Setva - sejanje

Plant

Poznat
Poruka
7.111
LEH01J.gif


Najpre nekoliko postova, kako da vam sejanje uvek uspe sa maksimalnim učinkom ( proklijalog), izniklog semena i da sačuvate mlade biljke - ponike, dok ne ojačaju, da budu malo otpornije. Na gornjoj slici je setva krupnijeg semena u multipot.

Alfalfa-Sprouts-Growth-Timelapse.gif


Faza I : Klijanje i nicanje. Supstrat za setvu, treba da je čist od patogena ( sterilan ), ne treba da je jako hranljiv i ne previše vlažan ! takvi su i na slici - jel' da ?
 
Daklem, KLJUČ JE ODRŽANJU SUVE PREKRIVKE SEMENA!
ne damo patogenima da se razmnože ! I mlade biljke će ostati zdrave, i da ih ne prskamo fungicidima ( Previcur N, ili Cineb, ili nekim drugim fungicidom).

ezgif.com-add-text (2).gif


Kiselost oko 6 (pH) je optimalna za veliku većinu biljaka,... Hranljivost (EC) ne treba da je velika, jer biljčice imaju malo hrane u semenkama,
a veća hranljivost bi više pogodovale patogenima bolesti, a grejanje je najbolje da je odozdo.​
 
Postavlja se pitanje: kako zalivati posejano, a da gornji sloj bude jedva vlažan ?

Pa najlakše je natapati posudu sa posejanim biljkama u malo vode ( par centimetara - 10-ak minuta, a posuda ima puno rupa na dnu,.. i zbog drenaže ili zalivanja - natapanjem) ali se zasipanje iznikljih biljaka može raditi kasnije. Biljke će izniknuti i ako nisu prekrivene ( kod jako sitnih semenki, se i ne prekriva ).
Ako zalivate odozgo ( prskalicom sa finim raspršivačem), ostavite prekrivanje za - kada biljke dođu u kritičnu fazu - kad gube "majčinski imunitet".

ezgif.com-gif-maker (14).gif

Kada razviju dva kotiledonska listića, gube imunitet - iz semenke ( "majčinski imunitet" ) i to traje dok bolje ne razviju koren , tj. sledeće dva (prava) listića.

Tada ih možete zasuti ( prekriti) skoro suvim supstratom, da ne dozvolite razvoj gljivica / Buđi - najčešće, ili Pitijuma, ili druge bolesti, koje nazivamo - POLEGANJE PONIKA - poleganje tek izniklih (poniklih) biljčica)​
 

Back
Top