Симонида Станковић - Слободан Јовановић 6:1 - је ли наша читалачка публика нормална?

Svecovek

Ističe se
Poruka
2.345
Ретко се јављам на овом подфоруму, стога опростите ако оваква тема не сме да се отвори, али молим да, ако је могуће добијем одговор на следеће питање. Огромна већина нашег народа уопште не чита књиге, а она мањина која чита, углавном губи време „проучавајући“ некакву „грабљивицу“ и слично. Поставићу сасвим конкретно питање, Слободан Јовановић има тираж 10 000, а Симонида Станковић 60 000, како ви то коментаришете? Мени није проблем да схватим ово, јер имам своје идеале, па сам увек био и стално ћу бити против бесловесне руље, заведене масе испраних мозгова. У једној од најбољих књига које сам у животу прочитао „Филозофија ауторитета“ Жорж Валоа је записао: „Људи су у већини лењи, љубоморни, завидни, незахвални и охоли.“ Знам и да истина не зависи од већине, она има своје властите законе и побеђује упркос већини, макар та већина била и поражавајуће велика. Ја уопште не верујем да је човек добро биће и јасно ми је због чега се данашња омладина заразила хедонизмом, па се прима на већ поменуту „грабљивицу“ и другу петпарачку литературу, уместо да се духовно изграђује уз дела словесних мислиоца { Б. Паскала ( ја бих Паскалове "мисли" увео као обавезну лектиру ), Н. Гогоља, И. Иљина, Ф. Достојевског, Т. Карлајла , С. Роуза, А. Пушкина, К. Јунга, Р. Казимировића, С. Кракова, Његоша, Ј. Поповића, В. Јеротића, Н. Велимировића, Л. Милина, Д. Најдановића, Р. Ђурђевића, М. Марковића, Д. Кашиковића... }. Занима ме ваше стручно мишљење ( пошто верујем да на овом подфоруму има доста начитаних и образованих професора српског језика ).

60 000 - 10 000
sl-jovanovic.jpg

Слободан Јовановић има тираж 10 000, а Симонида Станковић 60 000, како ви то коментаришете?

Sta tu ima da se komentarise
Stampa se veci tiraz onoga sto narod hoce da cita.
A narod hoce da cita ono sto se lepo izreklamira, po principu top shop, lepa kamera i lepi modeli u bikiniju.
A Simonida je zensko koje je reklamu za taj knjizurak, prirucnik ili sta god da je odradila u naglaseno seksi izdanju ili pokusaju seksi izdanja.
Jer seks prodaje sve.
Reklama je bila vrhunska sto se informisanja najsireg, najprimitivnijeg auditorijuma tice.
Reklamu je najverovatnije finansirao sponzor.
Simonidin.
Verovatno je i cena pristupacna.
Slicna stvar se odvija i sa devojcicama iz bogatih kuca koje su proslog meseca dobile licnu kartu a vec su izdale 14 knjiga, sve ratna tematika, drama i horor. A kad u intervjuu sklepaju prosto prosirenu recenicu kolabiraju od srece.
Izdavac je sponzor, ili je izdavacu placena neka bogapitajkoliko astronomska cifra da se ta go vna stampaju i puste u promet.
60 iljada primeraka, kazes... Pa nije lose.

Nisam profesor knjizevnosti, ali se slazem sa drugim postom da to nije nista specificno, niti novo. Koliki tiraz ima neka pevaljka sa granda, a koliki neki etno sastav, ili bilo koji pevac koliko- toliko kulturnije muzike?

Jednostavno, ne cita se vise, ja se borim protiv toga koliko sam u mogucnosti, ali tesko ide... Totalno pogresan sistem vrednosti.

Zapravo, sasvim je normalno da je trivijalna književnost mnogo tiražnija od nekog djela iz filozofije politike i prava. Čak mi ovaj odnos 6:1 ne djeluje realno, realnije bi bilo 60:1! Nije samo kod nas tako, tako je svugdje, uvijek je tako bilo i uvijek će tako biti.
I to samo po sebi nije toliko strašno.
Ono što je uznemiravajuće je to što su baš ovakva djela trivijale kod nas čitana. Ima lakih knjiga i izvan te Grand/Pink estetike, ali ovdje je baš to najtraženije! Dobro bi bilo da mase čitaju kvalitetnu trivijalu, koja donosi progresivne vrijednosti.

