Sir / Slanina

Kolko sam shvatio otisla je posle tamo, a mozda nista nisam shvatio :lol:

Meni vise od pola familije u Evropi, i to su se bas fino rasirili geografski na sve strane :lol:

Pa ne, bas me sad zanima ko joj je kriv sto ona nije tamo. Nisu roditelji sestru tamo poslali a nju na silu zadrzali u Srbiji...mislim, nista mi nije jasno, osim da je neko drugi kriv... :lol:

Pa zato sto je tim ljudima, koji veze nemaju kako je ustvari "preko" i koji svoje misljenje grade preko TV-a i eventualno neke price iz trece ruke, glavna mudrost i izreka: "Eh, lako je tebi tamo." Kao da meni ili bilo kome u inostranstvu novac pada sa neba, i kao da za taj novac niko nista ne mora da radi.
Nema vam ovde ispijanja 15 kafa na dan na radnom mestu, nema odlazenja na pus-pauzu svakih pola sata, nema odlazenja u shopping tokom radnog vremena (oni, koji tu urade se veoma brzo oznace kao najveci neradnici), nema bahatog ponasanja prema musterijama (oni, koji to rade veoma brzo dobiju sut-kartu). Vec je par ljudi ovde reklo: navike iz vremena socijalizma se jos nisu iskorenile. Jos uvek se mnogi vode tim da im drzava treba obezbediti sve. :lol:

A luk? Luk si zaboravi, kolega. Moze i mladi. :zaljubljena: :mrgreen:
Vjerujem da ima u istoj mjeri koliko i ovdje.
Kao što meni tetak iz Australije drami, nije kod nas tamo kao kod vas ovdje, nema tamo da u tri sata budeš kod kuće, kao ovdje... kod nas je luksuz otići na koncert, a ne kao ovdje.
Samo ne znam o kakvim to jeftinim koncertima i kojim dolascima u tri kući on govori.
Koliko se naši ljudi zanesu inostranom idilom, toliko se migranti zanesu nekim neradom i bahaćenjem u matici.

Vjerujem da ima u istoj mjeri koliko i ovdje.
Kao što meni tetak iz Australije drami, nije kod nas tamo kao kod vas ovdje, nema tamo da u tri sata budeš kod kuće, kao ovdje... kod nas je luksuz otići na koncert, a ne kao ovdje.
Samo ne znam o kakvim to jeftinim koncertima i kojim dolascima u tri kući on govori.
Koliko se naši ljudi zanesu inostranom idilom, toliko se migranti zanesu nekim neradom i bahaćenjem u matici.

Veruj sta hoces. Ja znam kako je ovde. Razlika izmedju verovanja u nesto i znanja da je nesto ovako ili onako je ogromna. ;)

A znam jako dobro da se mnogi uvrede kada im se kaze da pojma nemaju sta ustvari znaci raditi, sljakati, zapeti... Cast izuzetcima, ali vecina to tek nauci kada ode "preko".

Veruj sta hoces. Ja znam kako je ovde. Razlika izmedju verovanja u nesto i znanja da je nesto ovako ili onako je ogromna. ;)

A znam jako dobro da se mnogi uvrede kada im se kaze da pojma nemaju sta ustvari znaci raditi, sljakati, zapeti... Cast izuzetcima, ali vecina to tek nauci kada ode "preko".
Glorifikuješ život i rad preko. Koliko iskustva radnog imaš u Srbiji u ozbiljnim našim firmama, da bi mogao da pričaš o ovdašnjem neradu?
Kao što omalovažavaš ljude odavde hvatajući se neke raspale rodbine i na osnovu njih izvlačiš zaključke.

Glorifikuješ život i rad preko. Koliko iskustva radnog imaš u Srbiji u ozbiljnim našim firmama, da bi mogao da pričaš o ovdašnjem neradu?
Kao što omalovažavaš ljude odavde hvatajući se neke raspale rodbine i na osnovu njih izvlačiš zaključke.

Ma ne pada mi na pamet da se natezem sa tobom, ej.
Da si citala sta sam piseo, shvatila bi da nigde ne glorifikujem nista.

Raspala rodbina je samo jedan od X primera. Nagledao sam se ja mnogo ljudi, koji su sa tih prostora dosli ovamo. I u ogromnoj vecini slucajeva bivaju neprijatno iznenadjeni. Kao sto rekoh…cast izuzetcima.
A ozbiljnih firmi je tu koliko? Tri ukupno mozda… daj molim te.

