skromno vs. siromašno

U zemlji Srbiji postoje dve kaste: besramno bogati, i siromašni.

Skromnost je poslednja odstupnica koju koristiš da ne moraš reć kako živiš ko Bušman.

Usred Jevrope, a Bušman nisi.

Siromaštvom bih opisala i nesretnike koji brste kontejnere; i zlehude svršene pučkoškolce koji crkavaju 12 sati na crno kod debeloguzog, na pivo bazdećeg i sa upasanim gornjim delom trenerke bizMismena - ucenjivača; i fakultetski obrazovanog stručnjaka u ranim tridesetim koji bi sa istom diplomom na zapadu (čak i sada) bio gospodin čovek koji odvaja u porodični fond za dečje školovanje, a ne za njihove patike.

Skromnost je, eventualno, pitanje filozofije, morala i teologije. U ovoj zemlji postoje samo - različiti stupnjevi bede.

U zemlji Srbiji postoje dve kaste: besramno bogati, i siromašni.

Skromnost je poslednja odstupnica koju koristiš da ne moraš reć kako živiš ko Bušman.

Usred Jevrope, a Bušman nisi.

Siromaštvom bih opisala i nesretnike koji brste kontejnere; i zlehude svršene pučkoškolce koji crkavaju 12 sati na crno kod debeloguzog, na pivo bazdećeg i sa upasanim gornjim delom trenerke bizMismena - ucenjivača; i fakultetski obrazovanog stručnjaka u ranim tridesetim koji bi sa istom diplomom na zapadu (čak i sada) bio gospodin čovek koji odvaja u porodični fond za dečje školovanje, a ne za njihove patike.

Skromnost je, eventualno, pitanje filozofije, morala i teologije. U ovoj zemlji postoje samo - različiti stupnjevi bede.
Kakav čovek pozitivac...:mrgreen:

hm... da se ne zezamo... najveći broj ljudi u srbiji voli da kaže da živi sromno ili tako nešto u uvijenoj formi... retko ko će reći tj. retko ko sebe smatra siromašnim... da se razumemo ovde ne pričam o ljudima koji žive ispod granice siromaštva i koji nemaju bukvalno za hranu i krov nad glavom

dakle, šta je za vas siromašno a šta skromno

recimo koji prihodi za 3članu porodicu u bg su sirotinjski a koji skromni, gde se oblači sirotinja a gde skromni, šta jeu jedni šta drugi, gde izlaze jedni gde drugi... ovo su samo vodiči ne mora bukvalno odgovor

inspired by †0verkill†

Нико радо не говори о сопственом сиромаштву.
Скромно је имати за Канкун, али летовати у Јарменовцима.
Мада, моје мишљење је да је то фолирање.
Види, постоје људи који, у границама својих финансија имају далеко више ствари и свега што се може новцем купити од знатно богатијих.
Сви приходи испод 1000 € су скромни и за двоје људи, а камоли за веће породице.
Сиротиња живи и са 11.000 дин. и то трочлана породица.
Сиромаштво је, тако, пуко преживљавање...

Ih Grebo kakav surov izraz:eek:
Siromastvo je trenutno stanje koje ne mora da traje:rumenko:
Sve u svoje vreme:ok:
*ebes one koji imaju pare a siromasni su u dusi:zper:

surovo...prije bih rekla da je realno...
inace, za "obogatjivanje duse" mogucnosti imaju, sustinski, samo
oni koji imaju vremena za dokolicarenje...tj. slobodnog vremena, a da im
pri tome ne zavija stomak i neplacen racun za struju ne stoji na
stolu umjesto zdjele s vocem...kako bi ih neprestano podsjecao
na cinjenicu da ga od svojih mrsavih prihoda nekako...ipak moraju platiti...

surovo...prije bih rekla da je realno...
inace, za "obogatjivanje duse" mogucnosti imaju, sustinski, samo
oni koji imaju vremena za dokolicarenje...tj. slobodnog vremena, a da im
pri tome ne zavija stomak i neplacen racun za struju ne stoji na
stolu umjesto zdjele s vocem...kako bi ih neprestano podsjecao
na cinjenicu da ga od svojih mrsavih prihoda nekako...ipak moraju platiti...

Ali zato spavaju sa pistoljem pod jastukom.
A telohranitelji im drze "svece" dok *ebu svoje zene ili"devojcice"
Okrecu se na svaki susanj ili senku.
I mnogi koji su se videli u citulji su imali pune stolove i tako nesto.....
Imali vremena na pretek ali nisu se bas proslavili oko "svoje duse"
Nije bas sve u parama:roll:

ko bwe spava s pistoljem pod jastuku?
obezbijedjeni pripadnik tzv. srednje klase koje
kod nas nema?

To moze u nekoj drugoj zemlji. U Srbiji tesko.
U Srbiji to moze samo na nacin kao u slucaju recimo Djelica.Djelic siromasni Pirocanac ode trbuhom za kruhom u Francusku i sa mamom pere klonje,zavrsi fax i onda siromasan dodje tetki na kazan u BGD i preko noci uz pomoc "nekih trikova" postane milioner

Takodje i ovo vreme polako ce biti proslost posto ko ne bude imao para nece moci ni da se skoluje. Isto ko na zapadu...osim ako si bas neki extra extra talenat pa te neko stipendira.

