"Skupoća je velika": Građani krpe kraj s krajem, a trgovine zarađuju držeći enormno visoke cene

Duskwood

Poznat
Poruka
7.232

"Skupoća je velika": Građani krpe kraj s krajem, a trgovine zarađuju držeći enormno visoke cene​

Cene u srpskim prodavnicama su takve da vam se zavrti u glavi i od pomisli da odete u nabavku osnovnih životnih namirnica. Da troškovi ishrane kod nas imaju najveći udeo pokazuju i istraživanja, ali se u to svakodnevno uveravaju i sami građani. Jer cene su nam među najvišim, a primanja među najnižim.

Život u redu, tamo gde se čeka na popuste, kako bi se priuštilo osnovno.
Da koristi akcijske cene za N1 potvrđuje i jedna Beograđanka.
“Pa ja ne znam da li iko u Srbiji sada uđe u prodavnicu i samo skine sa rafa”, dodaje ona.

Rafove pet trgovinskih lanaca obišli su istraživači Demostata. Kupovinom za malo veću kućnu nabavku, pokazalo se da je najjeftinije u DIS-u, najviše novca su izdvojili u Maxiju.
"Velika je umetnost pronaći najjeftiniju korpu, jer se razlikuju i asortimani i brendovi koji se nude potrošačima. Ne znam dal da savetujem da idu sa digitronom da obiđu svaku prodavnicu posebno", kaže Mirjana Stevanović iz Demostata.
Poređenje bi, kažu, bilo jednostavnije kada bi trgovci za pakovane proizvode, uz istaknutu cenu, naglasili i koliko košta po jedinici mere, na primer za kilogram ili litar, a sugrađani često kupljeno mere u grame.

“Uzmem gde koliko mogu da uzmem, ako ne mogu kilo onda uzmem pola i tako se živi. A penzije nisu neke da se možemo pohvaliti”, kaže jedna starija Beograđanka.
“Mislim prosto, Srbija je najskuplja u regionu”, kaže jedna žena.
To je pokazalo još jedno istraživanje Demostata - u prosečnoj potrošnji troškovi ishrane imaju najveći udeo u Srbiji.
"Crna Gora recimo ima udeo od 30 i nešto malo preko, hrane u ukupnim troškovima, Hrvatska ima 27, Slovenija 12, Srbija ima preko 40 procenata", kaže Stevanović.

Neretko se događa da i domaći proizvodi budu jeftiniji u inostranstvu.
"Verujem i da bi imali prostora da i na domaćem tlu snize te cene", kaže Stevanović.
“Mislim da je to šokantno, katastrofa i još neke reči koje nisu za televiziju, znači pljačka!”,

Kod većine suseda najniža zarada mora da pokrije ne samo golo preživljavanje, već da omogući dostojanstven život sa dovoljno sredstava za odeću, obuću, prevoz, kulturne manifestacije i odlazak na godišnji odmor.
“Za mene je sve skupo, odeću ne kupujem, nosim šta imam. Skupoća je velika nigde nisam otišla šest godina, da izađem iz kuće iz četiri zida”, kaže starija Beograđanka.
Dok građani krpe kraj sa krajem, godišnji izveštaj Agencije za privredne registre pokazao je da trgovina na veliko i malo ostvarila najveću dobit u 2024, pri čemu profit sektora od 207,6 milijardi dinara predstavlja skoro četvrtinu ukupnog dobitka privrede.

To je znak da su trgovine ozbiljno zaradile držeći enormno visoke cene.
https://n1info.rs/biznis/skupoca-je...rgovine-zaradjuju-drzeci-enormno-visoke-cene/

:bravo: :bravo: :bravo:

Prošle nedelje se vratili iz Grčke, sve, baš SVE u njihovom lidlu je jeftinije nego u našem lidlu...
Meso je mnogo boljeg kvaliteta a značajno jeftinije...
O mlečnim proizvodima da ne govorim, u jednom marketu, faktički na plaži, gauda od 100 posto nemačkog mleka (ukus kojeg se sećam kod nas recimo iz 1984.godine), 1 kg 5,80 e!
Špagete, sve vrste testenina, duplo jeftinije.
Na pijaci paradajz od 0,5 do 1 e, paprika 1e, nektarine 1,5 e,....
U žitnici Evrope, zahvaljujući najvećim bitangama I lopurdama, sve nam je skuplje...
I treba da nas zgaze, kad plaćamo njihove bahanalije iz svojih tankih džepova, a ćutimo...

to je zato sto vi necete sa rusima i briksom vec hocete sa EU

a EU zabranjuje Srbima da se bave proizvodnjom hrane tj poljoprivredom

Citao sam skoro kad je rekao Vucic da mu iz EU kazu "sve moze" "Samo nemoj poljoprivredom da se bavite"

Zato sto EU ne zeli da Srbin bude jak da zivi na selu , zeli da Srbin bude rob u fabrici zapadnih kapitalista.

