Serija 'Ravna Gora' ili Sve o Drazi Mihajlovicu

Koje ostvarenje objektivnije sagledava Drugi svetski rat?

• Serija Ravna Gora

• Filmovi Velja Bulajica

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ONAM' ONAMO NA RAVNOJ GORI
(narodna)

Onam' onamo na Ravnoj Gori,
sinovi srpski imaju zbor,
spremaju pute slobode zori,
da vrate Kralja u Njegov dvor.

Srbinu svakom tamo je mesto,
gde Draža čeka sa vojskom dan,
tamo je sada i Kraljev Presto,
tamo se kuje slobode plan.

A kada dođe trenutak sveti,
da se junačka prolije krv,
srušen će biti tiranin kleti,
u prah izgažen, bedan k'o crv.

Sloboda nova opet će doći,
doći će sreća, doći će spas,
muke i patnje brzo će proći,
spremte se braćo, blizu je čas.

Narodni junak naš čiča Draža,
sve će nas pozvat pod barjak svoj.
Mi ćemo biti slobode straža,
dokazaćemo junački soj.

GORSKOG CARA RAVNOGORSKE STRAŽE
Oj hitleru ćelavi .. :D (narodna)

Gorskog Cara Ravnogorske straže,
po šumama Gestapovci traže.
Oni traže, ne mogu da nađu,
Srbi znaju, neće da odaju.

Oj Hitleru ćelavi,
tebe Nedić prevari,
naoruž'o Srpsku stražu
pa čuvaju Dražu.

Jablanice selo moje malo,
sto četnika Čiča Draži dalo,
i pred njima hrabri četovođa,
Mišo Hadžić, heroj srpskog roda.

Na Rudniku pod snegom je gora
a pod gorom jato sokolova,
međ' njima je u kolibi Draža,
svud okolo Hadžićeva straža.

Jaka zima, još jači junaci,
Rudnik biju slobodarski zraci,
Jablanice, dično selo moje,
ponosan sam na heroje tvoje.

Evo nam ga Samardžić plače:

"Да, ова осма епизода серије “Равна Гора“ зове се управо тако – “Тито“. Бајић улаже огроман напор да појаву комунистичког вође, кога игра Драган Бјелогрлић, прикаже на најбољи могући начин. Прво видимо његову руку са прстеном, па ципеле, па испеглане панталоне… Потом се истичу муижевност, шарм, елеганција, мудрост и вештина. Газдарица, која иначе не издаје стан “само пушачима и комунистима“, видевши Тита одушевљено каже: “Овакав господин заслужује овакав стан!“ Он се заборавља и пали цигарету, али се брзо, дисциплиновано, сети шта је обећао газдарици, и моли Мајстора да однесе и угаси цигарету. Мајстор је, иначе, једно од уобичајених имена за комунисте, поред Студента, Ђака, Уче…
Чак се додаје сцена да би се показали Титова вредноћа и мајсторско умеће – одвалила су се врата од једног ормара и Тито одмах тражи алат…"

:D

A jel oces da kazes da nije bilo nikakvog logora na Banjici i da tamo nisu stradali Jevreji, Romi, Srbi, komunisti i svi koji nisu bili po volji ?

...комисија је такође цитирала Студију израелског меморијалног центра Јад Вашем (Јерусалим, 1983) у којој је Кристофер Браунинг у своме раду “Коначно решење у Србији” установио да је јеврејске мушкарце у Србији стрељала немачка војска, а жене и децу подавили припадници нацистичке СС без икаквог учешћа Срба у тим злочинима.

Меморијална комисија Јеврејске општине у Београду
2009.

Evo nam ga Samardžić plače:

"Да, ова осма епизода серије “Равна Гора“ зове се управо тако – “Тито“. Бајић улаже огроман напор да појаву комунистичког вође, кога игра Драган Бјелогрлић, прикаже на најбољи могући начин. Прво видимо његову руку са прстеном, па ципеле, па испеглане панталоне… Потом се истичу муижевност, шарм, елеганција, мудрост и вештина. Газдарица, која иначе не издаје стан “само пушачима и комунистима“, видевши Тита одушевљено каже: “Овакав господин заслужује овакав стан!“ Он се заборавља и пали цигарету, али се брзо, дисциплиновано, сети шта је обећао газдарици, и моли Мајстора да однесе и угаси цигарету. Мајстор је, иначе, једно од уобичајених имена за комунисте, поред Студента, Ђака, Уче…
Чак се додаје сцена да би се показали Титова вредноћа и мајсторско умеће – одвалила су се врата од једног ормара и Тито одмах тражи алат…"

:D

:mrgreen:

JEDNOM SE ŽIVI
(narodna)

Jednom se živi, jednom se ljubi,
jednom se samo mre.

Na lepi Kozjak poć,
nagari, nagari, nagari celu noć,
baciti bombe sve,
na ustaše.

