Sigurno Sizofrenija

Ferati1580

Početnik
Poruka
18
Volela bih da se bar jedna osoba nadje i iskreno da mi napise! Hvala lepo! Ovako opisacu vam detaljno problem od te devojke. Idemo zajedno u razred, ne druzimo se ali se stalno vidjamo! Jednom sam je pitala zasto se ne druzis ona je na to odgovorila da joj ne prijaju druzenja i da ne voli da ima bliske odnose. Ona stalno govori da je neka grupa dece progone i posvadjala se sa jednom nastavnicom jer je slusala glasno muziku. Ona ima taj obicaj da pojaca glasno muziku, vrti kosu i samo se seta u krug i smeje se bez razloga a taj smeh ne prilici normalnoj osobi. Dere se dok prica. Rekla je da je u aparatu za hranu pseca hrana i da neko pokusava da nas otruje. Primetila sam da stalno ide kod pedagoga i da joj nosi neke crteze. A najvise mi je ne jasno kao da se cupa po kosi onda kada pricamo brzo skrece sa teme na temu njen govor ume da bude brz i neorganizovan. Sta se njoj dogodilo i kako joj mozemo pomoci?

sa neta
Simptomi
Bolest se može manifestovati na najrazličitije načine s potpuno različitim znakovima (simptomima). Kod pojedinih osoba simptomi mogu biti vrlo teški, dok su kod drugih beznačajni ili uopšte nisu izraženi. Postoji samo neodređen osećaj da "nešto nije u redu". Kod osoba koje pate od shizofrenih poremećaja najčešće je prisutan strah i osećaj da se od njih suviše zahteva.
Kod shizofrenih poremećaja često dolazi do gubitka vlastite osobenosti, svog ja i identiteta. Takva osoba oseća da između nje i okoline nema nikakvih granica. Bolesnik osim toga veruje da su drugi preuzeli vlast nad njim, jer se ne može zaštititi (postavljanjem granica). U stručnoj terminologiji ovaj "simptom" se naziva poremećajem ega.
Simptomi kod shizofrenije mogu se podijeliti na pozitivne i negativne. Pozitivni simptomi se češće javljaju u akutnim fazama ili u početnim fazama bolesti. Negativni simptomi se češće javljaju kod dugoročnog tijeka bolesti.
Najvažniji pozitivni simptomi
Halucinacije
Naš mozak poseduje neku vrstu filtera za mnoge nadražaje iz okoline koji bi u protivnom mogli da preplave mozak. Kod shizofrenih poremećaja je poremećena ta funkcija filtriranja. Moguća "odbrambena strategija" je kompletno isključivanje spoljašnjih nadražaja (slično kao "navlačenje zavese") kao na primer u snu. Naš mozak, međutim, radi i dalje: u snu sanjamo; kod bolesnika se javlja neki oblik "sna u budnom stanju" - halucinacije. On čuje glasove (akustične halucinacije), oseća mirise (mirisne halucinacije) ili vidi stvari koje ne postoje (vizuelne halucinacije) i takva zapažanja smatra realnim.
Sumanute ideje
Iz verovanja nastaju za bolesnika realna mišljenja. On čvrsto veruje da ga proganjaju (manija gonjenja), da je bog (religiozna manija) ili da se sve odnosi na njega (ideje odnosa), drži se čvrsto svojih uverenja od kojih se ne može odvratiti nikakvim uveravanjima ili dokazima da njegove ideje ne odgovaraju stvarnosti. Uzrok tome leži u činjenici da se bolesnik povukao u svoj unutrašnji svet i da je "navukao zavesu", slično kao što smo videli kod halucinacija. Na taj način gubi mogućnost da svoje misli, svoju vlastitu "stvarnost" uporedi sa realnošću u spoljašnjem svetu.
Poremećaji mišljenja
Naročito u slučajevima kad je bolesnik emocionalno uzbuđen ili umoran njegove misli i govor postaju nesuvisli ili teško razumljivi. Bolesnik će prekinuti razgovor u sred rečenice ili će potpuno izgubiti nit. Često oseća "nadiranje" određenih misli. Ti simptomi, međutim, nemaju nikakve veze sa "maloumnošću".
Najvažniji negativni simptomi
Kod grupe negativnih simptoma često je vrlo teško razgraničiti da li je neko određeno ponašanje bolesnika znak bolesti ili je pokušaj savladavanja bolesti - tako što će se, na primer, povlačenjem zaštititi od navale nadražaja.
Nedostatak volje
Bolesnici pojavom bolesti gube svoj uobičajeni elan i zanimanje za sve one stvari kojima su se ranije rado bavili. Zbog toga im vrlo teško pada ispunjavanje uobičajenih profesionalnih i ostalih zadataka.
Gubitak osećanja
Bolesnik ne može ni da se veseli, ni da izražava svoja osećanja na način na koji je to ranije mogao.
Socijalno povlačenje
Bolesnici se vrlo često povlače u sebe i ograđuju od svoje porodice i ostale okoline. Ne osećaju se dobro ni u krugu dobro poznatih osoba, a vrlo često izražavaju strah i od njih.
Depresija
Kod shizofrenih poremećaja može doći do pojave depresija, naročito ako pogođene osobe osećaju da je bolest u velikoj meri izmenila njihov život. Bolesnici mogu biti toliko očajni da više ne vide nikakav izlaz. Oko 10 odsto svih bolesnika je tokom trajanja te bolesti izvršilo samoubistvo!

