Skidanje masnih naslaga

Caj je glupost.
Ljudi godinama pokusavaju da nadju nacine da izreklamiraju svoje budalastine :)
Sto se tice skidanje kg-a, zavisi od rekreacije i pravilne hrane (pre svega mentaliteta). Ostalo je sporedno.

Sto se tice whey-a, lepo je sto naprimer ''stedi'' na varenju mesa. Lepo zvuci na reklami, takodje i oni ljudi koji ga reklamiraju. Ljudi ne mogu da shvate da whey nije u prednosti sa ribom.

Recimo ako pojedes ribu treba organizmu dosta vremena da preradi hranu (da je usitni da bude prilagodjena krvotoku). Sto manje pecena, to brze iskoriscena.

Medjutim iz kvalitetne ribe (proteini, masti, nutricije + minerali) budu iskorisceni. Kada kazem nutricije, mislim na niz vitamina koji hrane organizam. I svaki vitamin je odgovoran za pravilno funkcionisanje nekog unutrasnjeg organa.
Protein treba da dolazi sa masnocom. Ne samo zato sto je ukusnija hrana, vec masnoce su esencijalne za nas organizam. Ljudi koji piju whey i unose malo masnoce (misleci da su masnoce opasne) su ljudi koji ne mogu da shvate pre svega ISTINU i lepotu prirode.

Sta se desi sa viskom iz ribe, sto organizam ne iskoristi? Verovatno ode u kosti i u salo ili se iskoristi. Ipak, to nije samo obicna riba sa mesom, vec LANAC SITNIH MASTI, NUTRICIJA i ostalog.

Sto se tice whey proteina, problem je kod apsorbcije. Organizam ne moze da apsorbuje sve to. Mozda mislite da moze i kazu da moze, zagarantovano - naucno dokazano. Ali ne moze.

Sta se desi sa viskom proteina koji se ne apsorbuje? Ono sto kazu je: da ispisas ili izbacis stolicom, medjutim stvari ne funkcionisu tako.

Dakle, whey ima svoje prednosti i ima svoje mane, zna se kad se treba koristiti ali on SAM kao suplement nije kljuc. Uz njega mora dolaziti i adekvatna, pravilna ishrana i zamena ribe za protein, je lose resenje :)

@boris0230
Ja sam primetio da meni čaj prija. Dakle osećam promenu. Ne pijem kafu, ali zato na dan popijem 2-3 šoljice zelenog čaja.
Mislim da se svi moramo složiti oko jedne stvari: Ne prija svakom organizmu ista vrsta hrane-ishrane. To stoji da postiji neko nepisano pravilo da treba unostiti što više vitamina, proteina... Ali! Svako ko bi hteo da promeni svoj način ishrane mora to da uradi polako i pažljivo. Nama Vojvođanima, koji maltene celoga života krkamo kobasicu,slaninu,hurku... :) je izuzetno teško promeniti način ishrane. Teško nam je psihički jer ta vrsta hrane prija našim čulima,a i fizički jer je naš organizam navikao na tu vrstu hrane. Promena načina ishrane je proces. Dakle,treba se savetovati sa stručnjacima, isprobavati,OSLUŠKIVATI SVOJE TELO!!!

@boris0230
Ja sam primetio da meni čaj prija. Dakle osećam promenu. Ne pijem kafu, ali zato na dan popijem 2-3 šoljice zelenog čaja.
Mislim da se svi moramo složiti oko jedne stvari: Ne prija svakom organizmu ista vrsta hrane-ishrane. To stoji da postiji neko nepisano pravilo da treba unostiti što više vitamina, proteina... Ali! Svako ko bi hteo da promeni svoj način ishrane mora to da uradi polako i pažljivo. Nama Vojvođanima, koji maltene celoga života krkamo kobasicu,slaninu,hurku... :) je izuzetno teško promeniti način ishrane. Teško nam je psihički jer ta vrsta hrane prija našim čulima,a i fizički jer je naš organizam navikao na tu vrstu hrane. Promena načina ishrane je proces. Dakle,treba se savetovati sa stručnjacima, isprobavati,OSLUŠKIVATI SVOJE TELO!!!

leprosy, daleko bilo da je čaj beskoristan :) Već kad je u pitanju gubitak kg, ima drugačiju ulogu.
I ja pijem čaj ali veoma retko. Ništa strašno, jedino što ima kofeina.

