SIMETICNE JDNACINE

SAMO URADITE KAKO ZNATE I UMETE PLEASE...EVO DA VAS PODSETIM KAD SU SA PARNIM STEPENOM ONDA SE CELA JEDNACINA DELI SREDNJIM CLANEM DA BI SE DOBILA JEDACINA MANJEG STEPENA A KADA JE SA NEPARNIM A TO NIJE OVDE ...ONDA NECU DA VAM KAZEM ZBUNICU VAS....SAMO PROBAJTE RADIM I RADIM OVO ALI NIKAKO DA DOBIJEM NESTO NORMALNO!!!

imam linearne, kvadratne, homogene... znam da smo to radili ali nznm gde mi je to. xna4+(n-1/n)xna3-2n na2xna2+(n-1/n)x=-1 sl red
xna4(xna2-2n na2)+x* (n-1)(n+1)/n (x na2+1)=-1 tako mi je rekla sestra dalje nemam pojma

ne imam tri petice ali......jednostavno neznam ga buni me mnoooogo!!!e a pazi ovaj!!tacnije ovi!!
1.za koje vrednosti realnog broja p oba korena kvadratne j-ne x[SUP]2[/SUP]+2(p+1)x+9p-5=0,negativna?
2.za koje vrednosti realnog broja n oba korena kvadratne j-ne (n-2)x[SUP]2[/SUP]-2nx+n-3=0,pozitivna?

pomagajte ponedeljak je sutra a ja idem prepodne i imam prva dva casa!!

Prva jednacina koju si postavio jeste reciprocna ili simetricna i resava se tako sto se jednacina podeli sa sqrx,naravno uz uslov da je x razlicito od 0,posle kraceg racuna dobija(sqrx+sqr1/x)+(x+1/x)*((sqrn-1)/n)-2sqrn=0,a zatim se uvede smena x+1/x=t,odatle je sqrx+sqr1/x=sqrt-2. i posle uvođenja smene dobija se kvadratna jednačina po t, (gde se za t dobiju dva resenja),koja se resava na poznati nacin.Za x se dobijaju 4.vrednosti:x1,x2,a odatle sledi 1/x1 i 1/x2(zbog toga se jed.i zove reciprocna).Resenja se dobijaju najverovatnije u funkciji od n.

1.Oba korena ce biti negativna akko su zadovaoljeni sledeci uslovi:
Diskriminanta veca ili jednaka od nule;
x1*x2=c/a vece od nule
x1+x2=-b/a manje od nule(Vijetove formule)
Primeniti to na navedenu jednacinu(Ako su x1 i x2 resenja kvadratne jednacine , a,b,c koeficijenti uz sqrx,x (redom) i c slobodan clan.

2.Oba resenja kvadratne jednacine su pozitivna akko su zadovoljeni sledeci uslovi:
Diskriminanta veca ili jednaka O
x1*x2=c/avece od nule
x1+x2=-b/a vece od nule
Sve to uz uslov da je n-2 razlicito od nule jer u suprotnom jednacina ne bi bila kvadratna, vec linearna.Proveriti za n=2 da li zadovoljava uslove.

meni je sve to jasno medjutim kada na kraju dobijem sve te silne brojeve neznama kako da ih uklapam da bih napisao onaj interval krajnji za koje n tj. p su resenja negativna tj pozitivna...ja sam sve to bio i pre uradio kao ti sto sirekla mejutim ne umem da sastavljam interval!!!!

Back