Ljudi, mislim da raspravom ne postizemo nista konkretno. Mislim ovde na upoznavanje sa rasom, a mislim da svima nama novi pogledi na stvar mogu dobro doci.
To sto na forumu nema ko da brani moderan tip, ne mislim da je proizvod toga da niko ne voli moderan tip, sem odgajivaca. Pa ako je i zbog para, odgajivac mora od nekog da mazne lovu (od onog ko psa kupuje). Meni se cini da nema ljubitelja modernog tipa, jer moderni tip u Srbiji, kako sam razumela, a Ljubisa moze da koriguje, prodaju samo njegova i Dallinaire odgajivacnica. Dakle, moze se pretpostaviti da su nedostupniji u broju stenadi i ceni u jednom odredjenom periodu. S druge strane, klasicna linija se moze naci kod odgajivaca i 'odgajivaca' (o 'odgajivacima' cu napisati poseban post, sokirala sam se sta sam saznala pre neki dan). U moderan tip ovde odgajivacnice ulazu. Pohvalila sam Dallinaire i njihov nacin odgoja, a ocekujem i da Ljubisa krene istim stopama i da primeni iste procedure. Razumem da je to dodatni trosak, ali je ulaganje u ono sto verujes i sto zelis da stvoris.
A sto se tice toga da li novi tip ulazi u standard ili ne... Ja i dalje mislim da su glave nove linije collie-a izasle van standarda (izvinte, ali ja pored oba oka nikako da nadjem na novom collie-u 'klin' iz standarda), a sve zbog teznje da se pas napravi sto dlakavijim. Pri tome, nisam sigurna da standard gura rasu ka tome da bude zbun. Standard zahteva dugu dlaku, ne precizirajuci pri tome samu duzinu (ergo, sve sto nije kratko, to je dugacko). A ja i ne shvatam da je glavna odlika rase collie dlaka i njen kvalitet (jer collie nije pripadnik IX fci grupe, gde je sve u sustini u dlaci), vec glava...