Skladistenje podataka: HDD ili CD?

• Začetnik teme Začetnik teme bane
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
U svakom slucaju HDD, bez obzira za sta ti treba. CD-ovi su osetljiviji, i ispali su iz igre, retko kad ces vise i naici na racunar sa optickim drajvom. A tu je naravno i kapacitet.

A da li ces eksterni ili ne zavisi od namene. Posto ti hoces da arhiviras, bolje je eksterni. Danas se hdd velikog kapaciteta za sitne pare nabavlja

U svakom slucaju HDD, bez obzira za sta ti treba. CD-ovi su osetljiviji, i ispali su iz igre, retko kad ces vise i naici na racunar sa optickim drajvom. A tu je naravno i kapacitet.

A da li ces eksterni ili ne zavisi od namene. Posto ti hoces da arhiviras, bolje je eksterni. Danas se hdd velikog kapaciteta za sitne pare nabavlja
A jel se zna kolki je zivotni vek CD-a odnosno DVD-a?

Meni se filmovi na CD-ovima nisu bas pokazali. Imam vise filmova na CD-ovima koje ne mogu vise da otvorim posle nekoliko godina. Bolji je HDD.
Pa da, zivotni vek im moze lagano biti i kraci od hdda.

Ako te brine dugotrajnost HDD-a, u smislu da ce trajati krace od CD-a i plasis se gubitka podataka, uvek mozes da nabavis i redudantni disk, ili da cuvas na cloudu. Mada je veca sansa da ce pre CD zavrsiti karijeru

Ja ih drzim u onoj futroli od 50 komada.
Zavisi opet kakvoj se temperaturi izlazu, svetlosti, i kako se rukuje njima. U svakom slucaju, ni jedna, a ni druga opcija nije losa. Samo sto i kod jedne i kod druge opcije moras da vodis racuna o redudansi ako ti je bitno da ne izgubis podatke. Cloud nudi redudansu i ne razmisljas o tome uopste.

Ako se radi o filmovima, pretpostavljam da ti nije toliki problem da sa vremena na vreme opet narezes film ako medijum otkaze.

Glavne prednosti hdda u odnosu na dvd su brzina, odnos kapaciteta i fizickog prostora koji zahteva, a i dosta je fleksibilnije sto se tice uredjaja koji ih podrzavaju, s obzirom da usb tehnologiju podrzavaju skoro svi uređaji danas

Постоји један проблем, ако је екстерни уређај од 1 терабајт, шта радити када се тај уређај напуни до краја ? Невезано да ли служи за бекап или и за бекап и стално коришћење.

Постоји један проблем, ако је екстерни уређај од 1 терабајт, шта радити када се тај уређај напуни до краја ? Невезано да ли служи за бекап или и за бекап и стално коришћење.
Zavisi od FS, ako je ovaj COW kao sto su APFS, BTRFS ili ZFS, drasticno uspori, ostali mislim ne. Ali posto je i SSD COW i SSD drasticno uspori….

Back