E sad, zavisi šta podrazumevaš pod tim ''prija''. Jer će neko pojesti voće i reći će ''Ja naprosto ne mogu da se najedem od voća'', nekom će prijati dve jabuke da pojede, dok će nekom prijati po kile šunke :)
Dakle, svi smo različiti i imamo različita verovanja, mišljenja i navike ;)

P.S. Svaka promena mora prvo da se dogodi u glavi (u mislima) pa tek onda dolazi do izražaja u fizičkom svetu.

@boris - ona 2 posta su ti sjajna :)
jednom kad se budem nakanio da skinem ovu gomilu sala, radicu to po tvom savetu :)

kreptoman, hvala na pohvali :)
Zašto čekati to vreme, kada možeš sada krenuti :)

Upravo sam pisao jedan članak o najvećim neprijateljima čovekovog uspeha. (kao što sam gore napisao za dijetu itd)
Pogodi šta sam stavio pod broj tri?

Odugovlačenje.

Dakle, odugovlačenje je po meni jedan od snažnih neprijatelja. Individualac zna da mora to da uradi, ali mu se trenutno ne radi, stoga olakšava sebi na neki način time što pravi drugi rok, tj početak određene akcije. To je izgleda ljudska priroda da ostavljamo stvari za kasnije.

Rezultat ovoga je izgubljeno vreme, razočarenje, manjak motivacije itd :) Nemoj misliti da te kritikujem, meni je sve jedno kad ko krene da trenira i da se pridržava pravila hrane. Govorim zbog Vas.

Suprotnost od ovog je akcija, i to odmah. Kao što bi rekli ''Kako na umu, tako na drumu''.

Zakon je, kada kažeš ''Kasnije ću uraditi'' pritom da ne osećaš nikakvu obavezu, niti da nisi emocionalno vezan za to, takođe ako te niko ne tera (kao u slučaj ovog), zagarantovano nećeš kasnije to uraditi dok ne budeš osećao neku vrstu emocije ili obaveze prema tome.

Ali zašto čekati toliko vremena? Što pre kreneš, biće ti lakše.
Verovali ili ne ali još malo pa će doći proleće, pa leto. I ko će imati bolje rezulatate, onaj koji je krenuo januara ili onaj koji krene marta?

Počni odmah :)

kreptoman, hvala na pohvali :)
Zašto čekati to vreme, kada možeš sada krenuti :)

Upravo sam pisao jedan članak o najvećim neprijateljima čovekovog uspeha. (kao što sam gore napisao za dijetu itd)
Pogodi šta sam stavio pod broj tri?

Odugovlačenje.

Dakle, odugovlačenje je po meni jedan od snažnih neprijatelja. Individualac zna da mora to da uradi, ali mu se trenutno ne radi, stoga olakšava sebi na neki način time što pravi drugi rok, tj početak određene akcije. To je izgleda ljudska priroda da ostavljamo stvari za kasnije.

Rezultat ovoga je izgubljeno vreme, razočarenje, manjak motivacije itd :) Nemoj misliti da te kritikujem, meni je sve jedno kad ko krene da trenira i da se pridržava pravila hrane. Govorim zbog Vas.

Suprotnost od ovog je akcija, i to odmah. Kao što bi rekli ''Kako na umu, tako na drumu''.

Zakon je, kada kažeš ''Kasnije ću uraditi'' pritom da ne osećaš nikakvu obavezu, niti da nisi emocionalno vezan za to, takođe ako te niko ne tera (kao u slučaj ovog), zagarantovano nećeš kasnije to uraditi dok ne budeš osećao neku vrstu emocije ili obaveze prema tome.

Ali zašto čekati toliko vremena? Što pre kreneš, biće ti lakše.
Verovali ili ne ali još malo pa će doći proleće, pa leto. I ko će imati bolje rezulatate, onaj koji je krenuo januara ili onaj koji krene marta?

