sanja*
Drevna Kornjača
- Poruka
- 8.704
Stvarno, a kad će?Najbolje je kad imaš nekog iznad glave da ti zvoca: "Kad ćeš da završiš knjigu"? "Hoće li skoro ta knjiga" i tome slično.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Stvarno, a kad će?Najbolje je kad imaš nekog iznad glave da ti zvoca: "Kad ćeš da završiš knjigu"? "Hoće li skoro ta knjiga" i tome slično.
Živkovića volim, a nemam pojma kako predaje, no samo učenje šablona ne znači nužno učenje neoriginalnosti.otrebne izvesne smernice, ali mu škola pisanja, ako nije talentovan (i načitan), neće pomoći.
Zoran Živković, npr, koji predaje kreativno pisanje na Filološkom, postavlja standarde koji su specifični ... prepoznatljivi u njegovim delima. To nije dobro; na taj način se budući (eventualni) pisci uče kako da ne budu originalni.

Škole pisanja su odlična stvar i pravo je čudo da pored toliko škola i vrhunskih učenih profesora i još više vrhunskih mladih entuzijasta nema nekih naročitih romana, ali sam siguran da će se ponoviti vrijeme kada su se za samo dvije godine u nas rodili jedan Andrić, Krleža ili Crnjanski npr... a i kako bi drugačije? Nikad više pisaca i nikad više onih koji su izučili tajnu zanata svog...
Živkovića volim, a nemam pojma kako predaje, no samo učenje šablona ne znači nužno učenje neoriginalnosti.
Učenje šablona može upravo biti poziv i izazov za razbijanje baš tog i takvog šablona.
Uostalom - šablone može da ruši samo onaj ko ih jako dobro poznaje![]()
Dobro, ja nisam Živkovićev fan. Eto, priznajem da sam pristrasna.
Nisam ni ja fan Živkovićevog pisanja. Više bih ga cijenio da je ostao prevodilac, izdavač i promoter naučne fantastike,
Zar nije Mihajlo Pantić predavao kreativno pisanje na Filološkom jedno vrijeme? Nekako mi je on bolji za takav kurs.
Inače, sjećam se šta je Rejmond Karver pisao o kursu kreativnog pisanja koji je pohađao. Lik koji ga je držao (i kome je Karver bio doživotno zahvalan) uglavnom je davao preporuke šta da se čita. I to ne knjige ili pisce, nego časopise koji objavljuju poeziju i kratke priče.
Kad su studenti nešto napisali, ispravljao je samo očigledne propuste, ali je velikoj većini polaznika rekao da od njihove književne karijere nema ništa.
Stvarno, a kad će?

Šta ti to govori?
Aaaaaliiiii... nisu svi.Pisci su, po difoltu, sujetni, i - naročito ako su uspešni - skloni da svoj stil proglase neprikosnovenim.
Ma ok je ako razviješ svoj stil kao novi šablon. Meni smetaju uobičajeni šabloni, šabloni "ovog ima na svakom koraku" tipa.Primećujem da su mnogi pisci (ne samo ovdašnji) skloni da pišu stalno jednu te istu knjigu, knjigu o sebi, a to je - takođe - sklonost ka šablonu.
Da, ali ni obrnuto ne pije vodu.Dakle, forsira se forma; ne sadržaj.
Hm.Dijalozi su najslabija tačka, jer se polaznici uče kako da ti dijalozi zvuče što inteligentnije (a ne autentično)

Dobro, da li je eksplicitno naglašeno da se radi o polupismenim barabama?pa se tako dešava da zamišljeni dijalog dve polupismene barabe, koje su prethodno popile hektolitre piva, glasi otprilike ovako:
"Gledao sam sinoć "Andreja Rubljova". Odličan film!"
"Ko ga je režirao?"
"Zar ne znaš? Pa Tarkovski."
A zatim sledi stručna analiza filma, sa sve intelektualnim osvrtom na filmske metafore.

Ali dobro, pazi, ja nemam nikakav kredibilitet po pitanju škola pisanja, jer nikad nisam bila ni u jednoj.
Možda bi trebalo da upišem neku, čisto iz istraživačko-eksperimentalnih razloga
Javite gde ima džabe, pa da idem![]()
Neće nikad ako me stalno nešto zapitkuješ i dekoncentrišeš.![]()

Zaljubih se u prvi pasus, momentalno
Genijalno, genijalno![]()

Па куд брже? Ти си баш заљубљиве природе
Први пасус заборава нема...![]()