Brate miNli...cuveni studentski grad. Cucila bi ti ta sredina. Nije mi samo jasno kako to da ti je rodjena sestra tamo, a ti u Srbiji. Pojasni malo...mislim ako zelis, normalno.

Pa ja sam tamo cesto...cesce nego ovde:lol:...od zimus imala tri ponude...faks tamo, master program DAAD, ali ne isplati se jer je program sulud, dobri programi su papreni i ja ih ne mogu dobiti, niti imam taj novac, niti ima bilo ko koga znam...stipendije za medjunarodno finansijsko ja ne mogu da dobijem, to su bombasticni programi a samo sa takvim se mozes zaposliti.
Udjem ovde na pravni BG, takva i takva stvar, program na engleskom, odlican, program na francuskom, odlican, zena mi kaze, kunem se zivotom, mi nemamo ljude, ne mogu da nadjem pedesetoro ljudi za progam, marta Vam kazem primljeni ste...sto je bilo odlicno...ono sto tamo kosta 10000 evra ovde ni hiljadu a radis uz to...elem, prodje dva meseca i ja dobijem ponudu za posao u Emiratima, tax free plata, ogromna za moje pojmove, ne znam nikoga ovde ko toliko zaradjuje...i tao tao masteri, ne pada mi na um, odoh za pare gde su pare...ako se podesi taj medicinski i da se oni ne razocaraju u mene, ja sam na konju...i to belom, arapskom:lol:

Kako me ovo podsjeća na jednu emisiju o interesantnim građevinama, kada su britanci izradu ravnog krova povjerili njemačkim radnicima... niko kao nijemci, naši britanci to ne bi znali, mi nismo kao oni, napiroko poznata njemačka vrednoća i stručnost... kao naši ljudi da su pričali o njima: )
I stigoše nijemci, istovaraju materijal, jedna tura opreme jedna piva... preduzimač se malo kao koleba, al to su ipak nijemci, nisu oni kao naši nestručni i neradni britanci... i završe ovi posao, očekivano to prokisne pri prvoj kiši a ovi razočarani, razbijene im iluzije o apsolutno fantastičnom njemačkom šljakeru: )

I dok naši mladi rintaju po sibiru i avganistanu, dok su spremni i toalete da čiste za samo malo nade za neku finiju budućnost, uporedo ide bombardovanje o neradnicima i lijenštinama, jer vas je ponijela nadmenost usled malo nekog uzlijetanja.

Ma ne pada mi na pamet da se natezem sa tobom, ej.
Da si citala sta sam piseo, shvatila bi da nigde ne glorifikujem nista.

Raspala rodbina je samo jedan od X primera. Nagledao sam se ja mnogo ljudi, koji su sa tih prostora dosli ovamo. I u ogromnoj vecini slucajeva bivaju neprijatno iznenadjeni. Kao sto rekoh…cast izuzetcima.
A ozbiljnih firmi je tu koliko? Tri ukupno mozda… daj molim te.
Ma da, naši ne znaju šta je rad, treba stranac da im objasni... moja sestra izlazi u 6, vraća se u 18h, i internet i kafenisanje joj ne pada na pamet, al nema ona pojma, hajde molim te, dok jednim okom čitaš stručnu literaturu a drugim forum, i lijevom rukom projektuješ, objasni šta je to vrijedan rad.
Pričaj ti to nekom drugom.

Pa ja sam tamo cesto...cesce nego ovde:lol:...od zimus imala tri ponude...faks tamo, master program DAAD, ali ne isplati se jer je program sulud, dobri programi su papreni i ja ih ne mogu dobiti, niti imam taj novac, niti ima bilo ko koga znam...stipendije za medjunarodno finansijsko ja ne mogu da dobijem, to su bombasticni programi a samo sa takvim se mozes zaposliti.
Udjem ovde na pravni BG, takva i takva stvar, program na engleskom, odlican, program na francuskom, odlican, zena mi kaze, kunem se zivotom, mi nemamo ljude, ne mogu da nadjem pedesetoro ljudi za progam, marta Vam kazem primljeni ste...sto je bilo odlicno...ono sto tamo kosta 10000 evra ovde ni hiljadu a radis uz to...elem, prodje dva meseca i ja dobijem ponudu za posao u Emiratima, tax free plata, ogromna za moje pojmove, ne znam nikoga ovde ko toliko zaradjuje...i tao tao masteri, ne pada mi na um, odoh za pare gde su pare...ako se podesi taj medicinski i da se oni ne razocaraju u mene, ja sam na konju...i to belom, arapskom:lol:

