skok

E slusam neki lik skocio iz svemira i svi su time kao fascinirani, kao svaka cast i te gluposti ja to dosad nisam ni pogledao nego evo sada otvorih jedan snimak i procitah par komentara na jutubu i ne pada mi pamet da i gledam dalje
poslije ovih komentara ''bez komentara svaka cast'' ''Svaka mu cast zahvaljujuci njemu mi ulazimo u istoriju sveta'' ''skocio je sa 38.045m'' ''stvarno svaka cast Felikse!''

dokle ce se ljudi fascinirati glupostima, sta je ovaj poduhvat nazovimo donijeo za istoriju, kada ce se ljudi krenuti fascinirati stvarima koje se ticu boljitka ove planete ... oke znam ja da ima druga strana ako je nesto mocno i ludo pa i ne mora biti za dobrobit al opet meni je fascinantnije vidjeti kada neko skoci sa 30 metara u vodu nego ovo, skaces bez pomagala sam sa svojim sorcem, dok je na ovog utroseni vjerovatno milioni, otklonjena je svaka sumnja za povredu i ta odjelu su pretpostavljam kao da u kapsuli skace, sta tu ima fascinantno i jos plus toga on treba biti neki velikan u istoriji, ma daj ... da skocim sa 30 metara u vodu dobro bih razmislio, a za ovo nek me sutra zovnu uloze u mene milione i skocicu cu bez razmisljanja ...

A sto nisi...

pa dobro
tu ima momenat fascinacije
kad nešto deluje kao podvig
pa nam se još ta ideja ugradi u svest kroz makrketing
a u suštini i nije tako neverovatno
mada svaka čast za hrabrost
al ovo je rijaliti-planeta
s svaki treći dan treba nam nova maskota

Što se tiče kolektivnog pragmatizma i insistiranja na činjenici da Feliksov skok važan samo za njega samog...

Dobro, uzmimo da je to tačno. No, hajde sada da napravimo malu digresiju i da se bavimo fenomenom koji zovemo "stvarnost". U toj stvarnosti se uzdiže svetski šampion u šahu. Isto važi i za prvog na ATP listi u tenisu, najboljeg fudbalera sveta, mnoge druge fudbalere, košarkaše, vaterpoliste, odbojkaše itd. Naime, oni su najbolji u onom čime se bave. Iako nijedan od tih sportova neće uticati na čovečanstvo, i nijedan rezultat tih pojedinaca neće učiniti naš zemaljski život boljim. Zar ne?

U istoj stvarnosti imamo i fenomen umetnika. Sitcajem okolnosti, većina onih koji tu stvarnost čine zna za Pikasa, Betovena, Mocarta, Dostojevskog... Pomenuti, i mnogi drugi, su predmet divljenja mnogih generacija koje su posetile ovu našu malu planetu. Iako sama ta umetnost ne utiče praktično na život. Ne rešava problem gladi, globalnog zagrevanja, nestašice energetskih resursa i slično. U tom istom svetu postoje i filozofi, koji su se u još u antičko doba usaglasili da filozofija ne treba da služi praksi. Što se nadalje poštovalo, pa mi opet cenimo Ničea, Kjerkegora, Šopenhauera, Hegela... Pa i filozofe iz Stare Grčke, koji su ovu disciplinu i razvili. Iako smo od svih njih dobili samo gomilu teksta, malo boje na platnu ili niz tonova...

Sa druge strane, u toj istoj stvarnosti, nepoznata su mnoga imena koja su doprinela razvoju tehnologije, računara primera radi. Iako to vrši neku svrhu. Većina ljudi ne zna ime pronalazača hemijske olovke. A ona je koristan pronalazak, zar ne? Ne znaju za ljude od kojih je potekla ideja o tanjiru, stolici, tetrapak ambalaži... Itd.

Da rezimiramo. U ovakvoj stvarnosti se ceni i pojedinačan rezultat. Po vrlo neobičnoj selekciji, u kojoj skoro i da nema elemenata korisnosti.

A sada ću ti reći zašto se sve to uzdiže. Zato što čovek ima u načelu dve potrebe:
-biološku potrebu za opstankom (koja ga i vodi ka pragmatizmu, na kojem toliko insistiraš, i koja je nagonska i prosto nužna)
-potrebu za užitkom

E, upravo na drugu komponentu treba nadograditi nabrojano. Čovek uživa u umetnosti. On uživa u lepoti, estetici reči, emocionalnsti unete u to... Čovek kroz filozofiju uživa u procesu saznanja (utoljena radoznalost). On uživa tokom igara bilo kakve vrste. Zato mu je zanimljiv tenis ili neki drugi sport. Pomenute Ginisove rekorde ostvaruju ljudi željni užitka koji će im pružiti činjenica da su u nečemu najbolji na svetu. Dakle, oni uživaju u procesu pronalaženja mesta u spisku rekordera. Oni koji će čitati o neobičnim podvizima njihove ljudske braće će uživati u samoj vesti kao takvoj, biće impresionirani kako negde na planeti postoji čovek koji je to ostvario... Oni uživaju u igrama, i zato cene igrače. Zato se uzdižu pojedinci koji su u nečemu veštiji od ostatka. I isto tako su impresionirani i Feliksom (uzgred, veoma grešiš kada misliš da je apsolutno sve bilo kontrolisano. I ne slutiš koliko stvari je moglo da izmakne kontroli. A da si se malo više interesovao za sam proces tog skoka, saznao bi da je toga i bilo, da je počeo nekontrolisano da se okreće i da je ta rotacija mogla skupo da ga košta. A to nije bila jedina moguća pretnja).

A hrabrosti za skok je trebalo, još kako. Možeš ti da se hvališ koliko god hoćeš, nemaju svi dovoljno odlučnosti za to. Ja nemam. Ne bih nikako rizikovao da učinim tako nešto. Većina ljudi takođe.

sve je to okej ali ja sam i feliksa stavio u rang sa tim teniserima isto s.ranje samo drugo pakovanje ... nego moj akcenat je na tome da bi u danasnje vrijeme ljudi trebali biti okrenuti i fascinirani nekim drugim stvarima a ne ovim oblogama za mazanje ociju jer jb g propadamo ... oke znam u globalu smo glupi ... i normalno da je ljudska teznja da bude najbolji i da se ugleda na najbolje, ali ajmo prvo razmisliti ko je to dobar ... a sto se tice poredjena sa dostojevskim niceom i dr. mislim da je nerealno to su moze se reci nosioci ideologija ... mnogo uglednih psihijatara su upravo to i postali citajuci dostojevskog, ne kazem da su od njega pokupili pamet ali u mladim godinama kada se bira budocnost svakako da im je bio dobar podsticaj ... dok profesionalni sportisti danasnji mogu samo navesti covjeka da bude ''najbolji'' po svaku cijenu, ljubav - zrtvu, porodicu - zrtvuj, slobodu - zrtvuj ... kazem danasnji, jer ne mogu inace sport staviti iznad nekih nauka, jer neko je rodjen za jedno neko za drugo, neko da prati jedno neko drugo ... po meni je ovaj skok kao i tenis evo sada vidimo i biciklizam sarada, mocno sredstvo u rukama korporacija ...

a sto se tice tvoje dve podjele, ja mislim da si izostavio onu najvazniju - duhovna potreba, zar ne?

i nije mi bila svrha se hvalim, mislim da bi smio skociti ... mozda ja imam neke druge strahove koji su tebi smijesni ...

Back