Moja koleginica redovno radi sinu zadaće,čak donosi i na posao...Pri tom,ona sama neke stvari nema pojma...

Npr.radi zadaću iz engleskog,a nikad nije učila engleski...Kad je pitam zašto to čini,kaže...on neće,ne interesuje ga,a ona ne može dopustiti da on ponavlja razred...
Zatim su imali iz istorije da lijepe neke sličice,neki referat...i ona čak i to radi...Biljke u herbar ona stavlja...da ne pominjem lektire koje skida sa neta...Šalje ga na privatne časove čak iz tri predmeta...a dijete šesti razred...

Zamislite sad još u tim godinama da se smarate sa privatnim časovima i šipčite na drugi kraj grada kod nastavnice...Koje dijete to voli i koga to ne bi umorilo?
Onda tu nije kraj...tjera ga da uči lekcije unaprijed,što mi je takođe jedna od većih gluposti...I tako ona mrtva padne dok sve obaveze uradi,a mali gleda kroz prozor i zijeva...A dijete inače nije glupo,samo nezainteresovano...tj.vidim da ga ,recimo zanima geografija...ali mama smatra da to nije bitno,da mu to ne treba i sputava ga u tome...Ja,kao neutralni posmatrač imam utisak da je ona "ugušila" djetetovu kreativnost i volju za učenjem...plus što mu je nabila kompleks da ono ne zna ništa uraditi bez mame...Ne znam ni kakvi su ti nastavnici kad ne mogu da provale da li je nešto uradilo dijete ili roditelji? Ili mogu,ali im je lakše tako nego da se potrude da nekoga za nešto zainteresuju...
I tako...hoću reći,ona je umirila svoju savjest...radi sve umjesto djeteta,plaća mu časove...on neće da uči...i šta ona tu više može? A ne vidi da radeći umjesto njega mu samo srozava samopouzdanje...Mnogi roditelji to rade nesvjesno...
U redu je nekad prekontrolisati šta je dijete uradilo,nadgledati...ali pustite ih da sami rade,djeca su pametnija nego što mislite...

A da ...neko pomenu teške torbe...To stvarno nije normalno...Zar nije dosta što su naše generacije ogrbavile od preteških torbi...?Te torbe su teške i za odrasle,a kamo li za djecu u razvoju...Džaba fizičko i vježbe,a prethodno mu natovariš 10 kg na leđa..Zar to nikako ne može da se promijeni ?