Skidanje para sa bankomata posle smrti korisnika

Fei Li

Zainteresovan član
Poruka
157
Ukratko, došlo je do iznenadne smrti meni bliske osobe, ja sam imao punomoćje da koristim njene kartice (3), plus imam i 2 kartice na moje ime povezane sa njenim računima ....

Mislimo da u banci najverovatnije još uvek ne znaju za njenu smrt, pitamo se da li možemo da skinemo pare sa računa pre nego što dođe do ostavinske rasprave pa da tek kasnije prijavimo smrt ?
Jer nam u novonastaloj situaciji trebaju...

Nažalost, osoba, inače poznata kao veliki radoholičar koja je pomogla velikom broju ljudi, nije dočekala penziju...

Uzmi lovu, razmišljaj posle.

Najverovatnije ćemo tako, razmišljao sam da uzmemo novac a da onda posle nekoliko dana odem do banke, napravim se lud, i tada pitam šta i kako.

Usput, imala je i mobilni telefon uzet na ugovor od 24 meseci, da li neko zna kako i šta sa tim ugovorom, da li smo dužni da ga plaćamo i dalje ?
Telefon prvo nismo ni trebali da dobijemo zbog okolnosti smrti, međutim na kraju nam je dat i imamo ga.

Imas punomocje,kartice.znas PIN.Iako saznaju da je ta osoba umrla,nemas nikakvih pravnih posledica,jer imas sve sto je potrebno da dignes pare.Duzan si policiji da prijavis smrt te osobe,a za banku ne brini,sem ako je preminuli imao neki kredit,onda kao opunomocenik mozes imati problema.Za telefon vidi ako ti ne treba i ako je tek dobijen,odnesi umrlicu i trebali bi da poniste ugovor,normalno i vratis telefon.

Ukratko, došlo je do iznenadne smrti meni bliske osobe, ja sam imao punomoćje da koristim njene kartice (3), plus imam i 2 kartice na moje ime povezane sa njenim računima ....

Mislimo da u banci najverovatnije još uvek ne znaju za njenu smrt, pitamo se da li možemo da skinemo pare sa računa pre nego što dođe do ostavinske rasprave pa da tek kasnije prijavimo smrt ?

Ne smeš da podižeš novac sa računa osobe koja je preminula, ma koliko ti bile potrebne.
To što imaš ovlašćenje podrazumeva se da novac podižeš po nalogu vlasnika računa, a on u ovom slučaju više nije živ.
Zna se kada je osoba preminula, a kada je novac podignut.

Ne smeš da podižeš novac sa računa osobe koja je preminula, ma koliko ti bile potrebne.
To što imaš ovlašćenje podrazumeva se da novac podižeš po nalogu vlasnika računa, a on u ovom slučaju više nije živ.
Naravno da ne bi trebao da podiže novac sa tudjeg računa bez obzira na punomoćje, ali ne može zbog toga da ima neke pravne posledice, već samo imovinske kasnije na ostavinskoj raspravi.
Ovlašćenje ne znači da podižeš novac PO NALOGU vlasnika računa, i može da znači još milion toga drugog, tako da......
Na ostavinskoj raspravi se to potanko utvrdjuje.

u principu moze ako je novac legao na racun u trenutku kad je osoba bila ziva.
ne sme ako je novac legao naknadno.
medjutim tu ima druga zackoljica.
tokom ostavinske rasprave ako je neko drugi pretendovao na taj novac moze da ga tuzi i da mu pravi probleme..ako je on jedini naslednik ili osobe koje su naslednici nemaju problema sa tim on moze da digne novac.

U principu, ne bi smeo uzimati taj novac, jer kad posle odneseš papire u banku da se računi zatvore, pisaće kad je osoba umrla i videće se da je bilo transakcija i nakon smrti. Čega ne bi smelo biti, jer sa smrću klijenta prestaju i sva oslašćenja na njegov račun. Mada će to da se u bobu proverava jedino ako si naleteo na kakvu zagriženu ludu koja se striktno drži pravila, ili ako dođe do nekih problema s računima u međuvremenu, što je već opisano gore.

u principu moze ako je novac legao na racun u trenutku kad je osoba bila ziva.
ne sme ako je novac legao naknadno.
medjutim tu ima druga zackoljica.
tokom ostavinske rasprave ako je neko drugi pretendovao na taj novac moze da ga tuzi i da mu pravi probleme..ako je on jedini naslednik ili osobe koje su naslednici nemaju problema sa tim on moze da digne novac.

Nema veze kada je novac legao, osoba je umrla, kao što se o tome mora obavestiti matičar tako mora i banka.
Ako se za sahranu angažuje pogrebno preduzeće, oni sve to urade i računi se gase.
Na ostavinskoj se dalje rešava nasleđe.