Pa i to je neki pomak u odnosu na sad kad talente niko ne stipendira i kad su talenti..hm...budale? ...

I sta ce ovakvoj zemlji skolovani ljudi...osim da cela nacija bude isfrustrirana?

Ali to nije tema...sa prvim delom se slazem... ta prica za Djelica mnogim ljudima daje nadu....a ustvari je jedna izmisljotina najobicnija...da se loze budale...kako je ustvari lako i super biti uspesan ako se potrudis..self-made...:mrgreen:

Zasto ljudi vole da idu u krajnosti? :dontunderstand:

Ako navodis ovakav primer, ne znas sta je zaista sirotinja.

NIje sve u parama ali je mnogo toga.
Imati previse i imati dovoljno su dva razlicita pojma.
Kao i skromnost i gladovanje.

Ja sam sita, obucena, zdrava i imam vremena (koje mi daje ideju) da se duhovno obogacujem.

Kada konstantno krce creva, hladno ti je i bolestan si, skoncentrosan si samo na puko prezivljavanje.

Zasto ljudi vole da idu u krajnosti? :dontunderstand:

Ako navodis ovakav primer, ne znas sta je zaista sirotinja.

NIje sve u parama ali je mnogo toga.
Imati previse i imati dovoljno su dva razlicita pojma.
Kao i skromnost i gladovanje.

Ja sam sita, obucena, zdrava i imam vremena (koje mi daje ideju) da se duhovno obogacujem.

Kada konstantno krce creva, hladno ti je i bolestan si, skoncentrosan si samo na puko prezivljavanje.
Veruj mi da i te kako znam sta je sirotinja:rtfm:
Ne znam da li je neko jutro docekao a da mu pahulje padaju po jorganu:zper:
Svako ima svoje price:zper:
Ali isto tako znam kako spavaju nazovi bizmismene:mrgreen:
Sada i imam i nemam.Ali mirno spavam:heart:
Ne razumem onda o cemu je tema:dontunderstand:
Imati ili nemati:eek:
O bolesti ili zdravlju
Nemam ni jedno ni drugo na pretek.:think:
Sve mi fali ali isto tako imam vremena da odem do crkve,pozorista,muzeja,setalista ali i da procitam knjigu,novine i da sedim ovde i kuckam.
Najgora je ona kletva :Da Bogda imao pa nemao:dash:
Samo sto je to kod mene obrnuto.I periodicno se menja.:lol:
A naj vece bogatstvo su mi moja deca i unuka:aha:

hm... da se ne zezamo... najveći broj ljudi u srbiji voli da kaže da živi sromno ili tako nešto u uvijenoj formi... retko ko će reći tj. retko ko sebe smatra siromašnim... da se razumemo ovde ne pričam o ljudima koji žive ispod granice siromaštva i koji nemaju bukvalno za hranu i krov nad glavom

recimo koji prihodi za 3članu porodicu u bg su sirotinjski a koji skromni, gde se oblači sirotinja a gde skromni, šta jeu jedni šta drugi, gde izlaze jedni gde drugi... ovo su samo vodiči ne mora bukvalno odgovor

inspired by †0verkill†
vd je to lepo definisao.
mada ja bih na ovo dodala jos i cinjenicu da kod nas ljudi vole da glume ima se moze se a da kuci gule sapunjaru i pastetu budjavim lebom. mislim da je mnogo nas primetilo da ljudi zapravo najmanje imaju, cesto pokusavaju najvise da trose i da zvanicno izgledaju da imaju, odevajuci se skupo,menjajuci mobilne telefone na par meseci, gluvareci po skupim kaficima itd...a ono kuci dve nedelje jede suljpu i smrdi na zaprsku :confused: generalni problem naseg drustva sto niko nece da kaze e nemam za to i to i moram da se stisnem....recimo iako sam cesto imala vise para od prijatelja,uglavnom sam manje trosila jer jednostavno ne volim da trosim na gluposti.i smatram sebe skromnom,mada vise mozda cak stekarom. sistemskom stekarom :neutral:

u tom smislu,ova definicija je odlicna. siromastvo je stanje novcanika,dakle ljudi koji stvarno nemaju skoro nista,a skromnost stanje duha ili mozda bolje reci pravljenja prioriteta i ustede i trosenja za neke bitne i dugorocnije stvari.
vd:
u pitanju postoji sistemska greška
siromaštvo je stanje u novčaniku
a skromnost je stanje duha
i jedno i drugo se mogu različito posmatrati u zavisnosti iz kojeg se položaja gleda
npr po pitanju skromnosti možda bi gradacija bila:
škrt
skroman
umeren
rasipan
bahat

novac i skromnost ne moraju biti direktno povezani
i za to postoji niz primera među zaista bogatim ljudima, koji bi sebi mogl,i bez problema, priuštiti svakakve materijalne stvari, pa to ipak ne čine.

inspired by †0verkill†

Siromastvo je kad moras da razmisljas da li ces sutra imati novaca za hranu. Skroman zivot je kad ne razmisljas o novcu za hranu, jer ga imas, ali i ne razmisljas o kupovini automobila, ili letovanju, jer znas da taj novac nemas. Ni jedno, ni drugo nije ni normalan, ni prosecni zivot. Mislim da je za troclanu porodicu u Beogradu sve ispod 40-50 000 dinara - siromastvo.

Back