SINDIKAT DA ILI NE ?

tupavko

Početnik
Poruka
15
Voleo bih da razradim ovu temu i da se svi uključite!!

Radnik je večito u problemu sa poslodavcem, ako smogne snage da se suprotstavi, dobija momentalni otkaz. Ako se obrati u većini slučaja nadležnoj instituciji, za rešavanje njegovih problema je potreban novac i vremen, a bez posla nema ni vremena ni novca. To birokratija najbolje zna da iskoristi uzimajući novac i od poslodavca i od radnika, jedni i drugi dobijaju velike uši, a birokrati pune džepove.

Sa druge strane poslodavci ili gazde, kako ih neki nazivaju, mada to mogu biti samo svojim kućnim ljubimcima, trpe ogroman pritisak od institucija koje donose samovoljno neke propise, uredbe, zakone i nikad ni jednog poslodavca nisu pitali makar za mišljenje, a nemaju veze ni sa životom, a kamoli sa poslovanjem i svakim danom upošljavaju sve više trutova koji to navodno sprovode u delo, a kad ti isti izađu na teren, ponašaju se kao kauboji, jer niko ne sme da im se suprotstavi, onda po automatizmu poslodavac daje mito, i to naravno svaljuje na radnika koji plaća ceh i tako u krug. Poslodavci u dugovima zbog nenaplaćene robe i davanja mita, radnik pust bez plate, jedni na druge bacaju drvlje i kamenje, dok gospoda birokrati uzimaju i kao krpelji sisaju krv, a u stvari prave jaz između nas.

To će trajati sve dotle dok i jedni i drugi ne počnu da se učlanjuju u sindikate sa tim istim novcem koji je dat za korupciju i raznorazne sudske dažbine. Došlo je vreme da se udružimo protiv birokratije, jer ovo ne vodi inčemu, nego samo u propast. Verujte mi, nikada nije puno izdvojiti novca za tako nešto. Ja sam prvi koji bi dao samo kome!! Veliko pitanje "Ko je taj čovek u Srbiji, koji se neće prodati birokratiji, i koliko bi ga novca zadovoljilo".

Poslednja izmena od moderatora:
U sindikalno organizovanje radnika kao način borbe za radnička prava ja nevjerujem. Nismo mi ni NIjemci ni Francuzi pa da na jedan mig sindikata svi ostavimo radna mjesta i izađemo na ulice. U nas je ropski mentalitet. Mi možemo ćutati i trpiti nepravde i pet stotina godina ako treba. Zato ja nevidim nikakvo rješenje ovog problema robovlasničkog izrabljivanja.

Hvala ti sto si se ukljucio u ovu problematiku .Po mom misljenju ta sindikalna borba se izgubila pojavom kumunista koji su radnicku klasu drzali ko malo vode na dlanu,i ubili svaku ideju o pravim sindikatima zato ih sada u srbiji i u drugim bivsim socijalistickim drzavama nema.Dok su na zapadu sindikati razvijeni do savrsenstva to su citave institucije koje sa jednim telefonskim pozivom mogu da uruse monetarni sistem drzave.U takvim zemljama sindikati su se razvijali sto gadina.Zato po mom misljenju treba kod nas u srbiji poceti iz pocetka.Neki su to vec pokretali ali su naleteli na birokratsku masineriju koja ih je pojela a uvecini slucajeva su preleteli u birokratski tabor.
LJudi ukljucite se ovo je prava tema za one koji zaradjuju i stvaraju a oni koji trose nek se ne ukljucuju mislim na birokrate

Синдикат код нас је свирање фрулици...:) Сви председници синдикалних организација су у дилу са власником или директором. Наивни радник само баца паре на синдикалну чланарину. Ниједног јединог дана нисам био члан синдиката а све време сам имао све могуће синдикалне "погодности" (свињске полутке, брашно, уље, шећер, куповина разне робе на рате преко платног списка, бесплатне излете и прославе и сл.).

