selo volim, a u gradu zivim - ja se sebi divim

• Začetnik teme Začetnik teme dive
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

dive

Legenda
Poruka
61.218
da ne objasnjavam zasto naziv teme, svi ste upoznati
ovde zelim da sakupim iskustva vasa ili vasih roditelja, deka, baka
pomozite :)

ovako
donela sam neki divan, divan paradajz..neki jabucar preukusan i premirisan
i htela bih sledece godine da ga zasadim u svojoj basti
kako mogu da dobijem nov paradajz od ovog koji imam
da li postoji mogucnost da ostavim samo seme, osusim ga, pa od njega zasadjenog napravim rasad za sledecu godinu

imam jabuku staro drvo, ali divna autohtona vrsta, zove se saronka
kako bih od tog drveta mogla da iskoristim i nakalemom ne znam sta jer bih pokusala da tu jabuku za pocetak odgajim u beogradu

hvala drugari, divni ste :zag:

ovako
da li postoji mogucnost da ostavim samo seme, osusim ga, pa od njega zasadjenog napravim rasad za sledecu godinu

kako bih od tog drveta mogla da iskoristim i nakalemom ne znam sta jer bih pokusala da tu jabuku za pocetak odgajim u beogradu

Nastavi da živiš kao i do sada. Svima će biti lakše.

ovako

Семе парадајза осушиш, купиш саће од стиропора у пољопривредној апотеци, сваку коморицу(ваљак величине динара и дубине око 2цм) напуниш влажном земљом, ставиш једно семенце(то се зове пикирање) и оставиш на око 20Ц... и израсте парадајз, после га расадиш и то је то.
Семе јабуке посадиш у неке чаше од јогурта(2 деци) и после годину дана засадиш у башти, ако хоћеш да калемиш истовремено засадиш џанарику(овде га зову ринглов) и са годину, или две се калеме на стабло, не на гране.
То нек ти обави неко ко зна јер треба и калемарски восак.
Мање више тако то иде за све воће.

Моја бака је чувала сјеме парадајза тако што откине са вреће брашна папир, на њега извади сјеме, осуши га и чува до следеће године. :)))

- - - - - - - - -

За калемљење је увијек постојао човјек у крају који то ради.

ovako

Preseli se na selo. Bice ti lakse :lol:

ovako

Tacno tako.
Uzmi npr. dva bela ubrusa,ispod njih stavi kesu.
Semenke na ubruse,zapisi na papiricu koji je to paradajz (od koga uzet/koja vrsta/sta god),kakav(sitan/krupan),preko natpisa selotejp i tako obelezis da znas.
Ostavi da se susi,kad bude suv stavi u odvojene kese i dogodine zasadi rasad -poraste,presadis u bastu,stavis koceve,vezujes kako rastu.
Paradajz ako padne pusta koren,zato se vezuje.
Napravi razmak izmedju strukova dovoljan da prodjes i zalijes jer koža postaje zelena od stabljika a i njemu treba prostora za rast.
Mozes mrezu preko kao zastitu od grada ako kreces u nesto ozbiljnije.

Za kalemljenje ti treba profesionalac.Ne znam zasto kalemis ali sama nikako.

Poslednja izmena:
au bre narode što ste razočarani u svoje živote pa vam smeta ko stigne...
otkud vi ovde? otkud prvi Beogradjani ovde? Stara familija iz Singidunuma možda? Radili na projektu zemunskih laguna?
kad dodju sa sela oni su zbunjeni i trude se da se ponašaju kako misle da treba dok za jedno 30 godina ne nauče
alo proces je to... zbunjeni su, ne poznaju nikog, razmnožavaju se samo medjusobno...
zato ima puno dece i forumaša kasnije koji kažu da su iz BG-a a ponašaju se ko da su iz Bihaća...
odnosno ne baš iz centra Bihaća malo vše 10km vazdušnom linijom okolo
a pokvareno ne pitaj a kaže iz BG-a... sve gleda popreko a svima sa zadnjim mislima... samo mu-joj okreni ledja...

