Shabby chic

siju i miju

Poznat
Poruka
8.157
Ovaj stil se u enterijeru pojavlju još u '80.-im godinama. Bukvalni prevod je trošan i ofucan izgled, ali on je upravo moderan i šik i neizostavan u dizajniranju enterijera.

"Shabby" u bukvalno prevodu znači otrcan i trošan, pa se samim tim i ovaj dizajn može tako prevesti. Ali ova neverovatna ideja o dizajniranju enterijera je postala neophodni element i pravi trend. Šta više ovaj stil je veoma šik i moderan, iako sama reč to ne govori.

Buvljaci su postali prava riznica ovakvih stvari i dizajnera koji traže nešto staro, ali lepo. " Shabby chic " je upravo ovo: udoban, intiman, star, svetao, mek, pastelan, ružičast, čipkast... Možda jednom rečju romantičan.

Poreklo trošnog šika može se pronaći u starim britanskim kućama na selu. Stare kuće sa velikim posedima, ali bez obzira na starost još uvek dobro održane kako spolja tako i unutra.

Možda bi mogli da ga definišemo kao francusku preciznost i britansku eleganciju sa dodacimu udobnosti i topline.

Idealna stvar koju treba da uradite jeste da izaberte stare komade nameštaja sa zakrivljenim linijama ili onaj nameštaj odrađen u "vintage" stilu obogaćen izrezbarenim detaljima. Ako vam je teško da to pronađete, možete i da improvizujete, ali da znate da "shabby chic" nikad ne podrazumeva nov i sjajan nameštaj.

Obično ovakakv enterijer sadrži nameštaj koji se reciklira ili restaurira. Postoji nameštaj koji je već ovako izrađen i prodaje se u salonima nameštaja. Prakrično, svaki komad može biti obojen kako bi izgledao "shabby chic".

Dobro je da se koriste ručno rađene stolice, razni stari sanduci, taburei, veliki prostrani stolovi.
Što se tiče boja, preovljađuje bela, a dozvoljene su varijante blagih i romantičnih boja kao što su ružičasta, svetlo bež i nebesko plava. Poželjno je da se dodaju neki cvetni detalji na zidovima u vidu nekih tapeta ili mebl štof sa floralnim detaljima.

Što se tiče dekorisanja sve je dozvoljeno, od velikih jastuka sa tačkicama, prugicama ili cvetnim detaljima, masivni prekrivači preko stolica i kreveta. Podovi uglavnom moraju da budu obojenu u belo ili svetlije tonove kako bi se dobio ovakav trošan izgled. Važno je obratiti pažnju u kombinovanju starog i novog.

Dso7u.jpg
QC97C.jpg
Uvj3Q.jpg

qm3cO.jpg
0lL0m.jpg

0Q05u.jpg
8hR99.jpg
sSfsu.jpg
2hzgy.jpg
6X5Cq.jpg

jcFNu.jpg
HUCjO.jpg
v6XxH.jpg
KWeNF.jpg
qhX50.jpg
Spqc5.jpg
LPDge.jpg
AeXXK.jpg
t30DN.png
TH9kv.jpg
6loWQ.jpg
J5vcK.jpg
A2NMy.jpg
F7zkb.jpg
gPnrH.jpg

Super tema :ok:
Ja na prolece planiram da izvucem iz nekog pomocnog prostora jednu staru komodicu.
A sta li cu da joj radim, pojma nemam :zelenko2:
Prefarbaš je i uradiš nešto.Ne znam koliko voliš te radove msm to farbanje z:mrgreen: ,ali je ovo meni baš zanimljivo.
evo par slika kako se radi sa 3D sablonima uz pomoć gita za drvo

šablon ,git za drvo
Sz44a.jpg

mazanje gita na šablon koji je oko 2mm debeo.
LRpjy.jpg

fale mi 2 slike :(
hRd70.jpg
GKbFC.jpg

ovde je voskirano pa šmirglano
qIFup.jpg

AGCBV.jpg

3gObl.jpg

Ja planiram nešto da pokušam ali nigde ne mogu da nadjem taj šablon u Bg :( ima ga u Hrvatskoj ,a ovde ne ! koji bedak.
A baš je dobra fora.
Pokušaću da nadjem slike pre i posle farbanja,najjednostavnje komode su izgledale totalno drugačije :)

Ovaj stil se u enterijeru pojavlju još u '80.-im godinama. Bukvalni prevod je trošan i ofucan izgled, ali on je upravo moderan i šik i neizostavan u dizajniranju enterijera.

"Shabby" u bukvalno prevodu znači otrcan i trošan, pa se samim tim i ovaj dizajn može tako prevesti. Ali ova neverovatna ideja o dizajniranju enterijera je postala neophodni element i pravi trend. Šta više ovaj stil je veoma šik i moderan, iako sama reč to ne govori.

Buvljaci su postali prava riznica ovakvih stvari i dizajnera koji traže nešto staro, ali lepo. " Shabby chic " je upravo ovo: udoban, intiman, star, svetao, mek, pastelan, ružičast, čipkast... Možda jednom rečju romantičan.

