Selo duhova

Neprilagođena

Leptirica
Banovan
Poruka
95.555
https://vojvodinainfo.rs/mrtvo-selo-usred-vojvodine/

Par kilometara od Bačke Topole, posle sela Gunaroš, počinje Obornjača.​

Ovo nekada popularno naselje za održavanje pijaca, vašara i raznih seoskih zabava
danas je jednostavno nestalo s lica zemlje.
08-obornjaca-11.jpg

Prvo se zatvorila škola​

Obornjača nikada nije bila veliko naselje i u njemu je u proseku živelo stotinjak stanovnika, ali je vikendom selo (bilo) veoma živo
. Prema svedočenju ljudi iz okolnih sela i naselja, Obornjača je nekada imala školu i svoje prodavnice,
a svakog vikenda je više stotina ljudi tamo dolazilo na pijacu koja je bila poznata širom Vojvodine.
Zatvorena je škola, i tako je počelo.

Prvo su se mladi odselili, pijaca je prestala da postoji, a onda su i oni stari umrli.
Sad se na mestu nekadašnjeg naselja nalazi nekoliko ruševina i dve-tri napuštene kuće koje odolevaju zubu vremena,
ali je na prvi pogled jasno da u njih niko godinama nije kročio.
Čak se čini kao da su bivši stanovnici jedva čekali da odu i za sobom ostave taj život,
jer sa sobom nisu poneli cipele, sat, gumu za točak, čak ni građevinski materijal i mnogo toga drugog.
S obzirom na to da je reč o svega nekoliko preostalih kuća, sve više podseća na nekoliko malih salaša,
a ne na ostatke nekadašnjeg naselja.

800px-Obornjača_01 (1).jpg

Osećam se kao ptica u kavezu od kada su svi otišli iz moje Obornjače.
Sećam se kada je selo bilo živo, imalo je pijacu, tri kafane, dućane i školu
. Sada nema nikoga i ničega, kaže Imre Kočiš ,stanovnik sela.

Imre živi na salašu u blizini Obornjače, sela na granici opština Bačka Topola i Ada
Obornjača je postala selo duhova i lepo sećanje tek nekolicine ljudi koji pri pomenu
njenog imena sa uzdahom izgovaraju"velika šteta"...
Imre Kočiš, svedok nekadašnjeg života Obornjače

Imre Kočiš je rođen davne 1932. godine, kada je u Obornjači otvorena pijaca.
- U Obornjači sam išao u školu, a dok je bila velika pijaca, uvek sredom, bilo je prometa i puno ljudi,
selo je živelo. Od jutra do mraka se trgovalo.
Tamo sam na igranci upoznao svoju, sada pokojnu suprugu. Lepo se živelo -
priseća se Kočiš, očiju punih suza.

vetrenjaca obornjaca.jpg

Bez pratnje meštana okolnih naselja, Gunaroša, Kavila, Bogaraša ili Pobede
, ili bivših stanovnika koji su se raselili širom Vojvodine, za slučajne prolaznike
ili putnike namernike dolazak u Obornjaču ravan je traženju igle u plastu sena.
Jedino što poljanu i njive kroz koje prolazi blatnjav put razlikuje od okoline jesu ostaci kuća i okućnica.
Selo je obeleženo na kartama, ali tabla s njegovim nazivom ne postoji.
Od dvadesetak kuća u kojima je živelo oko 200 ljudi, ugostiteljskih i trgovačkih objekata, nije ostalo ništa.

Obnovljen je krst na ulazu u selo

Obnovljen je krst na ulazu u selo
U blizini ostataka nekadašnjeg bunara i nevidljive šestorazredne škole
, Mesna zajednica Gunaroš je prošle godine obnovila drveni krst,
a u okolini je nekoliko kuća, odnosno vikendica..

Na prostoru od oko 600 hektara plodne vojvođanske ravnice ne postoji više ni poslastičarnica
, nestale su stolarska i saračka radionica i nije moguće prepoznati ostatke nekoliko obućarskih radnji

Uz Obornjaču protiče rečica Čik, a u blizini su i ostaci pruge
kojom se šećerna repa prevozila do Crvenke.
Govori se da postoje planovi da u okviru razvoja turizma
selo bude odmorište u okviru biciklističke staze.

