze da savetuje, leci a najmanje da osudjuje.

Moja najbolja drugarica je bila njim opčinjena... jedva sam je odvratio od njene ideje da se s njim smuva... doduše to je bilo prije jedno 12 godina...

Па, оно, јес', брже је проверити да ли има осигурање и да ли исто покрива лечење. :mrgreen:

Mislim da se to u slicnim situacijama ne proverava. Zivotno opasne povrede se saniraju bez papirologije.

- - - - - - - - - -

Moja najbolja drugarica je bila njim opčinjena... jedva sam je odvratio od njene ideje da se s njim smuva... doduše to je bilo prije jedno 12 godina...

Vidi, njegova prof. bigrafija zvuci impozantno, ali dzaba kad je to sve upropastio nesredjenim privatnim zivotom, koji je pritom sam pretvorio u javni.
Budala.

ja imam užasne predrasude i antagonizam prema ljekarima... smatram ih ograničenim ljudima uz svega par izuzetaka...

Presudice, zargonski receno, ali nece sam procenjivati kvalitet i podobnost ranjenika. Fakticki ce presuditi dogadjaj, ko je prvi dosao na sto.
I jedno tako moze imati mirnu savest.
Takavo je moje gledanje na ovakvu situaciju.

Мислиш да никад не сазна ко је био ко? А ако сазна да га не потресе? А ако га не потресе, шта је он онда?

И доктори су само људи...

- - - - - - - - - -

ja imam užasne predrasude i antagonizam prema ljekarima... smatram ih ograničenim ljudima uz svega par izuzetaka...

Благо теби. :) Ја их првенствено сматрам неодговорнима.

Мислиш да никад не сазна ко је био ко? А ако сазна да га не потресе? А ако га не потресе, шта је он онда?

Sigurno da ga potrese. To je sama po sebi vrlo stresna profesija. Umiruci pacijenti su svakodnevna pojava.
Ali bih volela da verujem da su potpuno neutralni, i da ih zanima samo dobrobit pacijenta koji im se nadje na stolu. Bez ikakvih kalkulacija.
Jer, kad jednom sebi da ulogu Boga, ko zna dokle ce otici sledeci put i po kojim kriterijumima.
Nezgodna tema, svakako.

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

Благо теби. :) Ја их првенствено сматрам неодговорнима.
Ja vecinu smatram nezainteresovanim, samim tim i neodgovornim.

I ja isto, i to ne samo za lekare, ali sam u poslednje vreme poceo da shvatam da je to zbog toga sto sam odrastao u istocno-evropskoj kulturi. Kod nas i u dalekoj Aziji je takva kulturoloska situacija da malogradjanstina srednje klase razvaljuje bas zesce, pa je to verovatnoi zbog toga...

I ja isto, i to ne samo za lekare, ali sam u poslednje vreme poceo da shvatam da je to zbog toga sto sam odrastao u istocno-evropskoj kulturi. Kod nas i u dalekoj Aziji je takva kulturoloska situacija da malogradjanstina srednje klase razvaljuje bas zesce, pa je to verovatnoi zbog toga...

Meni su pomogli kad mi je trebalo ali sam video i njihovu drugu stranu. Srećom ne na svojoj koži.

nema mi ovo logike... u socijalizmu i našem sui generis samoupravnom sistemu su razlike mnogo manje nego na zapadu... kod nas nije ni postojala razlika između srednje niže i više klase (u koju na zapadu po pravilu spadaju ljekari)...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back