Stvarno zvuči kao psihoza,vi joj ne možete mnogo pomoći,tretirajte je normalno kao i svaku drugu osobu u razredu,ne kao čudaka nekog.
Treba da poseti psihijatra,dobiće lekove sa kojima će morati da nauči živi kao i sa samom bolešću
Imaš jedan poseban forum koji se bavi duševnim oboljenjima,gde se javljaju ljudi sa sličnim problemima i koji otvoreno pričaju o tome,pružaju podršku jedni drugima itd,guglaj depresija.org

Volela bih da se bar jedna osoba nadje i iskreno da mi napise! Hvala lepo! Ovako opisacu vam detaljno problem od te devojke. Idemo zajedno u razred, ne druzimo se ali se stalno vidjamo! Jednom sam je pitala zasto se ne druzis ona je na to odgovorila da joj ne prijaju druzenja i da ne voli da ima bliske odnose. Ona stalno govori da je neka grupa dece progone i posvadjala se sa jednom nastavnicom jer je slusala glasno muziku. Ona ima taj obicaj da pojaca glasno muziku, vrti kosu i samo se seta u krug i smeje se bez razloga a taj smeh ne prilici normalnoj osobi. Dere se dok prica. Rekla je da je u aparatu za hranu pseca hrana i da neko pokusava da nas otruje. Primetila sam da stalno ide kod pedagoga i da joj nosi neke crteze. A najvise mi je ne jasno kao da se cupa po kosi onda kada pricamo brzo skrece sa teme na temu njen govor ume da bude brz i neorganizovan. Sta se njoj dogodilo i kako joj mozemo pomoci?

Ne ide dijagnoza na daljinu, zaboravi to ...:kafa:

Devojka ima problema sto jeste jeste. Nemoj da budes jedna od onih drugarica koja hoce da 'pomogne' pa ce svima da razglasi da ima sizofreniju. Ni odrasli ne znaju kako pomoci u takvoj situaciji, a kamoli ucenici srednje skole. Ako trazi pomoc pomozite, ali nemojte joj to nabijati na nos bice joj jos gore. Sto kaze covek iznad tretirajte je kao normalnu osobu i to je najbolje sto mozete uraditi za nju.

