Seljak vs seljačina

Losferan

Primećen član
Poruka
754
Koliko vidim na forumu se ističe da reč seljak nije pogrdnog značenja u smislu da ima isto značenje kao prostak, sirovina, bukva, lupež itd već opisuje čoveka koji jednostavno živi na selu i ne nužno zarađuje od poljoprivrede ili stočarstva, dakle može da radi u gradu a da živi na selu on je jednostavno seljak. S druge strane reč seljačina opisuje sve ono negativno što sam naveo.

E sad to nema smisla s obzirom da je seljačina veći seljak od seljaka, a to bi trebalo da znači da seljačina duže ili bolje živi na selu, da ima više stoke, zemlje, da je bolji čovek itd.

S obzirom da se ovo negativno mišljenje za seljačinu neće promeniti, tj narod će ga i dalje upotrebljavati kao do sad, treba prihvatiti da i reč seljak ima negativno značenje, malo manje nego seljačina.

Kakvo je vaše viđenje odnosno rešenje situacije, nije čudo što su titoisti preimenovali reč seljak u individualnog poljoprivrednog proizvođača, valjda?

Seljacina cak i kad je karakterna ili svesna kategorija, opet nije pezurativno...
Covek koji kopa nos, baca papire van korpe nije nista manje covek od drugog, i cak je vise vremena ponosan u Srbiji nego neko drugi..

Saradnja seljacina i zena je takodje vidljiva, i opet nije ni pojam zena ni pojam seljacina pezurativan...
To je isto kao kad bi termin provincijalac proglasio uvek pezurativnim...

Svi ti pojmovi mogu biti pezurativni , kao i pojam provincijalac u nekim uslovima izrazavanja...
Ja ne bih voleo da termin seljacina bude pezorativan, jer nemam nista od toga...
Negiranje seljacina da su seljacine, ne resava problem, samo dovodi do rasprava da li je mlaka voda pocev od 25c ili 45C ili 30C

seljanka seljancura seljancica to ti je isto u gradaciji dobija neko znacenje ali u praksi lepi se neadekvatno jer graski uslovi nisu identicni a ponasanje je prilagodljivo
neka vrsta nakalemljene gradjanstine ali za javnost i u prigodama od znacaja za gradjenje kulta licnosti
ortodoksna seljacina to kao neki karakter sto ne preza i ide na zadovoljenje potreba ne birajuci sredstva
mada uslifovani ce se isto laktati preko metoda dvolicnosti...opstis i sa jednima i drugima ali ne postanes delom nijednih
selo ce postati pribeziste otpadnika a seljacine to svakako nisu...

I dalje ne bih uvodio pezurativnost kod bilo koje reci....nema nista korisnog u tome..
Za vecinu je 99% upotrebe pojma srbin pozitivno....za mene je to pezurativno , ali onaj 1% je dovoljan da se ne koristi kao pezurativnost...

Poslovica lepo kaze, sta je budali pametno , pametnom je budalasto...
A i tu su pobrkani loncici izmedju pojmova pametan i inteligentna, i glup i budala...

Ako se otpadnici povuku na selo pretvoriće ga u privlačno mesto.

A onda će opet doći seljačine.

Ne može se od primitivizma pobeći sem ukoliko i sam ne postaneš primitivan a onda prestaješ da ga primećuješ.
Nece ga pretvoriti u privlacno mesto za zivot, moze samo u privlacno mesto za odmor...
A posto seljacinama nije ni na koji nacin uslovljeno kretanje, to automatski znaci da ce doci tamo gde je bolje .....

Сељак подразумева простог, необразованог и често неотесаног човека, који је свестан својих једноставних погледа на свет. Сељачина, за разлику од сељака није или пре не жели да буде свесна тих својих особина и наметљива је својим манирима, говором и појавом. Сељачина је један искомплексирани сељак, који не жели да прихвати своје место у друштву, нити жели да уложи енергију да се унапреди, већ покушава да спусти друштво на свој ниво.