Samo pici.....imas potencijal, pametna si, ne znam da li si snalazljiva. Uglavnom, ne treba da trunes i kunes, nego da picis napred. :ok:

Kako me ovo podsjeća na jednu emisiju o interesantnim građevinama, kada su britanci izradu ravnog krova povjerili njemačkim radnicima... niko kao nijemci, naši britanci to ne bi znali, mi nismo kao oni, napiroko poznata njemačka vrednoća i stručnost... kao naši ljudi da su pričali o njima: )
I stigoše nijemci, istovaraju materijal, jedna tura opreme jedna piva... preduzimač se malo kao koleba, al to su ipak nijemci, nisu oni kao naši nestručni i neradni britanci... i završe ovi posao, očekivano to prokisne pri prvoj kiši a ovi razočarani, razbijene im iluzije o apsolutno fantastičnom njemačkom šljakeru: )

I dok naši mladi rintaju po sibiru i avganistanu, dok su spremni i toalete da čiste za samo malo nade za neku finiju budućnost, uporedo ide bombardovanje o neradnicima i lijenštinama, jer vas je ponijela nadmenost usled malo nekog uzlijetanja.

Na pogresnoj si adresi kod mene sa ovim. Ja nisam "malkice nesto poleteo", kako ti kazes - na tvoju zalost.
Uostalom, neke stvari su vec objasnili drugi ovde...pa cak i oni koji (i dalje) zive u Srbiji. Tako da...preskoci mene, nemoj da se nerviras puno. :bye:

- - - - - - - - - -

Ma da, naši ne znaju šta je rad, treba stranac da im objasni... moja sestra izlazi u 6, vraća se u 18h, i internet i kafenisanje joj ne pada na pamet, al nema ona pojma, hajde molim te, dok jednim okom čitaš stručnu literaturu a drugim forum, i lijevom rukom projektuješ, objasni šta je to vrijedan rad.

Otkud znas? :eek:

Sve pogodila. :worth: :lol:

pitanje je vrlo tesko i svako zavisno od svoje situacije moze da proceni sta mu je bolje
uopsteno govoreci, stanje u drzavi a pogotovo sa ovim novim vlastima je gore nego ikad, tako da bih se verovatno odlucila da odem na neko vreme ali ne i za ceo zivot i to naravno u neku pristojnu i uredjenu zemlju za dobru platu i stabilan posao

odbila bih goreopisanu ponudu za inostranstvo u slucaju da mi se ovde poveca znacajno plata i odem na neku vecu poziciju, za stalno
u tom slucaju bih mogla lepo da zivim ovde i ne bih morala da idem negde radi boljeg zivota

jedina caka sa inostranstvom je sto te tamo mozda ceka i veca neizvesnost po pitanju ostanka nego ovde, jer tamo nesto kao ugovor za stalno ne postoji, a zivi se od plate
ako tamo ostanes bez posla mrtav si

ako tamo ostanes bez posla mrtav si

Kako gde...ovde kod mene dobijas 6 meseci 80% od zadnje plate (tako da i nisi nesto bas mrtav), a i posle tog perioda primas otprilike pola plate.
A u medjuvremenu nadjes novi posao...ako iole nesto znas i ako se potrudis.
Ali to je, kao sto rekoh, od zemlje do zemlje drugacije regulisano. Nemaju sve zemlje takve socijalne beneficije i pomoci.

u Americi si mrtav ako i dobijes zeleni karton za tamo
mislim covek moze da se snadje za drugi posao, ali pitanje je da li je to bas ono sto zeli da radi
ne kazem da je u Srbiji lakse doci do zeljenog posla, ali se tu profilises i CV koji izgradis nesto vredi
na Zapadu si ipak samo stranac sto ja mislim ipak ima znacaja

u Americi si mrtav ako i dobijes zeleni karton za tamo
mislim covek moze da se snadje za drugi posao, ali pitanje je da li je to bas ono sto zeli da radi
ne kazem da je u Srbiji lakse doci do zeljenog posla, ali se tu profilises i CV koji izgradis nesto vredi
na Zapadu si ipak samo stranac sto ja mislim ipak ima znacaja

U kojem ti svetu zivis, jebbote...omg.. vecina ljudi ne radi svoj posao iz snova...to bi znala da si malo sveta videla. Slabo ko moze sebi da priusti taj luksuz da odbija bas svaki posao dok mu ne legne ono sto je on utripovao da je za njega savrseno. Pogotov na pocetku kada tek ode.
Ovo zadnje je utesni kvazi-argument onih koji nikada ni ne pokusaju. A realno nema veze sa mozgom (vec sam naveo sa kim sve radim i sa kim sam radio, ljudi iz celog sveta).

