Dali mozes da napises citavu proceduru koju si prosao?
Kompanija kontejnera, transportna kompanija, cenu koju si platio, vremenski koliko je trebalo da se transportuju stvari, itd.
Mene interesuje relacija Tampa - Beograd, ali to bi bilo slicno Baltimor - Beograd.
Pozdrav.
Evo odgovora od pre par meseci, jos neki ljudi su pitali.
Nadam se da ce biti od koristi nekima od vas.
Cao, Milice,
Jesam. Preselio sam se evo bas sad skoro. Stvari su stigle pre neke dve nedelje, pa sam malo odahnuo. Prvi put sam ovo radio i nisam znao ama bas nista o celom procesu i iskreno bila mi je frka posto sam citao svasta o prekookeanskim selidbama na internetu :-)
Evo ovako. Prva stvar koju treba da odlucis je koliko si spremna da se cimas oko svega = koliko si spremna da platis. Ako hoces da budes mirna, da ne razmisljas ni o cemu, znaci princip kljuc u ruke, platis kompaniju, oni ti sve odrade, spakuju stvari, organizuju prevoz i tamo i ovde i doteraju ti stvari na zeljenu lokaciju u srbiji i to sigurno kosta oko 10000 dolara. Dobra stvar sa tim, takodje, je i to sto tada mozes da osiguras svoje stvari jer oni pakuju i garantuju za sve (naravno osiguranje se dodatno placa, ali to nije velika cifra). Koliko se isplati davati toliki novac za selidbu je licni izbor.
Igrom slucaja jedan moj poznanik radi za moving kompaniju i rekao mi je da ih ne angazujem na pakovanju stvari bas zbog troskova, a i zbog toga sto ti stvari niko bolje od tebe ne moze upakovati i zastititi u transportu. Takodje mi je rekao da nikako ne delim kontejner sa nekim jer je on bas imao losa iskustva sa tim u firmi gde se stvari gube, mesaju itd...E jedino ako nije neko bas iz Srbije ili poznanik itd...pa onda i ako se nesto desi nije toliki problem.
Dakle ja sam resio da cu preko moving kompanije organizovati prevoz kontejnerom od stana u Baltimoru do carine u Beogradu. Oni su mi ponudili opciju Baltimor-Rijeka (luka u Hrvatskoj)-Beograd (carina Makis Zeleznicki Integralni Transport) sto znaci da kontejner od Rijeke do Beograda ide vozom - to je jeftinija varijanta nego da ide kamionom. Takodje sam sve stvari sam spakovao (e to je tek posao + jedno 300dolara najmanje za materijal i mesec dana rada da sve bude spakovano na najbolji moguci nacin, ali opet puuuuno jeftinije nego da to oni rade) i nisam mogao da ih osiguram. Kad kazem osiguram mislim na to ako se nesto izgubi ili osteti u transportu. Ako se kontejner prevrne na brodu i upadne u okean ili nesto tog tipa osiguran si po default-u.
U sustini ono sto ljudi ne kapiraju je koliko raznih troskova ima u samom procesu pored samog kontejnera. Redom cu ti opisati kako to otprilike izgleda. Kamion sa kontejnerom dolazi po stvari-tovaris stvari-kamion odlazi u luku-tamo se carini-pa se kranom sa kamiona stavlja na brod-pa ide brodom do Rijeke-pa se tamo kranom stavlja u skladiste-pa se dize na voz-putuje vozom do carine u srbiji-kranom se prebacuje na kamion- tera u carinsko skladiste-carini- i onda mozes da preuzmes stvari kamionom i teras kuci (izvini smorio sam te :-) ali hocu da ti kazem da se svaka ova stavka placa, svaka upotreba krana, svaki prevoz i skladistenje itd... Meni su troskovi bili ovakvi 2525dolara prevoz do carine u beogradu + 72000 dinara Lucki troskovi u Rijeci + 46000 za carinske troskove u beogradu (skladistenje+carinjenje i 9000dinara za usluge spedicije) = otprilike nekih 3700 dolara sveukupno, a od toga sam kontejner je 1750dolara. S tim sto sam sam organizovao kamion od carine do kuce za dzabe jer sam uzeo od druga, znaci bilo bi i vise. E sad ja sam imao sreću da sam u Baltimoru bio, znaci meni je luka 10min od kuce. Za nekoga ko zivi npr negde dalje od obale transport kontejnera do luke ce biti i skuplji.