Počni odmah :)

Slazhem se sa tobom. I opet moram reci da si to odlichno opazio :) Odugovlachenje je definitivno jedan od najvecih chovekovih neprijatelja.
Krenuo bih ja i sad, ali znash, nekako.........ne da mi se z:lol: z:lol: (odugovlachim bespotrebno :lol:) Mislim da nemam karakter za to........ z:(

E ja mislim da je to cisto sranje 5-7 casa dnevno zelenog caja ma to je sranje cisto :)! Daj vode popiti 2 litra sto treba a to pihhh...E da bas i mene zanima kako pripremiti meso kad ocu da jedem posto pise da nevalja peceno jer ubija dobre tvari i tako nesto....I sta bi ti preporucio za veceru i do kada treba prestati jesti npr ne jesti poslije 19.00h

E ja mislim da je to cisto sranje 5-7 casa dnevno zelenog caja ma to je sranje cisto :)! Daj vode popiti 2 litra sto treba a to pihhh...E da bas i mene zanima kako pripremiti meso kad ocu da jedem posto pise da nevalja peceno jer ubija dobre tvari i tako nesto....I sta bi ti preporucio za veceru i do kada treba prestati jesti npr ne jesti poslije 19.00h

nije sranje...

a za ovo nejedenje posle 19h z:((z:((z:((

pa koliko puta da kazemo da se gladovanjem usporava metabolizam...jedite dokle ste gladni,ali pazite sta jedete...e ako jos neko to pita,ubicu ga na licu mesta! z:hm:

Pitanje za borisa, posto sam procitala sta je pisao na temi. Kako da pripremamo meso?
Dobro pitanje.
Postoje izuzeci naravno, bez obzira koliko sirova hrana dobro zvuči, pojedinci neće krenuti da jedu u sirovom stanju 100%. Što je ok samnom, ne jedem ni ja takođe. To što radim jeste da lagano ispečem meso na maslinovom ulju (i samo na maslinovom ulju, jer je najstabilnije ulje - da ne spomenem da su ga ljudi koristili 10 000 godina).
Kada se meso lagano ispeče, spolja izgubi nekoliko vitamina i enzima, međutim unutra ostane sve vredne stvari. Neki ljudi prže meso dok bukvalno ne pocrni.

Za one koji planiraju da jedu sirovo (mada i lagano pečeno je izvanredno za jelo, da zaista poboljšaju pritisak, krvnu sliku, poboljšaju varenje, povećaju životnu staminu), trebalo bi uzeti u obzir da većina ljudi misli (ili su negde čuli kroz priču, ili prosto glupo veruju) ako se meso jede sirovo, da mogu zadobiti neke bolesti. Ovaj slučaj je tačan SAMO kad životinja zadobije neku tešku bolest.

Naprimer;

Bolesna životinja = bolesno meso (hoću reći inficirano ili bakteriološki neispravno)
Bolesna kokoška = bolesno jaje

Isti slučaj je kod nas ljudi.

Međutim, ukoliko je životinja zdrava, zdravo je i meso. Ukoliko je krava zdrava, zdravo je i mleko? Ako je kokoška zdrava, zdrava su i jaja. Ima smisla?

Svuda oko nas kruže bakterije, naprimer u mesari ako mesar dira rukama meso (ne mora da podigne, čisto da pipne) na to meso + određena temperatura, već polako počinju bakterije da se talože.
Želim samo reći, da što je meso svežije to bolje.

Neke stvari treba uzeti u obzir. Za drugi primer sam uzeo Masajce (pleme iz Afrike). Oni jedu svoje meso u potpuno sirovom stanju.
Čim ubiju životinju, sačuvaju krv, pojedu organe na licu mesta meso bacaju kerovima. Takođe, ako ste gledali nekad emisiju sa lavovima, oni uvek prvo pojedu iznutrice, tek onda pređu na mišićno meso. Da li se nekad neko zapitao zašto? Razlog je jednostavan, iznutrice (pogotovo jetra) su u drevnim vremenima smatrane kao SVETA hrana, i iznutrice sadrže MNOGO veći nivo nutricija nego obično meso.
Ništa novo, pogledajte tabelu nutritivnih vrednosti i uporedite meso sa iznutricama.

Nema na čemu :)

EXTRA VIRGIN znaci da je ulje napravljeno od prvog ceđenja bobica (kao prva klasa). Što znači najbolji kvalitet, najbolja mast i najbolja aroma.
Pored toga na pakovanju od maslinovog ulja treba da piše COLD PRESS takođe.
To znači da je hladno presovano (ceđeno) bez zagrevanja.

Da bi se dobilo ulje od suncokreta, to je MNOGO komplikovaniji proces, da ne spomenem proces zagrevanja, međutim maslinovo ulje ne treba da se zagreva i stabilno je za pečenje.

Šta hoću da kažem kad je stabilno?

