Sintaksa - analiza rečenice

Stefan Tvrtko

Obećava
Poruka
54
Jao, danas smo na času radili nešto sasvim dosadno, mada i glupoooo ... evo problema:

Ljudi, koji sami ne rade i ne preduzimaju ništa u životu, lako gube strpljenje, i padaju u pogreške, kada sude o tuđem radu.

E sada, ovu proširenu rečenicu treba podjelit na predikatske, da tako je to smo radili u osnovnoj čak ... ali pogledaj ovo... Ova navedena rečenica se sastoji od pet predikativni rečenica (ja sam ih ovde obilježio različitim bojama, plava - prva rečenica, crvena- druga rečenica, zelena - treća rečenica, žuta - četvrta rečenica, braon - peta) ,e sad izgleda ništa loše, ali ima tu meni nešto nejasno... Vidite prvu rečenicu (koja je označena plavom bojom) počinje sa imenicom 'Ljudi' u množini ,pa onda zapeta, druga rečenica, treća rečenica i opet nastavak prve rečenice (označenom plavom bojom)... Sve sam vidio u životu ali ovo prvi put,. Mene intereseuje: Kako da otkrijem da ovako treba podjelit rečenicu, je li postoje neka gramatička pitanja, nelogično je da ide prva rečenica, pa druga,treća i opet nastavak prve... Da, i ove zapete nisu u knjizi... :worth:

Морао би мало више да учиш. Ја сам на испиту добио реченицу: Разговор је запео, и у тишини која је завладала зачу се из мрака који је све више освајао напољу отегнут глас неразумљиве пјесме.

Погрешно сам подијелио реченицу. Није то баш тако једноставно. Двије су зависне, двије независне. Прво би требало да обратиш пажњу на то. Мораш да знаш врсте ријечи. Који је односна замјеница, тако да су обје зависне реченице односне.

Poslednja izmena:
Морао би мало више да учиш. Ја сам на испиту добио реченицу: Разговор је запео, и у тишини која је одјекивала зачу се из мрака који је све више освајао напољу отегнут глас неразумљиве пјесме.

Погрешно сам подијелио реченицу. Није то баш тако једноставно. Двије су зависне, двије независне. Прво би требало да обратиш пажњу на то. Мораш да знаш врсте ријечи. Који је односна замјеница, тако да су обје зависне реченице односне.

Svakako se slažem sa tvojom konstatacijom, veoma malo učim maternji jezik ... evo npr. znam vrte riječi od imenica, glagola, pridjeva, priloga itd... Bio bi ti zahvalan ako bi mi mogao malo pojasnit ovo što si napisao: ''Који је односна замјеница, тако да су обје зависне реченице односне'' pogotovo ovo ''Koji je odnosna zamjenica'' ili ako imaš neku literaturu preporučit .... hvala unaprjed :ok:

Па мораш да научиш врсте ријечи. Набави негдје Стевановићеву граматику. Који као врста ријечи је односна замјеница. На основу тога можеш да одредиш да су ове двије зависне реченице односне.

Па мораш да научиш врсте ријечи. Набави негдје Стевановићеву граматику. Који као врста ријечи је односна замјеница. На основу тога можеш да одредиш да су ове двије зависне реченице односне.
Šta misliš na 'Gramatika srpskog jezika' - Ivan Klajn, ima nešto o odnosnim zamjenicama :) ? Stevanovića gramatika, da li misliš na 'Mihaila Stevanovića' ? :)

Jao, danas smo na času radili nešto sasvim dosadno, mada i glupoooo ... evo problema:

Ljudi, koji sami ne rade i ne preduzimaju ništa u životu, lako gube strpljenje, i padaju u pogreške, kada sude o tuđem radu.

E sada, ovu proširenu rečenicu treba podjelit na predikatske, da tako je to smo radili u osnovnoj čak ... ali pogledaj ovo... Ova navedena rečenica se sastoji od pet predikativni rečenica (ja sam ih ovde obilježio različitim bojama, plava - prva rečenica, crvena- druga rečenica, zelena - treća rečenica, žuta - četvrta rečenica, braon - peta) ,e sad izgleda ništa loše, ali ima tu meni nešto nejasno... Vidite prvu rečenicu (koja je označena plavom bojom) počinje sa imenicom 'Ljudi' u množini ,pa onda zapeta, druga rečenica, treća rečenica i opet nastavak prve rečenice (označenom plavom bojom)... Sve sam vidio u životu ali ovo prvi put,. Mene intereseuje: Kako da otkrijem da ovako treba podjelit rečenicu, je li postoje neka gramatička pitanja, nelogično je da ide prva rečenica, pa druga,treća i opet nastavak prve... Da, i ove zapete nisu u knjizi... :worth:

Je l reč o srednjoj školi ili fakultetu?

Problem je što je deljenje komunikativne rečenice na predikatske i to uspravnim crtama jako loše, jer rečenica nije (samo) linearna već ima strukturu. To se jako lepo vidi kad je analiziraš pomoću tabele ili dijagrama. Konkretno, tvoja rečenica sadrži u sebi dve nezavisne predikatske: "ljudi koji sami ne rade i ne preduzimaju ništa u životu lako gube strpljenje" i "[ljudi = subjekat neiskazan ali on postoji] padaju u pogreške kada sude o tuđem radu". Onda, u prvoj nezavisnoj imaš zavisnu "koji sami ne rade" koja vrši funkciju odnosnog atributa (ili apozitiva, ako je omeđena zarezima), i "[koji]ne preduzimaju ništa u životu" u istoj funkciji, a u drugoj "kada sude o tuđem radu" vrši funkciju odredbe za vreme. Zavisne predikatske rečenice vrše konstituentske funkcije i sa gledišta strukture rečenice potpuno je nebitno da li neku funkciju vrši reč, sintagma ili rečenica, jer je potpuno svejedno da li piše "padaju u pogreške stalno", "padaju u pogreške svakog dana" ili "padaju u pogreške kada sude o tuđem radu".

Како се анализирају реченице као:

Свашта с тобом!

Са мном није лако!

и сл.

To su ti nepotpune rečenice. One nemaju predikat, ali se on podrazumeva. Evo, pokazaću ti na primeru:
Mi o vuku, a vuk na vrata.
Ovde ne uočavamo nikakav predikat, ali znamo šta to znači.

Mi pričamo o vuku, a vuk ide na vrata.
Znači, u nepotpunim rečenima nema definisanog predikata, ali se on definiše na osnovu delova rečenice ili prethodnih rečenica.

Back