Serije: šta gledate, šta vam se svidelo?

Pričajte šta hoćete,ali Nemci su odradili vrhunski posao sa Varvarima. Ako ništa drugo barem su se glumci potrudili da nauče da pričaju tečno latinski. Za raziliku od naših Nemanjića i rađanje kraljevine,gde su glumci pričali sa dorćolskim naglaskom,jer su bili lenji da uče staroslovenski.
Na par mesta sam uhvatila da govore K tamo gde bi trebalo C, tako da eto i taj latinski je vise fast food latinski

Na par mesta sam uhvatila da govore K tamo gde bi trebalo C, tako da eto i taj latinski je vise fast food latinski
Kao što sam rekao,barem du se potrudili da nauče. Uostalom,ne znam latinski,kao ni većina koja gleda seriju,tako da dlaku u jajetu mogu tražiti samo oni koji ga iole znaju,da bi pametovali svima ostalima.

Mislim da je ovo jedina serija u kojoj Rimljani govore latinski a ne tečni engleski :rotf:

Kao što sam rekao,barem du se potrudili da nauče. Uostalom,ne znam latinski,kao ni većina koja gleda seriju,tako da dlaku u jajetu mogu tražiti samo oni koji ga iole znaju,da bi pametovali svima ostalima.

Mislim da je ovo jedina serija u kojoj Rimljani govore latinski a ne tečni engleski :rotf:
svi se slažemo da je latinski prednost, samo eto nije besprekoran kao što se tvrdi.
ni ja nisam stručnjakinja za latinski, nego sam ga igrom slučaja učila u srednjoj i na faksu i prosto znam pravila izgovaranja - to je bukv minimum

Mislim da je ovo jedina serija u kojoj Rimljani govore latinski a ne tečni engleski
Имамо (одличан) филм о Ромулу и Рему The First King (2019) као и серију Romulus (2020-) који обрађује догађаје прије оснивања Рима у којима се говори латински. Да ли има још нека серија, и нисам сигуран.
И данашњи латински се разликује од латинског у 9.години н.е. или у VIII вијеку п.н.е., и савремени њемачки се разликује од језика којим су говорила германска племена прије 2 миленијума, али избор језика је важан и да он буде што ближи језику народа које серија обрађује, ако серија прати сусрете Римљана и германских племена сигурно ће се амбијент тог времена боље дочарати кроз латински и њемачки него да сви зборе енглески и гдје се сви, припадници различитих народа, разумију ко браћа рођена.
Уопште у серији, мислим на Варваре наравно, има доста детаља гдје се порадило да то буде вјеродостојније и гдје су вјерујем послушали савјете историчара, доста пажње је поклоњено тадашњем вјеровању, начину живота, робовању вриједносном систему који је тада владао, ту је и неразумијевања људи различитих култура што прате предрасуде.
Сад што серија баш и неће лећи гледаоцима укуса обликоваог холивудском продукцијом, шта да се ради.

Odgledao sam Varvare i nisam odusevljen.
Oko nekih detalja su se potrudili ali mi cela prica deluje nedoreceno.
Podela Germana na sukobljena plemena, obicaji, ratoborne zene, to je u redu.

Jedini problem mi je Artemije koji se preo noci promeni i ujedii plemena.
Nigde se ne vide pripreme koje su germani izvrsili u sumi, borba je trajala danima a ovde je gotova za jedno podne.
Takodje, Varo se ubio pre nego sto je Artemije usao u borbu.

71qoL-oedSL._SL1500_.jpg

Za sve ljubitelje britanskog crnog humora, fenomenalna :D

After_Life_TV_Series-883314637-large.jpg

Jos jedna odlicna britanska serija :)

Bila sam odsutna pa zaboravih da dam konačno mišljenje od Daminom Gambitu. Razočavajuće na kraju. Započeli su toliko toga, na kraju završili holivudski, bez razrešenja priče o njenim psihičkim tegobama. A moglo se napraviti čudo.
Započeli o psisi, započeli o majčinim problemima - matematičarka samohrana majka, zašto se toliko syebala (zato sto je postala majka? - poluobjasnjenje da je bila luda je bas banalno).
Ova mala boli koliko ne zna da glumi, ali dobro, iznela je na ludilo kao i svi neglumci ikada.
Krajnja ocena - 7/10.

Pogledao sam Barbarians. Mislim da ce ljubiteljima istorije biti blago razocarenje, sve je prilicno naivno i razvuceno, gluma isto nista posebno. Sama bitka u Teutoburskoj Sumi zbog koje sam i hteo da gledam seriju je nagurana u poslednju epizodu dok se prethodne epizode previse bave jurnjavom za onim plavusanom sto je ukrao orla i njegovom devojkom tj Arminijevom buducom zenom. Pohvale za vizuelni stil, kostime i koriscenje latinskog jezika radi autenticnosti.

Back