Ovo je bilo pravo srpsko razmisljane o sindikalnim organizacijama .Danasni sindikati sluze kao svinjeca brigada za delenje polutki raznorazne sindikalne prodaje i drugo.i obicno ti sindikati su instalirani po tim firmama koji imaju dil sa direktorima politikom i tako to.
Samo bi vas pitao dali vas je iko ikada pokusao da vrbuje ispred vase firme naravno ako nije na budjetu jel to nesmatram firmom za neki nezavisni sindikat koji nema veze ni sa vasom firmom a kamoli sa direktorom.Koji ce stititi samo vas interes a da se izdrzava iskljucivo od vase clanarine.
Mozda u Srbiji treba po starom srpskom obicaju da cekamo da nam francuzi englezi ili nedaj boze italijani naprave takav sindikat i nazovuga evropska nevladina organizacija za zastitu radnickih prava kerova i macaka,
Ipak malo da se uozbiljim mozda bi stvarno trebalo promenuti taj naziv sindikat jer on uvek asocira na krompir i polutke pa da poradimo na tome.

Sindikat DA. Samo treba izabrati pravi . Sindikat u koji vas uclanjuju po automatizmu cim dodjete do posla nije sindikat. Predstavnici takvog sindikata su obicno u dilu sa direktorom .U firmi gde radim jos uvek je slucaj da uclanjuju radnike u " Samostalni", naravno bez pitanja. Novi clanovi gundjaju po coskovima ali nemaju petlju da se suprotstave kome treba. Zato se jedna grupa odvojila i priklonila sindikatu "Nezavisnost". Ovi prvi dele polutke, a ovi drugi se bore za prava radnika. Cim nesto zaskripi "samostalci" odmah jure clanove "Nezavisnosti" da urade nesto za dobrobit svih radnika. Kada uspeju da se izbore za nesto svi ih tapsu po ramenu i dizu u nebesa ali niko nema petlju iz onog prvog sindikata da im se prikljuci bez obzira na uspeh. Malo mi je muka od tolike kolicine kukavicluka kod ljudi. Nije ljudima niko kriv sem njih samih. Poenta udruzivanja i jeste odbrana od nekog ko vas ugrozava. Boriti se nije lako ali je u svakom slucaju bolje sacuvati ljudsko dostojanstvo nego li da te neko tretira ko stoku i siba po usima dok ti igras pred njim "sitnu preperevku."

Direktor moje bivse firme nam je ZABRANIO osnivanje sindikata rekavsi da ce "letiti" iz fabrike svako ko samo spomene sindikat. Kod nas se dakle nije postavljalo pitanje sindikat da ili ne, mi smo htjeli ali on nije dao.

Odlično direktor je zabranio radnicima da se sindikalno organizuju.pa to je sasvim normalno da se svaki poslodavac boji sindikata organizovanog u firmi,a šta je sa onim sindikatima izvan firme da li oni postoje u ovoj našoj bivšoj socijalističkoj zemlji, Gde bi se radnik dobrovoljno učlanio uz neku odredjenu članarinu,i gde bi radnik mogao zatražiti bilo kakvu pomoć od sindikata.I naravno Učesvovaći u radu istog svojim predlozima savetima i naravno borbom za veće lične dohotke uslove rada i slično.Evo jednog primera.Jedan moj prijatelj je otišao u Italiju trbuhom za kruhom.Dobio je radnu duzvolu i zaposlio kao vozač kamiončića.Njegovom velikom srećom upoznaje jednog italijana koji ga nagovori da se učlani u radnički a ne firmin sindikat.Posle nekog vremena pada sa kamiona i polomi nogu i rame.U bolnicu prvi koji su došli da ga posete su bili sindikalci koji su od njega uzeli podatke i otišli.Nemajući ni da plati bolnicu vraća se na srpsko socijalno kao većina naših gastebajtera.Sindikat je ustanovio da on nije bio ni prijavljen i štošta još potegli su sud tužili firmu i sve se završilo za nepunih šest meseci dobio je oštetu od 30000 eura i vratio se ponovo za Italiju.Znam šta mi je rekao na polasku Italiju :BOG MI JE POSLAO ONOG ITALIJANA STO MI JE DAO PRIZNANICU I PRISTUPNICU DA ME UČLANI U SINDIKAT A NI IME MU NE ZNAM

Voleo bih da razradim ovu temu i da se svi uključite!!

