Daj da te vidim golu
na severnom polu
Da te vidim golu, to sam poželeo.
Ti si za mene svetinja, ustvari si avetinja
Ne budi takva veštica opaka
U noći punog meseca, strah mi dušu preseca
Srce mi kalnu na tebe brutalnu
Burna društvena gibanja u našoj državi bila su veoma inspirativna za internet prodavce fotki, koji su političku evoluciju našeg Savremenka, duhovito povezali sa seksualnom revolucijom svakog pojedinca. Ne kaže se džabe da je mozak najvažniji polni organ. Zahvaljujući tome, iz te neobične simbioze nastale su mnogobrojne fotke, od kojih je jedna poslužila kao dobar reper za uvodnik u dvadesetineki post o Sjaju u k...
Za mene je (forumski) egzibicionizam, čovekova potreba da otkrije svoj mind, svoje telo ili deo tela pogledima drugih ljudi. I svako od nas tome teži u većoj ili manjoj meri, jer na taj način potvrđujemo svoje postojanje, dokazujemo svoju moć i procenjujemo svoj odnos sa drugim ljudima.
A sada sledi glavni forumski hit ovog proleća: "Gledaj, ali ne pipaj!" je glavna poruka koju nam šalje Savremenka. A mi smo osuđeni da poput frigijskog kralja Tantala gledamo divne plodove koji nestaju onog trena kad za njima posegnemo. Jer, egzibicionista ne obećava ništa više od onoga što ti je već tako darežljivo pružio. Dakle, komunikacija je jednosmerna, posmatrač je potpuno pasivan, može samo da se divi onome što vidi (heh). A Savremenka-egzibicionista potvrđuje svoju moć koju ima nad posmatračem.
Moja prijateljica Savremenka je odrasla na severu Balkana, gde se egzibicionizam, kao i telesni flert, smatraju uglavnom ženskim pravom. Jedne čarobne večeri, upoznali smo se na forumu, na brzaka se smuvali i... Iste večeri smo otišli u jedan od boljih restorana, u nameri da zaokružimo i drugu stavku sa spiska svojih hedonističkih želja.
Sedeli smo u pretrpanom restoranu za najboljim stolom, ali su nas kelneri vidno ignorisali. Kad sam odlučio da pokušam da ih još jednom (poslednji put na finjaka) dozovem, iznenadio sam se kako se više njih istovremeno uputilo ka našem stolu. Sav pun sebe, okrenuo sam se i video Savremenku kako zakopčava svoju svilenu košulju preko golih (prelepih) grudi. Pošto smo u tom trenutku nešto razgovarali, prekinula je priču samo da bi uputila izvinjenje zzbog zbrke koju je napravila, ali se videlo da joj je neizmerno drago: "Ne možeš reći da nije imalo efekta".
Izvinjenje i radost, nezaobilazni su kod svakog egzibicionističkog čina (WWW bi, frojdovski mudro upotrebila - egocentričnost). Ono što egzibicionista-Savremenka želi je, da flertuje sa stidom, bez koga bi cela predstava propala. Nudisti, na primer (družim se često, preko letta sa njima) nikada nisu egzibicionisti, jer su, proglasivši golotinju priridnim i normalnim stanjem, potpuno eliminisali stid i radost flertovanja sa stidom.
Na sreću, većina ljudi nisu nudisti, pa žene kupuju providnu odeću - bez obzira da li je nose ili ne - zbog trenutka ushićenja koje osete suočene sa saznanjem da su stid i slatka neizvesnost tu, u ormanu.
Dotična Savremenka je godinama pasionirano skupljala providnu odeću: haljine od raznih providnih materijala, kupaće kostime od mrežice, čipkasti veš... A kad sam je prvi put sreo, jedva da je nekoliko puta obukla najčednije od tih modela - tada je još bila u fazi sanjarenja, zadovoljna da samo poseduje takvu odeću. Ali faza "Ja sam rasna žena, gledaj me" je ostvarenje sna kada se najzad upotrebe sva razoružavajuća sredstva iz ormana.
Moj utisak je bio da Savremenka ne nosi providnu odeću kojom je pretrpala svoje ormane, delimično i zbog svog posla. Pošto je radila kao slikarski model, sate i sate je provodila naga, izložena pogledima nepoznatih ljudi. Moje sumnje su potvrđene kada se, ubrzo pošto je napustila posao modela, pojavila na svom novom radnom mestu, za kozmetičarskim pultom, u neprovidnoj, maloj crnoj haljini i providnom kišnom mantilu zakopčanom do grla. Perverzno i fascinantno.
Poverila mi se da je radeći kao umetnički model, potpuno izgubila osećaj šta znači biti nag i da je, kako bi mogla da nosi providnu odeću, morala da povrati osećaj stida. Stid je neophodan mehanizam u duštvenim odnosima Savremenke. Društvo nam nameće da su izvesni stavovi i način ponašanja neprihvatljivi.
Ali i društvene norme koje upravljaju Savremenkinim osećanjem stida se menjaju. A ni vi se, draga moja Savremenka, sigurno ne biste odlučili za haljinče koje potpuno otkriva (vaše moćne, što jes' - jes!) grudi, da i vaša baka svojevremeno nije odlučila da skrati svoje suknjiče.
Sa tvoga lica do moga srca nekad dolija
Dolija vragolija
Daješ mi znake Lili šalješ mi signale
Očima ko zelenim svetlima
O Lili Lili tvoje bele noge mnogo volim Lili
Volim da ih milujem
Slatka si Lili slatka kao torta Lili
Ja bi da te filujem
Udri brigu na veselje i ispuni mi sve želje
Ribica si moja zlatna tvoja moć je fascinantna
Ti imaš usne kao Brižit Bardo Lili
Ljubi ga ljubi Lili ljubi ga