Па добро, нормално је да маса не може да буде на нивоу великих мислилаца. У потпуности се слажем да би књиге типа "Грабљивице", разних спонзоруша итд. требало протерати одавде, али то је оно што наш народ (нажалост) тражи и онда не би требало ни да чуди овај однос 6:1...

Nije receno da ces izdati srpsku knjizevnost ako kupis ,,Grabljivicu". Iskreno za sto dindzi prektaris vreme u autobusu ili kod frizera. Samo se skrece paznja da se vise zna o Grabljivici nego o strucnoj literaturi. Po meni bilo bi bolje da je napravljena anketa o ,,Grabljivici" i npr nekom delu Iva Andrica, Nušića, Njegosa i sl, posto su to ipak pisci koji spadaju u opstu kulturu.

Ретко се јављам на овом подфоруму, стога опростите ако оваква тема не сме да се отвори, али молим да, ако је могуће добијем одговор на следеће питање. Огромна већина нашег народа уопште не чита књиге, а она мањина која чита, углавном губи време „проучавајући“ некакву „грабљивицу“ и слично. Поставићу сасвим конкретно питање, Слободан Јовановић има тираж 10 000, а Симонида Станковић 60 000, како ви то коментаришете? Мени није проблем да схватим ово, јер имам своје идеале, па сам увек био и стално ћу бити против бесловесне руље, заведене масе испраних мозгова. У једној од најбољих књига које сам у животу прочитао „Филозофија ауторитета“ Жорж Валоа је записао: „Људи су у већини лењи, љубоморни, завидни, незахвални и охоли.“ Знам и да истина не зависи од већине, она има своје властите законе и побеђује упркос већини, макар та већина била и поражавајуће велика. Ја уопште не верујем да је човек добро биће и јасно ми је због чега се данашња омладина заразила хедонизмом, па се прима на већ поменуту „грабљивицу“ и другу петпарачку литературу, уместо да се духовно изграђује уз дела словесних мислиоца { Б. Паскала ( ја бих Паскалове "мисли" увео као обавезну лектиру ), Н. Гогоља, И. Иљина, Ф. Достојевског, Т. Карлајла , С. Роуза, А. Пушкина, К. Јунга, Р. Казимировића, С. Кракова, Његоша, Ј. Поповића, В. Јеротића, Н. Велимировића, Л. Милина, Д. Најдановића, Р. Ђурђевића, М. Марковића, Д. Кашиковића... }. Занима ме ваше стручно мишљење ( пошто верујем да на овом подфоруму има доста начитаних и образованих професора српског језика ).

60 000 - 10 000
sl-jovanovic.jpg

Monopol i dominacija pitkog i plitkog... Vladaju kulturom i javnošću već dugo, dugo. Nažalost.
Nerazmišljanje, neslušanje, nekritičnost, neukus... Biljke su koje se danas zalivaju i gaje samo tako. :roll:
Nema više želje za uzdizanjem i nadahnjivanjem. Prekraćuje se vreme. Žvaće se trač. Na plaži se za 2 sata pročita "šljunak" roman. Koluta se očima na prave vrednosti. Ne samo u književnosti, već i u muzici. I u filmu. I u svemu ostalom.
Onaj ko danas redovno čita poeziju, ili, ne daj Bože običava da gleda balet, retka je vrsta. Ali, preživeće u moru neukusa. :)

60 000 - 10 000
sl-jovanovic.jpg

Da li si ti uopšte čitao grabljivicu!!!???

Svecovek
Nemoj da se ljutiš, ali nisi skroz u pravu.
Sa 18-20 godina, ni ja baš nisam dobro shvatao Dostojevskog, Selimovića, Andrića itd... tek kasnije su mi se pokazali u svoj svojoj lepoti, jer treba određeno životno iskustvo da bi ih razumeo. Ne možeš očekivati od mladih ljudi da lude za klasikom i filozofijom- propisivanjem takve literature samo ćeš im ubiti volju za čitanjem. Ne kažem da treba čitati Grabljivice, ispovesti Marijane Mateus i Jelene Bačić-Alimpić, ali put nije ni na silu terati omladinu nešto da čita, i to ono
što nije primereno njihovom uzrastu. Naša lektira ima taj problem, što nema osećaja odmerenosti kada je vreme za šta. Sećam se kao dete koliko sam mrzeo čitati za lektiru Gogolja, Krležu i neke. Srećom, nisu mi ubili volju za čitanjem, ali mnogima trajno jesu.

