Škola sportske vožnje škola dobre vožnje

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

mario80

Stara legenda
Poruka
80.662
Dakle u moje vreme kada si položio vožnju nisi bio vozač ako nemaš obuku kod nekog malo starijeg i iskusnijeg vozača prijatelja. Da se prosto kretanje pod ručnom i vožnja drugom brzinom po beogradu pretvori u nešto više, praktičnije, sigurnije i ekonomičnije.

Ja sam pohvatao sve od drugara čiji je otac svojevremeno vozio trke pa se to uz mašinstvo u kući povezalo i uvezalo skroz kako treba.

Dakle automobil uvek mora da bude u brzini od kretanja do skoro potpunog zaustavljanja. Tek kada priđete semaforu drugom brzinom pritiskate kvačilo i zaustavljate vozilo kočnicom.

Nikakva vožnja u leru nije dozvoljena niti preporučena na jedrenjaka kako smo mi zvali 90tih godina jer se tada nema apsolutno nikakva kontrola nad vozilom. Tada je i potrošnja benzina povećana jer motor radi u leru umesto da se vrti u brzini bez upotrebe goriva. Takva sila shodno stepenu prenosa koči, drži ravnomernu brzinu ili ubrzava vozilo na nizbrdici.

Kada pravilno vozite i kočite motorom smanjujete potrošnju goriva i potrošnju kompletnog kočionog sistema kao što su diskovi, pločice, paknovi i ostali elementi koji su sastavni deo celog sistema.

Dakle sportska vožnja je vrlo bliska pravilnoj umerenoj vožnji automobila i nikada vas neće izneveriti naročito na mokrom, snegu i ledu.

Dakle u moje vreme kada si položio vožnju nisi bio vozač ako nemaš obuku kod nekog malo starijeg i iskusnijeg vozača prijatelja. Da se prosto kretanje pod ručnom i vožnja drugom brzinom po beogradu pretvori u nešto više, praktičnije, sigurnije i ekonomičnije.

Ja sam pohvatao sve od drugara čiji je otac svojevremeno vozio trke pa se to uz mašinstvo u kući povezalo i uvezalo skroz kako treba.

Dakle automobil uvek mora da bude u brzini od kretanja do skoro potpunog zaustavljanja. Tek kada priđete semaforu drugom brzinom pritiskate kvačilo i zaustavljate vozilo kočnicom.

Nikakva vožnja u leru nije dozvoljena niti preporučena na jedrenjaka kako smo mi zvali 90tih godina jer se tada nema apsolutno nikakva kontrola nad vozilom. Tada je i potrošnja benzina povećana jer motor radi u leru umesto da se vrti u brzini bez upotrebe goriva. Takva sila shodno stepenu prenosa koči, drži ravnomernu brzinu ili ubrzava vozilo na nizbrdici.

Kada pravilno vozite i kočite motorom smanjujete potrošnju goriva i potrošnju kompletnog kočionog sistema kao što su diskovi, pločice, paknovi i ostali elementi koji su sastavni deo celog sistema.

Dakle sportska vožnja je vrlo bliska pravilnoj umerenoj vožnji automobila i nikada vas neće izneveriti naročito na mokrom, snegu i ledu.

Rece osoba koja se vozi na leru radi ustede goriva, pitam se gde to u Beogradu mozes tako voziti, nije uvek dobro kociti motorom, ne bi postojala kocnica, mrzi me da ti objasnjavam sada kako to steti motoru.

Kocenje motorom nece ukljuciti signalna svetla tako da onaj iza moze kasno da pocne da koci i da se napravi (lancani) sudar. Ovo je ekstremno opasna praksa u gradskim uslovima pri tome se ostecuje i transmisioni sistem, a sve u cilju da se ne bi kupile nove plocice koje imaju smesnu cenu.
Vidi se da nikada nisi usporavao niti kočio motorom jer se u gradu ne divlja nego vozi umereno i prati tempo saobraćaja do propisanih ograničenja.

Vi momci jednostavno nemate pojma da vozite i ponosite se time.