Treba tebi Kvin Latifu za vrat
Verovatno tako govore profesori i nekim studentima koji uce glumu, reziju, slikanje, muziku.Kad su studenti nešto napisali, ispravljao je samo očigledne propuste, ali je velikoj većini polaznika rekao da od njihove književne karijere nema ništa.
Ono što nije dobro kod škola pisanja:
postavljanje nekakvih pravila.
Mogu da razumem da su piscu u pokušaju potrebne izvesne smernice, ali mu škola pisanja, ako nije talentovan (i načitan), neće pomoći.
Zoran Živković, npr, koji predaje kreativno pisanje na Filološkom, postavlja standarde koji su specifični ... prepoznatljivi u njegovim delima. To nije dobro; na taj način se budući (eventualni) pisci uče kako da ne budu originalni.
Mišljenja sam da je umetnost pisanja prilično "rastegljiva", te da ne treba da postoje kanoni. Šta je, onda, umetnička sloboda, ako je pisac ograničen pravilima? Ne može se umetnička sloboda odnositi samo na ideju.
To je kao kada idete u muzičku školu i učite da svirate klavir. Vaš profesor vas uči osnovnim stvarima, ali interpretacija je ono što je, na kraju, bitno: po njoj se zna da li ste virtuoz ili prosečni pijanista. A interpretacija je, nakon što naučite tehnikalije, stvar ličnog unutrašnjeg doživljaja muzike.
- - - - - - - - - -
Što se čitanja tiče:
izbegavam da čitam dok pišem, zato što mi se dešavalo da me toliko opsedne neki detalj iz pročitane knjige (rečenica, izraz), da ne mogu da je se otarasim. Jedanput sam uhvatila sebe da u sopstvenoj priči koristim tuđe rečenične konstrukcije.
Sada sam se navikla da ne čitam tokom pisanja, i po automatizmu ne pipam knjigu dok svoju ne završim.
Dobro, ja nisam Živkovićev fan. Eto, priznajem da sam pristrasna.
Pisci su, po difoltu, sujetni, i - naročito ako su uspešni - skloni da svoj stil proglase neprikosnovenim.
Teško da će takvi biti dobri instruktori i, još teže, da će razbiti sopstvene šablone.
Primećujem da su mnogi pisci (ne samo ovdašnji) skloni da pišu stalno jednu te istu knjigu, knjigu o sebi, a to je - takođe - sklonost ka šablonu.
Rekoše mi da u jednoj školi pisanja, koju vode dva predavača, insistiraju na dugačkim rečenicama.
Kratke navodno nisu dovoljno "umetničke".
Rok za izradu radova je dva-tri dana, ali se nedeljama doteruje tekst - po instrukcijama predavača.
Što reče jedna mlada spisateljica: "Dok doterasmo i izmenismo, zaboravih o čemu se radi u mojoj priči."
Dakle, forsira se forma; ne sadržaj.
Dijalozi su najslabija tačka, jer se polaznici uče kako da ti dijalozi zvuče što inteligentnije (a ne autentično), pa se tako dešava da zamišljeni dijalog dve polupismene barabe, koje su prethodno popile hektolitre piva, glasi otprilike ovako:
"Gledao sam sinoć "Andreja Rubljova". Odličan film!"
"Ko ga je režirao?"
"Zar ne znaš? Pa Tarkovski."
A zatim sledi stručna analiza filma, sa sve intelektualnim osvrtom na filmske metafore.
Blago tebi kad si slavna I kad tako lepo pišeš...I jako je lepo što nisi sujetna!Ja hocu ceo svet i uspela sam. Rezultat je vidljiv na mom blogu.
CItam Bibliju uvek i iz nje pre svega crpim inspiraciju danonocno, citam i ostale knjige. To ne utice na mene dok pisem, mada ponekad mi bas u nekoj knjizi naidje neka lepo srocena misao, koja mene muci u mom knjizevnom delu. Ponekad razradim i neku ideju. Ipak, Biblija mi je uvek na prvom mestu.
- - - - - - - - - -
Ja ne mogu da se slozim sa tobom o sujeti u potpunosti, jer JA nisam sujetna spisateljka. Volim i da mi moji citaoci i obozavaoci kazu sta im se svidja, a sta ne.

MI smo u srednjoj skoli u Svajcarskoj imali predmet kao kreativno pisanje.

Blago tebi kad si slavna I kad tako lepo pišeš...I jako je lepo što nisi sujetna!
Ja sam strašno sujetan!
Kad napišem pesmicu tu na blogu pa neko nešto ružno kaže,meni skoči pritisak,kosa mi se digne na glavi I ja bih ga lepo
pridavio! Gad jedan da za moju pesmicu tako kaže!
Za srce me ujeo!
Msm,nisam napisao pesmicu,ali onako-hipotetički...
Stvarno mi jako smeta kad me kritikuju,ma dovoljno je samo popreko da me pogledaju...
Nekad pomislim da I nisam baš pogodan za javni život...
Bio bih zajeban kao javna ličnost!![]()
Mislim da ovo nikada ne bih uspela da doživim na pravi način, da nisam bila u Švici, o, Cico![]()