Vratih se skoro sa Skiathosa pa evo par stvari...
Plaze na kojima sam se okupao su: Megali Ammos, Mandraki, Elias, Agistros, Lalaria, Kukunaries, Ambelakia, Banana, Kanapitza, Vromolimnos + dve na Skopelosu: Kastani i Milia. S obzirom na veliki broj plaza na ostrvu, ne bas impresivan podatak, ali licno sam zadovoljan. Na Skiathosu sam koristio autobuski prevoz, pa onda pesacio, vecinu mesta mozete obici na taj nacin, izuzev ako ste u poprilicnim godinama ili idete sa malom decom. Bez problema sam mogao posetiti i 30 plaza, ali meni se uzivanje ne svodi samo na plaze. Rent-a-car olaksava stvari, to ne dovodim u pitanje. Predsezona je zaista pravo vreme da se izbegne guzva, na najzauzetijim plazama se moglo pronaci mesto pod suncem bez problema, a na nekim drugim (ne manje lepim), drustvo ce vam praviti svega par ljudi ili se moze desiti da ostanete potpuno sami, raj na zemlji, svaka plaza je prica za sebe, pa necu izdvojiti ni jednu ovoga puta.
R'n'r bar je papreno skup, ali vredi otici, bar jednom. Ako se pije Mythos (4e), pa ako se jos pogodi happy hour, onda je sasvim podnosljivo za budzet, za koktele cete morati da se otvorite poprilicno. U Papadiamantisu ima nesto nalik pabu, cini mi se da se lokal zove Guinness, tu pintu istoimenog tamnog tocenog piva mozete popiti za 6e, jeste skupo ali ginis je ginis (njam

) Muzika: rock/hard rock. Odmah ispod Papadiamantis kuce (btw, poseta muzeju je 1e, ko se odluci) nalazi se kafic Kentavros u kome mozete popiti Mythos za 3e, sok takodje, uzo je 3.5. Veoma interesantan enterijer, funky/soul/jazz/rock muzika, ljubazni vlasnik Grk, sarmantna engleska kelnerica Holly, Kentavros se otvara u 9:30, a postoji od 1978. Ovo je samo par primera, kafica ima za svaciji ukus, a postoje i "birtije" u kojima oni malo stedljiviji mogu da potraze spas.
Preporuka za restoran/tavernu Ellados Gefsis u Papadiamanti ulici, uzivacete u tradicionalnim specijalitetima iz raznih delova Grcke u prijatnom ambijentu uz ljubazno osoblje. Kada sam pitao raspevanog konobara da li mogu da sednem za sto koji sam izabrao, rekao mi je:"Prijatelju, ako pozelis, ja mogu ovaj sto sa sve stolicama da postavim na sred puta"

Cene mozda nisu za svaciji dzep, pogledajte cenovnik izlozen na ulici (pored njega su stajale dobre mape Skiathosa - besplatne), pa odlucite, dace vam i ilustrovani jelovnik sa velikim slikama da vidite kako razna jela izgledaju, preporucio bih salatu sa Krita, samo bi mozda bilo bolje tamo otici na rucak, a ne veceru kao ja, porcije su pozamasne. Za tih par minuta koliko cete cekati na jelo, moze vam se desiti da vam iznesu neki specijalitet da probate na racun kuce, a ja sam dobio i krempitu posle vecere. Ne htedoh da odbijem, iz kurtoazije, iako sam vec poceo da klizim pod sto. Vina su, mislim, iskljucivo grcka. U dobrom i jevtinom girosu se moze uzivati u Aleksandros-u (ako sam dobro zapamtio ime) iznad glavne ulice, gde put pocinje da se penje ka vilama Makis i Blue Horizon.
Poseta Evangelistria manastiru je nesto sto bih stavio u sam vrh boravka na ovom lepom ostrvu. Sa pocetne stanice krece minibus, red voznje videti na istoj stanici, zadnji iz manastira krece u pola 5, mozete otici i svojim/rentiranim prevozom, pesacenje ne bih nikome preporucio. Dva sata je neko minimalno vreme koje treba odvojiti da se bez trcanja obidju manastirska zdanja, dvoriste je prelepo, puno cveca, drveca, kaveza sa pticama (papagaji, kanarinci, paunovi...), macaka...Tu je i shop gde mozete kupiti razne suvenire, a takodje i potpuno prirodna vina (vise vrsta), koja se prave u samom manastiru, manastirsko maslinovo ulje, med...U sklopu Evangelistrie se nalazi neverovatan muzej (otvoren je do 13:00) sa stotinama muzickih instrumenata iz celog sveta, etnografskom zbirkom, muzejem posvecenom Balkanskim ratovima, relikvijama itd. Ja kao laik sam ostao bez teksta, mogu samo da pretpostavim kakav ce utisak ostaviti na nekog strucnijeg. Ulaz u muzej kosta 2 ili 3e, slikanje izlozenog je zabranjeno, mada smo svi nacinili po neku fotografiju

Autobuska karta u jednom pravcu 1.40e.
Krstarenje oko Skiathosa je lep dozivljaj, narocito zbog Lalarije (nestvarno lepa boja mora, pa jos ako se podignu talasi mmm...tamo su bili najveci za vreme mog boravka na ostrvu, a ja bez talasa ne racunam da sam bio na moru

), ponesite neko toplije odelo, moze se desiti da na brodu zbog vetra drhtite od hladnoce. Skopelos je takodje lep, na tom izletu smo videli delfine, pa makar i u daljini...
Na ostrvu puno Engleza, Svedjana, Holandjana, Finaca, Rusa ima i Kineza, crnaca, naravno Albanaca...Ko zeli zaista nesputano uzivanje, savetujem mu da na Skiathos ode solo (ko je u mogucnosti), tamo ce vec naci odgovarajuce drustvo ako zatreba