Sjaj i beda Srbije u filmu Toma

Umri_muski

Legenda
Poruka
72.836
Zadivljeni , zaljubljeni , zaneseni , odusevljeni , ponosni na svoju strast i ushicenje koje cesto ode u agresivno.
To su emocije koje gledaoci imaju kad gledaju film Toma....
Tu su i emocije empatije o propustenom u zivotu , o uskracenoj ljubavi , o opsesiji koju prva ljubav ostavlja kao prezaljena ili neprezaljena...

Ali mahom ce ostati neuoceno nasilje koje je vise od dobar dan prema deci u Srbiji kao u ime dece.
Nasilje nazadnih krajeva, neki bi rekli nerazvijenih , ali razvoj i nema toliko veze koliko beda koja ucini sve vaznijim od vaspitanja i kulture....koja stavi snalazenje i diktat, moc, na prvo mesto...

Zatim silne tragicne posledice na psihu te dece kad odrastu sto se uglavnom tumaci od sredine i roditelja kao pozitivnost , ocelicenja i ojacanja za takve uslove u okruzenju.
Takodje prikazano saucesnistvo zena, tj majki u tim nasilnostima i tada a i sada...

Takodje je neuoceno bahato ponasanje, jos je i opravdano , kao umetnicki hir i vrsta umetnicke neposlusnosti...

Pa ipak , sve je to uradjeno kao komercijala i ugadjanje mentalitetu...
Time se i potvrdjuje koliko je to integrisano u mentalitet , sve te primitivnosti...i nasilja....
To oko integrisanog primitivizma je karakteristika svih kultura i naroda...samo su ralzicite osobine i inteziteti kod razlicitih naroda..

Uvek je sve stvar mentaliteta ljudi i to je to. Česi i Slovaci se razišli bez ispaljenog metka, mi oči povadili, Fincima da daš ovakvu vlast oni bi se pitali šta nije u redu sa ovim ljudima i hospitalizovali bi ih za tri sata, nama su dobri godinama i ne da su dobri, nego vedre i oblače, jašu, je*u i ne vade. Ovde ako se komšija kreše sa ženom lupa se o radijator sram ih bilo i slično, ali zato ako komšija bije ženu to je onda "nemoj, to su privatne stvari, šta ima da se mešamo", pošto je dobro poznato da je tuča privatnija stvar od seksa.

nisam gledao film ali stanje u srbiji jeste takvo

na zalost mnogo smo primitivno drustvo dok pricamo kako smo nebeski narod

koji bre nebeski ni djavo nas ne bi zeleo
Ми смо за све њих небески народ....

Белгијанци и Холанђани држали црнце по золошким вртовима до пре 60 година.

Да не набрајам све редим колонијалне силе, а и остале каква им је колтура и однос према ближњима.

Да не набрајам све редим колонијалне силе, а и остале каква им је колтура и однос према ближњима.
uvek su me ucili da se ugledam na bolje , ne na gore

mada to sto su oni pre 60 god bili gori treba jos vise da nas postidi , jer smo sada mi gori

bilo da su oni preskocili 5 stepenika ili da smo mi otisli 2 unazad

Nije to što smo mi mnogo fini ljudi nego smo celokupnu svoju istoriju bili nemoćni pa nikada nismo ni mogli da pokažemo svoje pravo lice. Nije da pare ljude kvare, nego pare samo pokazuju tvoje pravo lice jer sada kad imaš para imaš i samoppuzdanja da budeš kakav hoćeš i pokažeš svoju pravu prirodu. Imali smo i mi cigane koje i dan danas tretiramo kao nižu vrstu, a isti ti cigani su za nas ginuli na svim ratištima.

Nije to što smo mi mnogo fini ljudi nego smo celokupnu svoju istoriju bili nemoćni pa nikada nismo ni mogli da pokažemo svoje pravo lice. Nije da pare ljude kvare, nego pare samo pokazuju tvoje pravo lice jer sada kad imaš para imaš i samoppuzdanja da budeš kakav hoćeš i pokažeš svoju pravu prirodu. Imali smo i mi cigane koje i dan danas tretiramo kao nižu vrstu, a isti ti cigani su za nas ginuli na svim ratištima.
Па ни Хрвати нису били нешто моћни, па су правили Јасеновац и Храдишку.

mada to sto su oni pre 60 god bili gori treba jos vise da nas postidi , jer smo sada mi gori

Буквално за све њих смо моралне чистине.

Moral, cesto upotrebljavana rec, a vecina ne zna sta znaci..

