Sindrom noćnog jedenja

Džudi S

Domaćin
Moderator
Poruka
4.095
FORUM.jpg

Sindrom noćnog jedenja predstavlja poremećaj ishrane. Baš kao što i sam naziv kaže, odlikuje se kasnim, tj. odloženim unosom hrane. Mnogi ljudi ga poistovećuju sa opsesivnim prejedanjem, što je pogrešno. Naime, osobe koje pate od ovog problema ne unose velike količine hrane, niti imaju gubitak kontrole nad unosom, kao u slučaju opsesivnog prejedanja.

Verovali ili ne, sindrom noćnog jedenja je primećen još u davna vremena, ali je detaljno ispitan tek poslednjih godina. Bolest je u medicinsku literaturu uveo Albert Stukard 1955. godine. Ovaj američki psihijatar je objasnio da se poremećaj ispoljava pojačanim apetitom uveče. Što za posledicu ima konzumiranje najmanje 25 odsto ukupno unetih kalorija u toku dana.

Iako su bulimija i anoreksija rasprostranjeniji poremećaji ishrane, nikako ne smemo zapostaviti ni ovaj problem. Prema najnovijim istraživanjima on pogađa oko 1,5 odsto ukupne populacije, bez obzira na pol i godine starosti. Mada češće od njega obolevaju žene između 25. i 40. godine.

Zašto nastaje sindrom noćnog jedenja?

Na pojavu ovog poremećaja utiče više faktora. Povezan je, pre svega, sa genetikom. Čak 17 odsto je veći rizik od pojave ukoliko je u porodici već registrovana istorija bolesti.

Fotografija sa sajta https://psiholoskosavetovanje.rs

Nastavak teksta na https://psiholoskosavetovanje.rs/sindrom-nocnog-jedenja/

Da li ponekad jedete noću?

Šta mislite o ovom sindromu?

Maksimalno se trudim da ne ustajem iz kreveta i idem ka frižideru 🙂

Dok su trajale ove paklene vrućine, nisam jela tokom dana mnogo, a uveče bih pojela neko voće. Da, i neku čokoladicu ili bombonu.

Zavisna sam od slatkiša, priznajem.
Zato sad kad krene zima. Domaći lebac i ajvar tamo negde oko jedan iza ponoći. Još znam onako da prepečem hleb... Lele :zjede:

Pogledajte prilog 1608354
Sindrom noćnog jedenja predstavlja poremećaj ishrane. Baš kao što i sam naziv kaže, odlikuje se kasnim, tj. odloženim unosom hrane. Mnogi ljudi ga poistovećuju sa opsesivnim prejedanjem, što je pogrešno. Naime, osobe koje pate od ovog problema ne unose velike količine hrane, niti imaju gubitak kontrole nad unosom, kao u slučaju opsesivnog prejedanja.

Verovali ili ne, sindrom noćnog jedenja je primećen još u davna vremena, ali je detaljno ispitan tek poslednjih godina. Bolest je u medicinsku literaturu uveo Albert Stukard 1955. godine. Ovaj američki psihijatar je objasnio da se poremećaj ispoljava pojačanim apetitom uveče. Što za posledicu ima konzumiranje najmanje 25 odsto ukupno unetih kalorija u toku dana.

Iako su bulimija i anoreksija rasprostranjeniji poremećaji ishrane, nikako ne smemo zapostaviti ni ovaj problem. Prema najnovijim istraživanjima on pogađa oko 1,5 odsto ukupne populacije, bez obzira na pol i godine starosti. Mada češće od njega obolevaju žene između 25. i 40. godine.

Na pojavu ovog poremećaja utiče više faktora. Povezan je, pre svega, sa genetikom. Čak 17 odsto je veći rizik od pojave ukoliko je u porodici već registrovana istorija bolesti.

Ne nasedajte!
Ovo su plaćeni tekstovi i vode na stranputicu
Unose nemir i strah

Ja ću vam otvorim oči
Uzmite papir i olovče i popišite sve koje znate dal jedu noću.
Videćete da su svi koji jedu noću - sami

A kad je neko sam onda mu fali šta?
LJUBAV

Pise: sindrom nocnog jedenja
a ja citam: sindrom nocnog jedrenja

i pocinjem da mastam da imam taj sindrom
zaista lepu maštu imate
niste baš sa ovaj svet načisto
a zamislite vi to ovako malo lepše

noć, plaža prazna, eventualno neki našljokani Englez baulja potrbuške po pesku...
vi rešili da jedrite noću
a noću se zna koje živuljke su najaktivnije

i koga će da zovete u pomoć?
pijanu šljokaru koja će vam možda mahne kao pozdrav da je još neko nacvrcan?

Ne radim to nikad, maksimalno što jedem je do nekih 22h, a i to se retko dešava.

Prosto, nemam lep osećaj u stomaku kad jedem kasno, probudim se ujutru ili sa bolom u želucu ili još više gladan, jer iz nekog razloga što kasnije i obilnije jedem ujutru sam više gladan. Dešava se i da teško zaspim, ne mogu da se namestim kako treba i slično.

Pogledajte prilog 1608354

Ne jedem nocu.
O tome nemam neko misljenje jer nisam psiholog...
Ako je u vezi sa genetikom onda to nije lako ressiti
jer ta istrazivanja kod nas nisu na potrebnom novou jos uvek.
A inacce sto se ticce poremecaja ishrane generalno
citao sam da su obicno posledice nekih trauma iz proslosti
Znacci potrebna je struccna pomoc jer nije naivan problem.

zaista lepu maštu imate
niste baš sa ovaj svet načisto
a zamislite vi to ovako malo lepše

noć, plaža prazna, eventualno neki našljokani Englez baulja potrbuške po pesku...
vi rešili da jedrite noću
a noću se zna koje živuljke su najaktivnije

i koga će da zovete u pomoć?
pijanu šljokaru koja će vam možda mahne kao pozdrav da je još neko nacvrcan?

Nije samo masta, bilo je i lepih momenata na tu temu: lagani maestral, brod blago klizi po potpuno ravnom moru jedno pola cvora, djenova mirna i puna, noc, tisina i pun mesec - a mi svi sedimo gledamo zvezde, pijuckamo i uzivamo, na jedno 6-7 km od obale - svi pijani englezi su tamo na kopnu zajedno sa svim uobicajenim svakodnevnim zivotnim problemima.

Back