Seoski prevoz

Umri_muski

Legenda
Poruka
66.360
Pitam ja kad ima prevoz za dedino selo, a blizu je grada,,10km, jos nije zavuceno....
Kad oni meni,u 6.40 skolski, 15 59 skolski,19 skolski, 22h ne znam sta je, pijanicki....
4 dnevno,od 12 dnevno u nekadasnje vreme, ne SFRJ...

Odem na net za neko selo totalno drugo..kad ono
1734011138432.png

Selo je 10km od Aleksinca..
Vise polazaka ima za selo nego za obliznji Aleksinac...i svi staju....
Rekoh da nije raskrsnica,ma jok...ja pomislih 30 kuca usput,se nacickalo, al videh jednu poprecnu ulicu...

Imaju bolji prevoz nego u SFRJ sto posto...
Imaju cak 2 busa koji idu za BG a ne idu kroz obliznji Aleksinac...sto nece da moze u Leskovac i kod Frenky....
A nije selo kao Pozarevacka, stranci i bogato,nego moravsko, rekao bi covek ,nema pas za dupe da ujede....

Prijatno sam iznenadjen,a fenomen jos nisam sebi objasnio....

Postoje jako, jako bogata moravska sela.

Prevoza do BG-a ima vise nego ikad, ali prevozi do siromasnijih sela su krsh i ne isplate se.

To je sve subvencionisano u SFRJ.

Inace, jedan kondukter iz doba SFRJ prevoza mi je pricao kako su tada kondukteri imali jedan dzep za njih, a drugi za preduzece, kada onako pisu i naplacuju karte.

I onako mi pokazuje dzepove kada mi prica. Ovaj nadutiji dzep za njih, a ovaj drugi za firmu.

4 dnevno,od 12 dnevno u nekadasnje vreme, ne SFRJ...
Mnoga sela su ne prepolovila nego smanjila broj stanovnika za 75% ( i vise) u zadnjih 20-25 godina, ne samo na jugu (istoku) Srbije nego i usred Srema koji jelte vazi za region koji se razvija (pogledati opstine indjija, Pecinci, St.Pazova, Ruma..). Pa tako u selu u kom moja supruga ima dedovinu, selu podno Fruske gore do kraja 80-tih je postojala osnovna skola do IV-tog razreda i bilo je 300-tinak stanovnika. Vec sredinom '90-tih skola je zatvorena a 10-tak djaka je prevozeno busom do sledeceg veceg sela Radinaca a bus je dolazio zbog njih i 20-tak ljudi koji su radili u Mitrovici ili Rumi.

Zadnjih 10+ godina skolski bus ide po okolnih 3-4 sela i skupi ukupno 10 djaka a iz sela niko vise ne putuje u varos na posao, broj stanovnika je spao na 50-tak.

Poslednja izmena:
U mom rodnom gradu mislim da vise uopste nema lokalnog prevoza do sela koja nisu na samim magistralnim putevima, sto zbog toga sto se broj stanovnika generalno dosta smanjio, sto zbog toga sto vise ni nema ko da vrsi te usluge, jer je jedini ozbiljniji privatni prevoznik finansijski pukao i prestao da radi.

U vreme kada sam studirao pocetkom 2000ih, do i iz Beograda imali smo po osam-devet polazaka dnevno, danas je to spalo na svega 4-5, em je manje ljudi, em se svi dogovaraju preko drustvenih mreza da idu kolima i tako dele i smanjuju troskove.

Back