al eto, samo da nije izBosne i sve je u redu,
jer ako je izBosne u BG tu ne pomaže ni tri života za asimilaciju - ceo svet izgradiše za pare samo svoje nisu stigli.
Onaj mostarski most od Ive Andrića što im Turci napravili i to je to.
na njih globalana ekonomska industrijalizacija ne utiče...

u NJemačkoj kad otvore prodavnicu sa paradajzom stave najveće cene, to je zato što u NJemačku ima para a i na šteti su zbog nabavke robe...
Zato valja vidjet kako paradajza sam napravit bez ulaganja a prodat po maksimalnoj cijeni
Otud i ova tijema

a kako ovakva tema a bez prave pesme?

seljančica koja je osvojila ceo Beograd i Balkan i neoliko okolnih zemalja ključujući i Rusiju...
e sad što joj muž bio ljubitelj četništva i hajdučije ne bi trebalo da smeta četničko-hajdučkom narodu...
nas komuniste ostavite na miru...

Poslednja izmena:
Семе парадајза осушиш, купиш саће од стиропора у пољопривредној апотеци, сваку коморицу(ваљак величине динара и дубине око 2цм) напуниш влажном земљом, ставиш једно семенце(то се зове пикирање) и оставиш на око 20Ц... и израсте парадајз, после га расадиш и то је то.
Семе јабуке посадиш у неке чаше од јогурта(2 деци) и после годину дана засадиш у башти, ако хоћеш да калемиш истовремено засадиш џанарику(овде га зову ринглов) и са годину, или две се калеме на стабло, не на гране.

Da li imate neki savet oko uzgoja prasića, kojim slučajem?
Kako se najjeftinije razmnožavaju, da ne ulažemo puno...

proroce, razlog ove teme je sto zelim da sacuvam autohtono seme paradajza i jabuke koju volim
nemoj da sejes ovde svoj otrov i bes, nije zdravo za tebe
pusti pakost, uzivaj u lepim emocijama

drugari hvala vam na savetima, pomogli ste mi zaista!
nije mi jasno samo poznavaoce, ako sad zasadim te komadice paradajza kako da sacuvam do proleca onda izdanke?
ja bih ovaj paradajz probala da zasadim na prolece
posto mi je ostalo samo nekoliko komada, onda cu ipak da osusim seme i sacuvam, pa da od njega pravim izdanke na prolece
drugari hvala jos jednom, divni ste :zag:

- - - - - - - - - -

prosle godine je bio paradajz za medalju ali od tog semena ove god nije nesto

mozda je drugacije tretiran?

- - - - - - - - - -

stalo mi je mnogo da sacuvam tu sortu jabuka..da li zaista od semena ako formiram mladicu moze da se dobije drvo koje ce da daje plod kasnije?

proroce, razlog ove teme je sto zelim da sacuvam autohtono seme paradajza i jabuke koju volim

nije mi jasno samo poznavaoce, ako sad zasadim te komadice paradajza kako da sacuvam do proleca onda izdanke?
posto mi je ostalo samo nekoliko komada, onda cu ipak da osusim seme i sacuvam, pa da od njega pravim izdanke na prolece

Nikakvu pakost ja ne sejem, samo izlažem činjenično stanje
Kad je radnja sa najskupljim cijenama obavezno je vlasnik Bosanac ili mu bar žena Bosanka
A to nije pakost nego strah
da ne budu više početna sirotinja nego da konačno imaju para i da guzci nabiju nivo
a pare ne postoje jer je sve iluzija, treba imati imovinu a ne pare
medjutim imovina se prodaje zbog para kojima niko ne može da utvrdi vrednost jer je sve otišlo u krasni

