FATAL ERROR
Primećen član
- Poruka
- 934
Beogradjani ne mogu da vas shvatim.. kao prvo Bg - nista narocito. Ima balkanski duh koji prija ali po svemu ostalom ispod proseka bilo koje metropole koju sam posetila. Zasto ste toliko protektivni i dajete sebi za pravo da ponizite nekoga ko nema generacijski korene iz tog grada.. da li vam je jasno da samim tim stavom se poistovecujete sa seljoberima kojih se gnusate? Ljudi imaju pravo da zive gde god zele, a vase misljenje o 'dosljacima bez pedigrea' je toliko uskoumno da je strasno. Sta biste radili da zivite u Nju Jorku? Svako ko tamo zivi je njujorcanin i niko nikoga ne proziva niti omalovazava, a nacija bezbroj. Beograd ne pripada vama, cini mi se da ste u nekoj komi i da ne mozete da se probudite i otvorite vidike.![]()
Ovo je velika uvreda za Beogradjane . Znas li sto ? Zato sto si maksimalno generalizovala . Nisu svi beogradjani isti , i nisu svi isto nastrojeni prema doshljacima .
Tacno je to da mnogi smtraju manje vrednima one koji nisu iz Beograda , narocito ako su se skoro doselili . Oni koji tako rasmishljaju su takodje doseljeni u Beograd samo malo pre ovih . Verovatno sedamdesetih i osamdesetih , pa su sad oni eto "starosedeoci" u odnosu na ove koji su se doselili devedesetih i posle devehiljadite . Ako tu sliku pogledamo iz sireg ugla i jedni i drugi su doseljenici , samo jedni su brzi , drugi malo sporiji , a malogradjanska populacija zivot gleda kao maraton ili nekakvo takmicenje gde se trkaju sa drugim ljudima , i one koje "prestignu" u toj svojoj trci smatraju manje vrednima ili cak nedostojinima sebi , takvi ljudi u zivotu ne vide nikakav izazov drugacije vrste . To je onaj sloj ljudi koji jedan grad moze da pokrije sivilom iz kojeg svako pozeli da ode . To su oni ljudi koji ne kapiraju da se poistovecuju sa seljoberima kojih se gnuse .
Naravno mnogi Beogradjani i cije su dede zivele u Beogradu i cije nisu ne gledaju na sve to na taj nacin , nece te prvo pitati "Odakle si?" (Pa ako nisi iz Beograda , iskuliraj ..). Ima ljudi koji vole zivot , vole da upoznaju nove ljude , vole da diskutuju ... i one koji su prvi put u Beogradu cene podejednako i to je stvar koja se podrazumeva .
Dobar je primer poredjenja Beograda sa New Yorkom , koji si ti navela . Kao kada poredimo Cacak ili Uzice sa Beogradom . New York je grad koji je 1900te godine imao stanovnika urbane sredine koliko danas ima ceo Beograd . Tamo su generacije zivele u gradskoj sredini i stvarale kolturu koja i dan danas tamo postoji . Beograd je jedno veliko selo u poredjenju sa New Yorkom .
Ali problem Beograda je to sto se toliko ljudi ovde doselilo da onih ljudi koji su stvarali Beograd i Beogradsku kulturu gotovo da vise i nema - a samim tim ni te kulture . To je ono sto boli starosedeoce svakog grada . Danas ima ispod 10% Beogradjana u Beogradu !!! Sta to znaci ? To znaci da doshljaci nisu prihvatili kulturu koja je u Beogradu stvarana vec su , kao vecinska populacija doneli svoju kulturu i njome uprljali Beograd . Ko peva na trgu za docek nove godine 2010 ? Neka prostakusa iz nekog sela . Koji su bendovi popularni u Beogradu ? Sta se slusa na splavovima ? Turbo Folk se slusa . To nije Beogradska kultura , to je kultura tih ljudi koji su se doselili u Beograd . Takva kultura nije posledica tih ljudi koji su se doselili , vec je to stanje cele yebenno propale drzave koje je dozivela nekoliko sokova siromastva i ratova . Kakva je to turbo folk kultura ? To je kultura gde je sistem vrednosti gotovo potpuno suprotan od onoga kakav je bio i kakav vredi . Sada je bitno kakav telefon imate i koliko skup auto vozite - dodjete u kafic stavite novcanik na sto preko njega telefon i na vrh kljuceve od kola . Nema vise onog otkacenog druzenja kao nekad . Nema vise zezanja . Ja sam licno svedok toga i niko ne moze da mi prica price kako to nije tako . Ja to znam jer znam oba sveta . Ranije su ljudi bili slobodniji i vise druzeljubivi i slobodniji i tolerantniji nego danas .
Takodje svi zaboravljamo da napomenemo sta oni koji nisu Beogradjani misle o Beogradjanima . Licno znam mali milion ljudi koji nisu iz Beograda , koje sam upoznao na fakultetu . Oni Beogradjane najcesce definisu kao nenormalne ljude koje uglavnom treba izbegavati , ne treba cak cesto ni pricati sa takvim ljudima (zato sto nisu dostojni za razgovor ?!) . To se narocito odnosi na kulturu tipa , drkeri , rokeri , raste ma bilo sta , za njih je uglavnom to nenormalno - bolesno . Bio sam na nekim zurkama u studenjaku . Okupi se lokalna ekipa iz studenjaka i pustaju neku muziku , koja cak nije ni turbo folk , nego je nesto tako strasno , nesto sto ja nikad nigde u zivotu nisam cuo . Neka veoma odvratna muzika , los snimak , zvucnici pojacani do kraja , probijaju , krci . Odmah neka tuca . Da ne idem u detalje ... Tesko da se to zurkom moze zvati , progovorio bi moj ortak ...
Sto sam jos primetio kod tih studenata jeste dakle , sve im je ovde u Beogradu nenormalno , a najvise ljudi . Jednom prilikom smo zajedno isli ulicom bezveze i neki prolaznik me je nesto pitao za neku lokaciju i igrom slucaja je posao sa nam i zapoceo dijalog . Kasnije me kolega nebeogradjanin pita : kako mozes tako da pricas sa neznancima ? Pa ti nisi normalan ... Bio je gotovo zgranut sto sam ja pricao sa nekim neznancem koji je njum licio na klosara .