Koliko vidim na forumu se ističe da reč seljak nije pogrdnog značenja u smislu da ima isto značenje kao prostak, sirovina, bukva, lupež itd već opisuje čoveka koji jednostavno živi na selu i ne nužno zarađuje od poljoprivrede ili stočarstva, dakle može da radi u gradu a da živi na selu on je jednostavno seljak. S druge strane reč seljačina opisuje sve ono negativno što sam naveo.
...

Сељачина је човек који дође у град
и инсистира на својим сеоским навикама.

Прди у друштву, мљацка док једе, говори неправилно акцентујући ...

Сељак је човек који кад дође у град осећа тескобу,
суздржава се од својих сеоских манира
и једва чека да се врати одакле је дошао.

Као такав, он је помало смешан и симпатичан.

E sad to nema smisla s obzirom da je seljačina veći seljak od seljaka, a to bi trebalo da znači da seljačina duže ili bolje živi na selu, da ima više stoke, zemlje, da je bolji čovek itd.

S obzirom da se ovo negativno mišljenje za seljačinu neće promeniti, tj narod će ga i dalje upotrebljavati kao do sad, treba prihvatiti da i reč seljak ima negativno značenje, malo manje nego seljačina.

Kakvo je vaše viđenje odnosno rešenje situacije, nije čudo što su titoisti preimenovali reč seljak u individualnog poljoprivrednog proizvođača, valjda?
Tako i ljudi sa sela zovu te,"Sto znaju sve,a u stvari ne znaju nista".

Pa dobro, ali koje su osobine seljačine? U kojoj situaciji vi nekog nazovete seljačina?
Kakva je to seljačka logika? I zašto je opet koren te uvrede u stvari selo...?
Moje mišljenje je da je selo jednostavan život. Seljačka logika je prosta matematika. Seljačina je onaj koji te pravi na budalu. Primer.... Hm hm hm.... Hm.... Ako te na primer neko muva i smuva, a smuva i tvoju najbolju drugaricu i onda vas posvađa dok je on kao nešto bitan, to je seljačina.
Ako npr. ta ista osoba kaže "možeš sve da me pitaš" a kad pitaš onda kaže ”a to je moja stvar" to je seljačina. Seljačina je i onaj koji te obgrlati dok ne dođe do cilja, čim je na cilju okreće leđa. Najgora seljačina ikada....
Dalje...
Interesantno je... Obično znam ko je i kada seljačina ali sad da dajem konkrtne primere teško mi ide...

Pa dobro, ali koje su osobine seljačine? U kojoj situaciji vi nekog nazovete seljačina?
Moje mišljenje je da je selo jednostavan život. Seljačka logika je prosta matematika. Seljačina je onaj koji te pravi na budalu. Primer.... Hm hm hm.... Hm.... Ako te na primer neko muva i smuva, a smuva i tvoju najbolju drugaricu i onda vas posvađa dok je on kao nešto bitan, to je seljačina.
Ako npr. ta ista osoba kaže "možeš sve da me pitaš" a kad pitaš onda kaže ”a to je moja stvar" to je seljačina. Seljačina je i onaj koji te obgrlati dok ne dođe do cilja, čim je na cilju okreće leđa. Najgora seljačina ikada....
Dalje...
Interesantno je... Obično znam ko je i kada seljačina ali sad da dajem konkrtne primere teško mi ide...
aj kazi i za seljancuru seljanku curu,,, aj i jacu kad se sjetim

Da! Seljačina je onaj koji u velikom redu gde svi čekaju, ide preko reda...

Svaki čovek koji ponižava sagovornika u razgovoru je klasična seljačina.
a u poslovnom odnosiu? recimo trejdujemo necega i ti me zayebes a navodno smo imali dil o fer trejdu
ne kao ja pustim i gledam dokle ces da ides a onda kad se iskljucim ti ocekujes da ostvaris svoje a jasam te samo pustio da vidim
i onda ja ispadam seljacina i razvlaci me se

Dalje...
Upravo sam to i pitao, zašto je selo uzeto kao negativno, loše. Moj odgovor je da je većina ljudi na selu u odnosu na grad jednostavno nekulturna, manje obrazovana, sklona prevari, divljaštvu i niskim udarcima. Naravno čast izuzecima ali njih ima malo.

Back