Скидате или свлачите?

Ната Ли

самоникла
VIP
Poruka
51.865
Како користите ова два појма ?
Да ли се скидате или се свлачите ?

Опет термини који уколико се неправилно употребе у говору и писању могу да доведу до заблуде..

На пример , десило се да сам стављена а онда се одмах дотакло питање скидања , хмм
Да , неке је то асоцирало на свлачење ..а није.
Свлачење је када му/јој откопчавате дугме по дугме на кошуљи или се чује ,,клак" кад му одкопчавате каиш..
Скидање је када скинете слику са зида или..

Како користите , да ли водите рачуна о томе ?
Мислим да @Lunja* може то да нам стручно појасни. :D

Али деси се да кажеш да си скинуо кошуљу ? Или увек кажеш да си свукао ?

Деси се.

Али ми је много смешно кад бабе кажу да се "скидају из аутобус".

не знам како је у осталим крајевима Србије, али код мене у Ниш бабе уредно говоре "скидам се из аутобус". И моја баба је тако говорила.

Деси се.

Али ми је много смешно кад бабе кажу да се "скидају из аутобус".

не знам како је у осталим крајевима Србије, али код мене у Ниш бабе уредно говоре "скидам се из аутобус". И моја баба је тако говорила.

Ето можда је то објашњење неспоразума ! Географска припадност.

Došla sam da podržim temu, ali imam prvo dva pitanja.
1. Zašto baš @Lunja* treba da objasni? Jel to neka provokacija, interna šala ili imaš konkretan primer? Ako primer postoji, daj link.
2. Zašto je u naslovu "skida te" odvojeno, a u tekstu spojeno? Na koje se treba odgovoriti?

1. ако сам добро разумела, луња је лингвиста па је компетентна и верујем да уме сама да постави питање
2.исправићу , нисам приметила. хвала ( види се да нисам стручњак )
Уствари не умем , то мора мод , јел ?

Како користите ова два појма ?
Да ли се скидате или се свлачите ?

Опет термини који уколико се неправилно употребе у говору и писању могу да доведу до заблуде..

На пример , десило се да сам стављена а онда се одмах дотакло питање скидања , хмм
Да , неке је то асоцирало на свлачење ..а није.
Свлачење је када му/јој откопчавате дугме по дугме на кошуљи или се чује ,,клак" кад му одкопчавате каиш..
Скидање је када скинете слику са зида или..

Како користите , да ли водите рачуна о томе ?
Мислим да @Lunja* може то да нам стручно појасни. :D
skidanje je kad nju skines
svlacenje je kad sebe skines z:mrgreen:

1. ако сам добро разумела, луња је лингвиста па је компетентна и верујем да уме сама да постави питање
2.исправићу , нисам приметила. хвала ( види се да нисам стручњак )
Уствари не умем , то мора мод , јел ?
1. Ne, nisi dobro razumela, a kad jednom budeš dobro razumela, shvatićeš zašto ovo pod jedan nije bilo uopšte lepo.
#ppstop
2. Whatever.

Back