Ne može to tako lako da se zaključi.Takvo ponašanje može da izazove sve i svašta od stvarno neke psihoze do nekih određenih poremećaja sa autističnog spektra(ako je od uvek takva),povrede glave/tumori(ako je dovoljno ozbilno i ošteti mozdano tkivo ili napravi neki disbalans u lučenju moždane hemiji onda može da izazove nešto što liči na psihozu),do čisto neke potrebe da privuče pažnju i možda potraži pomoć za nešto što joj se dešava van škole ne neki indirektni način.
Ako već razgovara sa pedagogom onda verovatno rade na tome da dobije pomoć za to šta je muči.
Ako stvarno želiš da joj pomogneš,ti lično onda ću ti dati isti savet kao i još ljudi ovde da je tretiraš normaln.

Ne može to tako lako da se zaključi.Takvo ponašanje može da izazove sve i svašta od stvarno neke psihoze do nekih određenih poremećaja sa autističnog spektra(ako je od uvek takva),povrede glave/tumori(ako je dovoljno ozbilno i ošteti mozdano tkivo ili napravi neki disbalans u lučenju moždane hemiji onda može da izazove nešto što liči na psihozu),do čisto neke potrebe da privuče pažnju i možda potraži pomoć za nešto što joj se dešava van škole ne neki indirektni način.
Ako već razgovara sa pedagogom onda verovatno rade na tome da dobije pomoć za to šta je muči.
Ako stvarno želiš da joj pomogneš,ti lično onda ću ti dati isti savet kao i još ljudi ovde da je tretiraš normaln.
sta mislite na to autisticnog spektra? Ona je nama pricala da je nerazgovetno pricala i da je naucila sa 5 godine da prica. Rekla nam je da su psihijatri i psiholozi mislili da je ona u nekoj psihozi vec od malena?

Takodje moram dodati da neki defektolog i pedagog rade sa njom i drala se pred svima u odeljenju. Rekla nam je da je ona intelektualno ocuvana i onda je pricala o tome kako pije neke lekove ne mogu da se setim kako se zovu spomenula je neki antipsihotik ali se ne secam tacno koji.

sta mislite na to autisticnog spektra? Ona je nama pricala da je nerazgovetno pricala i da je naucila sa 5 godine da prica. Rekla nam je da su psihijatri i psiholozi mislili da je ona u nekoj psihozi vec od malena?
pa gledaj autistični spektar podrazumeva gomilu svakojakih poremećaja to koji može da bude ne znam,ali to kako si rekla da vrti kosu među prstima i smeje se nekontrolisano,a ponekad se i čupa kad je neprijatna tema koju hoće da promeni mi liči na autistični meltdown što ljudima na spektru dođe kao ventil kad ne mogu da se izbore sa stresom ili neprijatnim osećanjima.Ako jeste na spektru onda je pod ogromnim stresom.
Inače ako je tačno da je progovorila sa 5 godina,onda su veće šanse da jeste na spektru nego da ima neki psihički poremećaj jer se dešava da ljudi na spektru progovore kasnije...mada ne mora da znači,ponekad znaju i ranije da progovore nego što je to normalno.

Čisto da znaš poremećaji na autističnom spektru nisu psihički nego razvojni.

pa gledaj autistični spektar podrazumeva gomilu svakojakih poremećaja to koji može da bude ne znam,ali to kako si rekla da vrti kosu među prstima i smeje se nekontrolisano,a ponekad se i čupa kad je neprijatna tema koju hoće da promeni mi liči na autistični meltdown što ljudima na spektru dođe kao ventil kad ne mogu da se izbore sa stresom ili neprijatnim osećanjima.Ako jeste na spektru onda je pod ogromnim stresom.
Inače ako je tačno da je progovorila sa 5 godina,onda su veće šanse da jeste na spektru nego da ima neki psihički poremećaj jer se dešava da ljudi na spektru progovore kasnije...mada ne mora da znači,ponekad znaju i ranije da progovore nego što je to normalno.