U Srbiji ima manje od 7% visoko obrazovanih tako da ovo ni najmanje ne čudi. Mali je procenat onih koji žele da napregnu mozak sa nečim kvalitetnim ali zato maltene svaki retard koji zna da čita želi da pročita knjigu dotične Simonide koja je po kvalitetu u rangu Sveta i Skandala. Nisam kupila to izdanje, hvala Bogu, ali sam ga pronašla u pdf verziji tražeći nešto drugo, skinula da pogledam i pročitala za sat vremena. I nikakvu satisfakciju nisam imala nakon završetka čitanja jer to zapravo i nije knjiga nego pamflet formatiran tako da se dobije stotinak strana a zapravo nerma ni 30 strana normalnog teksta kada bi se tekst podesio na normalnu veličinu i sa normalnim proredom.

Naravno, dužina je najmanji problem, postoje i priče od pola strane koje su kvalitetne ali knjiga Simonide Stanković to nije. Ne smeta mi što piše o tematici o kojoj piše, ne smeta mi ni vulgaran rečnik koji koristi, ne smeta mi ni dizajn naslovnice a ni pokušaj da seksom proda tekst - sve je to normalno u današnje vreme, u jednom potrošačkom društvu. Smeta mi nedostatak kvaliteta, smeta mi što piše kao dete u prvom razredu, što joj je fond reči nikakav i što golim dupetom sa naslovnice i nespretnim opisima seksa u knjizi pokušava da uvali štivo koje nije ni zanimljivo ni kvalitetno.

60 000 - 10 000
sl-jovanovic.jpg

Znas kako u drustvu je 'sramota' ako nisi procitao Grabljivicu i slicne, a ako citas Dostojevskog, Selimovica, Andrica..... ti si zesci smor i nisi u trendu.
Takvo je trenutno stanje kod nas.

Znas kako u drustvu je 'sramota' ako nisi procitao Grabljivicu i slicne, a ako citas Dostojevskog, Selimovica, Andrica..... ti si zesci smor i nisi u trendu.
Takvo je trenutno stanje kod nas.

Pa i nije bas tako .

Kod mene na primer, nije da se ne citaju ove gore navedene gluposti , ali i sami citaoci su svesni da citaju gomilu gluposti iskljucivo radi zabave . Isto tako nikad nisam cuo komentar upucen meni, ili nekom i svoje ekipe ko dosta cita da ga je neko uvredio . Obicno se tom liku koji cita takve knjige dive, a ponekad i on/ona sam/a udene neku zanimljivost iz dobre knjige pa i zainteresuje drugu stranu da makar proba da procita to delo .

Da je sramota, sramota je, ali nije nista cudno .

Zašto bi jednog nepravnika, pa makar bio i profesor književnosti, zanimala teorija prava? O Slobodanu Jovanoviću se ne govori dovoljno ni na Pravnom fakultetu, a sumnjam da se njegova dela izučavaju na Filološkom. Tako da poređenje nije najsrećnije... Možda da si uporedio onu kvalitetniju od one malo manje kvalitetne beletristike... Ovako, nije da opravdavam ljude kojima se dopada Grabljivica, ali ne mogu da ih kritikujem što ne čitaju dela koja se odnose na teoriju prava.

Pa i nije bas tako .

Kod mene na primer, nije da se ne citaju ove gore navedene gluposti , ali i sami citaoci su svesni da citaju gomilu gluposti iskljucivo radi zabave . Isto tako nikad nisam cuo komentar upucen meni, ili nekom i svoje ekipe ko dosta cita da ga je neko uvredio . Obicno se tom liku koji cita takve knjige dive, a ponekad i on/ona sam/a udene neku zanimljivost iz dobre knjige pa i zainteresuje drugu stranu da makar proba da procita to delo .

Da je sramota, sramota je, ali nije nista cudno .

Ni u mom drustvu se ovo ne cita.
Kad sam napisao ovo mislio sam na ona 'trend' drustva kojima je Grabljivica super knjiga( neke se i pronalaze), a idoli su im jana, mara, seka......... A mnogi danas teze da budu deo tog drustva - na zalost.
Ne znam da li sam sad lepo objasnio sta sam hteo da kazem.

Back