Rechke
Veoma poznat
- Poruka
- 11.792
Često uhvatim sebe dok čitam kako razmišljam šta bi bilo kada bih mogao ući u knjigu, i poput Petrovićevih romana menjati detalje u njoj, i da li bih se, i kako snašao
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Што да се не би снашао?Često uhvatim sebe dok čitam kako razmišljam šta bi bilo kada bih mogao ući u knjigu, i poput Petrovićevih romana menjati detalje u njoj, i da li bih se, i kako snašao
![]()
Pa vise sam volela da caskam sa njim da vidim da je ziv i da mogu da mu kazem da je genijalan, ovako me neka jeza brrrrrr hvata od njegove mrke face .
Што да се не би снашао?![]()
Ту ни не покушавам.Pa ajd' snađi se ti npr kod Tolkina!![]()
Ту ни не покушавам.
(Башка, што епску фантастику баш и не готивим).
У ствари, не покушавам нигде код туђих књига. Њих, такве какве су, мање или више поштујем, неке баш и волим.
Али, уједно, зато, ако најзад хоћу да прочитам нешто што ми је баш баш, онако скроз по вољи - пишем своје властите.
Мислим да то у ствари раде сви писци, мање или више.
Иначе, иако, како рекох, епску не волим, ја, на други начин, посебно поштујем све писце фантастике, било које врсте, јер су у стању да измисле потпуно нове светове.Meni epska fantastika uvek prija, kao da čitam nečuiju, do sada nepoznatu mitologiju
Mislio sam na snalaženje kao kod Petrovića, u bukvalnom smislu-doživljavaš ono što čitaš, i to se odražava na tebe u stvarnosti
A kakvog su ti usmerenja i žanra dela, ako nije tajna?
(Kosana) Šiki, trebalo je da se zaplačeš (pred njim) dok je (tvoj "nežni") Goran tetošio (ko zna koje po redu) neko od jeftinijih brendova piva, a ne sada kad se ostrvio na Hajneken! Sada ti jedino ostaje da se zaplačeš, upiljiš se u njegove ledene oči i kažeš: "Budalo, toliko sam te volela, za sve si imao oči osima za mene!"Ja sam veceras bila dobra 3 h u istoj prostoriji sa Goranom.
I dugo sam se premisljala da li da mu pridjem i da mu kazem da najiskrenije obozavam njegove knjige i nacin kako pise, da sam luda za Sitnicarnicom i da mi je promenio citalacku vizuru tom knjigom, ali - nisam.
Ostala sam po strani gledajuci ga kako pije pivo i nisam uradila nista od onoga sto sam planirala kad sam krenula na tu promociju.
A evo zasto.
Cekala sam ga da dodje kao da tu prestaje zivot.
I kad je usao , poskocila sam u stolici sa facom deteta koje vidi da je dobilo najomiljeniju i dugo zeljenu igracku.
A onda sam pocela da zapazam njegov izraz lica , energiju kojom zraci i odjednom vise nisam bila tako euforicna.
Goran je bio pomalo mrk, previse ozbiljan , nekako nepristupacan.
Rastuzilo me to sto sam imala utisak da bi mu moj prilazak bio neprijatan.
Imala sam utisak da njemu to bas ne bi prijalo ...ne bi bio neprijatan prema meni al bi imala osecaj da to nije ono sto mu prija.
Pa sam izabrala da ne zalazim u tu njegovu nevidljivu auru ozbiljnosti koja ga je obavijala iako sam zarko zelela da stanem pred njega i da mu kazem to sto mislim.
Posle nekog vremena - vise nisam ni zelela da pokusam.
Posle jos nekog -vise nisam ni gledala ka njemu.
Otisla sam pre njega pomalo tuzna sto nije onakav kakvim sam ga ja zamisljala.
Nasmejan, srdacan, miran, stalozen...
Istina jeste da je neobicno miran, povucen u sebe i pomalo nepristupacan.
Moja odluka da postujem to sto jeste mi se ucinila razumnom iako nije bila u skladu sa mojim zeljama.