A to vi blokaderi hocete isto.

Skenjali ste srpske proizvodjace hrane , usvajanjem SSP-a tj ukidanjem carina kao instrumenta zastite domacih proizvodjaca , i sad kukate sto vam je hrana skupa???

Pa skupa je upravo zato sto nema vise domace proizvodnje kao pre.

A sve kad uvozis je UVEK skuplje kod tebe nego iz drzave iz koje se uvozi! Uvek bilo i bice!

Nisam videla ovo, a gde je to rekao?

zaboravio sam gde je to bilo negde na vestima.

u svakom slucaju i da nije rekao takva i jeste situacija

Ne ulaze se u poljoprivredu, subvencije su smesne u poredjenju sa subvencijama u EU , pa samim tim se nasa proizvodnja kao neisplativa gasi i oni preuzimaju nase trziste.

Evo ti prost primer znam coveka koji je imao 20 krava , seljak iz okoline Raske. I sad nema nijednu. Zasto? Zato sto mu je vlasnik firme Milkop rekao da ga je drzava naterala da kupi kolicinu mleka u prahu iz EU koju ne moze da potrosi ni za godinu dana . S toga vise nece otkupljivati mleko. I on je u nemogucnosti da svoje mleko prodaje nekoj drugoj mlekari bio prinudjen da rasproda krave.

Nekada je u mom selu svaka kuca imala kravu. Danas nema niko. Zasto? Ne isplati se. Nema matematike i racuna prodavati mleko mlekarama a ogromna obaveza.

Uvozi se ovo mleko u prahu iz EU od strane mlekara kao jeftinije i one ne zele da otkupljuju mleko srpskih proizvodjaca.

Bila skoro vest da su analizirali mleka svih mlekara na trzistu i samo je jedna mlekara imala zaista pravo mleko od srpskih krava - mlekara Granice.

Ovi ostali pakuju belu vodu.

Izlaz iz situacije jeste da se Srbija oslobodi okupacije zapada.

Onda da se sedne sa Rusijom i da se vidi sta je to sto njima treba od hrane da proizvodimo za njih , i za nas, da se uloze pare u to , da se proizvodjacima daju subvencije i krediti i tako mrdnemo sa mrtve tacke.

EU trosi 40%+ svog budzeta na subvencije poljoprivredi, a Srbija ni 3%

Mi trosimo budzet na subvencije zapadnim milijarderima dajemo im desetine nekad i stotine hiljada evra po radnom mestu koje otvore ovde.

Mesto na svoje proizvodjace mi trosimo budzet na strane milijardere.

To vam pokazuje kakva smo kolonija i kad si kolonija n e mozes ocekivati nista dobro.

U maksiju skaču i laju kao psi čim neko izvadi telefon. Odmah viču ne sme da se slika! Odmah grizu trgovci!

1000007280.jpg

Šargarepa 100 dinara kilo! :hahaha:

U maksiju skaču i laju kao psi čim neko izvadi telefon. Odmah viču ne sme da se slika! Odmah grizu trgovci!

Pogledajte prilog 1765655
Šargarepa 100 dinara kilo! :hahaha:

krivi smo i mi sami

nekada je svaka srpska kuca imala obor za svinje, pa vocnjak, bastu

sve se gajilo samostalno

danas znas li nekog da ima svinje da tovi za sebe ili da ima bastu?

nema 99% Srba

lenji smo , necemo da sadimo, necemo da radimo, lepse je sedeti u kaficu po ceo dan ispijati kafice , nego zalivati paradajz u dvoristu

Maxi i shopn go su uvek bili tu nego su se trgovci dogovorili monopol i dižu u dinar cene.

Problem je kurton država srbija koja ne reaguje. Raspališ milionske kazne i da vidiš.

Eno španija, sve što je 10% viša cena od nabavne pljas EKSTRA POREZ!

mi smo kolonija zapada to je problem

a vi blokaderi zelite jos samo u briselska gomna da nas uvalite

da raskinete sve odnose sa kinom i rusijom i da nas totalno porobite pod briselom

Nego dokle ces da kukas?

Sto ne posadis plantazu npr sargarepe i prodajes je ?

Ili makar sto ne posadis da imas za svoje potrebe.

to je zato sto vi necete sa rusima i briksom vec hocete sa EU

a EU zabranjuje Srbima da se bave proizvodnjom hrane tj poljoprivredom

Citao sam skoro kad je rekao Vucic da mu iz EU kazu "sve moze" "Samo nemoj poljoprivredom da se bavite"

Zato sto EU ne zeli da Srbin bude jak da zivi na selu , zeli da Srbin bude rob u fabrici zapadnih kapitalista.