Ulje kao što je suncokretovo je otprilike stabilno na 100 c. I ako se pregreje van toga, ulje je oštećeno. Fora je u tome, što je već u fabrici (rafinacije) ulje rafinisano i prešlo svoju poentu, i još kući pečemo na njemu.
Sa druge strane, maslinovo ulje je najstabilnija prirodna masnoca na visoku temperaturu u celom svetu :)

Drugi deo.

Postoje stotine dijeta, napisane od raznih stručnjaka, fitnes instruktora itd. Možeš i sam da smisliš dijetu i preporučiš ljudima, ništa važno.
Dijete su korišćene i dalje se koriste od strane ljudi koji hoće da uđu u formu, da budu FIT. Neki su izgubili kilograme i poboljšali izgled, međutim kilogrami se posle nekog vremena vrate, jel da? Čemu je onda suština takve ishrane, ako ćeš izgubiti sve stečeno?

Kad čuješ reč DIJETA, šta ti prvo padne na pamet?

Neko misli da je dijeta, izglađivanje ili iznuravanje ili jelo pravilne hrane? Većina pomisli manje masne hrane i slatkiša?
Neko misli da je dijeta čisto proteinska?

Međutim, kada čujete reč dijeta, da li ti padne na pamet nešto što traje dvadeset godina ili nešto što traje nekoliko nedelja?
Reč DIJETA stvori mišljenje privremene zdrave ishrane koja traje nekoliko nedelja (ili dana)

Stvar je u tome što ne postoji privremena ishrana koja će te učiniti zdravim i koja će ti dati STALNE dobre rezultate.

Privremena dijeta (ili zdrava ishrana) daje samo PRIVREMENE rezultate.

Životni stil, daje STALNE rezultate. I treba da se zapitaš, da li možeš da živiš bez čokolada, hleba, ceo život. U tome je poenta, ne samo da smršaš, pa da curi pokazuješ trbušnjake. Nije suština u tome.

Ne znam ko ti je rekao za ribe i svinje (pesticide), ali istina jeste da možeš svuda naći najeftinije mišljenje od BILO koga.
Svaki čovek (iako nema pojma o nutricijama, o vežbama, o enzimima, o hemijskoj strukturi hrane, o apsorbciji) će pametovati o hrani, kao da sve zna. To je naša bolest :) i veruj mi, nemoj se brinuti suviše oko toga. Radi ono u šta veruješ (pogotovo ovo što sam napisao) da bi shvatio suštinu prirode.

Riba ako dolazi iz DUBIKIH mora, nema apsolutno nikakve šanse da je nafta zagadi. Nafta bi bila kao igla u seno. Ne samo to, već ribe iz dubokih mora su nutritivnije. Izbegavaj ove naše ribe, pošto su zaista zagađene.

Dakle, radi kao što sam napisao i gornjem postu i još dodaj ova kratka pravila i znaj da si na dobrom putu.

1. Nemo jesti nikakve slatkiše, rafinisane prozvode (kao što su čokolade, sve proizvode koje sadrže šećer - kao i sokovi)
2. Nemoj jesi hleba (peciva, pice itd)
3. Svaki dan trči po malo (barem po 20 minuta za početak, kasnije povećaj) - jedan dan u nedelji se odmaraj.. + vežbaj
4. Nemoj se obazirati na tuđa mišljenja
5. Kreni 5 dana samo voće da jedeš (najbolja detoksifikacija + jeftino je, smršaćeš i osećaćeš se fenomenalno - veruj mi)
6. Posle 5 dnevnog jela voća pokušaj da jedeš više voća (baš onako više) barem 50% voće, 30% meso, 20% povrće, uvek kad udješ u prodavnicu kupi neko voće.
7. Riba je kvalitetnija od kopnene hrane, ima više nutricija i kvalitetniju masnoću.
8. Ako ti nešto nije jasno, pitaj.

P.S. Napisao sam na početku mog prvog posta da je želja POČETNIČKA tačka svakog uspeha. Ako nemaš želje, nemaš uspeha. Problem kod ljudi, zašto su bolesti i ne uspešni jer nemaju apsolutno nikakve ciljeve za zdravlje i uspeh.