Moral sa velikim M je skup pravila ponasanja koji je definisan kao svevremenski dobar izbor, znaci i za pre 60 godina i za sad i za pre 300 godina...
Moral sa malim m je samo , naglasavam, samo drustveni dogovor o ponasanju.

E sad, ja bih kao nkv filozof ovu jednostavnu definiciju drustveni dogovor, to se nadam svi razumete, jer to je lako , ako se dogovorimo moral je i da ubijamo sve zivo bez obzira na godine i pol, i tu onda nema nemoralnih kad neko to ucini...dogovorili smo se...nasa grupa , jedinica , ima takav moral...ali recimo imamo moral da ne uzimamo nista sa ubijenih, i to je nas moral...Ostali koji su u blizini imaju drugi moral, da ne ubijaju , ali pociste sve sto nadju pa i sve sa leseva...

Da bi bilo jasnije, mogu da uvedem precizniju definiciju , vezana je za nesto drugo , ali to necemo da pominjemo da ne bi zbunjivalo..
Moral moze biti licni (personalni, individualan) gde krsimo definiciju da je to neki dogovor vise ljudi...
Zatim moze biti lokalni...(jedno mesto , grupa ljudi, imaju svoj moral kao odgovor na okruzenje i stanje u kojem su, npr moral Srebrenice u okruzenju moze biti precutno saucestvovanje u uskockim upadima u okolna sela i ubijanjima radi pljackanja ili nepljackanja)
Zatim moze biti neke sire grupe, drustva celog itd itd...
Obicno se u ratu ili i ovako , moral sire grupe podvuce ispod morala lokala....tj lokalno se precutkuje...

U precutkivanju smo veliki maheri zbog tradicije Turskih zbegova u sume a i pre toga je taktika bila pokrivanje mrakom, sto u prevodu znaci bez tragova, sve je samo dim nigde vatra...

Zato je pravdanje moralom Srpskog seljaka iz proslosti , a tu uvek imamo laz jer istorija je mahom laz pobednika...pa se narodu uvek servira mit o njemu...i o polozaju njega pod vladarom.........jedna vrlo zabludna stvar...

Ta uporedjivanja preko proslosti ako to nije tradicija pa sigurica u tom smislu , su mahom lazna....
Nesto nalik osobini da krvnici i zlobni uvek svoja zla pripisu time da su bili izazvani, a nisu nego su itekako prvi pocinjali ali im se moze da tako objasnjavaju ljudima i na kraju i potomcima...svi mi to znamo..

Moralnosti svakog naroda kao i primitivnosti se nikad objektivno ne posmatraju...tj svako brani svoju primitivnost..
Postoji nesto sto se zove elitisticka primitivnost, npr dodju zapadnjaci i vide mongolca koji je sav u bradavicama i onda ga ubede da je zdravlje da sve bradavice skine da lici na coveka, inace je glup, varvarin i primitivan, tj znacenje je vise prizeman, osnovni..

Medjutim iz ugla tog bradavicastog pastira, estetika mu je totalno nebitna, jok sad ce ovce da mu se sokiraju sto ima bradavice svuda i na licu, dok svrhu za ostalo i ne razume.
Posle operacije do kraja zivota mora da pije neke lekove, ne znam koje, moje medicinsko znanje tu ne pokriva taj deo.Ali to je primer gde norme jednog drustva bivaju shvacene kao uzvisene u odnosu na norme drugog i samim tim se javlja elitni primitivizam, tj prisila da se drugi ponasaju po normama prvih...
Slicno je sa Srbima i Indijcima, tj Srbi da mogu , oni bi sibali sve redom po Indiji zato sto se kupaju deca i svi u istoj reci i vodi gde plivaju leshevi zivotinja i cak i ljudi...
A mozda bi se primitivizam , elitni javio i izmedju Srba i kineza koji jure nozevima pse lutalice po Kaludjerici...(a psi su tamo redovno brojni jer svaka kuca ima psa plus nedeljno se dovoze izuzetni primerci od strane vlasnika i ostave).

Toliko o primitivizmu ,, tj potrebi ljudi da uredjuju druge na nacin svog shvatanja i nikako drugacije, netolerantnost na razlicita resenja i potrebe.
Toliko i o elitnom ili istorijskom moralu , koji je obicno mitoloski tj lokalni se prvo izbrise, kao nije se desio nego je to bio pojedinac, npr Srebrenica, a onda se zbog toga sto je izgred, izuzetak izbrise iz istorijskog morala...

Moral, cesto upotrebljavana rec, a vecina ne zna sta znaci..

