Shto me briga shto Srbija nema more....

Riker: Sever ce biti integralni deo Kosova i posle statusa

Novoimenovani sef UNMIK-a Joakim Riker izjavio je da nece biti podele Kosova, da je sever njegov integralni deo i da ce tako ostati i posle odluke o statusu, ma kakva ona bila.

Riker je u intervjuu agenciji Beta rekao da je "medjunarodna zajednica, ukljucujuci Srbiju, jasno stavila do znanja da nece biti podele Kosova, da je sever integralni deo Kosova". Na pitanje o pojacanim merama bezbednosti na severu, gde su poslate dodatne snage UNMIK policije, on je objasnio da je "ono sto UNMIK i Kfor rade jeste da vrse svoj mandat na celoj teritoriji Kosova". Riker je ocenio da se "tendencije" koje dovode u pitanje integritet Kosova "u ovom trenutku smanjuju". "Posle statusa, u novom, buducem Kosovu, sever ce i dalje biti njegov deo. Mislim da je to veoma jasno i mislim da ce to biti ishod resenja za status, rekao je on. Novi sef UNMIK-a je ocenio da je Kosovo kao drustvo "dostiglo novi nivo zrelosti" i da liccno ne misli da se "nesto kao sto je bio mart 2004, moze ponovo dogoditi". Na pitanje o kritikama na racun privatizacije, za koju je Riker bio zaduzen kao zamenik sefa UNMIK-a, i o tome sto srpska strana u beckim pregovorima osporava taj proces, nemacki diplomata je kazao da "bez sumnje, nema prostora za pregovaranje o mandatu da se privatizacija sprovede". U vezi sa pregovorima o decentralizaciji vlasti na Kosovu, Riker je ocenio da "ima prostora za kompromis" i da ce to biti "program gde cemo ocigledno imati dodatna ovlascenja za neke nove opstine i gde cemo imati nove granice tih opstina". Popis stanovnistva na Kosovu se priprema i za njega ce, prema Rikerovim recima, biti zaduzene ne samo kosovske vlasti, nego i evropski biro za statistiku (EUROSTAT). Riker je izrazio ocekivanje da ce rezultati tog popisa dati "jasniju sliku" stanovnistva na Kosovu, ali nije mogao da kaze da li ce njime biti obuhvacene i raseljene osobe.

srpski 19/08/2006 10:34:44

AL JE OVAJ NOVI NJEMAC STRIKT BRE HAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH
HEJ VUCE GDE CE "TVOJ" SJEVERNI DEO OSTATI A HEHEHEHEHEHEHEHEH
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Back