Kad pokrenes servercore i instaliras, dobijes obican cmd prozor sa putanjom c:\users\%username%. Ako ukucas sconfig i lupis enter dobijes kao ovaj meni iznad gde mozes da konfigurises naziv servera, ip adresu, da ga dodas u domen, napravis admin usera i sl. ako nisi bas vican powershell-u.
Dalju administraciju i instalaciju rola mozes odratiti tako sto ces otici na server sa GUI-jem i jednostavno dodati taj server core da ga administriras preko tog servera.
Pogledajte prilog 810092
Druga varijanta je da ukucas u powershellu Install-WindowsFeature ImeRole kao na slici dole.
Pogledajte prilog 810094
Onda zapocinje instalaciju i kaze da nemam staticku Ip adresu kao upozorenje. Ovo je cista demonstracija, zezanje u Virtuelnoj masini tako da nije bitno.
Brisanje role je slicno instalaciji, s time sto kad instaliras rolu ti posle na svojoj klijent masini sa windows 7,8 ili 10 ako imas instalirane remote server administration tools mozes da administriras taj server sa GUI-jem. Udjes u administrativne alate, nadjes DNS i dodas adresu svog DNS servera i dalje podesavas sa misem server koji u stvari nema GUI.
Na slici imas deo tih alata koji su ukljuceni u RSAT, a ja sam dodao taj moj DNS server, ali verovatno nisam ukljucio remote administraciju i obrisao sam rolu pa sad ne radi.
CIsta demonstracija, nekom moze biti interesantno.
Na 2012r2 si mogao da prelazis sa GUI-ja, na Core i obrnuto kucanjem u powershellu
Install-WindowsFeature Server-Gui-Mgmt-Infra, Server-Gui-Shell –Restart
Za instalaciju GUI-ja, a za brisanje GUI-ja moze da se obrise i iz Server Managera. Na novijim verzijama servera mislim da vise ne moze da se prelazi, sta instaliras to ti je.