Moral sa velikim M je skup pravila ponasanja koji je definisan kao svevremenski dobar izbor, znaci i za pre 60 godina i za sad i za pre 300 godina...
Moral sa malim m je samo , naglasavam, samo drustveni dogovor o ponasanju.

E sad, ja bih kao nkv filozof ovu jednostavnu definiciju drustveni dogovor, to se nadam svi razumete, jer to je lako , ako se dogovorimo moral je i da ubijamo sve zivo bez obzira na godine i pol, i tu onda nema nemoralnih kad neko to ucini...dogovorili smo se...nasa grupa , jedinica , ima takav moral...ali recimo imamo moral da ne uzimamo nista sa ubijenih, i to je nas moral...Ostali koji su u blizini imaju drugi moral, da ne ubijaju , ali pociste sve sto nadju pa i sve sa leseva...

Da bi bilo jasnije, mogu da uvedem precizniju definiciju , vezana je za nesto drugo , ali to necemo da pominjemo da ne bi zbunjivalo..
Moral moze biti licni (personalni, individualan) gde krsimo definiciju da je to neki dogovor vise ljudi...
Zatim moze biti lokalni...(jedno mesto , grupa ljudi, imaju svoj moral kao odgovor na okruzenje i stanje u kojem su, npr moral Srebrenice u okruzenju moze biti precutno saucestvovanje u uskockim upadima u okolna sela i ubijanjima radi pljackanja ili nepljackanja)
Zatim moze biti neke sire grupe, drustva celog itd itd...
Obicno se u ratu ili i ovako , moral sire grupe podvuce ispod morala lokala....tj lokalno se precutkuje...

U precutkivanju smo veliki maheri zbog tradicije Turskih zbegova u sume a i pre toga je taktika bila pokrivanje mrakom, sto u prevodu znaci bez tragova, sve je samo dim nigde vatra...

Zato je pravdanje moralom Srpskog seljaka iz proslosti , a tu uvek imamo laz jer istorija je mahom laz pobednika...pa se narodu uvek servira mit o njemu...i o polozaju njega pod vladarom.........jedna vrlo zabludna stvar...

Ta uporedjivanja preko proslosti ako to nije tradicija pa sigurica u tom smislu , su mahom lazna....
Nesto nalik osobini da krvnici i zlobni uvek svoja zla pripisu time da su bili izazvani, a nisu nego su itekako prvi pocinjali ali im se moze da tako objasnjavaju ljudima i na kraju i potomcima...svi mi to znamo..

Moralnosti svakog naroda kao i primitivnosti se nikad objektivno ne posmatraju...tj svako brani svoju primitivnost..
Postoji nesto sto se zove elitisticka primitivnost, npr dodju zapadnjaci i vide mongolca koji je sav u bradavicama i onda ga ubede da je zdravlje da sve bradavice skine da lici na coveka, inace je glup, varvarin i primitivan, tj znacenje je vise prizeman, osnovni..

Medjutim iz ugla tog bradavicastog pastira, estetika mu je totalno nebitna, jok sad ce ovce da mu se sokiraju sto ima bradavice svuda i na licu, dok svrhu za ostalo i ne razume.
Posle operacije do kraja zivota mora da pije neke lekove, ne znam koje, moje medicinsko znanje tu ne pokriva taj deo.Ali to je primer gde norme jednog drustva bivaju shvacene kao uzvisene u odnosu na norme drugog i samim tim se javlja elitni primitivizam, tj prisila da se drugi ponasaju po normama prvih...
Slicno je sa Srbima i Indijcima, tj Srbi da mogu , oni bi sibali sve redom po Indiji zato sto se kupaju deca i svi u istoj reci i vodi gde plivaju leshevi zivotinja i cak i ljudi...
A mozda bi se primitivizam , elitni javio i izmedju Srba i kineza koji jure nozevima pse lutalice po Kaludjerici...(a psi su tamo redovno brojni jer svaka kuca ima psa plus nedeljno se dovoze izuzetni primerci od strane vlasnika i ostave).

Toliko o primitivizmu ,, tj potrebi ljudi da uredjuju druge na nacin svog shvatanja i nikako drugacije, netolerantnost na razlicita resenja i potrebe.
Toliko i o elitnom ili istorijskom moralu , koji je obicno mitoloski tj lokalni se prvo izbrise, kao nije se desio nego je to bio pojedinac, npr Srebrenica, a onda se zbog toga sto je izgred, izuzetak izbrise iz istorijskog morala...
Није било геноцида у Сребреници

Није било геноцида у Сребреници
Bilo je ubijanja.Sad je stvar koliko cu ja i moja grupa da se dogovorimo da je to moranje, zatim normalan odgovor ili je prekrsaj..
Zato se zlobnici i uhvate u to kolo , a narod ne nanjusi na vreme da treba da jasno postavi pretnje u definicijama...
To pomaze, verovali ili ne..
Znaci to totalno ocajno uzvikivanje, ako uradimo to i to necemo biti nista bolji od njih, pomaze...zvuci apsurdno , kad znas da imas zlurade i zlobne u svojim redovima, ali pomaze...