ja sam izneo teoriju kako može da se besplatno nabavi džip i time obezvredi vrednost rada fabrike džipova
džip je kao neki statusni simbol i demonstracija da imaš para
medjutim džip se može lako zaraditi na kursnim razlikama pa se pitanje vrednosti rada od projektovanja do proizvodnje džipa ozbiljno dovodi u pitanje
Pa ako na ovaj način može da se nabavi džip, onda može i gliser i vila na Dedinju - daš neke virtuelne milione a osnovu nisi pipnuo
E sad ne mora da se ide toliko puta po menjačnicama može i četri puta pa da napuniš kesu besplatno sa paradajzom a da ti onih 2.000 dinara ipak ostane za sutra... kada ćeš nabaviš krastavac... za komplet salatu

a ako hoćeš da sačuvaš originalno seme, probaj da nadješ nekog ko čuva kuruz, šenicu, suljpa i paradajz ALI IZ TURSKOG VREMENA
kad nisu postojali fakulteti

ili probaj u Holandiju da nadješ nešto od originalnog smenja, mada su u principu neki poluhibridi
ovde nećeš naći sigurno

- - - - - - - - - -

sam naslov teme kazuje ko je u muci, ja samo konstatujem a nisi se udostojila da odgovriš nekima koji su bili bezobrazni
i opet stavljaš sebe u prvi plan kao najvažniju, čoveče kolika samoljubivost... ja pričam globalno... znači nisi jedina...
ima seljančica koliko hoćeš mogu biram

- - - - - - - - - -

evo pojačao sam najvažnije da ne bi opet pričali o tebi :D

- - - - - - - - - -

i samo tebi :D

- - - - - - - - - -

jedinoj tebi :D

- - - - - - - - - -

najvažnijoj ti tebi :D

- - - - - - - - - -

a ima i rima :rotf:

Poslednja izmena:
Kad je radnja sa najskupljim cijenama obavezno je vlasnik Bosanac ili mu bar žena Bosanka
da ne budu sirotinja nego da imaju para
medjutim imovina se prodaje zbog para kojima niko ne može da utvrdi vrednost jer je sve otišlo u krasni

ja sam izneo teoriju kako može da se besplatno nabavi džip i time obezvredi vrednost rada fabrike džipova
medjutim džip se može lako zaraditi na kursnim razlikama pa se pitanje vrednosti rada od projektovanja do proizvodnje džipa ozbiljno dovodi u pitanje

a ako hoćeš da sačuvaš originalno seme, probaj da nadješ nekog ko čuva kuruz, šenicu, suljpa i paradajz ALI IZ TURSKOG VREMENA

ili probaj u Holandiju da nadješ nešto od originalnog smenja, mada su u principu neki poluhibridi
ovde nećeš naći sigurno

- - - - - - - - - -

sam naslov eme kazuje ko je u muci, ja samo konstatujem a nisi se udostojila da odgovriš nekima koji su bili bezobrazni
i opet stavljaš sebe u prvi plan kao najvažniju, čoveče kolika samoljubivost... ja pričam globalno... znači nisi jedina...

pa ovo je staro seme zato i hocu da pokusam da ga sacuvam
ne znam koliko staro, ali nije hibrid
i jabuka je stara i ostalo je samo nekoliko stabala u citavom tom kraju, jer nema lep okrugao plod, nije komercijalna, ali je preukusna i ja citavo svoje detinjstvo vezujem za njen ukus i miris..mirise specificno
i kad sam svom detetu ubrala i dala da proba, i ona se odusevila ukusom
tamo mi je dedovina, volim mirise i ukuse tog kraja
volela bih i da moje dete ima osecaj nekih korena koji je vezu za neki kraj

a za bosance i dzip - ceo svet je otisao u q
zasto mislis da nije u redu da svoj proizvod drze ne ceni?
ako je dobar, koliko god da kosta - opstace
ako prodaju maglu, propasce
trziste to diktira samo
gde smo nekad bili, gde su nas sad doveli..tuga jedna za kratko vreme
citam ne nekom portalu da je merkelova najavila nemcima polako cipovanje i povlacenje novcanica iz opticaja
da je novac zapaljiv i moze da se izgubi i ukrade, pa je mnogo bolje elektronski da placaju i uz pomoc ugradjenog cipa
bez komentara