Kompanija koju sam angazovao je Roadway Moving iz NY, oni su dalje podugovorili sa Air City shipping kompanijom prevoz kontejnera (ovi su podugovorili sa Maerskom), dogovorili smo termin (pozeljno 2 meseca unapred) i kada sam platio on line sve potvrdili i zvanicno. Kamion sa kontejnerom dosao ispred kuce, ubacili stvari i to je to. 2 sata imas za dzabe da ubacis stvari u kamion, svaki dodatni sat se placa po 80 olara. Necu te smarati oko pakovanja stvari, strategije za sto brzi utovar i provere kontejnera, osim ako ne budes htela sama da uradis sve kao ja.
Dokumentacija koju moras da spremis za deo u USA je Lista stvari koje selis. Dakle moras da navedes svaku kutiju i sta je u njoj i svaki drugi item tipa gitara, komoda, ako je krevet rasklopljen svaki njegov deo itd...mogu ti poslati moju listu ako budes htela, ali to ti pomognu ovi iz moving kompanije - naprave listu uz tvoju asistenciju i obeleze nekom njihovom trakicom sa brojevima. To vozac posle potpise, jedan primerak ide tebi jedan njima i nakon toga tera stvari u luku. Na kontejner obavezno ide i kao neki mali katanac da niko ne bi mogao da ga otvara - to bi trebalo da resi moving kompanija.
Kazu da Ameri na carini ne prave problem osim ako ne vide da dugujes nesto za porez, sto znaci da ti oni kontejner nece ni gledati vec samo proslediti na brod. Kontejner putuje negde oko 2 meseca preko okeana. Dobices tracking number i mozes da ga pratis dokle je stigao.
Kod nas ces morati da angazujes speditera jer jedino oni komuniciraju sa carinom. Dakle oni su tvoji predstavnici u tom carinskom postupku i ne mozes bez njih. Ja sam angazovao speditersku firmu po imenu Beonex i pokazali su se super. Dokumentacija koja ti treba je:
- ako si radila u USA duze od 2 god od nase Ambasade u USA ces uzeti uverenje o tome (186dolara) i to te oslobadja carine u vrednosti robe do 5000e.
- treba ti lista stvari i koliko vrede te stvari (pojedinacno i ukupno)
- izjava da se trajno selis u srbiju
- pasos, licna karta..
- nama su trazili i dokaze da smo platili sve troskove transporta
- dokaze da smo dosli u zemlju (avionske karte i pecat u pasosu da smo usli u zemlju)
- sve to i ostalo sto treba ces odraditi u dogovoru sa spediterima - zato ih i placas, ali najvaznija ti je ta Lista stvari i koliko one vrede jer ce oni po tome da pregledaju kontejner i carine. Ja nisam imao puno stvari, imao sam uverenje od ambasade, stavio da su stvari 4000dolara, znaci manje od 5000e i mene nisu uopste smarali.
Jos jedna stvar kod izbora velicine kontejnera. Moras da procenis koliko imas stvari i koliki ti kontejner treba jer ih ima raznih velicina. Sirina i visina su im nekih 2.5 - 3.0 metra, duzina od 3m pa na dalje. Stvari se pakuju ili u visinu pa se vezuju ili se polazu po dnu kontejnera ako ih nema puno. Cilj je da se kontejner sto bolje popuni da se stvari ne bi pomerale puno, udarale jedna o drugu i kontejner i ostetile prilikom svih tih spustanja i dizanja i transporta. Ja sam uzeo 6m dug kontejner, 20ft, i pokrio dno stvarima tako da nije bilo pomeranja. U principu sam imao mesta za jos tri puta toliko stvari, ali opet to je bilo najbolje resenje zbog zastite stvari u transportu.
Eto ovako iz prve. Ima tu puno sitnih detalja, sigurno sam nesto i izostavio. Ako te jos nesto konkretno interesuje ti pitaj.
* U medjuvremenu Carina je podigla limit za vrednost stvari za carinjenje - sa uverenjem da si u USA radio duze od 2 godine stvari se ne carine u vrednosti do 20000 EUR - sto je cetiri puta vise nego kada sam se ja selio, krajem prethodne godine.