Џорџи
Srebrna tastatura
- Poruka
- 235.657
A jel moze opcija zabole me za druge i njihovo misljenje
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Veoma slobodno pišeš o toj teškoj bolesti...Izvini. napisao sam prvo što mi je palo napamet. Nisam ja ni psihijatar ni pop pa da tumačim ovako ili onako. U svakom slučaju drago mi je da ti je sad ok i da bez nekih posebnih teškoća živiš sa šizofrenijom i da si imala hrabrosti da svoja iskustva podeliš sa nama.
Ova rečenica objašnjava ono što sam ja napisala...ne moggu da verujem a topmodelsicu shvatate ozbiljno
Imaš predrasude. Šizofreničari vrlo retko povrede nekog. Najčešće povređuju sebe i to kao i zapuštenost i nevođenje računa o sebi je razlog za hospitalizaciju a ne nekakav zločin u porodici. Imaš u filnu Beautiful Mind scenu kad Džon Neš odgurne svoju ženu da bi je spasio od toga da je lik kog halucinira ubije. U njegovoj realnosti on je spašava, u objektivnoj realnosti on je odgurnuo tj. napao bez razloga. Šizofreničari nisu psihopate.To su obični ljudi koji imaju halucinacije. Iako čuju glasove oni imaju i svoj misaoni tok a ne slede slepo ono što im glasovi govore..Jedino poverenje i ljubav prema toj osobi odvode svojevoljno šizofreničara kod lekara, tj na lečenje...
Ima i drugi način, a to je kada bolesnik načini zločin u porodici, mislim na ubistvo, pa onda ode u bolnicu... tada zauvek,
jer je bolest toliko napredovala, da je pacijent postao smrtno opasan po okolinu...
Dragi, teoretišeš... Ja ti iz prakse govorim...Imaš predrasude. Šizofreničari vrlo retko povrede nekog. Najčešće povređuju sebe i to kao i zapuštenost i nevođenje računa o sebi je razlog za hospitalizaciju a ne nekakav zločin u porodici. Imaš u filnu Beautiful Mind scenu kad Džon Neš odgurne svoju ženu da bi je spasio od toga da je lik kog halucinira ubije. U njegovoj realnosti on je spašava, u objektivnoj realnosti on je odgurnuo tj. napao bez razloga. Šizofreničari nisu psihopate.To su obični ljudi koji imaju halucinacije. Iako čuju glasove oni imaju i svoj misaoni tok a ne slede slepo ono što im glasovi govore.
Znam za ovaj kanal, djevojka baš sa velikom sposobnošću samoposmatranja i jasnim uvidom govori o svojoj bolesti. Zapanjujuće je koliko joj je bolje. Nažalost, nisu svi tipovi šizofrenije isti. Po meni je najgora paranoidna šizofrenija. Moja tetka je imala tu bolest, bila x puta hospitalizovana, simptomi užasni, "glasovi", neko hoće da je otruje, i niz deluzija koje je teško i zamisliti. Ipak, uz jednog odličnog psihijatra nekako je izgurala radni vijek. E sad, ona je, i kad bi joj bilo bolje (stalno je bila na antipsihoticima naravno), imala niz neurotičnih smetnji a najviše hipohondriju i onda je išla tom doktoru bukvalno za svaku sitnicu. On bi je nekako uvijek smirio sugestivnim djelovanjem. Grozna bolest, još uvijek velika enigma za nauku.Šizofrenija je ozbiljna mentalna bolest koju odlikuju pozitivni simptomi kao što su deluzije, zvučne i vizuelne halucinacije, nekoherentnost govora, paranoja, i negativni simptomi kao što je povlačenje iz sveta u svoj unutrašnji svet. Realnost u kojoj živi osoba koja boluje od šizofrenije drugačija je od objektivne realnosti koju osobe oko nje opažaju. Na neki način to je kao da osoba sanja i dok je budna. Oboleli tipično nisu svesni da nešto nije u redu sa njima i svoje halucinacije i deluzije doživljavaju kao realnost. Danas postoje antipsihotici koji uspevaju da uklone pozitivne simptome, ali ne i negativne.
Film Beautiful mind je jedan od retkih filmova koji se bavi ovom bolešću iz ugla obolelog. Film uspeva da nam dočara kako to izgleda biti šizofren tako što za neke događaje u filmu tek naknadno shvatamo kao audio vizuelne halucinacije.
Temu sam otvorio zato što sam naleteo na video u kome devojka obolela od jednog oblika šizofrenije komentariše film Beautiful Mind. Mislim da je odlično odradila analizu filma. Definitivno vredi pogledati.
Interesuje me da li imate neka iskustva u vezi šizofrenije. Da li možda bolujete od nje ili znate nekog ko je oboleo?
Ovu bolest prati velika stigma i ljudima nije lako da priznaju da je imaju ili da je neko njima drag ima. Ipak ovde na forumu smo anonimni i možda neko poželi da se otvori i ispriča svoje iskustvo ili iskustvo nekog od svojih bližnjih. Tema je i stigma koja prati oblolele i pitanje zašto se moderni ljudi hvale LGBT statusom a stide se mentalne bolesti.
onda bih te zamolio da podeliš to iz prakse sa nama...Dragi, teoretišeš... Ja ti iz prakse govorim...
Već sam podelila...onda bih te zamolio da podeliš to iz prakse sa nama...
ali nemoj da uopštavaš na osnovu jednog slučaja....koliko ja znam šizofreničar sam po sebi tipično nije opasan po okolinu..druga je stvar kada neko ko je i inače psihopata dobije šizofreniju...taj bi povredio druge i bez šizofrenije samo kad se ne bi plašio sankcija...ali to se retko događa...
šizofreničari su mučene duše a ne mučitelji i psihopate
kad post u kome si to svoje znaje iz prakse podelila završiš saVeć sam podelila...
ostavlja utisak da imaš još mnogo toga da kažeš.. ili možda grešim pa se tvoje znanje iz prakse svodi na taj tvoj prvi post na temi?Samo sam malkice zagrebala površinu pakla...
Odavno mi piše da je bolest neaktivna, zaboravila sam kako je to napisano medicinskim rečnikom. Pogodila mi je doktorka terapiju. Više i ne idem kod doktorke. Kada sam zadnji put svratila da je pitam da li mi se od lekova javlja neki nekontrolisan uzdah, stenjanje, rekla mi je da to nije ništa i uopšte mi nije prigovorila zašto godinama ne dolazim kod nje.
Pojma nemash, shizofrenija nema nikakve veze sa time, niti se na osnovu toga dijagnostikuje ...Šizofrenija je ozbiljna mentalna bolest koju odlikuju pozitivni simptomi kao što su deluzije, zvučne i vizuelne halucinacije, nekoherentnost govora, paranoja, i negativni simptomi kao što je povlačenje iz sveta u svoj unutrašnji svet.
Zanima me da li su halucinacije "obavezne", jer otkud znam da nisam i ja šizofreničar, koliko znam ima mnogo podtipova?Imam ja. Nije strašno. Meni je straša patnja koju sam doživela u detinjstvu. A ta šizofrenija to je kao neka zajebancija da te je snašla. Pitajte šta vas zanima.