Serverski operativni sistemi

Da li da nastavim ovu temu?

• Da

glasova: 8 88,9%
  • Ne

glasova: 1 11,1%

• Ukupno glasova
    9
Aj da ti verujem, mada ne vidim kako Windows moze izbaciti GUI iz kernela :P
Pa da li se šališ... Microsoftov PowerShell jede Bash za doručak, jer je svaki njegov output objekt, i nije limitiran na stringove kao Bash.
A ako baš voliš, bilo koji Linux na Windowsu instaliraš direktno sa Microsoft store-a kao aplikaciju, i najnormalnije pristupaš svim resursima iz samog Windowsa (i obrnuto, naravno).

Znači scripting capabilities Linuxa su nekada bili prednost, a danas je sve na strani Microsofta, pa i headless operacije.

linux.png

NetWare
Serverski operativni sistem NetWare proizvela je kompanija Novell. Poslednja verzija je iz 2003. godine i nosi oznaku 6.5. Međutim, kompanija Novell je najavila da više ne radi na razvoju NetWare-a i počela se okretati Linux mrežnom okruženju. NetWare je mrežni operativni sistem koji se dodaje na već postojeći operativni sistem. Sastoji se od klijentskog i serverskog softvera. Na klijente se instalira NetWare Client, a na servere NetWare Server.

Sa instaliranim NetWare Client-om, svaki klijentski računar može da koristi sve usluge koje pruža NetWare Server. NetWare važi za operativni sistem koji je pogodan za mreže u kojima postoje računari sa različitim osnovnim operativnim sistemima. Pogodan je za veće mreže, jer za manje mreže može da se pokaže kao skup i komlikovan za instalaciju i administraciju. NetWare danas ne uživa onu popularnost koju je imao početkom devedesetih, ali se i dalje zadržao, pre svega u velikim organizacijama.

Pošto ste spomenuli NetWare napisao sam nešto o njemu da bi tema bila aktivnija inace ocekujte uskoro jos o serverskim OS

Objasni po cemu bi UNIX, BSD ili Linux bili bolji serveri od Windows Servera?
Da li su bolji kao serveri neki retki OS, kao OS/2 Warp Server i neki hobi OS server napisani iz nicega obzirom da hakeri nisu smislili, ili nisu smislili u vecem obimu viruse za takve sisteme, a njihov fajl sistem nije klasican kao FAT,FAT32,NTFS ili linux formati diska?
Da li DOS sistem moze biti serverski?
kad naucis nesto o unixu daces detetu windows da se igra

Aj da ti verujem, mada ne vidim kako Windows moze izbaciti GUI iz kernela :P
Kad pokrenes servercore i instaliras, dobijes obican cmd prozor sa putanjom c:\users\%username%. Ako ukucas sconfig i lupis enter dobijes kao ovaj meni iznad gde mozes da konfigurises naziv servera, ip adresu, da ga dodas u domen, napravis admin usera i sl. ako nisi bas vican powershell-u.
Dalju administraciju i instalaciju rola mozes odratiti tako sto ces otici na server sa GUI-jem i jednostavno dodati taj server core da ga administriras preko tog servera.

Inkedforum_LI.jpg

Druga varijanta je da ukucas u powershellu Install-WindowsFeature ImeRole kao na slici dole.

forum1.PNG

Onda zapocinje instalaciju i kaze da nemam staticku Ip adresu kao upozorenje. Ovo je cista demonstracija, zezanje u Virtuelnoj masini tako da nije bitno.

foruum2.PNG

Brisanje role je slicno instalaciji, s time sto kad instaliras rolu ti posle na svojoj klijent masini sa windows 7,8 ili 10 ako imas instalirane remote server administration tools mozes da administriras taj server sa GUI-jem. Udjes u administrativne alate, nadjes DNS i dodas adresu svog DNS servera i dalje podesavas sa misem server koji u stvari nema GUI.

forum3.PNG

Na slici imas deo tih alata koji su ukljuceni u RSAT, a ja sam dodao taj moj DNS server, ali verovatno nisam ukljucio remote administraciju i obrisao sam rolu pa sad ne radi. :D CIsta demonstracija, nekom moze biti interesantno.