Nigde ti lepše provesti veče,
lepi je Kozjak taj.
Uz prasak bombi i karabina
lepi je Kozjak taj.
Na lepi Kozjak poć,
baciti bombe sve,
na fašiste.

Za Kralja, Dražu i narod mreti,
Četnik je spreman mlad.
On bombu drži i juriš vrši,
na crven Titov gad.
Na lepi Kozjak poć,
baciti bombe sve,
na crvene.

...комисија је такође цитирала Студију израелског меморијалног центра Јад Вашем (Јерусалим, 1983) у којој је Кристофер Браунинг у своме раду “Коначно решење у Србији” установио да је јеврејске мушкарце у Србији стрељала немачка војска, а жене и децу подавили припадници нацистичке СС без икаквог учешћа Срба у тим злочинима.

Меморијална комисија Јеврејске општине у Београду
2009.

Dzabe.
Njima odgovara da su Srbi bili veci Njemci od Njemaca i veci nacisti od nacista.
Da se sto vise oblati sve srpsko.

A etiketa "fasiste" se danas ljepi isto ko i u "dobra stara vremena", "kad se putovalo svuda po svetu sa najcenjenicjim CRVENIM pasosom na svijetu"z:mrgreen:, kad nas je postovala i cenila sva svjetska nesvrstana gologuzija, ljudozderi, razbojnici, teoriristi i slicna bagra.

RAVNA GORO PUNA LI SI NADA
(narodna)

Ravna Goro puna li si nada,
ne daj više Hitleru da vlada.

Ravna Goro puna si vojnika,
među njima nema izdajnika.

Draža nema kuću ni imanje,
sve što ima, vojničko mu znanje.

Sve što ima, vojničko mu zvanje,
on je junak od Užičke Banje.

S' Ravne Gore pa sve do Rudnika,
Draža ima hiljade četnika.

S' Ravne Gore pa do Babajića,
Draža ima bezbroj svojih tića.

Draža ima bezbroj svojih tića,
brane Krunu Karađorđevića.

(narodna)

Ja sam četnik majko,
kokarda mi kaže,
da sam vojnik majko,
velikoga Draže.

Ja sam vojnik majko,
Ravnogorskog puka,
desna mi je majko,
odsečena ruka.

Odsečena majko,
na sred Ravne Gore,
gde se srpske čete
za slobodu bore.

Otkide je majko,
topovska granata,
braneći Srbiju
od švapskih dželata.

Nije meni majko,
moje ruke žao,
ja bih i svoj život,
za Srbiju dao.

Srbija je majko,
najdraža na svetu,
zato te ostavljam,
odlazim u četu.

Ide sine idi,
vesela sam i ja,
i veselo kličem,
živela Srbija.

Pozdravi nam Dražu,
toga div - junaka,
našeg dičnog Vožda
Trećega ustanka.

Dzabe.
Njima odgovara da su Srbi bili veci Njemci od Njemaca i veci nacisti od nacista.
Da se sto vise oblati sve srpsko.

A etiketa "fasiste" se danas ljepi isto ko i u "dobra stara vremena", "kad se putovalo svuda po svetu sa najcenjenicjim CRVENIM pasosom na svijetu"z:mrgreen:, kad nas je postovala i cenila sva svjetska nesvrstana gologuzija, ljudozderi, razbojnici, teoriristi i slicna bagra.

:hahaha1:

Поздравља вас колега Плави уз одабрани цитат:

„Ако се национализам, злурадо, ненаучно и снобовски сврста у рубрику десничарства, онда смо ми десно, сасвим десно. И поносимо се тиме, жалећи слепило левичара, који мисли да је напредан ако љубав и мисао о народу одбацује. Ако тражимо народну социјализацију свих материјалних и духовних добара, пa се тај наш социјализам, замишљан и стваран од вајкада, схвати и протумачи као крајност у захтевима, и та крајност окрсти левичарством, онда смо ми лево, сасвим лево. И поносимо се тиме, жалећи заблуду десничара који уопште може помислити да се истина о друштвеној идеји може сместити на неко поље старе геометрије.“ (др Димитрије Најдановић)

Nije to kompliment, nego jos jedna jugo-komunisticka glupost i besmislica.
Ljepili su tu etiketu svakome, ko god im se nije svidjao, a u devet od deset slucajeva, to ne samo da nije nikakve veze nije imalo sa zdravim mozgom, nego vecina ljudi kojima su prisivali tu etiketu nije imala pojma ni sta je "fasizam".
Na kraju su se i oni sami u svoj svojoj gluposti zamorili od toga.
Ali evo vidimo danas, na danasnji dan, njihovi sljedbenici, u nedostatku argumenta, vjerni titovstini, vade iz naftalina fraze, parole, poluistine i ciste lazi, ne bi li obranili tekovine revolucije i bratstva-jedinstva...:bljak:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back