1650713802652.png

Ja sam u mladosti zamišljao neki zombi scenario, u klasičnom stilu sa sporim zombijima, tipa Noć Živih Mrtvaca. Ne trebaju šminke za zombije, samo unajmiš lokalnu populaciju. A opet, voleo bih i neki psihološki horor sa naglaskom na atmosferu, u stilu ranog Karpentera ili Kadijevića.
Imao sam i jedan san gde sam istraživao smrt nekog starog seoskog filozofa od pre 100 godina, tražio neke neobjavjene mistične spise u staroj kući, kao lutao selom, neke babe zure, zombiji, sve napušteno, sumrak, nemam pojma o čemu se tu radilo. To je već Lućio Fulći. Volim.

Ja sam u mladosti zamišljao neki zombi scenario, u klasičnom stilu sa sporim zombijima, tipa Noć Živih Mrtvaca. Ne trebaju šminke za zombije, samo unajmiš lokalnu populaciju. A opet, voleo bih i neki psihološki horor sa naglaskom na atmosferu, u stilu ranog Karpentera ili Kadijevića.
Imao sam i jedan san gde sam istraživao smrt nekog starog seoskog filozofa od pre 100 godina, tražio neke neobjavjene mistične spise u staroj kući, kao lutao selom, neke babe zure, zombiji, sve napušteno, sumrak, nemam pojma o čemu se tu radilo. To je već Lućio Fulći. Volim.
Uh, ja bih ubacila vampire naravno ..
Mislim uz ta stara groblja i jezivi ambijent (koji meni nije jeziv)
Neki izlasci iz grobova , uklete kuće kojima se neko samo noću kreće..
Zvuci obavezni ..Neartikulisani , neljudski .
.Odgovarajuća muzička pozadina..
I ja u glavnoj ulozi.

Ja sam sanjala kako sam razvaljivala neku grobnicu
(ali ono viktorijanski šmek)Znam da sam grebala po vratima
, nisam uspela i na kraju sam se pretvorila u prašinu ..
A ujutru su me boleli nokti.

Uh, ja bih ubacila vampire naravno ..
Mislim uz ta stara groblja i jezivi ambijent (koji meni nije jeziv)
Neki izlasci iz grobova , uklete kuće kojima se neko samo noću kreće..
Zvuci obavezni ..Neartikulisani , neljudski .
.Odgovarajuća muzička pozadina..
I ja u glavnoj ulozi.

Ja sam sanjala kako sam razvaljivala neku grobnicu
(ali ono viktorijanski šmek)Znam da sam grebala po vratima
, nisam uspela i na kraju sam se pretvorila u prašinu ..
A ujutru su me boleli nokti.
U jednom selu bila stara kosturnica i priča o nekakvim starim katakombama gde su ljudi nestajali. Kao klinac hteo da nagovorim par ortaka da istražimo sve to. Mogao si da vidiš kroz kapiju stepenice koje vode na dole u totalni mrak. Mnogo godina kasnije neki lik ostao zaglavljen iza kapije u kosturnici (nemam pojma šta je uopšte radio tamo, ako je istina) i sada je ulaz skroz zazidan.
Posle sam malo istraživao istoriju tih krajeva i našao da su bili stari manastiri i legenda o ugarskoj princezi koja j e navodno tu negde sahranjena. Monasi falsifikovali kovanice pa oterani a manastir porušili mongoli kasnije. Eto samo koliko je sve to staro.

Koliko samo ima takvih lokalnih legendi po selima.

U jednom selu bila stara kosturnica i priča o nekakvim starim katakombama gde su ljudi nestajali. Kao klinac hteo da nagovorim par ortaka da istražimo sve to. Mogao si da vidiš kroz kapiju stepenice koje vode na dole u totalni mrak. Mnogo godina kasnije neki lik ostao zaglavljen iza kapije u kosturnici (nemam pojma šta je uopšte radio tamo, ako je istina) i sada je ulaz skroz zazidan.
Posle sam malo istraživao istoriju tih krajeva i našao da su bili stari manastiri i legenda o ugarskoj princezi koja j e navodno tu negde sahranjena. Monasi falsifikovali kovanice pa oterani a manastir porušili mongoli kasnije. Eto samo koliko je sve to staro.

Koliko samo ima takvih lokalnih legendi po selima.
Onako ..Naježiš se , ali te privlači ..Jao kako dobar osećaj...

Back