Na 2012r2 si mogao da prelazis sa GUI-ja, na Core i obrnuto kucanjem u powershellu

Install-WindowsFeature Server-Gui-Mgmt-Infra, Server-Gui-Shell –Restart

Za instalaciju GUI-ja, a za brisanje GUI-ja moze da se obrise i iz Server Managera. Na novijim verzijama servera mislim da vise ne moze da se prelazi, sta instaliras to ti je.

Prilozi

• foruum2.PNG
    foruum2.PNG
    30,8 KB · Pregleda: 7
  • forum3.PNG
    forum3.PNG
    112,6 KB · Pregleda: 6
Kad pokrenes servercore i instaliras, dobijes obican cmd prozor sa putanjom c:\users\%username%. Ako ukucas sconfig i lupis enter dobijes kao ovaj meni iznad gde mozes da konfigurises naziv servera, ip adresu, da ga dodas u domen, napravis admin usera i sl. ako nisi bas vican powershell-u.
Dalju administraciju i instalaciju rola mozes odratiti tako sto ces otici na server sa GUI-jem i jednostavno dodati taj server core da ga administriras preko tog servera.

Pogledajte prilog 810092

Druga varijanta je da ukucas u powershellu Install-WindowsFeature ImeRole kao na slici dole.

Pogledajte prilog 810094

Onda zapocinje instalaciju i kaze da nemam staticku Ip adresu kao upozorenje. Ovo je cista demonstracija, zezanje u Virtuelnoj masini tako da nije bitno.

foruum2.PNG

Brisanje role je slicno instalaciji, s time sto kad instaliras rolu ti posle na svojoj klijent masini sa windows 7,8 ili 10 ako imas instalirane remote server administration tools mozes da administriras taj server sa GUI-jem. Udjes u administrativne alate, nadjes DNS i dodas adresu svog DNS servera i dalje podesavas sa misem server koji u stvari nema GUI.

forum3.PNG

Na slici imas deo tih alata koji su ukljuceni u RSAT, a ja sam dodao taj moj DNS server, ali verovatno nisam ukljucio remote administraciju i obrisao sam rolu pa sad ne radi. :D CIsta demonstracija, nekom moze biti interesantno.

Na 2012r2 si mogao da prelazis sa GUI-ja, na Core i obrnuto kucanjem u powershellu

Install-WindowsFeature Server-Gui-Mgmt-Infra, Server-Gui-Shell –Restart

Za instalaciju GUI-ja, a za brisanje GUI-ja moze da se obrise i iz Server Managera. Na novijim verzijama servera mislim da vise ne moze da se prelazi, sta instaliras to ti je.
Ma dobro, ali mislim da GUI i dalje cuci u kernelu. Jedino ako su iz kernela izbacili WINAPI sto cisto sumnjam ;)

Ma dobro, ali mislim da GUI i dalje cuci u kernelu. Jedino ako su iz kernela izbacili WINAPI sto cisto sumnjam ;)
Mozes da obrises role za koje si siguran da ti nece trebati, znaci idu na to da se smanji footprint za napade i da se ustedi prostor na serveru.
Opet, ako ti treba neka od stvari koje su inace ukljucene u server core a obrisao si ih, mislim da mozes da ubacis disk ili ISO fajl negde i da odatle povuces ono sto ti treba.
Mislim da cak moze i preko windows update-a da vratis role, tako da je super to sto ima core. Na klijentu u administrativnim alatima imas server manager, pokrenes i samo kazes add server to manage i ako je ukljucen winrm moci ces da administriras.

Windows Server, bez obzira da li se instalira sa GUI ili Core opcijom uvek na kraju zavrsi u istom, kompletnom obliku na disku. Pitanje je samo sta je od rola, komponenti i ostalih dodataka, koji dolaze kao integralni deo Windows Server sistema, aktivirano i konfigurisano da se koristi. Tehnicki gledano ni u Core postavci GUI nije skroz neaktivan, obzirom da se Command Prompt pokrece u okviru regularnog prozora. Neaktivan je samo dobar deo GUI komponenti i API-a.
Jedini Windows koji dolazi zaista bez ikakvog korisnickog interfejsa (bukvalno receno) je specijalan Nano image. Njega je moguce administrirati samo kroz remote pristup (WMI i PowerShell). Ali je zato sakat sa mogucnostima, jer kao prvo nisu ni sve Windows Server role podrzane. Njegova primarna svrha je bude Hyper-V host za virtuelizaciju, koji zauzima apsolutni minimum na disku i u memoriji.

Back