Sintetičko ulje u starije automobile?

mario80

Stara legenda
Poruka
76.867
Isplati li se sipati sintetiku u stariji auto kojinije puno prešao? Trenutno je polusintetika 10w40 i ne troši kap to 6-7 hiljada a onda malo dospem do sledeće zamene 10 tkm.

U pitanju je lada 112 1.5 sa 8v. Sa pracih 130tkm.

Razlika u ceni je 500-1000 din.
Trenutno je ovo:
Screenshot_2024-06-02-10-52-41-805-edit_com.miui.gallery.jpg

Ulje uvek treba da bude na maximumu jer ako nije onda postoji razlog zašto ga fali tj da troškari. Uglavnom kada je lošije ulje, jeftino ili mineralno motor ga časkom posrče tokom neke duže relacije na višem broju obrtaja - auto put recimo. Kada se upali lampica već je kasno.

Zato ulje uvrk držati na maximumu.

Боље и новије може, слабије од прописаног никако.
Најсигурније је тачно се држати прописаног.

Уосталом, када се купује, на лицу места питати. Продавац ће знати јер има много веће искуство од нас.

Боље и новије може, слабије од прописаног никако.
Најсигурније је тачно се држати прописаног.

Уосталом, када се купује, на лицу места питати. Продавац ће знати јер има много веће искуство од нас.
Neki motori su napravljeni kada sintetika nije još bila ni izmišljena. Bitno je trenutno stanje motora.

Продавац ће знати јер има много веће искуство од нас.
Продавац неретко нема појма о томе шта продаје и како шта иде. Тако сам ја више пута, слушајући савет продавца "који зна", купио погрешан део. Дакле, то може да зна само неко има искуства са возилом и уљем, а продавац ће гледати само да прода.

Добар савет могу да вам дају два човека:

1. поштен и искусан механичар који је одржавао моторе у који желите да сипате уље;
2. власник мотора који је покушао да супа другачије уље у мотор.

Трећа лица не могу да вас саветују.

Мени је механичар рекао да не сипам полусинтетичко уље у стари мотор, јер тиме нећу добити ништа, а поред тога је навео да полусинтетичко и синтетичко уље могу да доведу до веће потрошње уља, већ да код старог мотора треба задржати минерално уље.

Постоје људи који су уместо минералног уља 15w-40 кренули да сипају чиста синтетичка уља произвођача Selenia. Њихова искуства су записана на аутомобилским форумима.

Продавац неретко нема појма о томе шта продаје и како шта иде. Тако сам ја више пута, слушајући савет продавца "који зна", купио погрешан део. Дакле, то може да зна само неко има искуства са возилом и уљем, а продавац ће гледати само да прода.

Добар савет могу да вам дају два човека:

1. поштен и искусан механичар који је одржавао моторе у који желите да сипате уље;
2. власник мотора који је покушао да супа другачије уље у мотор.

Трећа лица не могу да вас саветују.

Мени је механичар рекао да не сипам полусинтетичко уље у стари мотор, јер тиме нећу добити ништа, а поред тога је навео да полусинтетичко и синтетичко уље могу да доведу до веће потрошње уља, већ да код старог мотора треба задржати минерално уље.

Постоје људи који су уместо минералног уља 15w-40 кренули да сипају чиста синтетичка уља произвођача Selenia. Њихова искуства су записана на аутомобилским форумима.
Зато ја не извољевам него у сервису питам све шта ми пада на памет.
Они морају да знају.

Не питам за течност за брисаче. Све остало - сервис.

Back