sirius

ooo:
ooo:
jagodica:
najsjajnija na severnom nebu ako moze tako d se definishe

Ne najsjajnija na SEVERNOM NEBU je Severnjaca.

MOzda nisam rekao "severnom delu neba" ali sam rekao SEVERNOM NEBU sto sam time podrazumevao i nisam ni verovao da ce se tolika prasina dici oko te netolerancije......

Ako je do mene ja se izvinjavam, igra reci... ali ipak sam bio jasan.....ZA NEKE....

ako tako nastavis proci ces kroz iglene ushi :)

A sad jos pojasni sta je to 'severni deo neba'... Koliko stepeni zauzima isti (nemoj samo reci 1° jer u tom slucaju imas nekih 10-ak zvezdi vidljivih golim okom)...

Nema svetlije zvezde na SEVERNOM NEBU od Sirijusa! Nema ni PRIBLIZNO tako svetle zvezde...

Ljudi pogledajte malo neki put severnjacu i videcete o cemu govorim.....mislim da je besmisleno pricati o takvim stvarima kada se mogu dokazati prostim izlaskom na terasu i dizanjem glave u pravcu SEVERNOG DELA NEBA. Morate shvatiti da je ovo tehnika pronalazenja severnjace za ljude u sumi, a ne za astonome. I ona stvarno jeste najsvetlija u tom delu neba, sada neznam koja je to sirina, ali skratimo muke i pogledajte veceras i bice vam jasno sta sam pricao. I na koji deo neba sam mislio.

Hmmm... cesto izadjem nocu na terasu da gledam zvezde... E sad, posto zivim u BG-u, zbog svih silnih svetla Severnjacu retko kad mogu i da uocim (a da me ne zabole oci od naprezanja)... Sirijus se za to vreme itekako dobro i jasno vidi...

E, da... posto je ova tema postala mnogo vise Astronomija nego ikakva Filosofija, pomeram ovo u 'Prirodne Nauke'

t.m.

Nemoj sad da se vadiš, nego priznaj da si pogrešio. Rekao si, između ostalog:
ooo:
Sirijus je udaljena zvezda. Tibetanski mudraci su nju uzeli kao zentar moci i mudrosti...
Dakle, Sirijus uopšte nije "udaljena zvezda". Od preko 5 hiljada okom vidljivih zvezda, Sirijus spada među deset najbližih (samo 8.6 svetlosnih godina). I ti to zoveš udaljenim?

Sad još reci da si mislio da je udaljna u smislu da je dalja od Lajkovca, pa da stvarno polomim ovaj astal.

Ej, Sizife, prezimenace, ti si super................

Verovatno se nasi stavovi i sagledavanja razlikuju.......

Meni je i Amerika daleko a kamo li zvezda udaljena (samo 8.6 svetlosnih godina).....

EJJJJJJ.......pa gde ti zivis.....ajde da skoknemo zacas do meseca i da vidimo sta se tamo radi.....a posle mi mogli do Marsa da dokazemo postojanje zivota..... sta ima veze to je odmah tu uz zemlju i nije uopste udaljeno.....
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Sizif:
ooo:
Sizife, najsjajnija na SEVERNOM nebu.
Jel' ti to mene zezaš?

Sirius je najsjajnija zvezda na nebu, i na severnoj hemisferi se vidi cele zime, od decembra do marta.

Severnjača se, logično, vidi cele godine odavde i mnogo je slabije magnitude (+2.02) što znači da je nekih pedesetak puta manje sjajna od Sirijusa jer je skala magnitude logaritamska i podešena tako da su 5 stepeni na skali jednaki stostrukom sjaju, dakle razlika u sjaju između zvezde magnitude npr. 1 i one magnitude 6 je tačno sto puta. Severnjača se lako nalazi, doduše, ali nije naročito sjajna.

Molim te nemoj više lupati o astronomiji, jer ima ovde ljudi koji čitaju da bi nešto i naučili, i neko ti nekim slučajem može poverovati kada odvališ takvu glupost.

Nemas ti pojima o Sirijusu,a kamoli o Sirijusu
Zato prvo procitaj knjigu "Tajna zvijezde Sirijus"
ROBERT TEMPLE ,pa onda pisi po forumu,jel jasno!

jurodivi:
Umes li ti da citas,ovo se ne odnosi na tebe.Jeli jasno? :D :D :D Vec na ovog sveznalicu Sizifa,bre muka mi je vise od njega :!:
Jurodivi, prijatelju... kad te čujem i sam se sa nostalgijom setim onih davnih dana, kad sam bio sedmi razred i gutao astrologiju, Denikena, UFO's i parapsihologiju. To je sve lepo, to je sve deo odrastanja.