Prica ti zvuci kao "ne bih ja rizikovala ovo sto imam ovde, ovde sam obezbedjena, drzava se brine o gradjanima, nema sirotinje...sto bih ja isla u beli svet?". A realnost je, to i sama znas, sasvim drugacija.

Ma najveci zez je to sto ovde nema reda...da je bilo reda ne bi pola zemlje emigriralo, ne odlaze ljudi samo zbog para, sira je to prica...nas ce unistiti negativna selekcija, takav je moj utisak...nismo mi nekulturni, neradni, kakvi vec, samo nam je reka vrednih i kulturnih iscurela iz zemlje, povremeno se vrate, drma ih nostalgija ali kada ovde moraju od saltera do saltera zagrebu ka inostranstvu jer tesko je bez svojh ali je jos teze da se stresiras svaki dan i to sa malo para u dzepu...tvoja struka je makar sjajna, sta da radi u Srbiji raden i vredan istoricar umetnosti, moze da se obesi o prvo drvo...e to je tuga...kako da kazem, imas snagu, zelju, motiv a nemas sa cim, gde i sa kim...kao da je neko celoj generaciji zavezao ruke...

Ma najveci zez je to sto ovde nema reda...da je bilo reda ne bi pola zemlje emigriralo, ne odlaze ljudi samo zbog para, sira je to prica...nas ce unistiti negativna selekcija, takav je moj utisak...nismo mi nekulturni, neradni, kakvi vec, samo nam je reka vrednih i kulturnih iscurela iz zemlje, povremeno se vrate, drma ih nostalgija ali kada ovde moraju od saltera do saltera zagrebu ka inostranstvu jer tesko je bez svojh ali je jos teze da se stresiras svaki dan i to sa malo para u dzepu...tvoja struka je makar sjajna, sta da radi u Srbiji raden i vredan istoricar umetnosti, moze da se obesi o prvo drvo...e to je tuga...kako da kazem, imas snagu, zelju, motiv a nemas sa cim, gde i sa kim...kao da je neko celoj generaciji zavezao ruke...
Једно време, тамо 80их то је и у САД студирао апсолутно ненормалан број студената(ми са математичко-техничких факсова који смо реално виша раса имамо посебан назив за те друштвене и сличне тзв науке, али данас сам фин и културан)баш јер је незамисливо лако, а и ником не треба... на крају су радили где су стигли.

Pa sad, neće biti da je istorija umetnosti baš mačiji kašalj... I nisam ja bila na filozofskom...
Koliko je državi realno potrebno istoričara umetnosti (kao i pravnika, ekonomista, medicinara), a koliko se time kupuje socijalni mir, drugo je pitanje.

Pa sad, neće biti da je istorija umetnosti baš mačiji kašalj... I nisam ja bila na filozofskom...
Koliko je državi realno potrebno istoričara umetnosti (kao i pravnika, ekonomista, medicinara), a koliko se time kupuje socijalni mir, drugo je pitanje.

Znaš šta bi bilo najpoštenije? Da država da svakom posle završetka srednje škole 10.000 evra i da kaže: Snađi se. I da to bude poslednja donacija države svakom pojedincu. Pa ko je sposoban će uspeti, nesposoban će potrošiti i opet kukati.

Ali bi to bilo neko najidealnije rešenje.

Ne radi se o tome da je maciji kasalj vec da je neprofitabilna u drzavi koja nema trziste umetnina, nema galerije, nema cak ni muzeje...narodni u sred BG-a je zatvoren desetak godina...
Umetnost je slag sa tresnjicom, galerije moraju da prodaju slike...a kome ce prodati kada je narod bez para...

Moj prijatelj je akademski slikar sa prosekom blizu 10 na studijama...eno ga, drzi kafic i proda tu i tamo poneku sliku...

Back