Čisto da znaš poremećaji na autističnom spektru nisu psihički nego razvojni.
Moram samo da napomenem i upozorim ona je skoro svim nastavnicima i nama deci rekla da cuje neke glasove u glavi. Rekla je kako je teraju da radi lose stvari kako su je terali da skoci sa skolske zgrade, da ne zasluzuje da bude srecna i tako dalje. Cak se i svadja sa njima i ona to radi u skoli pred svima. Tacno se vidi da razgovara sa nekim i da se svadja.

Poslednja izmena:
Slazem se sa tobom vezano za psihozu ja koliko znam i koliko sam citala na internetu zanimalo me je sta i koji problem ima ta devojcica i svima nam je palo na pamet sizofrenija luci im se previse dopamina u mozgu (hormon srece) i zato se piju antipsihotici

Moram samo da napomenem i upozorim ona je skoro svim nastavnicima i nama deci rekla da cuje neke glasove u glavi. Rekla je kako je teraju da radi lose stvari kako su je terali da skoci sa skolske zgrade, da ne zasluzuje da bude srecna i tako dalje. Cak se i svadja sa njima i ona to radi u skoli pred svima. Tacno se vidi da razgovara sa nekim i da se svadja.
Onda verovatno ipak jeste šizofrenija.A vidim promaklo mi je da si pomenila da su pominjali da joj daju neke antipsihotike.
Inače sa odgovarajućim terapijom to može da se drži pod kontrom da joj koliko toliko manje smeta da funkcioniže.Samo budite korektni s njom da joj ne otežavate to dodatno,ako se već bori sa tako mračnim mislima onda joj stvarno nije lako.

Slazem se sa tobom vezano za psihozu ja koliko znam i koliko sam citala na internetu zanimalo me je sta i koji problem ima ta devojcica i svima nam je palo na pamet sizofrenija luci im se previse dopamina u mozgu (hormon srece) i zato se piju antipsihotici

Da li si ti ta devojcica?
Meni je neshvatljivo da neko otvara temu o sizofreniji i tu prica o nekoj skolskoj
drugarici sa kojom se i ne druzi nego eto, tek tako.
Rekla si da stalno ide kod nekog pedagoga, valjda si mislila na psihologa,
zasto ovde pokusavas da nadjes dijagnozu za neku devojcicu s kojom i nemas nikakve veze?

Da li si ti ta devojcica?
Meni je neshvatljivo da neko otvara temu o sizofreniji i tu prica o nekoj skolskoj
drugarici sa kojom se i ne druzi nego eto, tek tako.
Rekla si da stalno ide kod nekog pedagoga, valjda si mislila na psihologa,
zasto ovde pokusavas da nadjes dijagnozu za neku devojcicu s kojom i nemas nikakve veze?
Ne moram da se pravdam nekome za odnos sa tom devojcicom,mozda sam joj ja jedina drugarica?Ona je imala akutnu psihozu,ali druga deca joj se podsmevaju i govore joj da ima sizofreniju,kod pedagoga ide ne kod psihologa.Pokusavam da nadjem tudje misljenje da bi objasnila drugoj deci iz odeljenja da nisu u pravu.

Ne moram da se pravdam nekome za odnos sa tom devojcicom,mozda sam joj ja jedina drugarica?Ona je imala akutnu psihozu,ali druga deca joj se podsmevaju i govore joj da ima sizofreniju,kod pedagoga ide ne kod psihologa.Pokusavam da nadjem tudje misljenje da bi objasnila drugoj deci iz odeljenja da nisu u pravu.
Gle,ako stvarno zeliš da joj pomogneš onda nemoj da ih ubeđuješ u to koji problem ona ima a koji nema.Njima to ne znači mnogo jer sve što im deluje čudno i drugačije može da im bude meta podsmevanja.Probaj da im objasniš da psihički problemi,kakvi god bili nisu ništa smešno jer umeju ozbiljno da otežavaju život a ljudi ne mogu uvek da kontrolišu te faktore koji utiču na psihičko zdravlje i da svako može u nekom trenutku da ima neki psihički problem.

Back