Sve je to super ako nema ludih rođaka, naprimer. :mrgreen: Mnoge banke, pogotovo u malim mestima, idu na poverenje a protiv pravila. Pa ako si ti digao pare i posle smrti klijenta, račun nije opterećen kreditom, minusom itd, i nema nikog drugog ko se za isti (račun) zanima iz bilo kojeg razloga, stvar prođe kako prođe i nikom ništa. Al samo ako se nađe jedan besan brat od strica koji veruje da ima pravo da se na ostavini pozove na taj račun, eto belaja. Na sreću dok sam radila u banci nisam imala s tim problema iako sam znala da idem na blef i da si mogu iskomolikovat život jer radim mimo pravila. Pravila su jasna: ne sme se dirati račun preminule osobe, tačka.

Od onog trenutka kad je osoba preminula ne smije se raspolagati njenom imovinom i nemas vise nikakve punomoci posto ti banka cim prijavis da je lice umrlo oduzima sve punomoci i katrice vezane za tu osobu do zavrsetka ostavinske rasprave i dobijanja ovjerene presude od suda...Tek tad mozes podici zaostalu penziju i ostali novac koji si kod notara naveo, naravno ako si ti naslednik...sve ostalo se tretira kao kradja...Vecina ljudi nije obavestena da uzet novac na bankomatu, zaboravljen od korisnika se tretira kao kradje u koliko vas vlasnik novca zakonski goni (iz licnog iskustva i jedno i drugo)...

Od onog trenutka kad je osoba preminula ne smije se raspolagati njenom imovinom i nemas vise nikakve punomoci posto ti banka cim prijavis da je lice umrlo oduzima sve punomoci i katrice vezane za tu osobu do zavrsetka ostavinske rasprave i dobijanja ovjerene presude od suda...Tek tad mozes podici zaostalu penziju i ostali novac koji si kod notara naveo, naravno ako si ti naslednik...sve ostalo se tretira kao kradja...Vecina ljudi nije obavestena da uzet novac na bankomatu, zaboravljen od korisnika se tretira kao kradje u koliko vas vlasnik novca zakonski goni (iz licnog iskustva i jedno i drugo)...
to sam i rekao..ali u vecini slucajeva ako si ti naslednik ne dize se frka oko toga..naravno ti moras i da zatvoris racun jer ce primanja stati a troskovi odrzavanja racuna se kalemiti pa je besmisleno i da odrzavas racun...tu je i pitanje kredita ako ga je osoba imala...kad zatvoris racun onda ne mozes nista da dizes..
ali do tog trenutka zatvaranja racuna formalno pravno ne smes da dizes ali realno niko nece praviti frku oko toga osim ako u ostavinskoj raspravi jos neko polaze pravo ili zelju (ako se nije odrekao) na taj novac.

Novac smo dizale tek kada se dokazalo da smo zakonske naslednice. Ako je imao recimo kredita neisplaćenog a nije se osigurao u slučaju smrti ukoliko je imao imovinu na svoje ime ondaK banka uteruje dug, ako ne banka gubi. Toeto.
tako je , ako prihvatas nasledstvo onda prihvatas i dugove te osobe, ako se odreknes nasledstva onda dugovi preminule osobe ne padaju tebi na teret.

Skinuo sam danas novac sa kartica, nikakav problem nisam imao. A mislio sam da možda hoću.
Neophodan je jer ostavinske rasprave verovatno neće biti još par meseci zbog trenutnog stanja.
Posle Uskrsa idem do banke da prijavim smrt i vidim šta ćemo oko isplate kredita koji je zaostao...

Jedan sam od 2 naslednika, obojica smo se složili oko skidanja ovih para.
Ostavili smo još par desetina hiljada preko stanja računa za svaki slučaj.

Teca samac je umro pre 6 godina. Imali smo ugovor o dozivotnom izdrzavanju i bio sam ovlascen na njegovom racunu. Dece nije imao. Nakon njegove smrti par dana kasnije sam podigao odredjenu sumu novca do 0 din na racunu. Ostavinska rasprava sa daljom rodbinom je odrzana bez ikakvih osporavanja jer smo imali Ugovor o dozivotnom izdrzavanju. Banka kad se seti salje i obavestava da je stanje na racunu 0 rsd.....A nikako da odem do banke da ugasim racun sa kojom inace imam licni sudski spor oko sumnje da me kradu sa kamatama na kreditu.

Zar za upotrebu kartice ne treba samo PIN

Ako to imaš onda si "all set" što kaže narod

Back