Sestre Bronte

maslacak93

Aktivan član
Poruka
1.969
Koju vise volite,zbog cega,koja vam je knjiga omiljena,najlepsi citati...? :)
Meni je En omiljena,i ''Stanarka na pustenog zamka'',mada sam sve njihove knjige procitala,ali ovu bih posebno izdvojila.

Koju vise volite,zbog cega,koja vam je knjiga omiljena,najlepsi citati...? :)
Meni je En omiljena,i ''Stanarka na pustenog zamka'',mada sam sve njihove knjige procitala,ali ovu bih posebno izdvojila.
Emily Bronte, Wuthering Heights :heart: Ja sam je dobila za 12. rođendan (!), odmah se zaljubila u roman i čitala ga ponovo još x puta... Verovatno moja omiljena knjiga svih vremena, i knjiga koja je izvršila možda najveći uticaj na mene. Zbog ćega - o tome bih mogla da pišem do sutra; mislim da je to izuzetno snažan roman, i zaista jedinstven po atmosferi i po likovima, vrlo neobičan i moderan po pripovedačkoj formi (koja je zaista savršena), kompleksan i po idejama koje sadrži o osećanjima koje izaziva kod čitaoca...

Citati? Ima ih mnogo... najpoznatiji je, naravno, onaj monolog "I am Heathcliff! (...)" koji je zaista fantastičan, ali pošto se verovatno očekuje da citiram to, citiraću deo Ketinog govora pre toga, koji po meni predstavlja upravo suštinu romana:

"If I were in heaven, Nelly, I should be extremely miserable."

"Because you are not fit to go there," I answered. "All sinners would be miserable in heaven."

"But it is not for that. I dreamt once that I was there."

"I tell you I won't hearken to your dreams, Miss Catherine! I'll go to bed," I interrupted again.

She laughed, and held me down; for I made a motion to leave my chair.

"This is nothing," cried she: "I was only going to say that heaven did not seem to be my home; and I broke my heart with weeping to come back to earth; and the angels were so angry that they flung me out into the middle of the heath on the top of Wuthering Heights; where I woke sobbing for joy.

Emily Bronte, Wuthering Heights :heart: Ja sam je dobila za 12. rođendan (!), odmah se zaljubila u roman i čitala ga ponovo još x puta... Verovatno moja omiljena knjiga svih vremena, i knjiga koja je izvršila možda najveći uticaj na mene. Zbog ćega - o tome bih mogla da pišem do sutra; mislim da je to izuzetno snažan roman, i zaista jedinstven po atmosferi i po likovima, vrlo neobičan i moderan po pripovedačkoj formi (koja je zaista savršena), kompleksan i po idejama koje sadrži o osećanjima koje izaziva kod čitaoca...

Citati? Ima ih mnogo... najpoznatiji je, naravno, onaj monolog "I am Heathcliff! (...)" koji je zaista fantastičan, ali pošto se verovatno očekuje da citiram to, citiraću deo Ketinog govora pre toga, koji po meni predstavlja upravo suštinu romana:

:heart::heart::heart:

Odlicno opisuje osecanja!

''Kad bi sve drugo uginulo,a on ostao,ja bih i dalje postojala,a kad bi sve drugo ostalo,a on bio unisten,vasiona bi se pretvorila u ogromnog tudjinca.'' :heart:

Hitklif jeste zao,ali me odusevljava na momente,Uvek se vracam na neke strane i obavezno njegovu recenicu:'''Ne mogu da zivim bez mog zivota!Ne mogu da zivim bez moje duse!'' :besna: :heart:

Romane sestara Bronte pocela sam da citam kada sam imala 13 godina.Prvi koji sam procitala mi je i omiljeni:Vilet.Omiljena mi je Sarlota.Citala sam i Dzejn Ejr i Orkanske Visove ali ni jedna nije ostavila tako jak utisak na mene kao Vilet.Ove romane volim jer nisu teski za citanje a mnogo moze da se nauci iz njih.Lepi su i uvek im se rado vracam.Vilet sam citala tri ili cetiri puta.Uskoro planiram da procitam i Stanarku napustenog zamka i Sirli.

Procitala sam ih skoro sve, negdje u periodu izmedju šestog i osmog razreda....Dzejn Ejr i Stanarka...su mi tada bile omiljene. Sestre Bronte inace pripadaju dobroj tradiciji Viktorijanske knjizevnosti......

Back