Ako si i ti školarac, ne zameram ti, videćeš i sam kakav horizont znanja će se otvoriti pred tobom kad se upoznaš sa srednjoškolskom matematikom, fizikom, astronomijom... kada razviješ kritičko mišljenje i kada shvatiš da "izuzetne tvrdnje zahtevaju izuzetne dokaze." Polako, ne žuri, i ne beži sa nastave!

Ako te interesuje malo više o Dogonima, kreni od

http://skepdic.com/dogon.html

ooo:
Jao bre Sizife, sto si uporan......

Nisam ni rekao da je Severnjaca najsjajnija na nebu,
vec da sija jace nego ostale zvezde na severnom delu neba. Ona se nalazi tako sto iz zadnje dve zvezde koja sacinjavaju sazvedje, Velika Kola, povuce prava linija. Uzme se razmak izmenju te dve zvezde i na liniji koju smo zamislili iz te dve zvezde izmerimo cetri ipo duzine. Nadam se da sam bio jasan ovaj put.
Dragi ooo,sledeci put kada budes bacio pogled na severni deo neba :roll: Pogledaj malo pazljivije. Sizif je u pravu,covek se razume !

Incognito:
A sad jos pojasni sta je to 'severni deo neba'... Koliko stepeni zauzima isti (nemoj samo reci 1° jer u tom slucaju imas nekih 10-ak zvezdi vidljivih golim okom)...

Nema svetlije zvezde na SEVERNOM NEBU od Sirijusa! Nema ni PRIBLIZNO tako svetle zvezde...
Sirijus je zvezda JUŽNOG NEBA jer ako pogledaš karte videćeš da se nalazi ispod nebeskog ekvatora desetak stepeni...Ali Severnjača i dalje nije ni približno najsjajnija na severu jer evo gledam da su čak i alfa i beta ursae maioris sjanije od nje.

A da to gore sam bio ja...A što se tiče pitanja ima li nekog tamo,mislim da sam negde pročitao da je sirijus dvojna zvezda,tj. prema postojećim teorijama izrazito nepovoljna lokacija za život.

Anonymous:
Sirijus je zvezda JUŽNOG NEBA jer ako pogledaš karte videćeš da se nalazi ispod nebeskog ekvatora desetak stepeni...
Sirijus se zimi vidi na severnoj hemisferi, a leti na južnoj. U staroj Grčkoj, u vreme najtoplijih dana leta Sirijus je izlazio zajedno sa Suncem, pa otuda potiče u celom svetu rašireni izraz "pasja vrućina", po Sirijusovom sazveđžu Veliki Pas (Canis Major). Grci su verovali da pošto je najsjajnija zvezda on doprinosi zagrevanju Zemlje zajedno sa Suncem. Naravno, danas znamo da to nije tačno. Takođe, zbog pomeranja zemljine ose Sirijus sada izlazi mnogo kasnije, tek na jesen/zimu i tada se lepo vidi na severenoj hemisferi gde ostaje negde do marta.

Sizif:
Anonymous:
Sirijus je zvezda JUŽNOG NEBA jer ako pogledaš karte videćeš da se nalazi ispod nebeskog ekvatora desetak stepeni...
Sirijus se zimi vidi na severnoj hemisferi, a leti na južnoj. U staroj Grčkoj, u vreme najtoplijih dana leta Sirijus je izlazio zajedno sa Suncem, pa otuda potiče u celom svetu rašireni izraz "pasja vrućina", po Sirijusovom sazveđžu Veliki Pas (Canis Major). Grci su verovali da pošto je najsjajnija zvezda on doprinosi zagrevanju Zemlje zajedno sa Suncem. Naravno, danas znamo da to nije tačno. Takođe, zbog pomeranja zemljine ose Sirijus sada izlazi mnogo kasnije, tek na jesen/zimu i tada se lepo vidi na severenoj hemisferi gde ostaje negde do marta.
Na južnoj hemisferi sirijus se vidi tokom cele godine baš zato što je ispod nebeskog ekvatora,dok na severnoj samo u zimskom delu godine.

Back