- - - - - - - - - -

da ne budu sirotinja nego da imaju para

Pa ako na ovaj način može da se nabavi džip, onda može i gliser i vila na Dedinju - daš neke virtuelne milione a osnovu nisi pipnuo
E sad ne mora da se ide toliko puta po menjačnicama može i četri puta pa da napuniš kesu besplatno sa paradajzom a da ti onih 2.000 dinara ipak ostane za sutra... kada ćeš nabaviš krastavac... za komplet salatu

ovde nećeš naći sigurno

- - - - - - - - - -

sam naslov teme kazuje ko je u muci, ja samo konstatujem a nisi se udostojila da odgovriš nekima koji su bili bezobrazni

- - - - - - - - - -

evo pojačao sam najvažnije da ne bi opet pričali o tebi :D

- - - - - - - - - -

i samo tebi :D

- - - - - - - - - -

jedinoj tebi :D

- - - - - - - - - -

najvažnijoj ti tebi :D

- - - - - - - - - -

a ima i rima :rotf:

o pazi ima i nastavak - nista ti nisi shvatio :)

pa ovo je staro seme zato i hocu da pokusam da ga sacuvam
ne znam koliko staro, ali nije hibrid
i jabuka je stara i ostalo je samo nekoliko stabala u citavom tom kraju, jer nema lep okrugao plod, nije komercijalna, ali je preukusna i ja citavo svoje detinjstvo vezujem za njen ukus i miris..mirise specificno
i kad sam svom detetu ubrala i dala da proba, i ona se odusevila ukusom
tamo mi je dedovina, volim mirise i ukuse tog kraja
volela bih i da moje dete ima osecaj nekih korena koji je vezu za neki kraj

a za bosance i dzip - ceo svet je otisao u q
zasto mislis da nije u redu da svoj proizvod drze ne ceni?
ako je dobar, koliko god da kosta - opstace
ako prodaju maglu, propasce
trziste to diktira samo
gde smo nekad bili, gde su nas sad doveli..tuga jedna za kratko vreme
citam ne nekom portalu da je merkelova najavila nemcima polako cipovanje i povlacenje novcanica iz opticaja
da je novac zapaljiv i moze da se izgubi i ukrade, pa je mnogo bolje elektronski da placaju i uz pomoc ugradjenog cipa
bez komentara

- - - - - - - - - -

o pazi ima i nastavak - nista ti nisi shvatio :)

1)
Ako civilizacija želi da napreduje - mora da se odvoji od Prirode
Ako civilizacija želi da opstane - mota da se vrati prirodi
Nikola Tesla

2)
Tehnologija napreduje suviše brzo da bi mogla da se kontroliše kako e vojska zamislila
NikolaTesla

Dakle "nije rekla Merkelova" nego je samo iznela tralala plan na kom se radi ali je toliko bušan i koji se uveliko zloupotrebljava poslednjih 30 godina
ogroman novac se pere na elektronski način i što je najvažnije - teško dokazivo

- - - - - - - - - -

eto usred bela dana u jednoj banci u Beogradu, jedan čovek bez potpisa preuzima 8 miliona evra sa računa MUP-a Srbije od nepoznatog službenika
kamere nisu radile, baš se pokvarile u tom momentu, a obezbedjenje bilo u taoletu...
niko ništa ne zna
novinari isu došli do podataka koji bi pomogli istrazi
otkud 8 miliona evra u papiru u jednoj ekspozituri... nema šanse da imaju toliko keša...
na forumu Krstarice nismo uspeli da razjasnimo misteriju a sve svetske probleme rešavamo ko od šale...
samo pitaj na politici šta ti treba - odgovor na kec

- - - - - - - - - -

a i taj nastavak što znaš slobodno zadrži :D

Poslednja izmena:
1)
Ako civilizacija želi da napreduje - mora da se odvoji od Prirode
Ako civilizacija želi da opstane - mota da se vrati prirodi
Nikola Tesla