Radnik je večito u problemu sa poslodavcem, ako smogne snage da se suprotstavi, dobija momentalni otkaz. Ako se obrati u većini slučaja nadležnoj instituciji, za rešavanje njegovih problema je potreban novac i vremen, a bez posla nema ni vremena ni novca. To birokratija najbolje zna da iskoristi uzimajući novac i od poslodavca i od radnika, jedni i drugi dobijaju velike uši, a birokrati pune džepove.

Sa druge strane poslodavci ili gazde, kako ih neki nazivaju, mada to mogu biti samo svojim kućnim ljubimcima, trpe ogroman pritisak od institucija koje donose samovoljno neke propise, uredbe, zakone i nikad ni jednog poslodavca nisu pitali makar za mišljenje, a nemaju veze ni sa životom, a kamoli sa poslovanjem i svakim danom upošljavaju sve više trutova koji to navodno sprovode u delo, a kad ti isti izađu na teren, ponašaju se kao kauboji, jer niko ne sme da im se suprotstavi, onda po automatizmu poslodavac daje mito, i to naravno svaljuje na radnika koji plaća ceh i tako u krug. Poslodavci u dugovima zbog nenaplaćene robe i davanja mita, radnik pust bez plate, jedni na druge bacaju drvlje i kamenje, dok gospoda birokrati uzimaju i kao krpelji sisaju krv, a u stvari prave jaz između nas.

To će trajati sve dotle dok i jedni i drugi ne počnu da se učlanjuju u sindikate sa tim istim novcem koji je dat za korupciju i raznorazne sudske dažbine. Došlo je vreme da se udružimo protiv birokratije, jer ovo ne vodi inčemu, nego samo u propast. Verujte mi, nikada nije puno izdvojiti novca za tako nešto. Ja sam prvi koji bi dao samo kome!! Veliko pitanje "Ko je taj čovek u Srbiji, koji se neće prodati birokratiji, i koliko bi ga novca zadovoljilo".

ODlična ideja
Evo ja bih da imam vremena
Najozbiljnije

ako hoćeš da nešto obezvrediš, samo ga omasovi.
Tako je i sa idejom sindikata.
U firmama po pravilu ima jedno pešes sindikata, tako da zaposleni ne mogu da veruju ni jednom od njih.
tačno
Ja licno poznajem gomilu ljudi koji u firmama nemaju ni jedan sindikat. Oni stvarno nemaju kome da se obrate ni za kakvu pomoc pitanje SINDIKAT DA ILI NE se na njih odnosi.

ti su nesposobni totalno

Dali u Srbiji uopšte ima zakon o sidikatima.Ko može da odobri .Koliko radnika mora da ima firma da bi radnici organizovali sindikat.Koji sud može da zabrani sindikat To mora sve da bude zakonom propisano

Ja ti mogu odgovoriti na ova pitanja za Bosnu i Hercegovinu ali i Srbiji je sigurno ista stvar. Nema tu razlike. Naravno da postoji zakon o sindikatima i NIKO nema pravo zabraniti rad sindikata. To je osnovno radnicko pravo koje su radnici izborili proljevajuci krv po ulicama prije vise od sto godina. E sad, druga je stvar sto mnogi poslodavci prijetnjama i zastrasivanjem radnika sprijecavaju osnivanje sindikata u njihovim firmama jer im naravno neodgoovara da radnici budu organizovani protiv njega i mnogi u tome i uspijevaju jer u ovom teskom vremenu kada je tesko naci bilo kakav posao ljudi su spremni na svakakva ponizenja i odricanja samo da bi sacuvali radno mjesto. Tako se dogodilo u fabrici u kojoj sam ja radio da je direktor zaprijetio otkazom svakome ko bi pokusao osnovati sindikat. Pisao sam vec o tome na ovoj temi. Mi smo ispocetka htjeli tajno da organizujemo sindikat u firmi i nas nekoliko je otislo u opstinski sindikat gdje su nam rekli da je dovoljno 5 radnika (a radilo nas je tada oko 50 u fabrici) da mogli osnovati sindikalnu celiju u firmi. Poslije smo digli ruke od toga. Sve je naravno zakonom propisano. Otidjite u opstinsku sindiklanu organizaciju i tamo ce vam sve objasniti.

Back