Kao što je želja glavna za uspeh, SUMNJA je glavna (jedna od glavnih, osim Straha) za neuspeh.
Ukoliko posumnjaš u ovaj sistem, ili nekom kažeš pa neko citira na neki glup način ili slično, počećeš da razmišljaš ''Pa ne znam da li ovo funkcioniše, šta ako je pera zaista bio u pravu kad je rekao da je pečena hrana zdrava jer ubija bakterije loše'' itd, umesto da se fokusiraš na uspeh. I sumnja i strah su najveći neprijatelji čoveka. Verovali ili ne, ali oni su doprineli najviše štete na svetu, više od bilo koje kuge. To su negativne emocije koje nas vežu i stežu, dokle god ne propadnemo.

Dakle, VERUJ i dobićeš.

Postoji još jedna izreka koja glasi ''Ako misliš da možeš ili da ne možeš - u oba slučaja si u pravu!''

Da li je moguce kakve ljudi gluposti pricaju i pritom savetuju druge iz njihovog neznanja!

Ja sam igrom slucaja prof. fudbaler igram u nemackoj 2 ligi imam 20 god i imamo seminare poznatih svetskih sportskih lekara i doktora i ako nesto znam onda je to topljenje sala iz ljudskog organizma!
Ja sam se posle jedne operacije ugojio 9 kg. i smrsao 10 kg. posle 3 i po meseca!

Evo vam pravi savet za ispravno i zdravo mrsavljenje.

Batalite savete tipa sauna odelo ili kao ovde jedi samo voce i povrce prvih 5 dana pa to nije normalno ne bi imao pravilan unos proteina,belancevina,minerala,soli,ugljenih hidrata...
Hranis se normalno jer bez normalne ishrane nema ni rezultata.
Izbaci:Beli secer ,beli hleb,gazirana pica drasticno smanji slatkise NIKAKO da izbacis najidelnije je ako mozes bonzitu da koristis kao zamenu,nemoj da jedes uvece grcikalice i te gluposti pojedi JABUKU/E kao zamenu i probaj ako mozes da ubacis obican zeleni caj 2 do 3 puta na dan.
Zamene:Zuti secer,Guste sokove sa niskim procentom secera do 6 popodne,uvece izbegavati,Crni hleb(U CELOFANU) ne onaj drzavni obojeni,ako ne mozes da jedes bonzitu smanji slatkise npr. max 3 cokoladne bananice na dan!!!
Moras kod kardia (za amatere) da imas 2 dana u nedelji slobodna zbog regeneracije energije!
Za PROF. SPORTISTE:Kada imate naglasene treninge tehnike jednom dnevno(Popodne) raditi kardio obavezno ujutru.Ako radite kondiciju taj dan NE RADITI KARDIO
Najbolji nacin da izgubis vodu i salo koje je krije ispod 3 sloja koze je:
Za profesionalne sportiste:Kardio trening ujutru cim ustanete ali pre toga jedna casa vode i jedna kasicica dextroze (Grozdjani secer) izmutiti u casu sa vodom NIKAKO VISE OD 45 MIN NIKAKO I NIKAKO MANJE OD 40 MIN(Za amatere do 1 h dnevno sve ostalo vazi kao i za prof).Posledice su sledece za PROF.SPORTSTE:Crvena misicna vlakna tj.(brza mis. vlakna kako iz zovu)se pretvaraju u bela mis. vlakna (spora misicna vlakna) i gubite drasticno na brzini i explozivnosti!Masti se tope tek posle 30 minuta ovo sve do 30 gubite ugljene hidrate.Zasto se trci ujutru pre dorucka i bilo cega:Metabolizam drasticno brze radi zbog veoma niskog procenta glukoze u krvi i koristi samo masti kao izvor utrosene energije dakle umesto dorucka koristite samo masti kao izvor energije.
Trci se 30 % do 35 % od svoje snage znaci dzoging jer sto veci unos kiseonika u organizam vece je topljenje sala tako da morate pravilno da disete nos usta znaci ne ono da se gusite nego normalno i pravilno disanje!

Za veoma gojazne osobe rezultati: 5 kg mesecno za Sportiste u pretpostavci da su umereno ili malo gojazni 3 max do 3.5 kg mesecno.

Ovo je izmedju ostalog napisao a ja samo prilagodio nasim uslovima DR.HELMUT HICFIELD PROF. Nemackog univerziteta za Sportsku Medicinu u Berlinu i kondicioni trener Nemacke Fudbalske Reprezentacije i FK Bayern iz Minhena!

Back