2)
Tehnologija napreduje suviše brzo da bi mogla da se kontroliše kako e vojska zamislila
NikolaTesla

Dakle "nije rekla Merkelova" nego je samo iznela tralala plan na kom se radi ali je toliko bušan i koji se uveliko zloupotrebljava poslednjih 30 godina
ogroman novac se pere na elektronski način i što je najvažnije - teško dokazivo

- - - - - - - - - -

eto usred bela dana u jednoj banci u Beogradu, jedan čovek bez potpisa preuzima 8 miliona evra sa računa MUP-a Srbije od nepoznatog službenika
kamere nisu radile, baš se pokvarile u tom momentu, a obezbedjenje bilo u taoletu...
niko ništa ne zna
novinari isu došli do podataka koji bi pomogli istrazi
otkud 8 miliona evra u papiru u jednoj ekspozituri... nema šanse da imaju toliko keša...
na forumu Krstarice nismo uspeli da razjasnimo misteriju a sve svetske probleme rešavamo ko od šale...
samo pitaj na politici šta ti treba - odgovor na kec

- - - - - - - - - -

a i taj nastavak što znaš slobodno zadrži :D

ja volim civilizacju, ali bog opstanka glasam za povratak prirodi :)
ne svidja mi se u kom pravcu je civilizacija krenula

Jedna od najvećih budalaština na koje je narod naseo je:

1) Slepi miš seoslanja samo na sonar a na oči ne vidi - ooooo vidi on itekkako dobro a sonar je mogućost koju koristi kad zatreba

2) Kese zagadjuju prirodu pa ne uzimam plastične
ali zato menjaš mobilne telefone i kompjutere koji završavaju kao najgori otpad i truju površinu zemlje
čak će se i ta plastična kesa pre raspasti nego kompjuter 486 ili pentium II koji su zastareli jer treba brži procesor a mozak omatorio u medjuvremenu
e sad zašto treba i koja to naučna istraživanja radi krajnji potrošač pitaj Boga...
za sada brže skidaju filmove i igrice, da li je to cena koju Priroda treba da plati?

ima još mnogo primera budalaština ali ajd ove najkarakterističnije... i opet je teško prihvatiti da slepi miš vidi.... kad se zaprimi laž...
tako će biti i sa čipovanjem i plastičnim novcem... nikakvog dobra tu nema... biće otmica i dalje uprkos čipovanju a biće i kradje novca...

- - - - - - - - - -

i ne pokušavaj da me muvaš :kiss:

Poslednja izmena:
pa moram, kako da te ne muvam:flert:
zar svi nisu na forumu zbog movanja :zper:

znam da slepi misevi imaju oci i vide :)
a znam i da neki koje ne nazivaju slepi, pored svojih ociju ne vide
za taj vid nisu potrebne samo oci, nego i mozak
mora da im je on u manjku jer veruju u nametnuto - jel ti verujes svojim ocima ili meni - tebi naravno!
a za zagadjivanje lako bi smo se mi izborili sa svojim djubretom, sa onima koji medju nama menjaju mobilne svaki cas, a stare bacaju jer su tako u mogucnosti
nisam od onih koji padaju na pricu da su oyonski omotac unistili dezodoransi
dok neko krci prasume na drugom kraju planete, krivice moj dezodorans
dok neko tovari u srbiji svoj nuklearni otpad nekontrolisano,jer je tako u mogucnosti, krivice moju najlon kesu sa kojom sam donela voce sa pijace

Poslednja izmena:

- - - - - - - - - -

mozda je drugacije tretiran?

- - - - - - - - - -

stalo mi je mnogo da sacuvam tu sortu jabuka..da li zaista od semena ako formiram mladicu moze da se dobije drvo koje ce da daje plod kasnije?

Ma nem pojma znaju matorci sta rade ,sad moze biti da je kisovitije leto bem li ga

Back