Fora je da izvicu instruktora ko da je kurrava pa samo njega cekaju,za mene je najbitnije kao i za svaki razlicit auto ,da se skonta kvacilo i gas i nadje pre svega klackalica,da objasni da mora do kraja i kako se otpusta,meni to nije ni pomenuo,onda ono sta on potencira neki drugi nikad ne pomene,ili ono sto je vazilo pre 20 god kaze danas to nije bitno,tako da se voznja nauci kad polozis po sedanju u svoj auto,a samo treba ispitivati instruktora sta nije jasno da nauci

Ako se recimo približavate semaforu u npr 4. brzini i vidite crveno u redu je da pustite gas i da ga držite u brzini dok obrtaji ne padnu na malo iznad 1000, pa onda ler. Ali forsirano kočenje motorom prebacivanjem u niži stepen i to više puta nije dobro ni za menjač ni za kvačilo, naravno ni za plivajući ako ga imate. Plus što je dodatan napor vozača. Ako ste videli da to rade vozači kamiona i autobusa treba da znate da su njihova vozila i predviđena za forsirano kočenje motorom zato što više desetina tona nije moguće zaustaviti samo korišćenjem radne kočnice. Zato oni imaju motorne kočnice i retardere. Kod putničkih automobila nema potrebe za tim.

E tu sam vas našao! Nema šta da traži u gradu velika kubikaža i plivajući zamajac! Za grad je mala kubikaža uglavnom benzinac!

I opet gospodi je napor da promeni jednu ili dve brzine u niži prenos! Štede plivajući zamajac jer su kočnice jeftine :lol: Strava i užas.

I onda te neko otpozadi unakazi jer eto, nije navikao da koči motorom a visoka temperatura ne zna šta se desilo na nizbrdici.

E tu sam vas našao! Nema šta da traži u gradu velika kubikaža i plivajući zamajac! Za grad je mala kubikaža uglavnom benzinac!

I opet gospodi je napor da promeni jednu ili dve brzine u niži prenos! Štede plivajući zamajac jer su kočnice jeftine :lol: Strava i užas.

I onda te neko otpozadi unakazi jer eto, nije navikao da koči motorom a visoka temperatura ne zna šta se desilo na nizbrdici.
Automobilie od 2000 kubika pa nadalje treba zabraniti u gradovima,bez obzira da li je dizel ili benzin.

Preko 2000 kubika maltene i nemaš jer to spada pod luksuz ili invalide. Ja bih za početak uveo naplatu dizelašima za ulazak u centar grada godišnju vinjetu da vidiš kako bi se razbistrilo u glavama manijaka. I to bi išlo jednostavno, ne kupiš vinjetu a kamere u centru zabeleže tvoju tablicu i hop automatski kazna na kućnu adresu.

Gluposti. Gomila gluposti. Kakva sportska vožnja u gradu? Cviljenje i paljenje guma? Kočenje da ostaju tragovi guma na asfaltu? To samo potpun kreten može sportski voziti u gradu. Takvom treba oduzeti vozačku dozvolu i poslati ga ponovno na polaganje vozačkog jer očito nije naučio voziti.
Sportska vožnja se uči da bi savladao vožnju kako treba a kasnije tehniku primenjivao u sigurnoj vožnji. To samo kratkovidi vozači dizelaša sa plivajućim zamajcem vide kao priliku za divljanjem, paljenjem guma i škripom.

Nešto me zanima kako prosečan vozač dizela tera svoju smrdljivu ragu? Prva druga treća pa udri po kočnici na semaforu? Jel se tako vozi dizel na balkanu? Jel se to meni samo učinilo?!??

Sportska vožnja se uči da bi savladao vožnju kako treba a kasnije tehniku primenjivao u sigurnoj vožnji. To samo kratkovidi vozači dizelaša sa plivajućim zamajcem vide kao priliku za divljanjem, paljenjem guma i škripom.

Nešto me zanima kako prosečan vozač dizela tera svoju smrdljivu ragu? Prva druga treća pa udri po kočnici na semaforu? Jel se tako vozi dizel na balkanu? Jel se to meni samo učinilo?!??
Pa kočnica služi za kočenje. Ja ne znam tko je tebi dao vozačku ako ne znaš čemu služi kočnica. Ti si opasan na cesti. I nemam što udariti po kočnici. Kao prvo u gradu je dozvoljeno 50km/h (bar kod nas u Hrvatskoj), a vrlo često i manje. Pratim promet, podignem lagano nogu s gasa i auto sam usporava i koči. Nisu to velike brzine. Na kraju samo malo lagano stisneš kočnicu da se auto potpuno zaustavi.
I da, naravno da vozim prva, druga, treća, pa kočnica. Nego kako. Pa neću kretati u trećoj ili prebacivati iz prve u četvrtu.

Poslednja izmena od moderatora:
Da dizelaš ima veću moć kočenja motorom i ako voziš dozvoljenom brzinom možeš oduzimanjem gasa dovoljno da usporiš vozilo pre zaustavljanja i pritiskanja kočnice.

Kod benzinaca je to malo drugačije i potrebno je menjati brzine iz četvrte u treću ili iz treće u drugu.

Poslednja izmena od moderatora:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back