To su sve igrice kako se uvodi neka grupa u vazenje nekog moralnog cina ili akcije..to su igre psihe...vrlo prljava stvar i svesno i nesvesno ljudi to rade...cak i amateri , uravo oni to stalno rade...a rade i sluzbe i rade i zlikovci..

Trenutno je Srbija uvedena u moral da je sve zbog para opravdano...
Da se ubije duznik npr...
Zbog stanja u medijima ja sad moram da ubijanje u Srebrenici razdvajam na ubijanje od strane Srba i ubijanje od strane muslimana...jasan prikaz vazenja dva razlicita morala na samo 100 metara zavisno od strane linije na kojoj se nalazis....

I zbog medijske ofanzive da se uz ubijanje Srba i gradic Srebrenica vezuje genocid..niti je vazno kad niti je vazno ko , odmah se deformise recenica da je sa nekom namerom...
To je vec drugi problem, demagogije i prihvatanja demagogije od strane vecine..
Jer za one koji ne prihvataju demagogiju, potpuno je nebitno sto svi muslimani pokusavaju da pripisu zlocin svakom dejstvu i svakom pojedincu...medjutim ako nacin razmisljanja kroz demagogiju postoji u narodu , onda je on podlozan takvim spinovima i logici...i tu je onda problem...to mu je hrana, a moras redovno da ga hranis svojom hranom da ne bi presao na Englesku ili Bosansku...

Odmah je jasno da se tako potpuno zabranjuje razmisljanje o drugim osnovnim stvarima, npr o tome da u svakoj opstini krimial cine inspektori i opstinska uprava a da zitelje te opstine to ne interesuje..nego ih vise interesuje 5000 ili 5001 zrtva Srebrenice...
Od ovog drugog nemaju nikakve koristi samo palamude, a od ovog prvog imaju puno stete i zive ko robovi i bogalji , ucenjeni , uplaseni i obespravljeni..

Poslednja izmena:

I ovo je bukvalno jedina stvar koja im se može zameriti. Hoćemo da počnemo šta se kod nas radilo do pre 60 godina?

I ovo je bukvalno jedina stvar koja im se može zameriti. Hoćemo da počnemo šta se kod nas radilo do pre 60 godina?
To sigurno nije tacno , ali ja to ne koristim za relativizovanje pocinjenih , poznatih ili nepoznatih dela..

Imamo mi puno izgreda npr sterilisanje dushevnih bolesnika, zatim promiskuitetnih zena itd itd...ne mi , nego bas te zemlje severne EU...
Znaci ima puno gurnitih stvari pod tepih, tako to funkcionise.
Ali zalosno je kad to funkcionise po principu , proslo nam je, odlicno , sad smo najbolji...
Nesto slicno kao u sportu , bate proslo mi igranje rukom , ja sam Maradona...jeste smesno ali to od celog fudbala pravi skurnju , da koristim taj lokalni izraz, zaebanciju.

To na kraju dovodi do ovog danasnjeg, da je kulerski da vlast glumi otudjenje i kaze pa vi ste nas izabrali na 4 godine mozemo da vas prodajemo u roblje ako hocemo...
To tumacenje zasticenosti i sta je ustvari dozvola i mandat onima u vlasti..

Dakle ako se igra igra natezanja pravila, tumacenja i krivica, nista se ne uradi na bolje samo svake godine bude sve smelije i losije..
Da citiram Tagorinu , jednom pocinjen prestup dobija ukus dozvoljenog...
Tj u ljudskoj ili decijoj prirodi je da pipka i nateze sve da vidi koliko moze da prodje...
To je odraz nezrelosti uma, a vecina ljudi su animalci seljaci (negradjani) i stvarno tako razmisljaju svo vreme...

Ima tu i one povezane logike, ako se ne buni i ne vristi stalno , a ja zaludan, onda mu sigurno ne smeta (logika pa i on je sigurno zaludan i dosadno mu kao i meni , ja ti nista ne razumem onu matematiku pa fiziku , to su ovi slabokrvni izmislili da ne izgledaju ocajnici...)