Poreklo trošnog šika može se pronaći u starim britanskim kućama na selu. Stare kuće sa velikim posedima, ali bez obzira na starost još uvek dobro održane kako spolja tako i unutra.

Možda bi mogli da ga definišemo kao francusku preciznost i britansku eleganciju sa dodacimu udobnosti i topline.

Idealna stvar koju treba da uradite jeste da izaberte stare komade nameštaja sa zakrivljenim linijama ili onaj nameštaj odrađen u "vintage" stilu obogaćen izrezbarenim detaljima. Ako vam je teško da to pronađete, možete i da improvizujete, ali da znate da "shabby chic" nikad ne podrazumeva nov i sjajan nameštaj.

Obično ovakakv enterijer sadrži nameštaj koji se reciklira ili restaurira. Postoji nameštaj koji je već ovako izrađen i prodaje se u salonima nameštaja. Prakrično, svaki komad može biti obojen kako bi izgledao "shabby chic".

Dobro je da se koriste ručno rađene stolice, razni stari sanduci, taburei, veliki prostrani stolovi.
Što se tiče boja, preovljađuje bela, a dozvoljene su varijante blagih i romantičnih boja kao što su ružičasta, svetlo bež i nebesko plava. Poželjno je da se dodaju neki cvetni detalji na zidovima u vidu nekih tapeta ili mebl štof sa floralnim detaljima.

Što se tiče dekorisanja sve je dozvoljeno, od velikih jastuka sa tačkicama, prugicama ili cvetnim detaljima, masivni prekrivači preko stolica i kreveta. Podovi uglavnom moraju da budu obojenu u belo ili svetlije tonove kako bi se dobio ovakav trošan izgled. Važno je obratiti pažnju u kombinovanju starog i novog.

Dso7u.jpg
QC97C.jpg
Uvj3Q.jpg

qm3cO.jpg
0lL0m.jpg

0Q05u.jpg
8hR99.jpg
sSfsu.jpg
2hzgy.jpg
6X5Cq.jpg
jcFNu.jpg
HUCjO.jpg
v6XxH.jpg
KWeNF.jpg
qhX50.jpg
Spqc5.jpg
LPDge.jpg
AeXXK.jpg
t30DN.png
TH9kv.jpg
6loWQ.jpg
J5vcK.jpg
A2NMy.jpg
F7zkb.jpg
gPnrH.jpg
Koliko me secanje sluzi, ovakav orman je imala moja prababa.
U kompletu sa nekim divnim stolicama.
Ali je sav namestaj pa i ovaj orman, pokupila moja zla tetka :metla:
z:(

Divno izgleda ovako preuredjen namestaj,komsinica mi pricala
a i videla sam na njenim slikama,da je njena cerka koja zivi u Austriji
ovako sredila ceo stan.
Odusevilo me kad sam videla njen ,,alat,,komplet za takvo ,,majstorisanje,,
Znaci oni tamo mogu da kupe u radnjama tipa,,Uradi sam,Merkur...,,
ceo set lepo upakovan u kofer,smirgle od najsitnije do najkrupnije,cetkice,boje,lakove,sablone,
ilustrovane predloge-ideje za neke komade namestaja...ma bukvalno sve u kompletu,kasnije samo dokupljuju
ono sto se potrosi,ljudi bre misle na sve...

Divno izgleda ovako preuredjen namestaj,komsinica mi pricala
a i videla sam na njenim slikama,da je njena cerka koja zivi u Austriji
ovako sredila ceo stan.
Odusevilo me kad sam videla njen ,,alat,,komplet za takvo ,,majstorisanje,,
Znaci oni tamo mogu da kupe u radnjama tipa,,Uradi sam,Merkur...,,
ceo set lepo upakovan u kofer,smirgle od najsitnije do najkrupnije,cetkice,boje,lakove,sablone,
ilustrovane predloge-ideje za neke komade namestaja...ma bukvalno sve u kompletu,kasnije samo dokupljuju
ono sto se potrosi,ljudi bre misle na sve...

A ovde kod nas ne mogu da se kupe šabloni za git ! spominje se kreativna radionica za decu,u pitanju je Modelina,to su 3D šabloni,neki plastificirani od 2 mm,ali nigde se ne spominje prodaja.

Planiram da uradim nešto slično na kredencu,samo sad tragam za pravim i lepim komadom starinskog nameštaja koji ću naći u Sremu,bar se nadam.

Da,meni je taj stil baš lep,ima negde gde se preteruje i gde je suvišno,ali je lepo ako je umereno.Najviše mi se dopadaju komode i pocelan,mada i draperije su dobro uklopljene sa foteljama,to su u glavnom cvetni motivi na svetlim osnovama.

Još nikog ne znam u u Srbiji lično da ima tako opremljenu bar jednu prostoriju,ne znam tačno ni koliko ljudi zna za taj stil.
PQeOo.jpg

ova komoda izgleda treba da se farba :) U Italiji vlada interesovanje za shabby chic ,ima par dobrih i zanimljivih stranica na fb,mogu ti poslati ako hoćeš
27yCQ.jpg

Back