A to vi blokaderi hocete isto.

Skenjali ste srpske proizvodjace hrane , usvajanjem SSP-a tj ukidanjem carina kao instrumenta zastite domacih proizvodjaca , i sad kukate sto vam je hrana skupa???

Pa skupa je upravo zato sto nema vise domace proizvodnje kao pre.

A sve kad uvozis je UVEK skuplje kod tebe nego iz drzave iz koje se uvozi! Uvek bilo i bice!
Srbi nece da se bave poljoprivredom, poljoprivreda nije nikakva komparativna prednost u Srbiji.

krivi smo i mi sami

nekada je svaka srpska kuca imala obor za svinje, pa vocnjak, bastu

sve se gajilo samostalno

danas znas li nekog da ima svinje da tovi za sebe ili da ima bastu?

nema 99% Srba

lenji smo , necemo da sadimo, necemo da radimo, lepse je sedeti u kaficu po ceo dan ispijati kafice , nego zalivati paradajz u dvoristu
Sigurno nam ne trebaju poljoprivredne kuce koje tove svinje samo kukuruzom, i koje imaju veci procenat slanine od Voje Seselja, i nigde mesa.

U mom kraju se takve svinje nazivaju 'sapunjarke', jer im je debljina slanine veca od Seseljevog stomaka.

Takve svinje i kuce koje gaje takve svinje ne da nam ne trebaju, nego su nam trosak.

Inace, da, bilo je milion takvih kuca po SFRJ, te gluposti gubitaske ne mogu i ne treba da opstanu na trzistu svinja i hrane.

Nisam videla ovo, a gde je to rekao?

Nigde nije rekao jer nije istina, bukvalno izmisljotina :D

EU odgovara da ima diverzifikaciju uvoza hrane, i odgovara joj da i Srbija i bilo koja druga zemlja u blizini proizvodi sto vise.

Ali izvoz hrane iz Srbije ne odgovara uvoznickom lobiju, jer kako bi onda zaradjivali milijarde na uvozu, ako bi se hrana proizvodila unutra? :D

A na celu uvoznickog lobija: Andrej Vucic :D

Bukvalno ne mozes iglu da uvezeš u Srbiju bez njegovog amina :D

zaboravio sam gde je to bilo negde na vestima.

u svakom slucaju i da nije rekao takva i jeste situacija

Ne ulaze se u poljoprivredu, subvencije su smesne u poredjenju sa subvencijama u EU , pa samim tim se nasa proizvodnja kao neisplativa gasi i oni preuzimaju nase trziste.

Evo ti prost primer znam coveka koji je imao 20 krava , seljak iz okoline Raske. I sad nema nijednu. Zasto
? Zato sto mu je vlasnik firme Milkop rekao da ga je drzava naterala da kupi kolicinu mleka u prahu iz EU koju ne moze da potrosi ni za godinu dana . S toga vise nece otkupljivati mleko. I on je u nemogucnosti da svoje mleko prodaje nekoj drugoj mlekari bio prinudjen da rasproda krave.

Nekada je u mom selu svaka kuca imala kravu. Danas nema niko. Zasto? Ne isplati se. Nema matematike i racuna prodavati mleko mlekarama a ogromna obaveza.

Uvozi se ovo mleko u prahu iz EU od strane mlekara kao jeftinije i one ne zele da otkupljuju mleko srpskih proizvodjaca.

Bila skoro vest da su analizirali mleka svih mlekara na trzistu i samo je jedna mlekara imala zaista pravo mleko od srpskih krava - mlekara Granice.

Ovi ostali pakuju belu vodu.
Istina, istina...

Nigde nije rekao jer nije istina, bukvalno izmisljotina :D

EU odgovara da ima diverzifikaciju uvoza hrane, i odgovara joj da i Srbija i bilo koja druga zemlja u blizini proizvodi sto vise.

Ali izvoz hrane iz Srbije ne odgovara uvoznickom lobiju, jer kako bi onda zaradjivali milijarde na uvozu, ako bi se hrana proizvodila unutra? :D

A na celu uvoznickog lobija: Andrej Vucic :D

Bukvalno ne mozes iglu da uvezeš u Srbiju bez njegovog amina :D
Pa dobro to je to, to je u sustini i Tihi rekao, samo bez upiranja prstom, nego je mislio uopste na ovu vlast.

Valjda ce sada morati da se opamete i da ulazu vise u poljoprivredu.

Back