Серија-Алијас на РТС1(11 ујутру) и на РТС 2 у 21 час

Алијас

На Другом програму РТС у 21 час бићемо у прилици да погледамо серију “Алијас” која је била номинована за више од 100 награда, а међу најзначајнијим које је добила свакако је Златни глобус којим је 2002. награђена Џенифер Гарнер као најбоља глумица у ТВ серији.

Аутор серије Џеј Џеј Абрамс изјавио је да је идеју за настанак "Алијаса" добио готово у шали, смишљајући радњу за нову сезону серије "Фелисити", чији је такође аутор. Абрамс је размишљао о епизоди у којој Фелисити проводи лето као владин агент и враћајући се у школу на јесен као да се ништа није догодило.

Регрутована на првој години колеџа, тада стидљива и повучена Сидни (Џенифер Гарнер), студет енглеске књижевности, прихватила је прилику да унесе мало узбуђења у свој живот. Добила је понуду да ради за агенцију СД-6, наводно огранак ЦИА, и није могла ни да претпостави колико ће бити добра у послу или да ли ће јој се то допасти.

Данас Сидни није више ни стидљива ни повучена. Њен дечко Дени ју је управо запросио а њена најбоља пријатељица Френси (Мерин Дангеј) је пресрећна због тога. Њен пријатељ Вил (Бредли Купер) мора да глуми срећу јер је већ годинама безнадежно заљубљену у Сидни. Међутим, тајни агенти не могу планирати свој живот као и сви остали људи и Синди се налази пред моралном дилемом: шта је оно што заправо жели у животу и шта да каже свом будућем мужу и пријатељима? Њен партнер Диксон (Карл Ламбли), који је изузетно посвећен породици, упозорава је да нипошто не открива природу свог посла Денију, а и сама Сидни зна да лидер агенције Слоут (Рон Рифкин) није благонаклон према агентима који откривају тајне које могу угрозити безбедност СД-6. Чак и Маршал (Кевин Вајзмен), научник и изумитељ разних направа и специјалног оружја за СД-6, изузетно интелигентан али помало неспретан када су међуљудски односи у питању, зна да је откривање идентитета строго забрањено. То је једно од правила које се никада не сме прекршити. Ипак, Сидни признаје Денију чиме се заправо бави.

Пре него што тога у потпуности буде свесна, њен и Денијев живот су у смртној опасности. Борећи се за сопствени живот, Сидни открива веома битну информацију у вези са агенцијом у којој ради и природом њеног посла и почиње да се пита да ли постоји начин да се изађе из организације за коју готово нико и не зна да постоји... Њена борба, схватила је захваљујући поновном сусрету са њеним отуђеним оцем Џеком (Викто Гребер), мораће да се одвија на два фронта!

Поред сталне глумачке екипе ова серија, чијих ће свих пет сезона бити емитовано на Јавном сервису, угостила је и бројна глумачка имена. Између осталог, споредне улоге у овој серији имали су Дејвид Кроненберг, Итан Хоук, Кристијан Слејтер, Изабела Роселини, Квентин Тарантино, Дејвид Карадин, Роџер Мур, Рутгер Хауер, Вивика А. Фокс, Анђела Басет и многи други.

ЗАНИМЉИВО

- Џенифер Гарнер је прошла кроз пет кругова аудиције за улогу Сидни Бристоу.

- Уводна нарација коју Џенифер Гарнер изговора током прве сезоне серије снимљена је преко телефона. С обзиром на то да је имала снимање на некој од локација изван студија, она је преко телефона прочитала свој текст.

- Аутор серије Џеј Џеј Абрамс компоновао је и одсвирао музику која се чује у отварајућим секвенцама серије.

- У пилот епизоди серије запазићете много сличности са кадровима из филм «Трчи Лола трчи».

- Многе сцене које су снимане у екстеријеру (било у Америци или иностранству) заправо су зграде у студију Волт Дизни у Бурбенку у Калифорнији.

- Током приказивања друге сезоне серије, компанија Еј-Би-Си развила је видео-игрицу «Алијас: Подземље» у којој су се могли чути гласови јунака из серије.

- Првобитно лик Старка, који тумачи Дејвид Андерс, требало је да се појави само у неколико епизода.

- У пилот епизоди неколико сцена је снимљено у сценографији серије «Фелисити».

- Пре почетка снимања пете сезоне Џенифер Гарнер је објавила да је трудна па су сценаристи одлучили да укључе њену трудноћу у сценарио.

- Свака перика коју је Џенифер Гарнер носила у серији кошта до 5.000 долара. Иако је она захтевала нову перику за сваку епизоду, неке од перика су прерађиване.
 

Back
Top