Dakle....ako negde sretenete Petrovica ....i uspete da porazgovarate sa njim ( budete hrabriji od mene ) recite mu da bi bila sasvim fina , nenametljiva i kultuna. Da ne bi gusila niti ga bilo cim ugrozila ....pa kad me ponovo vidi ....nek slobodno spusti taj stit i dozvoli mi da mu kazem to sto osecam ...
O tome ti i govorim, ali ti nikako da... Ti, guzo lepa, očekuješ i od mene da ti padnem, ne na peškirić, već u zagrljaj! I to "bar!"Kojote ....nece da moze tako.
Moja guza je sad mala i lepa.
A posedujem isto istacko izdanje kao ti ...evo raspalo se konacno pa sam dobila novo ...izdao Plato , potpisao Goran ....meni za ljubav u oktobru 2009.
Al ne vredi ...sta god da mi kazes ...ocekivala sam od njega ....bar da mi padne u zagrljaj kad me vidi![]()
Некад се, између осталог такво, а и сва друга писања, у којима се бришу границе стилова, жанрова, и све остале које можеш замислити мешавине, звало постмодернистичка књижевност.Može li neko da mi odgovori kako se nazva taj način i stil pisanja u kome se prepliću vremena, prošlost, sadašnjost i budućnost, fantastika i realnost, kojim piše Petrović i kojim je pisao Pavić?
Некад се, између осталог такво, а и сва друга писања, у којима се бришу границе стилова, жанрова, и све остале које можеш замислити мешавине, звало постмодернистичка књижевност.
Данас сви ми пишемо мање-више тако, уносећи поједине елементе поменутих ствари, али та форма и није толико битна, битно је ваља ли то по сарджини.Tako sam nešto i pre načuo, ali nisam bio siguran. Hvala
Јесте и то.Ali zar nije postmoderna mnooogo širi pojam?
Ok, mogu se i ova dvojica svrstati u postmodernu,ali mislim da je to neprecizno određenje...
Postmoderna može biti i ruganje metanarativima i krik posle II sv rata.
Јесте и то.
А, како их одредити уже? Опет доста неодређено, на пример, "проза с елементима фантастике"?![]()
Лепа књига за љубитеље Београда.
Можда мало исувише "конструисана", тако да се човек на крају упита: ипак, није ли то више само "конструкција ради конструкције"?
Но, коначно, све у свему, није лоша, мени се и поред овога допала.
Али, кад је већ реч о Петровићу, његов у "Опсаду цркве Светог Спаса" сматрам далеко бољим и захтевнијим романом.
Мислим да је за њу требало да добије НИН-ову награду, а ово за "Ситничарницу" је, ипак можда само нека врста "надокнаде" за тај, по мом мишљењу, пропуст.
Не, управо ми се тај део о грађанском Београду свиђа, мени је иначе посебно баш тај Београд, (као и Београд уопште) и животна и списатељска главна тема.Zanimljivo je Milunka na koliko tema se srecemo .
Nije to knjiga o Beogradu, nikako samo to. Pored svega recenog o interakciji svih citalaca jedne knjige u isto vreme, to je i knjiga nasih korena i sentimenta. Mozda ti se zato i ne dopada toliko, jer ipak oslikava jedan gradjanski Beograd u pozadini .
Meni je Sitnicarnica bozanstvena bas zbog tog nostalgicnog osecanja koje mi je izazvala tokom citanja. Jako volim stil Gorana Petrovica.
Slazem se sa tobom po pitanju Crkve..i meni je odlicna.Znam da je cela prednemanjicka istorija u stvari borba sa Bugarima,ali nacin na koji je on opisao Zicu sa Savinim prozorima na cetiri strane, Bugare, Srbe..to je cudesno.
Ipak, meni je Sitnicarnica vise na srcu, valjda zato sto je neuspesno trazim ceo zivot.
Vrlo lepa knjiga. Kad sam prvi put počela da je čitam, delovala mi je tako sumorno. Kasnije postaje divna. doživela sam je kao posvetu nama, pasioniranim čitaocima, ljubiteljima knjiga. Ma koliko da smo različiti, kao i likovi u romanu, spaja nas ista strast.