Ali po toj logici za jednog zlobnog je potrebno 50 dobronamernih da dezura 24h , po smenama od 8h da bi sprecilo zaludnog a zlog da deluje, jer tu nije fora da on uradi , prebije nekog pa onda ga sprecic, ali ostaje strah u ljudima, ili ukrade pa ga ti trazis, ali onda svi zakljucavaju sve i stavljaju metalne sipke na prozore..
Eto primera, nekad zamisljeni najbolji stanovi , prizemlje koji izlaze na bastu , postaju van socijalizma najgori stanovi jer su na dohvat ruke lopovima te moraju da postanu kavezi...sa debelim celicnim sipkama i vise nivoa zastite, da bi se ucinili prihvatljivom zivotnom sredinom..

Па ни Хрвати нису били нешто моћни, па су правили Јасеновац и Храдишку.

vidis li koliko ima porodicnog nasilja , koliko korupcije na svim nivoima

koliko otimanja,zloupotrebe polozaja i laganja

nismo mi moralne cistine za skoro nikog na planeti

ima i za koga jesmo ali nek oni gledaju sebe

Moja procena je , zbog psihologije i sociologije, da ce broj slucajeva porodicnog nasilja rasti iz godine u godinu , iako ce dobar deo biti prihvatljiv, tj formira se takav mentalitet i po gradovima, gde ranije nije bilo da je ok imati porodicno nasilje i to u najsirovijem obliku , bukvalno mlacenje, a ne psiholoska varijanta koja moram da priznam je bila u gradu najzastupljenija...

Moja procena je , zbog psihologije i sociologije, da ce broj slucajeva porodicnog nasilja rasti iz godine u godinu , iako ce dobar deo biti prihvatljiv, tj formira se takav mentalitet i po gradovima, gde ranije nije bilo da je ok imati porodicno nasilje i to u najsirovijem obliku , bukvalno mlacenje, a ne psiholoska varijanta koja moram da priznam je bila u gradu najzastupljenija...
Kakve veze ima film sa porodicnim nasiljerm?

Toma ti je idealna reprezentacija Srbije. Zemlje ljudi koji žive za pet minuta. Žive i rade za razonodu, za pijančenje, za zadovoljstvo. Ne kažem da sam ja mnogo vredan ili radan, ipak sam vaspitavan u Srbiji, ali zasigurno nisam rasipnik. Normalno da nikada nećemo živeti dobro kada smo po mentalitetu narod konzumenata a ne proizvođača. Pitao kolegu zašto radi ceo mesec za izslaske i da li mu je pametno da baci pola plate na kladžu. Pita on mene, a za koji ***** ti živiš onda.

Srbija i Japan, dva ekstrema. Nemačka - zlatna sredina.

ako snimu film o novicu treba da budne opozit ovomu
Zanimljivo , Novica je u filmu prikazan kao zrtva, a ne pobednik porodicnih odnosa...
Pao zato sto je ostavljen u istom okruzenju iz kojeg se Toma izvukao..
Iskreno, takvu situaciju sam cesto gledao u Srbiji gde nada drugog da ce biti izvucen kad i prvi potomak, bez obzira na pol, donese brzi pad u ludilo , razocaranje, inat, bes , smrt..

Da, evo ja bacam rukavicu Bjeloglicu da snimi film i o Novici, ali da tu ubaci sve ...znaci i sukobe , cija je cija pesma, ljubav izmedju njih dvojice, udaljena veza koja postoji dok gleda Tomu a zivi u Pecenjevce (e sad, da ne mislite da je Pecenjevce neko stratiste, ja sam licno bio kao klinac u Pecenjevce, jos bese neke zurke, i proslave, upoznah celo selo..Selo uopste nije na poziciji da bude siromasno. Sinobus i njive gde god bacis pogled....omladina druzeljubiva, i nisam imao problema kao u ostalim seoskim zurkama da hoce da me tabaju kao gradjanina gosta...(doduse bio sam solo , ali sam im muvao curice).
Tako da nije to selo je pakao...pakao od onakve prirode moze da stvore samo ljudi...

Da angazuje iste scenariste, da se poigrava sa pricama, i eto nek bude i suprotan film.
Istovremeno , kroz tu istu pricu Novice, bice ponovo i Tome...i muzike...a moram da priznam da je muzika ubacena jako mudro u film Tomu...Ustvari ona i dovodi do placa tolike publike, sto odjednom vide kontekst neke pesme koju su zvakali hiljadu puta a onda bum.....cija je....zbog koga je...Zasto prolece mirise na nju....

Back